Review   |   Smartphones

Google Pixel 9 Pro XL review: de eigenlijke opvolger van de Pixel 8 Pro

De Pixel 9 Pro XL is het grotere van de twee Pixel 9 Pro toestellen van dit jaar. Qua formaat is het de opvolger van de Pixel 8 Pro.
De Pixel 9 Pro XL is het grotere van de twee Pixel 9 Pro toestellen van dit jaar. Qua formaat is het de opvolger van de Pixel 8 Pro.

Met de Google Pixel 9-lijn brengt Google voor het eerst drie smartphone-opties in een keer uit. De Pixel 9 (lees hier de TechFi review) is het basismodel en haal je in huis vanaf 899 euro. De Pixel 9 Pro kost minimaal 1099 euro en de Pro XL 1199 euro. Dit zijn althans de prijzen bij introductie voor de uitvoeringen met de kleinste hoeveelheid opslag, 128 gigabyte. Iets later introduceerde het bedrijf ook de Pixel 9 Pro Fold in Nederland als opvolger van de Pixel Fold van vorig jaar.

Pixel 9 Pro of Pixel 9 Pro XL?

Er zijn feitelijk maar twee - op papier - belangrijke verschillen tussen de Pixel 9 Pro en de Pixel 9 Pro XL: de schermformaten en het accuvermogen. De Pixel 9 Pro heeft (nagenoeg) hetzelfde scherm en dezelfde accucapaciteit als de Pixel 9, maar hetzelfde camerasysteem en overige specificaties beschikt als die van de Pixel 9 Pro XL. Daarmee is de Pixel 9 Pro het echte nieuw toestel dit jaar, en misschien ook wel het meest aantrekkelijke. Google brengt hiermee een wat compacter model met high-end functies. 

Google Pixel 9 Pro XL (links) naast Pixel 9 Pro

Want laten we wel zijn: moderne smartphones hebben soms een scherm van bijna 7 inch, en dan hik je gewoon tegen het grondgebied van tablets aan. Ze zijn log, veelal zwaarder en passen minder gemakkelijk in handtassen en broekzakken. Fijn dat Google met de 9 Pro dus een tussenmodel aanbiedt, waarmee het ook vaak ondergesneeuwde doelgroep bedient. Aan de andere kant moeten we ook vermelden: de praktijk wijst erop dat de meeste gebruikers liever een groter toestel hebben. Het toch al schamele aanbod aan compacte high-end modellen neemt constant af. 

Google Pixel 9 Pro XL (links) naast de Pixel 9 Pro

Deze review draait primair om de Pixel 9 Pro XL en de vergelijking met de Pixel 8 Pro. Ondanks de nieuwe naam zien we deze XL als officiële opvolger van de gewone Pro van vorig jaar. Beide toestellen hebben namelijk de nodige overeenkomsten. Maar omdat de Pixel 9 Pro qua specificaties vrijwel identiek is, kan deze review je ook helpen met het besluit dat model al dan niet aan te schaffen. Afijn, laten we beginnen.

Design van de Pixel 9 Pro XL: lijkt op een iPhone

Omdat de drie Pixel-toestellen van dit najaar zo op elkaar lijken, gaan vrijwel alle opmerkingen op voor de Pixel 9 Pro XL die David maakte over de reguliere variant. De Pro XL is een mooi ontworpen toestel, zonder naden of kieren en met een hoge water- en stofdichtheid. Daarin doet Google niet onder voor de concurrentie. De ovale cameramodule, die mij doet denken aan een chatberichtbubbel, is voorzien van gematteerd metaal, terwijl de buitenrand om het toestel glimt. Dat trekt vingerafdrukken aan, wat afbreuk doet aan de indruk die het achterlaat.

Google Pixel 9 Pro XL

Daarnaast doet het ontwerp ook mij sterk denken aan een iPhone. De ronde hoeken en de plaatsing van de antennelijnen zijn bijna identiek op beide smartphones. Ook zijn ze allebei ontzettend plat, zowel aan de voor- als achterkant. Als je naar de voorkant kijkt, of je pakt het toestel blind op, dan lijkt het net alsof je een iPhone vast hebt. Waarom dat relevant is? Het zegt iets over de richting waarin veel smartphonemakers zich begeven, en in hoeverre de producten meer en meer op elkaar gaan lijken. Gelukkig is het camera-eiland wel helemaal anders.

Google Pixel 9 Pro XL

Net zoals de Pixel 9 wat zwaarder is dan de Pixel 8, is de Pro 9 XL zwaarder dan de Pro 8. Het verschil is met acht gram minimaal, maar je merkt het toch direct. Tot slot is het fijn om te zien dat de nieuwe Pro-modellen eveneens voorzien zijn van een beschermende glaslaag in de vorm van Gorilla Glass Victus 2, waardoor een valpartij niet direct rampzalig is. Desondanks raden we altijd een hoesje aan, al is het maar omdat de Pixel-smartphones van oudsher glad zijn. Ook dit nieuwe model glijdt nog steeds gemakkelijk van de bank.

Weinig cameravernieuwingen

Wat de camera's betreft is er bij de Pixel 9 Pro XL dit jaar veel meer focus op softwaretrucjes en minder op het verbeteren van de lenzen. De resolutie, sensorgrootte en opening van de hoofdcamera zijn onveranderd in vergelijking met de Pixel 8 Pro. Dat geldt ook voor de resolutie van zowel de groothoek- als telelens. Dat is jammer, want voor 1200 euro mag je meer verwachten dan alleen software-updates. Aan de andere kant was de foto- en videokwaliteit van de Pixel 8 Pro vorig jaar al uitstekend.

Google Pixel 9 Pro XL camera-eiland

De enige camera die echt flink onder handen genomen is, is de selfiecamera. Die heeft een veel hogere resolutie gekregen, in elk geval op papier: van 10,5 naar 42 megapixel. In de praktijk tellen de foto's 10,5 megapixels, waarbij de camera informatie van vier pixels samenvoegt voor meer helderheidsinformatie. Toch zien we bij de selfies van de Pixel 9 Pro XL nog best wat ruis. Helaas heb je als gebruiker geen invloed op de fotokwaliteit met de selfiecam, dus daar moet je het mee doen. De kwaliteit bij voldoende licht is beter, al is het in het donker zeker niet slecht - alleen misschien ruiziger dan je hoopt.

De Pixel 9 Pro XL maakt, net als de Pixel 8 Pro, kleurrijke (maar geen verzadigde) foto’s met een breed contrast. Je ziet veel details in zowel de lichte als donkere delen van het materiaal. Daar waar concurrerende toestellen geneigd zijn de beelden wat feller of voller te maken, ogen de beelden van de Pro XL meer natuurgetrouw. Natuurlijk werken er algoritmes mee op de achtergrond, maar die werken de resultaten niet tegen. Tussen de Pixel 8 Pro, 9 Pro en 9 Pro XL zie ik weinig noemenswaardige verschillen.

Dat is eerder het geval bij de avondfotografie. De Pixel 9 Pro XL legt iets meer details vast, zoals je bijvoorbeeld in het wolkendek kunt zien, in vergelijking met de Pixel 8 Pro. Daarnaast zijn de foto’s wel licht, maar op de 8 Pro zijn ze net wat lichter. Toch vind ik het materiaal van de nieuwe Pixel natuurlijker en aangenamer ogen. De grootste verschillen ontstaan wanneer je dertig keer inzoomt. Nu zullen niet heel veel mensen dat doen met de avondmodus aan – maar de Pixel 8 Pro vangt dan veel minder licht op, waardoor veel details wegvallen. Avondfotografie is dus beter op de Pixel 9 Pro XL.

Het gaat vooral om AI

Waar het uiteindelijk allemaal om te doen is, en waar je ook de meeste vernieuwing aantreft aangaande de camera, zijn de AI-functies. Zoals al eerder opgemerkt is helaas niet elke optie in Nederland beschikbaar, maar Voeg mij toe en Autoframe bijvoorbeeld wel. Met de eerstgenoemde functie kun je jezelf toevoegen aan een groepsfoto (of een grappig bedoelde foto). Eerst neem je een foto van de groep, en vervolgens neemt iemand anders de smartphone over om alleen van jou een foto te maken. De Pixel helpt je bij de compositie van de foto; het enige wat de groep hoeft te doen is genoeg ruimte overhouden voor de persoon die de eerste foto maakte.

Daarnaast kun je met Autoframe de kadering van het onderwerp aanpassen. Hoewel de processor redelijk warm wordt tijdens het verwerken van de foto, werkt dit niet wanneer je de internetverbinding uitschakelt. Het verwerken gebeurt dus op de servers van Google. Je regelt dit binnen Google Foto’s, die een deel van de foto (dat niet vastgelegd is) voor je genereert. In onze ervaring gaat dat redelijk goed, mits je het bij levenloze objecten houdt als het om het genereren van een omgeving gaat. Dan kun je haast niet zien dat een deel van het beeld nep is.

Een andere nieuwe functie, zoals Reimagine, is er helaas nog niet. Met die functionaliteit kun je foto’s een volledig ander uiterlijk meegeven, zoals dat bijvoorbeeld kan op een Samsung Galaxy S24-smartphone.

Dezelfde Android-versies als de voorloper

Op het gebied van software hebben we meer kanttekeningen. Zo werkt Gemini Live, dat op den duur Google Assistent moet vervangen, niet in het Nederland. Met Live is het mogelijk meer ‘natuurlijke’ gesprekken te voeren, waarin je de assistent zelfs kunt onderbreken. Hoewel we de standaard communicatie tussen de gebruiker en Gemini al beter vinden gaan dan tussen de gebruiker en de Assistent, is het toch een domper. Stel je je toestel in op (Amerikaans) Engels, en heb je een abonnement op Gemini Advanced, dan kun je wel gebruikmaken van Live.

Pixel Studio, een AI-beeldgenerator, is in geen velden of wegen te bekennen, terwijl Pixel Screenshots ook alleen volledig in het Engels werkt. En dan hebben we ontbrekende mogelijkheden voor bellen, zoals Call Notes, Call Assistant en Hold For Me nog niet een benoemd. Stuk voor stuk handige opties die respectievelijk een samenvatting kunnen maken van een telefoongesprek, telefoonmenu’s doorlopen en marketeers voor je te woord staan. Werken niet in Nederland. Zoals eerder opgemerkt in onze Pixel-reviews: in Nederland betaal je evenveel als Amerikanen voor de Pixels, maar je krijgt er qua functies veel minder voor terug.

Tot slot is er een kleine domper voor wie hoopte op een Android-versie langer ondersteuning dan bij de voorloper. Omdat Google de Pixel 9 introduceert vóór in plaats van tegelijk met Android 15, krijgt de Pixel 9 Pro XL precies dezelfde Android-versies als de Pixel 8 Pro. Want hoe mooi zeven jaar aan software-ondersteuning ook is, je krijgt geen vol jaar extra ten opzichte van de Pixel 8-serie. Beide smartphones draaien Android 14 bij introductie en worden ondersteund tot en met Android 21. De Pixel 9 krijgt uiteraard wel 10 maanden langer beveiligingsupdates en feature drops, maar het voelt wat wrang dat je door de tamelijk arbitraire keuze van Google de toestellen eerder te introduceren, je een Android-versie moet 'missen'.

Pixel 9 Pro XL in de praktijk

Op het gebied van ontwerp en software lijken de eerder gereviewde Pixel 9 en de Pixel 9 Pro XL ontzettend veel op elkaar. Datzelfde kunnen we stellen over het dagelijkse gebruik. De nieuwe ultrasone detectietechniek van de vingerafdrukscanner die in het oled-paneel verwerkt zit, werkt razendsnel. Het ontgrendelen gaat gelijk op, maar het scannen is net een fractie sneller in vergelijking met de Pixel 8 Pro. Daarnaast scrolt alles ontzettend soepel over het levendige beeldscherm, dat nog altijd automatisch schakelt tussen 1 tot 120 Hertz.

Aan de prestaties valt ons echter één ding op. De Tensor G4, op papier de betere processor, lijkt slechter te presteren in onze standaardtest. Zowel de G3 als de G4 zetten aanvankelijk hoog in, maar dippen al snel naar beneden. Daar waar de processor in de 8 Pro blijft steken op een prestatieniveau van gemiddeld zeventig procent, blijft de 9 Pro XL net boven de zestig procent steken. Waar dat door komt, is ons onduidelijk – we hebben de smartphones op dezelfde manier getest en laten hen gedurende de testperiode met rust. De vraag is dan: wat merk je hiervan?

Google Pixel 9 Pro XL

Nou, vrij weinig. Je komt geen gestotter tegen in het dagelijks gebruik en over het algemeen draaien games ook gewoon zoals ze moeten draaien. De Google Pixel 9 Pro XL kan wel warm worden, en die warmte voel je dan langs de randen trekken. Maar het wordt niet zo warm als bijvoorbeeld een Asus ROG Phone 8, die je daardoor eigenlijk niet meer vast kan houden. Op papier loopt de Tensor G4-cpu ook achter op zo’n beetje elke belangrijke concurrent, maar voor dagelijkse taken, AI-opdrachten en gaming voldoet de Pixel 9 Pro XL. En, niet onbelangrijk, het is een goede match met de accu: bij niet al te intensief gebruik kan je bijna twee dagen zonder opladen.

Van iets anders merk je ook weinig in de praktijk - althans, aanvankelijk: de hoeveelheid opslag. Die is bij de Pixel 9 Pro XL net als bij de andere modellen dit jaar 128 gigabyte. Dat is niet heel veel, en bovendien niet uitbreidbaar. Versie met meer opslag zijn bovendien fors duurder. Waar je bij de Pixel 9 als 'instapper' die hoeveelheid opslag misschien nog kan vergeven, is het bij de Pro-uitvoering een kritiekpunt. Dit toestel kan foto's maken van 50 megapixels, die zeer omvangrijk zijn. Het kan bovendien foto's ook in ongecomprimeerd raw-formaat opslaan, wat nog meer ruimte vergt. En dan hebben we het nog niet gehad over 4K HDR of geüpscalede 8K-video's. Zeker in het licht van een 100 euro hogere prijs, had Google een riantere hoeveelheid opslag mogen leveren.

Conclusie

Onderaan de streep laat de Pixel 9 Pro XL een gemengde indruk achter. Het toestel lijkt qua eigenschappen wel erg veel op de 100 euro minder dure Pixel 8 Pro van vorig jaar. Het design is natuurlijk anders. Of het ook mooier is, is meer een kwestie van smaak. De cameraprestaties zijn niet héél veel beter, de processor heeft (op papier) een marginale voorsprong en het algemene gebruik voelt grotendeels hetzelfde aan. Het toestel lijkt voor Google vooral een vehikel te zijn om de nieuwe hippe AI-functies te pushen. Alleen zijn die in Nederland voor een groot deel niet beschikbaar - zeker niet als je het toestel met de Nederlandse taal gebruikt.

Met zijn grotere hoeveelheid werkgeheugen lijkt de Pixel 9 beter voorbereid op toekomstige AI-functies, maar of dat een reden is om over te stappen als je een Pixel 8 Pro hebt? Dat niet. Het verschil met de Pixel 7 Pro is dan groter en wie een 6 Pro heeft, zal een forse verbetering ervaren. 

Misschien ligt het aan ons, maar de nieuwe naam voor het grootste model schepte verwachtingen die deze Pixel 9 Pro XL niet echt waarmaakt. Op technisch vlak is het een kleine vooruitgang, een gevoel dat misschien versterkt wordt doordat zoveel van de veelbelovende nieuwe functies hier gewoon niet werken. De zaken die er wel op zitten, kunnen het verschil niet echt maken. Veel van de nieuwe functies ontstijgen het niveau van een gimmick niet, terwijl we van de echt nuttige klinkende zaken verstoken blijven. 

De Pixel 9 Pro XL blijft een ontzettend goede smartphone. Wil je een model van vier of vijf jaar gelden vervangen, dan ga je er enorm op vooruit. Op dit moment is het verschil met de Pixel 8 Pro te klein om het nieuwere model enthousiast aan te bevelen. Wellicht verandert dat met de komst van Android 15 en toevoeging van de tot dusver ontbrekende AI-functies. Voor nu lijkt dit meer een smartphone te zijn die vooral Google nodig vond; voor consumenten is er te weinig veranderd.

Google Pixel 9 Pro XL in een oogopslag
Kleuren Obsidaan, Porcelein, Grijsgroen, Rozenkwarts 
Afmetingen 16,28 x 7,66 x 0,85 cm
Gewicht 221 g
Beeldscherm 6,73 inch (17,1 cm) LTPO OLED
2992x1344 pixels, 486 PPI
1-120 Hz verversingsfrequentie
2000 nits (HDR) / 3000 nits (piekhelderheid)
8-bits (16,7 mln kleuren)
Corning Gorilla Glass Victus 2
Geluid Stereo speakers
3 microfoons
Ruisonderdrukking
Camera's Hoofdcamera
50 MP Octa PD, 1/1.31", f/1.68, 82°, multizone LDAF, beeldstabilisatie

Ultragroothoek met macrofocus
48 MP Quad PD, 1/2.55", f/1.7, 123°, lenscorrectie, multizone LDAF

Zoom
48 MP Quad PD, 1/2.55", f/2.8, 22°, 5x optische zoom, multizone LDAF, beeldstabilisatie

Selfie
42 MP Dual PD, f/2.2, autofocus, 103°

Video-opnames (hoofdcamera):
4K 60 fps, 10-bit HDR, timelapse, 240 fps slow-motion
Fotografie
&
Videografie

Functies
Camerafuncties:
Pro controls, High-res, tot 30x super res zoom, Add me, macrofocus, nachtzicht, astrofotografie, portretmodus, face unblur, long exposure, action pan, real tone, panorama, topfoto, frequent faces

Bewerkingsfuncties:
Magic editor, magic eraser, best take, photo unblur, zoom enhance, portrait light

Videofuncties:
Videoboost, nachtzichtvideo, videozoom met hoge resolutie, audio magic eraser, macrofocusvideo, 10-bits HDR video, cinematic blur, cinematic pan, slow-motion, timelapse, astrophotography timelapse, night sight timelapse
Accu 5060 mAh
> 24 uur accuduur
< 72 uur accuduur (Extreme Battery Saver)
45W snelladen: 50% in 30 minuten
Qi draadloos laden, Battery share 
Aansluitingen USB-C 5 Gbit/s (USB 3.2) met DisplayPort Alt Mode
Draadloos 5G / 4G / 3G
WiFi 7 (2x2 + 2x2 MIMO)
Bluetooth 5.3
NFC
Dual-band GNSS, GPS, Glonass, Galileo, QZSS
Waterdicht IP68 stof- en waterdicht
Sensoren Nabijheid, omgevingslicht, versnelling, gyroscoop, kompas, barometer, temperatuur
Processor Google Tensor G4
Titan M2 security coprocessor
Geheugen 16 GB LPDDR5 werkgeheugen
128 / 256 / 512 GB / 1 TB opslag
Adviesprijs v.a € 1199 (128 GB)
Koop bij MediaMarkt