Review   |   Televisies

Hisense U7 (2024) review: meer helderheid voor hetzelfde geld

De Hisense U7N, het U7 model van 2024, heeft een fors hogere helderheid dan het model van vorig jaar. Hi geeft daarmee ook bij veel omgevingslicht schaduwnuances goed weer.
De Hisense U7N, het U7 model van 2024, heeft een fors hogere helderheid dan het model van vorig jaar. Hi geeft daarmee ook bij veel omgevingslicht schaduwnuances goed weer.

Dat toestel van vorig jaar was de Hisense U7K, die we testten in de 65-inch uitvoering: de 65U79KQ. De Hisense-toestellen van 2024 zijn te herkennen aan een N in de typeaanduiding. Inderdaad, de L en M lijken overgeslagen te zijn. Daarmee is de Hisense 65U79NQ als vertegenwoordiger van de Hisense U7 (2024) serie onderwerp van deze review. Het is een 65 inch (165 cm) tv met miniled full array local dimming achtergrondverlichting met 384 zones voor intensere hdr-weergave, quantum dots voor een groter kleurbereik, een 144 Hz-paneel en snelle HDMI 2.1 aansluitingen voor gamers, en VIDAA smart tv voor, nu ja, iedereen. Het is een toegankelijk geprijsd toestel, dat mikt op breed gebruik als familie-tv voor zowel games, film als sport.

Lees ook onze review van het model een trapje hoger, de Hisense U8N!

Hisense U7 (2024) design: gewoon is ook goed

De Hisense 65U79NQ staat maar één trede lager op de ladder dan de U8NQ. Toch is die positionering zichtbaar in het design. Niet dat het verschil dramatisch is, maar je ziet het wel. Aan de voorzijde niet eens direct, en de kleine metalen rand rond het scherm (onderaan wat breder) oogt enigszins luxe. Alleen zie je hier geen front firing speakers. Aan de achterzijde openbaart zich een groter verschil. Hier zijn grote verstevigingsribben zichtbaar en de overgang tussen scherm en behuizing is relatief bruusk. Het oogt al bij al wat goedkoper.

Het verschil valt nog het meest op bij de voet. Die zet het scherm hoog genoeg zodat er plaats is voor een soundbar, maar is niet verstelbaar. Feitelijk zijn het twee metalen voeten, centraal onder het scherm, met daarop een zwarte plastic dekplaat. Visueel is dat een fors verschil met de dunne metalen voet van de U8N. Persoonlijk vinden we het mooier zonder die dekplaat. 

Aansluitingen van de Hisense U7 (2024)

Bij de aansluitingen levert de Hisense U7 (2024) in elk geval heel weinig in op het luxere model van dit jaar. De Hisense 65U79NQ gebruikt WiFi 5 in plaats van WiFi 6E, wat voor heel wat gebruikers niets zal uitmaken. Dat is direct het enige verschil met de 65U8NQ. Verder krijg je vier hdmi-poorten, waarvan twee de volledige hdmi 2.1-bandbreedte (48 Gbps) bieden. ARC/eARC staat op een van de 48Gbps-poorten; dat is jammer voor gamers met meer dan één 4K120-bron, die bijvoorbeeld een soundbar willen gebruiken.

De tv ondersteunt tot 4K@120Hz en met een pc kan je zelfs tot 4K@144Hz gaan. ALLM en variabele verversingssnelheid (VRR), zowel HDMI VRR, AMD FreeSync en Nvidia G-Sync compatible, zijn ook beschikbaar. De gemeten input-lag bedraagt 7,8 ms (2K120) en 16,5 ms (4K60), wat een prima resultaat is.

Hisense U7 (2024) aansluitingen

Ook de layout van de poorten is identiek, wat betekent dat de meeste opzij wijzen. Alleen de ethernetpoort, optische audio-uitgang en een usb-poort wijzen naar achter. Wie wandmontage op het oog heeft, moet daar rekening mee houden. Voor live tv is er een enkelvoudige tv-tuner, een antenne-aansluiting voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI Plus-slot. Opnemen of live tv pauzeren is mogelijk als je externe usb-opslag aansluit.

VIDAA U7, installatie en gebruiksgemak

VIDAA U, het smart tv-systeem van Hisense, kreeg een kleine upgrade van 7 naar 7.6. De aanpassingen die dat doet zijn vooral kosmetisch, ze vallen nauwelijks op. Installeren kan je via de smartphone, dat is het gemakkelijkst, of met de afstandsbediening. De smartphone-app is naderhand in elk geval een handige afstandsbediening waarmee je niet enkel apps kunt starten, maar ook de media van je smartphone naar de tv kunt sturen, of zelfs content kunt zoeken.

De grote troef van VIDAA blijft zijn vlotte werking: navigeren door de apps en instellingen gaat erg snel. De instellingen kregen een reorganisatie, vooral voor de beeldinstellingen is dat handig. Die zijn nu onderverdeeld in basisinstellingen en gevorderde instellingen voor helderheid, kleur, detail en beweging.

Hisense U7 (2024) - 65U79NQ instellingen

Het Home-scherm heeft aan de zijkant pictogrammen voor het inloggen met een VIDAA-account, zoeken, meldingen, ingang-selectie en instellingen. De bovenste helft van het beeld wordt nog steeds ingenomen door gesponsorde content. Soms zijn dat VIDAA-functies, soms content-aanbevelingen, maar bijvoorbeeld ook voetbaluitslagen van Euro2024 waarvan Hisense Officiële Partner is. Centraal in beeld is er een rij apps die je zelf kunt aanpassen, en daaronder aanbevelingen uit Disney+. Wie een stap naar onder scrollt, ziet de apps naar boven schuiven. Er verschijnt dan een rij aanbevelingen uit de app die je geselecteerd hebt.

Verder naar onder vinden we enkel rijen van aanbevelingen waarover je geen controle hebt. Het app-aanbod in VIDAA U is ruim. Het beschikt over de belangrijkste internationale streamingdiensten, met HBO Max als voornaamste afwezige. Voor Nederland is er een goede selectie lokale apps, maar geen NPO Start of Pathé thuis. Voor België is er nu na lang wachten eindelijk VTM Go, maar dat is alles. Het blijft wachten op VRT Max, GoPlay en Streamz. Hisense biedt wel ondersteuning voor Airplay2; Netflix en YouTube apps kan je casten.

Hisense U7 (2024) - 65U79NQ afstandsbediening

Hisense heeft de afstandsbediening voor de Hisense U7 (2024) vernieuwd. Een handige modernisering is het gebruik van een oplaadbare batterij en een ingebouwd fotovoltaïsch paneel. Dat zit aan de voorzijde en maakt de afstandsbediening aanzienlijk langer. Het is wel handiger, omdat je doorgaans de afstandsbediening met de toetsen naar boven neer zal leggen. Heb je snel wat extra lading nodig, dan kan je ook bijladen via usb-c. De afstandsbediening ziet er luxueuzer uit, en heeft bijzonder aangename toetsen. Die hebben een korte, maar zeer duidelijke toetsaanslag, die niet te veel druk vereist. De layout is dan weer vrij klassiek. Er zijn numerieke toetsen en bovenaan zes sneltoetsen, voor Netflix, Prime Video, YouTube, Disney+, Rakuten TV en Vidaa Channels. Die laatste leidt naar een beperkt aanbod van FAST-kanalen (Free Ad-supported Streaming TV), die zich gedragen als live tv-kanalen, inclusief elektronische programmagids.

Goed contrast, maar het kan beter

Sinds Hisense vorig jaar de stap naar zogeheten va-panelen zette voor de U7-modellen, mag je op goed contrast rekenen. De keerzijde is wel een wat beperktere kijkhoek - dit zijn niet per se toestellen om met groot gezelschap vanaf een L-vormige sofa naar te kijken. Tenminste niet, zolang de televisie parallel staat opgestel aan één poot van de bank. De Hisense 65U79NQ die we ontvingen had een goede uniformiteit, en geen dirty screen-effect. In tegenstelling tot de U8NQ kreeg de 65U79NQ geen verbetering voor zijn miniled-achtergrondverlichting. Die bestaat nog steeds uit 32x12 (384) zones, al blijft dat een prima aantal in deze categorie.

Opmerkelijk genoeg tekenden we een wat lager contrast op ten opzichte van vorig jaar: met een ANSI-contrast van ongeveer 4.000:1 bij gebruik van local dimming scoort hij zeker niet opmerkelijk. Net als vorig jaar kiest Hisense in de sdr Filmmaker modus waarin we meten voor de ‘Laag’ stand voor lokaal dimmen. Diepzwart is dan onmogelijk; het is beter om de ‘Medium’ instelling te nemen. Daarmee krijgt het contrast een mooie boost.

Schaduwnuances blijven in elk geval goed zichtbaar, zelfs in de aartsmoeilijke House of the Dragon strandscène. De aansturing gaat nooit in de fout, ze is snel en correct, en erg voorzichtig. Toch zijn 384 zones te weinig om op heel donkere achtergronden alle mogelijke halo-effecten van een lichtaccent te verbergen. Door de voorzichtige aanpak van Hisense zijn die wel erg subtiel en storen ze niet. Het algemene resultaat is goed, maar we blijven vermoeden dat Hisense meer uit deze combinatie kan halen.

Een hogere piekhelderheid voor de Hisense U7 (2024)

Vorig jaar viel de piekhelderheid van de U7 ons wat tegen, maar die kreeg dit jaar een mooie toename. De miniled-achtergrondverlichting haalt in hdr Filmmaker Mode op het 10% venster 1124 nits; op een volledig wit scherm blijven daar nog 635 nits van over. Met een kleurbereik van 94% dekking van de P3-kleurruimte zijn de kleuren wat minder verzadigd dan bij de U8NQ, maar het is nog steeds ruim voldoende voor mooie hdr-beelden.

In donkere beelden scoort de Hisense U7N goed, er is veel schaduwnuance, soms zelfs wat te veel. Hisense heeft voor deze hdr Filmmaker stand de lokale dimming op ‘Medium’ gezet, maar overschakelen naar ‘Hoog’ (of ‘Laag’) maakt nóg meer overdadige schaduwnuances zichtbaar.  Dat is juist schadelijk bij het kijken bij enige verduistering, de omstandigheden waarvoor Filmmaker mode bedoeld is. Om die reden is 'Medium' ondanks de overbelichte schaduwen toch de beste stand; al verlies je hier een beetje piekhelderheid, de betere zwartweergave vergeleken met 'Hoog' en 'Laag' maakt dat ruimschoots goed.

Hisense U7 (2024) - 65U79NQ

De kalibratie van de Filmmaker mode is prima, zowel in sdr als hdr. In beide gevallen wijkt de grijsschaal wat uit naar lichtgele tinting, maar dat heeft geen zware nadelige gevolgen. De kleurweergave is goed. Voor hdr presteert hij zeer goed, zolang de content rond de 1000 nits gemastered is. Met helderder gemasterde content verdwijnt er witdetail, wat kleur en contrast. Dat kan je gedeeltelijk rechttrekken door ‘HDR ToneMapping’, maar we raden niet aan om die geactiveerd te houden. De meeste content is namelijk rond 1000 nits gemasterd, en HDR Tonemapping maakt het beeld voor dat materiaal weer te helder, waardoor het aan contrast verliest.

Hisense ondersteunt Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive. Vooral Dolby Vision IQ is echt een fantastische troef, zeker dankzij het gebruik van ‘Precision Detail’. Dolby Vision beelden zien er sowieso al het best uit, met ‘Precision Detail’ winnen ze nog aan contrast en diepte, en haal je echt het beste uit deze tv.

Beeldverwerking van de Hisense 65U79NQ

De 65U79NQ deelt de nieuwe Hi-View Pro Engine met de 6U8NQ, dus het is geen verrassing dat we dezelfde resultaten zien. Dat betekent goede deinterlacing en upscaling, die je een beetje kan aanscherpen met ‘superresolutie’. De ruisonderdrukking werkt prima voor willekeurige ruis, maar kan de blokvorming van MPEG-compressie nauwelijks wegwerken. Kleurstroken kan je te lijf gaan met de ‘Kleurverloop’ instelling. In de  review van de 65U8NQ lees je daar meer over.

De bewegingsscherpte sluit grotendeels aan bij wat we vorig jaar zagen. Het paneel levert een goed basisresultaat, waar enkel fijn detail wat wazig wordt als er veel beweging is. Met 240Hz ‘Hoge Verversingssnelheid’ verbetert dat, maar kunnen bewegende voorwerpen lastige sleepsporen nalaten. Hou er rekening mee dat je in deze modus ook wat verticaal detail verliest. Als alternatief kan je kiezen voor ‘Clear Motion’. Dat levert meer detail, maar maakt het beeld iets donkerder. Helaas zie je dan ook een dubbele rand, vaak in een andere kleur. We vonden het allebei storend, dus lieten we ze uitstaan. Ultra Smooth motion maakt snelle camerabewegingen mooi vloeiend, zonder al te veel artefacten. Stel het in naar keuze.

Audiokwaliteit ongewijzigd

Ook het audiosysteem is onveranderd. Het 2.1-systeem, met twee 20 watt luidsprekers en een 20 watt woofer in de rug, kan pittige klanken leveren met duidelijke dialogen en een goede portie bas. Hij ondersteunt Dolby Atmos en DTS:X, het surroundeffect is redelijk, hoogte-effecten ontbreken natuurlijk. Wie het volume te hoog draait, hoort de processor wel af en toe ingrijpen, en dat is iets te duidelijk te horen. In deze prijscategorie zijn we echter tevreden met dit resultaat.

Conclusie

De Hisense 65U79NQ heeft heel wat te bieden, maar kan zijn potentieel niet helemaal verzilveren. Zo lijkt het ons dat er met de local dimming een hoger contrast haalbaar moet zijn. Ook biedt de Dynamische HDR tonemapping niet in alle gevallen beter beeld, wat het nut sterk beperkt. VIDAA U is een vlot platform, maar het blijft wat achter met lokale Belgische apps, dat is in 2024 toch wel een minpunt.

Bekijken we het totaalplaatje, dan vinden we toch mooie beelden, met goede hdr-weergave en het is vooral in Dolby Vision dat de tv gaat uitblinken. Voor sport en games heeft hij een goede bewegingsscherpte. De 240Hz-optie is daarvoor mooi meegenomen, al blijft het een persoonlijke keuze of je de kleine nadelen vindt opwegen tegen de extra scherpte. De prijs voor dit alles is netjes, maar zeker niet heel scherp. 

 

Hisense U7 2024 (65U79NQ) in een oogopslag
Beeldscherm 65 inch (165 cm) ULED LCD
FALD MiniLED backlight, 384 zones
4K UHD (3840x2160)
144 Hz
HDR HDR10, HDR10+, HDR10+ Adaptive, Dolby Vision IQ Precision Detail, HLG
Geluid 40W 2.1-kanaals
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
DTS (HD), DTS:X
Aansluitingen 4x HDMI 2.1 (2x 18 Gbps, 2x 48 Gbps), ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync) 2K HFR, 4K HFR
2x USB
Composiet video + stereo minijack
Optisch digitaal audio uit
Hoofdtelefoon
Ethernet
Draadloos WiFi 5
Bluetooth
TV Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2
1x CI+ 1.4
Smart TV VIDAA U7
Energieverbruik SDR 67 watt (D) / HDR 210 watt (G)
Afmetingen
&
Gewicht
met voet:
144,9 x 89,9 x 29,5 cm, 20,8 kg

zonder voet:
144,9 x 83,8 x 7,7 cm, 19,7 kg
Testresultaten Piekhelderheid 
2% venster: 
SDR: 493 nits,
HDR: 764 nits

10% venster: 
SDR: 888 nits
HDR: 1124 nits

100% venster:
SDR: 558 nits
HDR: 635 nits

Contrast: 
3.209:1 (native)
4035:1 (met dimming)

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 6089 K
Gamma: 2,28
Grijsschaal (dE2000): 4,53
Kleurafwijking (dE2000): 2,75

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 2,90
P3-dekking: 94,3%

Adviesprijs € 1399