Nieuws   |   Smartphones

Strakkere lijnen, kleine verbeteringen en veel Galaxy AI: de nieuwe Samsung Fold 6 en Flip 6

Strakkere lijnen, kleine verbeteringen en veel Galaxy AI: de nieuwe Samsung Fold 6 en Flip 6
De Samsung Galaxy Z Fold6 en Flip6 hebben een strakker design, snellere processor, helderder beeldscherm en krijgen 7 jaar Android upgrades en updates.

Het is soms opmerkelijk hoe snel het bijzondere gewoon wordt. De eerste vouwbare smartphone van Samsung was een technisch kunststukje. Ook een commerciële brekebeen, maar dat is de prijs van de eerste zijn. Inmiddels mogen we de Galaxy Z Fold6 en Flip6 - officieel zonder spatie - verwelkomen. Wat ooit buitenissig was, is nu bijna gewoontjes. Het scharnier is weer wat beter, het design strakker en natuurlijk zijn er snellere processors en helderder schermen. Het voornaamste nieuws aan de nieuwe vouwbare smartphones van de Koreaanse gigant zit in de software. Net als de Galaxy S24 toestellen krijgen beide 7 jaar Android upgrades en beveiligingsupdates - en een helebooel Galaxy AI functies.

Lees ook: Samsung Galaxy Z Fold 6 review: net ietsje beter

Samsung Galaxy Z Fold6: net even strakker

De Galaxy Z Fold6 is de grotere van het duo, maar de buitenmaten zijn marginaal kleiner geworden vergeleken met de Fold5. Althans, in de hoogte - in de breedte komen er juist wat bij. Met reden, want de dichtgevouwen Fold voelde altijd wat smalletjes. Dat moet nu beter zijn, al scheelt het dichtgevouwen maar een millimeter. Toch voelt hij bij een eerste kennismaking meer als een gewone smartphone. Het helpt dat de randen rond het scherm wat kleiner ogen. Ook mooi meegenomen is een iets lager gewicht, 14 gram minder dan 253 gram van de Fold5. Daarnaast is het toestel iets dunner - in opgebouwen toestand scheelt het 1,3 millimeter, uitgevouwen een halve millimeter. Alles bij elkaar oogt de nieuwe Fold strakker dan de voorloper, al heeft dat meer te maken met de rechte zijkanten en gematteerde afwerking dan die paar millimeters en grammen verschil.

Het binnenste scherm van de Galaxy Z Fold6 meet uitgevouwen nog altijd 7,6 inch, oftewel ruim 19 cm. De resolutie neemt in de breedte iets toe, in de hoogte iets af - net als het toestel. Opengeklapt krijgt het toester er pakweg 2,5 millimeter bij - het scharnier voegt wat extra breedte toe. Hoewel 7,6 inch niet heel veel groter klinkt dan een 6,7 inch smartphone als een Galaxy S24 Ultra, is het dat wel. De andere beeldverhouding maakt het verschil. Opengeklapt is en blijft de Fold6 een kleine tablet met een taakbalk onderin het scherm en een hoop productiviteitsmogelijkheden.

Sommige daarvan komen het beste tot hun recht met de S Pen. Die levert Samsung helaas wederom niet standaard mee. Je kan 'm los kopen in combinatie met een plastic cover waar hij in past. Heel luxe voelt die niet aan, zeker niet vergeleken met het toestel zelf.

Dat is ontegenzeggelijk wél luxe, met hetzelfde 'armor aluminium' frame, en Corning Gorilla Glass Victus 2 aan beide kanten als de voorloper. Het vernieuwde en zeer fraaie high-end design zouden we een tikje meer waarderen als het niet zo overduidelijk geïnspireerd was door de smartphones van Apple. Net als bij de S24 modellen van dit jaar is de invloed uit Cupertino ontegenzeggelijk en, naar onze smaak, te aanwezig. Samsung heeft in het verleden laten zien zeer fraaie eigen designs te kunnen brengen. Ja, de rechte zijkanten en subtiel gebogen hoeken zijn mooi. Een beetje meer eigen smoel kan en mag echt wel. 

Uiteraard heeft de Galaxy Z Fold6 één eigenschap die de iPhone nadrukkelijk niet heeft en dat is die vouwmogelijkheid. Dat zal dan ook een belangrijke troefkaart blijven, al is de prijs dit jaar wel weer hoger dan vorig jaar bij introductie. Daarnaast komt het toestel in eigen kleuren, dit jaar zijn dat Silver Shadow, Pink en Navy. Via Samsungs eigen online winkel komen ook zwart en wit beschikbaar.

Veel nieuwe software, minder nieuwe hardware

Voor die hogere prijs krijg je dus wel langere software ondersteuning. De komende 7 jaar moet Samsung zowel beveiligingsupdates als Android upgrades voor het toestel uitbrengen. Dat kost natuurlijk wat. Qua hardware zijn de veranderingen vergeleken met de Fold5 beperkt. De Snapdragon 8 Gen 3 zal beslist een stukje sneller zijn dan de Gen 2 van vorig jaar. Zoals gezegd is het externe scherm marginaal groter. De processor wordt voorzien van een grote 'vapor chamber' koeling. Verder is de ultrawide camera naar verluidt vernieuwd. De hoofd- en zoomcamera's zijn dat niet, al moet de nieuwe processor wel betere plaatjes mogelijk maken met dezelfde sensor en lens. 

De grootste vernieuwing is er op softwarevlak. Dat draait bovenal om AI, aanwezig in de vorm van Galaxy AI met Google Gemini als extra toevoeging. De functionaliteit is vergelijkbaar met die van de S24, maar wel verder doorontwikkeld. Generatieve AI moet meer mogelijkheden bieden, en je kan nu op basis van selfies avatars maken in verschillende stijlen. Zoals je met diverse AI apps al een tijd kan doen, maar nu dus gewoon met de Samsung software zelf. Portrait Studio, heet het.

Sommige van de beschreven functies komen pas later, zoals het 'scannen' van op het scherm getoonde qr-codes. Ook ondersteuning van het Nederlands voor vertalen van spraak, al toegezegd bij introductie van de S24 modlelen, komt nog. Het vierde kwartaal van dit jaar wordt genoemd, maar met een slag om de arm. We hoorden wel dat er heel hard aan wordt gewerkt. Geen kwestie van of dus, maar van wanneer.

Samsung Galaxy Z Flip6: betere camera's

De Flip6 heeft qua design een vergelijkbare ontwikkeling doorgemaakt als de Fold6. Hoewel het qua afmetingen nagenoeg identiek is aan de voorganger, oogt hij daardoor kleiner. De rechte zijkanten en een compacter, mat in plaats van een glimmend scharnier dragen daar blijkbaar aan bij. Ook dit model krijgt een Snapdragon 8 Gen 3 (voor het eerst in een foldable ook voorzien van zo'n vapor chamber koeler). Andere verbetering is een iets grotere accu, 4000 in plaats van 3700 mAh. In tegenstelling tot de Fold6 wordt hier wél een nieuwe hoofdcamera geïntroduceerd. Het 12 megapixel van voorgaande jaren (de Flip4 en Flip5 hadden feitelijk dezelfde camera's) maakt plaats voor een pixel-binning 50 megapixel model.

De camera's zijn wel heel nadrukkelijk aanwezig zijn op het toestel. Natuurlijk, die met een ringetje omcirkelde lenzen zijn de designtaal van de Samsung high-end toestellen dit jaar. Maar omdat je de Flip6 toch ook veel dichtgeklapt gebruikt, vallen ze op dit toestel meer op. Subtiel is anders. Verder wetenswaardig aan de camera: de 'nightography' functie komt ook rechtstreeks beschikbaar in de camera van Instagram. Ook kan je het toestel vasthouden als een ouderwetse camcorder, waarbij je 'smooth' moet kunnen in- en uitzoomen.

Samsung Galaxy Z Flip5 naast de Flip6

Net als de Fold6 krijgt ook dit toestel 7 jaar Android upgrades en updates. Ook hier is het Galaxy AI wat de klok slaat. Samsung benadrukt daarnaast allerlei leuke foefjes om het toestel aan je eigen smaak aan te passen. Bijvoorbeeld door een 'wallpaper' naar wens te maken. Naast gegenereerd door AI kan dat ook een interactief exemplaar zijn, of een die de staat van het weer laat zien ('Photo Ambient').

Het kleine scherm op de buitenkant krijgt vooral (nog) meer functies. Zo kan je hier straks ook informatie zien uit Samsung Health, SmartThings, naast herinneringen en het nieuws. Voor gesprekken die je voert in Samsung messenger - de sms app - krijg je de optie van 'suggested replies' om zonder toetsenbord toch snel te reageren. Die formuleert - jawel - AI op basis van de laatste 7 berichten. Deze functie werkt alleen in deze app en niet in bijvoorbeeld WhatsApp. Veel Galaxy AI functies zijn gekoppeld aan het Samsung toetsenbord, maar deze dus niet. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Samsung Galaxy Z Fold6 krijgt een vanafprijs van 1999 euro. Dat is voor het model met 256 gigabyte niet-uitbreidbare opslag. De variant met 512 GB wordt 2119 euro, die met 1 TB 2359 euro. Dat model was in vorige generaties voorbehouden aan de online winkel van Samsung, maar komt nu ook in de reguliere verkoop. De Galaxy Z Flip6 begint bij 1199 euro, net als vorig jaar. Dit jaar is het wel voorzien van 12 in plaats van 8 GB werkgeheugen. De variant met 512 GB opslag kost ook hier 200 euro meer, 1399 euro dus. 

Beide toestellen zijn vanaf 10 juli 2024 te pre-orderen. Wie dat doet, krijgt ze vanaf 19 juli geleverd. Vanaf 24 juli liggen ze in de reguliere verkoop. Zoals altijd biedt Samsung introductie aanbiedingen. Bij de Flip6 krijg je een 'Neon Flipsuit Case' t.w.v. 49,99 euro en tot 100 euro extra inruilwaarde. Bij de Fold6 krijg je een S Pen Case ter waarde van 99,99 euro en eveneens 100 euro extra inruilwaarde. Beide aanbiedingen zijn geldig tot en met 28 juli dit jaar.

Samsung Galaxy Z Fold 6 in een oogopslag
Kleuren Silver Shadow, Pink, Navy
Afmetingen
(B x H x D)

&

gewicht
Gevouwen:
6,81 x 15,4 x 1,21 cm

Open:
12,1 x 15,4 x 0,56 cm

239 gram
Beeldscherm Hoofdscherm:
7,6-inch (19,3 cm) OLED, 20,9:18
2160x1856 pixels, 374 PPI
1-120 Hz adaptive refresh
Corning Gorilla Glass Victus 2

Cover scherm:
6,3 inch (16 cm) OLED, 22,1:9
2376x968 pixels, 410 PPI
1-120 Hz adaptive refresh
Front camera's Cover:
10 MP, f/2.2, 1,22 μm pixels, 85˚

Display (onder het scherm):
4 MP, f/1.8, 2 μm pixels, 80˚
Camera's achter Hoofdcamera:
50 MP, f/1.8, 1,0 μm pixels, 85˚, optische stabilisatie

Ultragroothoek:
12 MP, f/2.2, 1,12 μm pixels, 123˚

Zoom:
10 MP, f/2.4, 1,0 μm pixels, 3x zoom, 36˚, optische stabilisatie

3x optische zoom, 30x digitale zoom
Processor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 3
4 nm octa-core
Werkgeheugen 12 GB
Opslag 256 GB / 512 GB / 1 TB 
Accu 4400 mAh
25W snelladen
10W draadloos laden
Wireless PowerShare
Waterdicht IP48, 30 minuten op 1,5 meter 
Besturingssysteem Android 14
OneUI 6.1.1
Netwerk 5G, 4G
Verbindingen WiFi 6E
Bluetooth 5.3
GPS/Galileo/Glonass/Beidou
NFC
USB-C 3.2 (5 Gbit/s)
SIM 1x eSIM, 2x Nano SIM
Vingerafdruklezer In zijkant
Adviesprijs V.a. € 1.999

 

Samsung Galaxy Z Flip 6 in een oogopslag
Kleuren Silver Shadow, Yellow, Blue, Mint
Afmetingen
(B x H x D)

&

Gewicht
Gesloten:
7,2 x 8,5 x 1,49 cm (BxHxD)

Open:
7,2 x 16,5 x 0,69 cm (BxHxD)

187 gram
Beeldscherm

Hoofdscherm:
6,7 inch (17 cm) OLED, 22:9
2640x1080 pixels, 425 ppi
1-120 Hz adaptive refresh rate
Corning Gorilla Glass Victus 2

Coverscherm:
3,4 inch (8,6 cm) OLED
720x748 pixels, 306 ppi
60 Hz

Front camera 10 MP f/2.2, 1,22 μm pixels, 85˚
camera's Achter Hoofdcamera:
50 MP, f/1.8, 1,0 μm pixels, 85˚, optische beeldstabilisatie

Ultragroothoek:
12 MP, f/2.2, 1,12 μm pixels, 123˚
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
4 nm octa-core
Werkgeheugen 12 GB
Opslag 256 GB / 512 GB
accu 4000 mAh
25 W snelladen
10 W draadloos laden
Wireless Powershare
Waterdicht IP48, 30 minuten op 1,5 meter
Besturingssysteem Android 14
OneUI 6.1.1
Netwerk 5G, 4G
Verbindingen WiFi 6E
Bluetooth 5.3
GPS/Galileo/Glonass/Beidou
NFC
USB-C 2.0 (480 Mbit/s)
SIM 1x eSIM, 1x Nano SIM
Adviesprijs Vanaf € 1.199