Review   |   Smartphones

Google Pixel 9 Pro Fold review: sterke concurrent voor de marktleider

De Pixel 9 Pro Fold komt met flinke verbeteringen vergeleken met de eerste vouwbare smartphone van Google. Het blijft een nicheproduct, maar wel een sterke vertegenwoordiger ervan.
De Pixel 9 Pro Fold komt met flinke verbeteringen vergeleken met de eerste vouwbare smartphone van Google. Het blijft een nicheproduct, maar wel een sterke vertegenwoordiger ervan.

Het is al langer zo, maar dit toestel van Google maakt het kristalhelder: Samsung is niet meer de enige met een degelijke foldable smartphone. Er zijn steeds meer keuzes als voor wie een telefoon zoekt die openvouwt tot tabletformaat. Hoewel het een nicheding blijft, is het wel een concept dat aanspreekt. Misschien ook omdat het vernieuwing brengt naar een productgroep die neigt naar een soort design-singulariteit. Waar smartphones steeds meer op elkaar lijken, val je met een foldable nog een beetje op als fabrikant. Bovendien kan je een aardig centje meepikken, want een foldable wordt nu eenmaal gepositioneerd als een high-end apparaat voor de veeleisende (zakelijke) gebruiker. Die is zelfs na kortingen al snel 1500 euro of meer kwijt. Zo ook de recent aangekondigde Pixel 9 Pro Fold, onderwerp van deze review.

Google Pixel 9 Pro Fold

De Pixel 9 Pro Fold kost minstens 1899 euro (met 256 GB opslag), voor 512 GB betaal je 2029 euro. Het moge duidelijk zijn dat Google resoluut mikt op het premiumsegment. Dat doet concurrent Samsung ook met de Fold6, die bij introductie zelfs een vanafprijs had van 1999 euro. Alleen... die Fold6 is luttele maanden later al voor 1299 euro te vinden, inclusief 512 GB opslag. Op moment van schrijven zien we zelfs de variant met 1 terabyte aan ruimte voor 1499 euro. Met zo'n prijsverschil moet Google wel van heel goede huize komen om het betere alternatief te zijn.

Pixel 9 Pro Fold: bredere schermen en Gemini AI

De Pixel 9 Pro Fold is de tweede poging van Google om een toestel te creëren dat je openvouwt om een tweede, groter scherm zichtbaar te maken. Van smartphone naar tablet (en omgekeerd): dat belooft een foldable zoals dit Pixel-apparaat. Op papier is het idee heel interessant, maar de uitvoering is vaak verre van perfect. Dat was ook bij de eerste Pixel Fold, met z'n opmerkelijke brede vorm, het geval. Bij deze opvolger gooit Google het over een andere boeg. Of liever: het brengt broodnodige verbeteringen aan.

De belangrijkste aanpassing gebeurt op het vlak van de schermen. De Pixel 9 Pro Fold komt met een 6,3 inch OLED-buitenscherm dat een stukje hoger is dan voorheen. Toch is het nog altijd breder dan bij de meeste concurrenten. Hierdoor kan het zeer vierkantige binnenscherm aangroeien naar een riante 8 inch. De Google-foldable in opengevouwen vorm heeft een scherm dat je echt als tabletwaardig kunt beschouwen. De concurrenten zijn bijna allemaal net wat kleiner.

Google Pixel 9 Pro Fold (rechts) naast Samsung Galaxy Z Fold

De twee schermen zijn echt de blikvangers van dit toestel. Dankzij een mattere laag en goede HDR-prestaties spatten foto’s en video’s echt van het scherm. Wat Google nog belangrijk vindt is de inclusie van Gemini. Tja, het is een van de bedrijven die helemaal op de AI-hypetrein is gesprongen, dus echt verrassend is dat niet. Onderdeel van het AI-pakket is Circle-to-Search, waarbij je rond een object in een app, foto of zelfs video een cirkel kan tekenen om ernaar te zoeken via Google Lens. Daar mocht Samsung even exclusief mee pronken, maar Google bracht deze feature héél snel naar de eigen Pixel toestellen.

De onvermijdelijke vergelijking

Daarmee valt onvermijdelijk de naam van Samsung, het merk dat als geen ander inzette op vouwbare telefoons. Ondanks de andere foldables op de markt, blijft de Galaxy Z Fold van Samsung toch dé referentie. Het is met hun vouwtelefoon dat vooralsnog alle andere foldable-producten vergeleken moeten worden. Niet in het minst omdat Samsung nu al zes iteraties heeft uitgebracht en dus aardig wat ervaring bezit.

Google surft duidelijk op die Samsung ervaringen mee, een mooi geval van hoe je de concurrentie voor je kunt laten werken. Als je de Pixel 9 Pro Fold met de recentste Galaxy Z Fold editie, de Fold6, vergelijkt, dan zie je qua design veel gelijkenissen. Conceptueel zijn de twee toestellen identiek.

Google Pixel 9 Pro Fold

Toch er zijn ook verschillen, met als belangrijkste dat veel bredere buitenscherm. Hierdoor lijkt de Google-foldable dichtgeklapt veel meer op een reguliere smartphone, net zoals de OnePlus Open. Onder meer websites lezen daardoor prettiger. Nog een pluspunt: omdat de Pixel 9 Pro Fold net wat dunner is, valt niet meteen op dat je met een foldable te maken hebt. Het binnenscherm heeft wel een lichte vouw, zoals gebruikelijk bij foldables. Sommige mensen struikelen daar over, maar mijn ervaring is dat je het snel vergeet. Zelfs bij het swipen.

Screenhots Google Pixel 9 Pro Fold

Zoals alle foldables is deze Pixel wel een zwaarder toestel. Ok, met 257 gram is het niet zoveel zwaarder dan sommige vlaggenschepen met een traditionele vorm. Maar het blijft een heftig toestel om in een jaszak te stoppen. Al helemaal als je hem voorziet van een hoesje. Dat is nu eenmaal het compromis dat uit deze form factor vloeit.

De Pixel 9 Pro Fold ligt goed in de hand

Een groot pluspunt is dat de Pixel 9 Pro Fold in de dichtgeklapte modus makkelijker te gebruiken is dan de meeste foldables. Tekst en iconen verschijnen groter dan bij Samsung, en het toestel ligt gewoonweg beter in de hand. De Google-telefoon kon ik meestal met één hand bedienen, iets dat met de Fold6 lastig (en met de oudere Folds héél lastig) was.

Ook als je de Pixel 9 Pro Fold op een tafel legt, doet hij het beter dan z’n Samsung-tegenhanger. Die wiebelt heel hard als je iets tikt; de Google-telefoon is door zijn bredere cameragedeelte veel stabieler. Het is een detail, maar dat wiebelen irriteert echt als je het toestel lang in die positie gebruikt. Bijvoorbeeld om aan de ontbijttafel wat nieuws te lezen.

Google Pixel 9 Pro Fold

Wat Samsung echt beter onder de knie heeft, is de fijne afwerking. Het buitenscherm van de Fold6 is zo goed als rechthoekig en heeft amper schermranden. Bij de Google-foldable zijn er net wel heel sterk afgeronde hoeken en is er aan de linkerkant een dikkere rand. Echt storend vond ik dat niet, maar sommigen zullen dit een waste of space vinden.

Samsung biedt bovendien allerlei stijlvolle kleuruitvoeringen, soms met contrasterende accenten, wat hun toestellen net wat meer schwung geeft. Google houdt op een matzwart en een vuilwit, dat ze Porselein noemen.

Anoniem, maar duurzaam

Het chassis van de Pixel 9 Pro Fold oogt in elk geval duurzaam, maar mist het luxueze dat Samsung bij z’n topmodellen weet aan te brengen. Het is misschien iets subjectiefs, maar voor mij is de Pixel-foldable net wat anoniemer en strakker. Dat past helemaal bij de Pixel-uitstraling. Ook de Android-software is zoals je van Google verwacht vrij minimalistisch – al is Android 14 bij momenten ook vrij flitsend. Hoe het binnenscherm standaard is ingesteld met een reeks widgets: rustig oogt het niet.

Screenshot Google Pixel 9 Pro Fold

Ook pakweg de Play Store lijkt de grote schermoppervlakte vooral te gebruiken om je met nog meer reclame te confronteren. Het is een mooi voorbeeld van hoe apps soms de extra schermruimte onterecht gebruiken om je een informatie-overload te bezorgen, in plaats van dingen ruimer en helderder te presenteren. Niettemin blijven de Pixels op veel vlakken een sobere ervaring vergeleken met Samsung en pakweg Motorola.

Google Pixel 9 Pro Fold

Dat gezegd zijnde, valt er niet te klagen over de bouwkwaliteit van de Pixel Fold 9 Pro. Een kwetsbaar punt bij deze type smartphones is het scharnier, maar bij de Google-foldable is er niets verontrustend te melden. Het openen en sluiten gaat met een lichte weerstand (wat niet slecht is) en zonder een knarsend gevoel, dat is belangrijk. Het is natuurlijk na een kortere testperiode moeilijk te zeggen hoe dit zal standhouden.

Een nadere inspectie van het scharnier laat geen kieren of openingen zien waarlangs stof makkelijk kan binnendringen. Dichtgeklapt sluiten de twee delen goed tegen elkaar aan. Een spleet waar vuil kan indringen vond je nog bij de oude Samsung Folds, wat op langer termijn problematisch was. Inmiddels is dat sinds de Galaxy Z Fold5 weggewerkt – en Google heeft duidelijk dat lesje ook geleerd.

Google Pixel 9 Pro Fold

Google levert de Pixel 9 Pro Fold zonder screenprotectors. Een beetje karig, al zou het zeer krasbestendige Gorilla Glass Victus 2-glas op het buitenscherm en de achterkant uit glas voldoende bescherming moeten leveren. De Pixel 9 Pro Fold draagt geen IP-rating voor stofindringing, maar is wel zeer goed bestand tegen water. Een IPX8-label betekent zelfs dat het toestel een grote calamiteit – een duik in een zwembad bijvoorbeeld – zou moeten overleven.

Recordhouder qua updates en upgrades

De Pixel 9 Pro Fold lijkt in elk geval stevig genoeg om een druk leven te doorstaan. Stevige hardware is één ding, hoe zit het met de software? Gelukkig realiseren steeds meer fabrikanten dat je een peperduur apparaat niet al na twee of drie jaar qua ondersteuning in de steek kunt laten. Dat was vroeger wel zo, maar onder meer Samsung engageert zich bij z’n high-end toestellen om dat vijf jaar lang te doen. Oftewel de vier Android-versies die volgen op de Android die draait bij het verschijnen. Google doet er een aardig schepje bovenop en belooft tot zeven grote Android-updates naar de Pixel 9 Pro Fold (en de andere Pixel 9’s) te brengen. Op moment van verschijnen staat er nog Android 14 op het toestel, Android 15 moet binnenkort beschikbaar komen.

In de praktijk heb je ondersteuning tot en met eind augustus 2031. “Geweldig” is wel een woord dat hierbij past, zowel qua duurzaamheid als op vlak van beveiliging. Android-smartphones zijn nu eenmaal vaak doelwitten van allerlei malware. Dit is natuurlijk Google, een bedrijf dat niet bekend staat voor standvastigheid als het gaat om productondersteuning. Maar we gaan er vanuit dat het wel z’n belofte zal nakomen.

Nog over de hardware

Omdat ze beide uitpakken met eenzelfde schermgrootte (6,3 inch) en beeldverhouding (20:9), lijken de Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro Fold aanvankelijk sterk op elkaar. De uitgevulde hoeken richting het scharnier, maar ook de lagere resolutie van het oled-buitenscherm zijn echter uniek voor de Pixel 9 Pro Fold.

Google Pixel 9 Pro Fold

Onder de motorkap vind je wel dezelfde snelle Google Tensor G4-chip met weelderige 16 GB ram en de Mali-G715 MC7-grafische chip (die overigens alle Pixel 9’s aanstuurt, ook de Pro XL). Die specificaties doen zeker geen afbreuk aan het premiumgehalte van dit toestel. Inloggen met een vingerafdruk, de camera starten of Outlook met overvolle mailboxes openen, het gaat supersnel. Zelfs 28 GB aan Genshin Impact-gamedata downloaden ging betrekkelijk snel (met behulp van een goed Ubiquiti WiFi access point en glasvezel, uiteraard).

Opvallend is hoe warm de Pixel 9 Pro Fold wordt als je begint te gamen of iets anders intensiefs doet. Zoals aanpassingen maken aan grote foto's in Lightroom, een taakje dat overigens vlot gaat op dat grote binnenscherm. Voor fijne aanpassingen zou een pen wel handig zijn, maar daarvoor moet je bij Samsung zijn. Overdrijven hoeft nu ook niet over de warmte-ontwikkeling; het is merkbaar, maar niet storend, laat staan hinderljk.

Gebruikservaring van de Pixel 9 Pro Fold: wisselend

Haal een foldable boven en iedereen begint over de transformeerbaarheid en het grote binnenscherm. Waar het eigenlijk om draait is de software en hoe die met deze mogelijkheid omgaat. Hoe bruikbaar is de Pixel 9 Pro Fold eigenlijk? Een eerste vraagstuk blijft altijd hoe een foldable omgaat met apps als je wisselt van het buitenscherm naar het grote binnenscherm. Dat is eigen aan de form factor, natuurlijk. Bij de Pixel 9 Pro Fold zien we precies hetzelfde als bij de Galaxy Z Fold6: soms werkt het, soms niet. Gelukkig schakelen steeds meer apps naadloos als je wisselt van scherm, wat precies is wat je wil.

Screenhots Google Pixel 9 Pro Fold

Er zijn helaas nog genoeg apps die het schakelen niet of slecht doen. De meerwaarde van het grote binnenscherm is dan beperkt, want je ziet de app even groot verschijnen als aan de buitenkant. Het beste waar je dan op kunt hopen is dat je de app moet herstarten om het toch schermvullend te tonen. Dat is niet ideaal, want je verliest dan misschien data of een connectie.

Soms komen er apps langs die wel vergroten, maar waarbij de layout van schermelementen dan niet helemaal klopt of ver uit elkaar ligt. Als je dan rondloopt met het toestel opengeklapt, krijg je zo’n onhandig moment waarbij je handen moet verplaatsen of ver met je vingers moet reiken, zonder het kostbare apparaat te laten vallen. Zo snel zal dat niet gebeuren, maar net omdat het wat groter (en duurder) is ben je wellicht meer op je hoede. Je doet niet zomaar iets, je moet er over nadenken. Dat staat – zeker in het begin – een vlot gebruik in de weg.

Screenshot Google Pixel 9 Pro Fold

Experimenteren met de beeldverhouding

Google biedt op dit toestel met Android 14 wel een experimentele modus, waarbij je zelf de beeldverhouding voor een specifieke app kunt instellen. Naast de voor de handliggende opties 'schermvullend' en 'behoudt de verhouding van het buitenscherm', kun je kiezen voor 3:2 of de helft van het binnenscherm.

Screenshot Google Pixel 9 Pro Fold

Dit voor elke ‘lastige’ app instellen ga je wellicht niet doen, maar het is wel nuttig. Bijvoorbeeld bij die apps die wel vergroten, maar geen fijne layout hebben. Ze tonen met een iets andere beeldverhouding die toch groter is dan standaard, is dan een mooie oplossing.

Meer scherm en toch meer scrollen

Feit is dat je op een foldable vaak qua apps tussen twee stoelen valt. Instagram is een mooi voorbeeld. Door de schermverhouding en resolutie krijg je op het binnenscherm exact één foto te zien, zonder onderschrift. Je moet dus meteen scrollen om dat te lezen, een minder fijne ervaring dan op een smaller smartphonescherm. Hetzelfde hadden we in een aantal nieuwsapps en websites. Bij die laatste is een flexibele layout al langer de norm, maar het aanpassen aan het specifieke vierkant van een foldable blijft lastig.

Google Pixel 9 Pro Fold

Een vaak aangehaald voordeel van een tweede, groter beeldscherm is dat je apps splitscreen kunt tonen. Maar hoe vaak doe je dat? Persoonlijk heb ik nog maar zelden momenten meegemaakt dat het echt nuttig bleek. Iemand anders kan daar natuurlijk een andere kijk op hebben. Sowieso is splitscreen met twee apps het meest bruikbaar; bij drie zie je echt weinig informatie. Het hangt ook af van de apps die je hiervoor kiest.

Screenhots Google Pixel 9 Pro Fold

Chrome en Gmail naast elkaar lukt nog wel, maar zelfs hier loop je snel tegen heel klein lettertypes of veel scrollen aan. Dit is het moment dat je toch het verschil merkt tussen een groot foldable-scherm en een echte, rechthoekiger tablet van 10-inch of meer diagonaal. Dat gezegd zijnde is het vierkantiger binnenscherm van de Pixel 9 Pro Fold net meer geschikt voor splitscreen dan het smallere van de Fold6.

Goed voor media

Als het gaat om ontspanning zie je dan weer dat video’s en sommige games maar op een beperkt deel van het scherm tonen. Qua gebruikte oppervlakte is er bij een video in een bioscoopbeeldverhouding minder te zien op het binnenscherm dan op een typisch groter smartphonescherm. Als we een Galaxy S24 Ultra ernaast leggen, is dat verschil duidelijk.

Google Pixel 9 Pro Fold

Over de beeldkwaliteit valt zeker niet te klagen, want het ltpo oled-display toonde hdr-effecten indrukwekkend (tot 2700 nits piekhelderheid, claimt Google) bij het herbekijken van ‘Star Trek: Into Darkness’. De stereoluidsprekers zijn goed, waardoor filmeffecten en spraak prima werden aangeleverd. Met weinig laag, maar dat is typisch voor telefoonspeakers. Je gebruikt beter een draadloze koptelefoon of in-ears – de ondersteuning voor aptX HD betekent dat je via deze weg op goede kwaliteit kunt rekenen.

Notebookmodus van de Pixel 9 Pro Fold

Als je tijdens een vlucht een film wil bekijken, is een leuke optie het toestel deels dicht te vouwen. In deze ‘notebookmodus’ verhuist de video naar de bovenste helft en kun je hands-free kijken. Een kleine frustratie: in één positie ligt het toestel wat onstabiel vanwege de camera’s die onderaan komen te zitten, in de andere is de selfiecamera een afleidende zwarte cirkel in de filminhoud. Maar goed, het toestel in deze positie plaatsen is heel wat handiger dan een smartphone tegen een of ander object laten leunen.

Google Pixel 9 Pro Fold

De notebookmodus vond ik ook handig om onderweg een Word-document aan te passen. Het toetsenbord vult dan het onderste schermgedeelte, het document het bovenste. Omdat de individuele knoppen van het toetsenbord dan best groot zijn, is het tikken op zo stukken comfortabeler dan via een kleiner display. Een boek zal je in deze modus niet tikken, maar je kunt zeker trefzeker mails beantwoorden en documenten aanvullen.

De foldable paradox van de Pixel 9 Pro Fold

De stap naar een breder buitenscherm is een van de geslaagde ingevingen van Google. Wel scherpt dit de paradox rond dit type toestellen aan. Hoe beter het buitenscherm te gebruiken is, hoe minder vaak je het toestel zal openklappen, wat het nut van het hele foldable-concept in vraag stelt. Dat was ook echt het geval tijdens het testen van de Pixel 9 Pro Fold. Wat ik wilde doen, kon vaak gewoon zonder na te denken uitgevoerd worden op het buitenscherm. Het openklappen? Dat gebeurde eerder om een video mee te pikken of even serieus aan de slag te gaan met een document of een volle mailbox.

Uiteindelijk is de Pixel 9 Pro Fold het best als je hem gebruikt als universeel werkpaard. Mails verwerken, documenten en zelfs spreadsheets aanpassen, en zoals foto's bewerken... allemaal scenario's waarbij je op een klassieke smartphone snel begint te zuchten. Het is dan wel handig dat je je met een snelle handeling kunt overschakelen naar een groter scherm. Je laptop thuislaten? Soms kan het, afhankelijk van welke apps je juist gebruikt en hoe intensief je data moet invoeren.

Gemini: AI op de Pixel 9 Pro Fold

Hoe zit het dan met Gemini AI? Net zoals bij Galaxy AI is dit iets dat overgehypte wordt. Het gaat natuurlijk om een reeks functies, waarbij sommige echt iets toevoegen en andere gewoonweg weinig waarde hebben. Gebaseerd op de ervaringen met Galaxy AI op een S24 Ultra en een Fold6, kreeg ik wel heel sterk de indruk dat Gemini minder goed geïntegreerd is in de hele gebruikerservaring. Dat is niet onoverkomelijk. Door lang te drukken op de Thuis-knop (wat veel vlotter gaat als je Android niet instelt om te navigeren met gebaren) kun je heel makkelijk een lied laten herkennen of een tekst laten vertalen. Dat laatste is wel handig als je bij het researchen - pakweg van een vakantiebestemming - op een anderstalige website terechtkomt.

Via de Gemini-app kun je wel krachtige dingen doen. Ik voerde bijvoorbeeld een foto in van een reeks woofers gemaakt tijdens een fabrieksbezoek aan een audiobedrijf. Met heel weinig aanwijzingen kon Gemini niet enkel identificeren bij welke producten het hoorde, maar herkende het zelfs een specifiek type. Het model gebruikt daarbij heel actuele data, want het verwees naar nieuwe producten die pas een dag eerder waren onthuld. Bij weer een andere conversatie over een foto van een WiiM Ultra-streamer sloeg Gemini de plank echter helemaal mis, wat maar bewijst dat AI-hulpjes ook niet onfeilbaar zijn.

De gewone Gemini-functies heb je altijd. Wil je toegang tot de beste AI-modellen van Google, dan heb je een betaald abonnement nodig. Bij de Pixel 9 Pro Fold krijg je gelukkig een proefabonnement van een jaar, dat geeft je genoeg tijd om te beslissen of je nood hebt aan Gemini Advanced. Let wel, na dat jaar zal Google automatisch beginnen met 22 euro per maand aan te rekenen. 

Camera's: goed, maar niet excellent

Bij de Galaxy Z Fold6 was het ook al een klacht: de camera's zijn goed, maar niet de allerbeste. Die keuze voelt bij Samsung articifieel aan, een poging om het S24 Ultra-vlaggenschip zich te laten onderscheiden van het 'andere' vlaggenschip. Een apparaat van dit prijsniveau zou gewoon met het beste uitgerust moeten worden. Bij de Pixel 9 Pro Fold kun je rekenen op drie camera's plus een laserfocussensor, gegroepeerd in een lijvig camerablok. Het steekt enorm uit, maar zoals gezegd wiebelt het toestel hierdoor minder. 

Google Pixel 9 Pro Fold

Toch bekruipt me bij de Pixel 9 Pro Fold exact hetzelfde gevoel als bij de Fold6. Ook bij Google krijgt de Pixel 9 Pro (XL) betere camera's dan de vouwbare Pixel. Vooral de ultrabrede camera is veel hoger gespecificeerd dan bij de Fold-editie, en ook de optische zoom is beperkter. Vergeleken met de Fold6 staat dit toestel op een lichte achterstand qua fotokwaliteit. Dat wil niet zeggen dat gemaakte kiekjes slecht zijn. Zeker bij goede lichtomstandigheden presteert het meer dan adequaat, maar zodra het moeilijker wordt ontbreekt dynamiek en detail.

Er zijn wel wat leuke features aanwezig die goed inspelen op het dubbele schermgebeuren. Zoals Kijk Hier: als je fotografeert via het binnenscherm, verschijnt op het buitenscherm geanimeerde beesten (zoals een kakkelende kip). Zo vang je de aandacht van de kids! Of Voeg Mij Toe, zodat je in twee keer een groepsfoto kunt maken met de fotograaf erbij. Leuke ideeën.

De AI Magic Editor is ook geinig en soms verbazend krachtig. Een foto van een oranje kopje koffie en via een tekstprompt vragen of het een bloemenmotief kan krijgen leverde een reeks interessante maar wel realistische pogingen op, waarbij de koffie vervangen werd door bloemen, maar ook een waarbij het kopje zelf mooi versierd werd met een motiefje. Hoe vaak ga je dit echt gebruiken? Dat is een andere vraag.

Conclusie

Waar de Pixel Fold duidelijk minder goed was dan wat de marktleider uitbracht, kun je die conclusie niet trekken bij de Pixel 9 Pro Fold. Google heeft goed opgelet en verbeteringen aangebracht om zijn foldable klasseleidend te maken. De heel lange Android-ondersteuning, handigere vorm en goede schermen maken de Pixel 9 Pro Fold een heel sterke inzending in dit nichesegment. Het is ook echt de eerste foldable die je dankzij zijn slankheid relatief makkelijk in je broekzak stopt. 

Wat heel eigen blijft aan een foldable - en dat merk je weer in deze review - is dat het concept altijd een compromis blijft. Als je daar rekening mee houdt en af en toe wat onhandige zaken accepteert omdat je ook veel flexibiliteit wint, dan is een apparaat zoals dit iets voor jou. Specifiek de Pixel 9 Pro Fold is dan een prima keuze, die zich qua mogelijkheden, beeldkwaliteit en cameraprestaties prima staande kan houden tegen de grote concurrent.

Wel zijn er zeker aspecten waarop Samsung een voorsprong blijft behouden. Technisch (bijvoorbeeld met pure prestaties en laden), maar ook - heel subjectief - het premiumgevoel dat hoort bij iets dat bijna 2000 euro kost. Daar komt bij dat de Samsung Galaxy Z Fold6 inmiddels voor 1300 euro te koop is, in een uitvoering met 512 GB opslag. Dat is een hele grote prijsdaling sinds de introductie, maar het plaatst de vraagprijs van 1899 euro van de Pixel 9 Pro Fold voor de 256GB-uitvoering in een heel bleek daglicht. 

Google Pixel 9 Pro Fold in een oogopslag
Kleuren Obsidaan, Porselein
Afmetingen Dichtgeklapt:
15,52 x 7,71 x 1,05 cm

Opengeklapt:
15,52 x 15,02 x 0,51 cm
Gewicht 257 g
Beeldscherm Extern:
6,3 inch (16 cm) OLED
2424x1080 pixels, 422 PPI
60-120 Hz verversingsfrequentie
1800 nits (HDR) / 2700 nits (piekhelderheid)
8-bits (16,7 mln kleuren)
Corning Gorilla Glass Victus 2

Intern:
8 inch (20 cm) LTPO OLED
2152 x 2076 pixels, 373 PPI
1-120 Hz verversingsfrequentie
1600 nits (HDR) / 2700 nits piekhelderheid
Geluid Stereo speakers
3 microfoons
Ruisonderdrukking
Camera's Hoofdcamera
48 MP Quad PD, 1/2", f/1.7, 82°, multizone LDAF, beeldstabilisatie

Ultragroothoek met macrofocus
48 MP Dual PD, 1/3.4", f/2.2, 127°, multizone LDAF

Zoom
10,8 MP Dual PD, 1/3.2", f/3.1, 23°, 5x optische zoom, multizone LDAF, beeldstabilisatie

Selfie (binnen en buiten)
10 MP Dual PD, f/2.2, fixed focus, 87°

Video-opnames (hoofdcamera):
4K 60 fps, 10-bit HDR, timelapse, 240 fps slow-motion
Fotografie
&
Videografie

Functies
Camerafuncties:
Pro controls, tot 20x super res zoom, Add me, macrofocus, nachtzicht, astrofotografie, portretmodus, face unblur, long exposure, real tone, panorama, topfoto, frequent faces, dual screen-voorbeeld, rear camera selfie, tabletop mode hands-free, made you look, handmatige witbalans

Bewerkingsfuncties:
Magic editor, magic eraser, best take, photo unblur, zoom enhance, portrait light

Videofuncties:
Videoboost, nachtzichtvideo, audio magic eraser, macrofocusvideo, 10-bits HDR video, cinematic pan, slow-motion, timelapse, astrophotography timelapse, rear camera selfie video
Accu 4650 mAh
> 24 uur accuduur
< 72 uur accuduur (Extreme Battery Saver)
45W snelladen: 50% in 30 minuten
Qi draadloos laden, Battery share 
Aansluitingen USB-C 5 Gbit/s (USB 3.2) met DisplayPort Alt Mode
Draadloos 5G / 4G / 3G
WiFi 7 (2x2 + 2x2 MIMO)
Bluetooth 5.3
NFC
Dual-band GNSS, GPS, Glonass, Galileo, QZSS
Waterdicht IPx8 waterdicht
Sensoren Nabijheid, omgevingslicht, versnelling, gyroscoop, kompas, barometer, Hall-effect
Processor Google Tensor G4
Titan M2 security coprocessor
Geheugen 16 GB LPDDR5 werkgeheugen
256 / 512 GB opslag
Adviesprijs v.a € 1899 (256 GB)