Review   |   Televisies

Hisense 85UXKQ review: de volgende stap in helderheid en contrast

De Hisense 85UXKQ is niet alleen indrukwekkend groot, op het vlak van helderheid en contrast is dit toestel grensverleggend.
De Hisense 85UXKQ is niet alleen indrukwekkend groot, op het vlak van helderheid en contrast is dit toestel grensverleggend.

Dé manier om contrast te verhogen, is de helderheid van een televisie verhogen voor heldere delen van het beeld, en verlagen voor donkere delen. Dat vereist local dimming: het ter plaatse (lokaal) aanpassen van de helderheid. Bij oled televisies is die eigenschap inherent op pixelniveau, bij lcd toestellen vereist het een full array local dimming backlight. Achtergrondverlichting die 'meebeweegt' met het beeld dat wordt verlicht. Na gewone leds werd miniled gezien als een volgende stap voor lokaal dimmen. Dit maakt meer zones mogelijk, wat een beter contrast en hogere helderheid moet opleveren. Veel miniled-modellen blijven toch erg zuinig omspringen met het aantal zones. De Hisense UXKQ is de eerste televisie die de lat echt hoger legt. Wij testten de Hisense 85UXKQ, met een diagonaal van inderdaad, 85 inch (216 cm).

De Hisense 85UXKQ mikt op maximale helderheid en contrast met een miniled full array local dimming achtergrondverlichting met meer dan 5.000 zones. Daarnaast is het paneel voorzien van quantum dots voor een groter kleurbereik en 144 Hz-beeldweergave. Qua aansluitingen biedt het - uiteraard HDMI 2.1, de smart tv is in handen van het eigen VIDAA platform. De grote vraag is of het met het grote aantal dimming zones extreem contrast en helderheid kan verzoenen?

Lees ook de review van de Hisense 85UXKQ op onze zustersite HiFi.nl!

Design van de Hisense 85UXKQ: groot, maar ook slank

Dat een 85 inch-toestel groot is, hoeft geen betoog. De Hisense 85UXKQ is net geen twee meter breed en iets meer dan een meter hoog. Daarvoor moet je aardig wat ruimte in je woonkamer (of man/woman cave) inruimen. Dat zo een kolos toch nog slank kan zijn, is een aangename verrassing. In profiel meten we ongeveer vier centimeter. Omdat de de rug helemaal vlak is, springt dat best wel in het oog.

Het kader is aan de zijkant 45 graden afgeschuind. Omdat we in die zijkanten perforaties zien waar een luidspreker achter schuilt, is dat vermoedelijk gedaan om het surroundeffect te boosten. Maar het levert ook best een fraai design op. De afwerking ziet er goed uit. Onze enige opmerking is dat een aantal platen in de rug wat bol staan. Ze zijn bovendien erg dun en buigen gemakkelijk. Op een high-end toestel oogt dat wat goedkoop. De twee slanke metalen voeten kan je monteren in een brede of smalle positie.

Aansluitingen van de Hisense UXKQ

De Hisense 85UXKQ biedt dezelfde set aansluitingen die we vonden op de U8KQ. Dat betekent twee hdmi 2.0-poorten en twee hdmi 2.1-poorten met 48 Gbps bandbreedte. Voldoende om te gamen in 4K120, pc-gamers kunnen zelfs tot 144 beelden per seconde gaan. Omdat we vanwege de omvang van het toestel de test op locatie bij Hisense uitvoerden, konden we niet nagaan of het toestel Nvidia G-Sync ondersteunt. Aangezien dat het geval was op de U8KQ, vermoeden we van wel. Gamers mogen in elk geval rekenen op ALLM, HDMI VRR en AMD FreeSync. De input-lag bedroeg 17,8 ms in 4K60, perfect in lijn met de andere Hisense modellen.

Hisense 85UXKQ aansluitingen

De draadloze netwerkaansluiting volgt de WiFi 6E-standaard. Dat is vooralsnog uitzonderlijk op televisies. Deze standaard kan de 6GHz-band gebruiken voor een snellere en betrouwbaardere verbinding, mits je WiFi-router dit ook ondersteunt natuurlijk.

Het toestel heeft een enkelvoudige tv-tuner met een antenne-aansluiting voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI Plus-slot. Wie externe usb-opslag aansluit, kan live tv opnemen of pauzeren. Alle aansluitingen staan opzij gericht, dat is handig als je de Hisense UXKQ aan de wand wil monteren.

VIDAA U7, installatie en gebruiksgemak van de Hisense 85UXKQ

Op smart tv-vlak is dit topmodel niet te onderscheiden van de lager gepositioneerde U79KQ of U8KQ.  VIDAA U7 is een modern ogend smart tv-systeem dat je gemakkelijk en snel installeert via de afstandsbediening of via de VIDAA Smart TV smartphone-app. Inloggen met een VIDAA-account is optioneel, maar het laat wel toe om in de smart tv-verschillende profielen te hanteren.

Het Home-scherm reserveert de bovenste helft voor gesponsorde content, momenteel is dat Hisense informatie. We blijven dat wel jammer vinden, het is gewoon verloren ruimte. Centraal staat jouw selectie apps, er is plaats voor 25 stuks. Mocht je er meer willen, dan kan dat, maar dan moet je de volledige lijst openen. Verder naar onder staat een aantal rijen aanbevelingen. Daarover heb je helaas geen enkele controle.

Vlot, overzichtelijk en handig: zo zouden we VIDAA U7 over het algemeen beschrijven. Alle functionaliteit is gemakkelijk te bereiken, ook instellingen en ingangen. Het app-aanbod bevat de grote internationale streamingdiensten, en de meeste lokale Nederlandse apps. Belgische gebruikers blijven voorlopig in de kou staan, al liet Hisense weten dat er eindelijk vooruitzicht is op VTM Go en TV Vlaanderen. VRT Max en Streamz staan nog steeds op de verlanglijst.

Lees onze review van de Hisense 65U79KQ voor meer details en informatie over VIDAA U7.

Hisense 85UXKQ afstandsbediening

De afstandsbediening houdt goed het midden tussen een klassieke versie met veel toetsen en een moderne versie met minder toetsen. Het is slank en uitgevoerd in lichtmetaal, waardoor het er best luxe uitziet. Alle toetsen hebben een heel duidelijk profiel, zodat je ook op de tast snel de juiste toets vindt. Sneltoetsen zijn er voor Netflix, YouTube, Disney+, Deezer, Prime Video en Vidaa tv. Vidaa TV is een streamingdienst die integreert met de live tv-kanalen, maar bevat momenteel nog geen aanbod voor België en Nederland. De toets dient nu als sneltoets voor live tv. De afstandsbediening heeft ook ingebouwde microfoon, en VIDAA Voice spreekt Nederlands. Probeer het zeker eens uit: zeg ‘Help’, en de tv toont je alle mogelijkheden.

Meer dan 5000 dimming zones op de Hisense 85UXKQ

Vermits we al meer dan 1000 zones aantroffen op de U8KQ, lag het het voor de hand dat de UXKQ er nog meer zou tellen. Maar hoeveel meer? Wel, het waren er zoveel (en dus zijn ze zo klein) dat we ze niet meer exact konden tellen. Volgens Hisense zijn het er 5.184, althans, op het 85-inch model. Ook in dit toetsel treffen een va-type lcd-paneel dat al een goed eigen contrast heeft. Met deze grote hoeveelheid zones slaagt Hisense erin om dat nog sterk te verbeteren. Het ANSI-contrast stijgt naar ongeziene niveaus, en flirt effectief met oled-prestaties.

In sdr-content zorgt dat voor heel mooie resultaten, met diepzwart en goed zwartdetail. De Filmmaker mode gebruikt de ‘laag’ stand voor lokaal dimmen, maar dat volstaat. Lichtaccenten blijven mooi zichtbaar en zonegrenzen of halo’s zijn nagenoeg onzichtbaar. Bij snel bewegende heldere voorwerpen zien we aan de voorzijde een wat donkere rand, de reactietijd van de achtergrondverlichting kan dus mogelijk nog wat beter. In de praktijk zie je dit niet.

Bij hdr-content is het wel mogelijk dat je bij extreem contrastrijke content een kleine halo merkt, maar zelfs dat is zeldzaam. Een lastiger probleem is dat de dimming in heel donkere hdr-beelden het zwartdetail als het ware uitvlakt. Het beeld oogt dan wat wazig. Hopelijk kan Hisense dat wat bijsturen via software.

Een echt lichtkanon

De U8KQ pakte al uit met bijna 2.000 nits, dus onze verwachtingen liggen hoog voor de UXKQ. In Filmmaker HDR-mode tikt de meter net geen 3.500 nits aan, dat is een nieuw record. Ook het volledig witte venster levert enorm veel licht, ongeveer 1.000 nits. Die piek van 3.500 nits bereikt het toestel overigens niet onmiddellijk, maar we kregen altijd minimaal 2.500 nits. Daarmee haalt de 85UXKQ dan ook ruimschoots zijn specificaties.

Het kleurbereik is erg ruim, met dank aan de quantum dots in de achtergrondverlichting. De Hisense UXKQ ondersteunt niet alleen HDR10, maar ook Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive. Daarmee is deze tv echt perfect uitgerust voor HDR. Toch loopt het in HDR10 niet zo vlekkeloos als gehoopt. Aanvankelijk gaf de tv donkere tinten correct weer, maar waren heldere tinten aanzienlijk te helder. Na een firmware update was de situatie omgekeerd: donkere tinten waren te donker, heldere tinten in orde. Al is dit onder de streep wel een verbetering, het is toch niet zoals het hoort.

Zelfs met ‘HDR-tonemapping’ geactiveerd zien we geen verbetering, in elk geval niet over heel de lijn. In sommige beelden verbetert het contrast, of blijft heldere kleur beter bewaard, maar in andere verbergt hij dan wat witdetail. Je kan de donkere tinten terug wat optillen met ‘Verbeterde Schaduwdetails’. Dat gaat ook het uitgevlakte aspect van donkere details enigszins. De beelden zijn erg goed, dankzij het ruime contrast en enorme hoeveelheid licht en kleur, maar ze zouden nog beter kunnen zijn. De 85UXKQ heeft immers genoeg potentieel.

In sdr vertoont de Filmmaker mode wat kleine fouten in de grijssschaal. De middentinten neigen naar rood, dat is soms zichtbaar in huidskleuren. De heldere tinten in de grijsschaal neigen naar blauw; in overwegend witte beelden kan je die overgang zien. Over het algemeen zitten de fouten net over de zichtbare grens, maar voor een toestel in deze klasse moeten we de lat hoog leggen. In hdr is de Filmmaker mode beter gekalibreerd, met een neutralere grijsschaal. De kleurweergave is prima, en zelfs in heel heldere tinten toont de tv erg veel kleur.

Beeldverwerking van de Hisense UXKQ

Na enig testen is al snel duidelijk dat de 85UXKQ dezelfde beeldverwerking biedt als de U79KQ en U8KQ. De upscaling en ruisonderdrukking zijn goed; het beeld is wat zacht, maar dat is gemakkelijk bij te werken met enkele puntjes scherpte. In eerste instantie bleken zowel de mpeg-ruisonderdrukking als het anti-kleurstrokenfilter niet te werken. Die prestaties verbeterden na een firmware update, maar bleven de zwaktes vertonen die we ook bij de lager gepositioneerde modellen van het merk zagen. Blokruis krijgt de processor moeilijk weg, en kleurstroken kan hij enkel verbergen als deze relatief zacht zijn. De uitgesproken gevallen zoals onze donkere Game Of Thrones scène blijven te hoog gegrepen.

De goede bewegingsscherpte dankt het toestel aan zijn 120 Hz (en voor pc zelfs 144Hz) verversingsfrequentie en uitstekende motion interpolation. Net als op de lager gepositioneerde modellen kan je kiezen voor 240Hz-weergave. Dat gaat wel gepaard met verlies van verticale resolutie. Op dit hele grote scherm zijn we minder geneigd om dat te doen. Het kost immers wat detail, en zeker voor films is de meerwaarde klein, want het paneel heeft zo al een erg goede bewegingsscherpte. Voor sportbeelden kan je het overwegen.

Audiokwaliteit

Er zit een flink uitgebouwde audioconfiguratie in deze tv, die Dolby Atmos en DTS:X ondersteunt. Om die formaten goed te kunnen weergeven zijn de klassieke luidsprekers onderaan (2x 15 W) en de woofermodule (20 W) aangevuld met twee opwaarts gericht luidsprekers (2x 8W) in de bovenrand en twee zijwaarts gerichte luidsprekers(2x 8W) in de zijkanten.

Hisense 85UXKQ zijkant

Dat blijkt voldoende te zijn om ons midden in de actie te zetten. We horen een uitstekend surround-effect, ook het hoogtekanaal is merkbaar aanwezig. Het volume kan behoorlijk pittig worden, zonder een onaangename toon te krijgen. We merkten wel dat erg diepe bassen een klikkend bijgeluid veroorzaken. Dat was ook zo op de U8KQ. Vermoedelijk is dat te wijten aan lichte oversturing, of het meetrillen van de behuizing.

Conclusie

Niet alleen is het scherm van de Hisense 85UXKQ erg groot, ook de prestaties zijn niet te onderschatten. Met de 85UXKQ maakt Hisense duidelijk dat een miniled-tv in staat is om enorm veel licht, kleur en uitmuntend contrast te combineren.

Wel blijkt het geen sinecure om zoveel licht en contrast in de juiste banen te leiden. In sdr gaat dat prima, maar in hdr is er ruimte voor verbetering. Vooral het vervaagd zwartdetail in heel donkere scènes is erg storend. Ook de tonemapping kan beter: HDR10 maakt donkere tinten nu wat te donker. Desondanks kunnen we niet ontkennen dat het toestel een stevige indruk nalaat. Het toont films, sport of games, zowel bij (zeer) veel omgevingslicht of juist in een verduisterde omgeving, op overtuigende wijze.

Het toestel levert bovendien goede audioprestaties, met een flinke surroundervaring. Dat je voor dit soort prestaties en schermformaat dieper in de buidel moet tasten is duidelijk. Dat zouden we met plezier doen, zodra de foutjes aan de hdr-weergave opgelost worden.

Lees ook de review van de Hisense 85UXKQ op onze zustersite HiFi.nl!

Hisense UXK 2023 (85UXKQ) in een oogopslag
Beeldscherm 85 inch (216 cm) ULED LCD
FALD MiniLED backlight, 5184 zones
4K UHD (3840x2160)
144 Hz
HDR HDR10, HDR10+, HDR10+ Adaptive, Dolby Vision IQ, HLG
Geluid 2x 15W + 1x 20W + 2x 8W + 2x 8W)
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
DTS (HD), DTS:X
Aansluitingen 4x HDMI 2.1 (2x 18 Gbps, 2x 48 Gbps), ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync) 2K HFR, 4K HFR
2x USB
Composiet video + stereo minijack
Optisch digitaal audio uit
Hoofdtelefoon
Ethernet
Draadloos WiFi 6E
Bluetooth
TV Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2
1x CI+ 1.4
Smart TV VIDAA U7
Energieverbruik SDR 155 watt (F) / HDR 340 watt (G)
Afmetingen
&
Gewicht
met voet:
194,7 x 115,64 x 44,7 cm, 56,2 kg

zonder voet:
194,7 x 109,6 x 4,47 cm, 54,4 kg
Testresultaten Piekhelderheid 
2% venster: 
SDR: 1303 nits,
HDR: 2225 nits

10% venster: 
SDR: 1501 nits
HDR: 3478 nits

100% venster:
SDR: 802 nits
HDR: 934 nits

Contrast: 
4.094:1 (native)
44.052:1 (met dimming)

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 6646 K
Gamma: 2,32
Grijsschaal (dE2000): 2,98
Kleurafwijking (dE2000): 2,92

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 6,8
P3-dekking: 98,7%

Adviesprijs € 5999
Kopen

Coolblue

MediaMarkt