Review   |   Televisies

Hisense 65U8KQ review: laat het licht van 1000 dimming zones schijnen

Hisense 65U8KQ review: laat het licht van 1000 dimming zones schijnen
Hisense 65U8KQ

Bespraken we eerder de Hisense U7 van dit jaar, is dit keer het onderwerp de serie die een treetje hoger gepositioneerd is. Deze Hisense U8K is verkrijgbaar in 55, 65 en 75 inch. Voor dit artikel ontvingen we het middelste model, de Hisense 65U8KQ. Dit is een 65 inch tv met een - diepe ademhaling - miniled full array local dimming achtergrondverlichting met meer dan 1000 zones, quantum dots, 144 Hz-paneel, HDMI 2.1, en VIDAA 7 smart tv. Het toestel levert een hoog contrast én een hoge helderheid, terwijl het overweg kan met veel hdr-formaten. Daarnaast heeft Hisense het voorzien van diverse extra's die je niet vaak aantreft, zoals een geïntegreerde soundbar en (hele) snelle wifi.

Hisense U8K

Hisense 65U8KQ design: meer uitstraling

Een toestel met ambitie mag dat best uitstralen, en dat moeten ze bij Hisense ook gedacht hebben. Waar de eerder besproken U79KQ er wat gewoontjes uitzag, is het design van de U8KQ op subtiele wijze anders.

Dat begint al met een dunne luidsprekerbalk onder het scherm. Deze is afgewerkt met stof en moet een beter dan gemiddeld geluid mogelijk maken. Het profiel van de Hisense 65U8KQ is nog steeds acht centimeter diep, maar de gewelfde rug en het horizontale streeppatroon verbergen dat uitstekend, zodat het de tv toch met een slanke look kan uitpakken.

De tv staat op een centrale voetplaat, die afgewerkt is in donkerzilver. Alles bij elkaar is het nog steeds geen heel luxueuze afwerking, maar dit model straalt toch wat meer klasse uit dan de eronder gepositioneerde reeks.

Aansluitingen van de Hisense 65U8KQ

Achterop het toestel vinden we vier hdmi-poorten, waarvan twee de volledige hdmi 2.1-bandbreedte (48 Gbps) bieden. Met dat aantal houdt Hisense gelijke tred met Sony, Panasonic, Philips en TCL. Alleen LG en Samsung bieden vier snelle hdmi-poorten. Met deze aansluitingen kan je op de U8KQ gamen op 4K120 met een Xbox Series X of PlayStation 5. Als pc-gamer krijg je wat extra snelheid, want de aansluiting en het scherm kunnen ook overweg met een 144Hz-signaal. Om die combinatie van resolutie en snelheid te gebruiken, moet je overigens wel zelf een custom-resolutie aanmaken in de driver van je videokaart.

Er zijn meer signalen dat Hisense aan gamers heeft gedacht met dit toestel. De Hisense 65U8KQ ondersteunt ALLM voor een lage input-vertraging, en kan overweg met een variabele verversingssnelheid (VRR). Daarbij kan het toestel werken met zowel HDMI VRR, AMD FreeSync als Nvidia G-Sync (compatible). De input-lag is volgens onze meting ook mooi laag, met 7,8 ms in 2K120 en 15,8 ms in 4K60.

Kleine domper: de ARC/eARC ondersteuning staat op een van de 48Gbps-poorten. Wie dus een soundbar aansluit, houdt maar één poort over voor 4K120-gamingbronnen. Helaas zien we dat bij veel televisies, en Hisense is hier geen uitzondering.

Hisense 65U8KQ aansluitingen

Een opmerkelijke verbetering ten opzichte van de U79KQ vinden we in de wifi-specificaties. Het toestel biedt namelijk WiFi 6E, dat voor betere doorvoersnelheden moet zorgen. Minder storing en dus een betrouwbaardere verbinding is mogelijk doordat WiFi 6E de 6GHz-band gebruikt. Uiteraard moet je router dat dan ook ondersteunen. Met streamingdiensten die steeds vaker de bandbreedtegrenzen opzoeken is wat meer draadloze doorvoersnelheid, nu of in de toekomst, mooi meegenomen.

De ethernetpoort, optische uitgang en een usb-poort wijzen niet opzij, maar naar achter. Dat kan een punt van aandacht zijn bij wandmontage. Voor live tv is er een enkelvoudige tv-tuner, een antenne-aansluiting voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI Plus-slot. Opnemen of live tv pauzeren is mogelijk als je externe usb-opslag aansluit.

Smart TV op de Hisense U8KQ: VIDAA U7, installatie en gebruiksgemak

Het smart tv-systeem op Hisense TV’s is VIDAA. Dat is misschien wat minder bekend dan Android of Google TV, maar zowel Hisense als Loewe gebruiken het. Onbekend hoeft zeker niet onbemind te betekenen. Een belangrijk voordeel van het systeem is de snelheid waarmee het werkt. Dat merk je niet alleen in het gebruik, maar ook bij het 'opstarten' van de televisie.

Qua design heeft VIDAA alle kenmerken van een moderne smart tv-omgeving. De installatie kan je uitvoeren met een smartphone-app of met de afstandsbediening. Beide zijn vlot, maar de app maakt het (optionele) inloggen met een VIDAA-account veel gemakkelijker.  De app kan je ook gebruiken om media van de smartphone naar de tv sturen en als alternatieve afstandsbediening.

Op het Home-scherm is er plaats voor een eigen selectie apps, die aanbevelingen tonen als je ze selecteert. Alle andere ruimte in beeld wordt ingenomen door aanbevelingen waar je geen controle over hebt.

VIDAA U7 is erg vlot in gebruik. Zowel instellingen als ingangen zijn gemakkelijk bereikbaar, en de omgeving reageert snel op je input. Er is een ruim aanbod apps, waaronder de belangrijkste internationale streamingdiensten (HBO Max ontbreekt nog), en voor Nederland ook een degelijke selectie lokale apps. Voor België zijn er momenteel nog geen lokale apps beschikbaar, al heeft Hisense VTM Go en Streamz al geruime tijd op de planning staan.

Voor meer detail over VIDAA U7, klik je even door naar onze review van de Hisense 65U79KQ.

Hisense 65U8KQ afstandsbediening

De afstandsbediening van de Hisense 65U8KQ is dezelfde als die van de U79KQ. Deze smalle, lichtmetalen afstandsbediening heeft een luxueus tintje. Ze ligt goed in de hand. Al is de layout van de toetsen erg compact, foute toetsaanslagen zijn zeldzaam dankzij de duidelijke vorm van alle toetsen. Er zijn zes sneltoetsen, voor Netflix, Prime Video, YouTube, Disney+, Deezer en Vidaa TV. Die laatste is een streamingdienst die integreert met de live tv-kanalen, maar bevat momenteel nog geen aanbod voor België en Nederland. De toets dient nu als sneltoets voor live tv.

Achtergrondverlichting met meer dan 1000 zones

Miniled-achtergrondverlichtingen kunnen erg veel zones gebruiken voor lokaal dimmen, maar over het algemeen blijven fabrikanten daar toch relatief zuinig mee. Hisense breekt deze trend toch wat. We tellen 24x42 (1008) zones in de achtergrondverlichting, een aantal waarmee het nagenoeg alle concurrenten overtreft, zeker in deze prijsklasse. Als we dan ook nog zien dat de Hisense 65U8KQ een va-type lcd-paneel gebruikt, verwachten we een uitstekend contrast.

Dat contrast is voor het paneel zelf alvast zeer goed; met lokaal dimmen geactiveerd is het nog een pak beter. Het is alleen wel minder hoog dan we hoopten, gezien de grote hoeveelheid dimming zones. Hisense moet nog wat zaken verbeteren op dit vlak, als het echt de strijd wil aangaan met de gevestigde namen. We testen in de Filmmaker Mode en daarin blijkt Hisense de lokale dimming op de ‘laag’ stand te zetten. Zichtbare zonegrenzen worden zo goed vermeden, en omdat er zo veel zones zijn is er maar een zeer beperkt halo-effect. Zones blijven niet onnodig lang opgelicht zodat er geen sleepsporen zijn. Toch zien we, net als op de U79KQ, dat zwart in deze stand eerder naar donkergrijs neigt.

Bovendien merken we opmerkelijk genoeg in heel heldere beelden soms een paar vage horizontale strepen. Dat is vrijwel zeker de achtergrondverlichting die ergens in de fout gaat. Als we nog eens testen met de lokale dimming op de ‘midden’ stand, geeft dat veel betere resultaten. Het contrast verbetert aanmerkelijk, vooral door een veel betere zwartwaarde. Maar ook die vreemde horizontale strepen verdwijnen. Bij lokaal dimmen is er wel altijd een compromis; in dit geval lever je een beetje schaduwnuance in en zijn kleine lichtdetails wat minder intens. Maar dat nemen we voor lief: local dimming op 'midden' is beter, in dit geval.

Beeldkwaliteit van de Hisense U8KQ: licht en kleur in overvloed

Zeer goed contrast dus, maar hoort daar ook voldoende licht en kleur bij? Zeer zeker, ja. In hdr Filmmaker Mode zien we 1915 nits op een 10% venster en 880 nits op een volledig wit scherm. Zeer indrukwekkend, al moeten we erbij vertellen dat die 1.915 nits maar voor korte tijd beschikbaar is, daarna valt het terug op 1.500 nits, perfect in lijn met de specificatie. Het kleurbereik is bijzonder groot, en klokt af op 98% P3.

Op het vlak van hdr is er ondersteuning voor zowel Dolby Vision IQ als HDR10+ Adaptive. Ook met standaard HDR10 mag je op zeer knappe beelden rekenen. Met ‘HDR-tonemapping’ geactiveerd zien we wel dezelfde problemen als op de U79KQ, namelijk licht verlies aan contrast. Soms veroorzaakt deze instelling ook lichte kleurstroken in heldere beelden. Je kan de instelling veilig uitgeschakeld laten: met zijn ruime piekhelderheid heeft de U8KQ niet zo veel nood aan tonemapping. Er is veel schaduwnuance zichtbaar, prima contrast en rijke kleuren, waardoor hdr-beeld er erg goed uitziet.

De kalibratie in Filmmaker mode is erg goed, zeker in sdr. In hdr merken we dat het toestel de helderste tinten iets te veel accentueert, maar wel alle nuances probeert weer te geven. Dat is vermoedelijk ook de oorzaak van de lichte kleurstroken die we zagen met tonemapping geactiveerd. Afgezien daarvan zijn de resultaten zeer goed: de grijsschaal is neutraal en kleurweerafwijking is zeer gering.

Beeldverwerking van de Hisense 65U8KQ

Onder de motorkap van de 65U8KQ schuilt dezelfde processor als in de U79KQ, met dezelfde, over het algemeen goede prestaties. Zowel over upscaling als ruisonderdrukking zijn we tevreden; de upscaling is zacht, maar dat is gemakkelijk te compenseren met een paar extra puntjes scherpte in de instellingen. Wel is er nog ruimte voor verbetering in het wegwerken van blokruis (MPEG-compressieruis). Strookvorming in zachte kleurovergangen kan de processor sinds dit jaar wel enigszins wegwerken. Er is een aparte instelling voor, maar ga niet hoger dan de laagste stand, anders verdwijnt er flink wat detail. Het filter werkt ook alleen maar vrij zachte gevallen weg; zijn de kleurstroken te sterk, dan blijven ze zichtbaar.

Goed nieuws voor de bewegingsscherpte: die is net zo goed als op de U79KQ. Je krijgt dus een 120 Hz (en voor pc zelfs 144Hz) verversingsfrequentie, die je optioneel kan optrekken naar 240Hz. Je verliest dan wel wat verticale resolutie, want de processor halveert de verticale resolutie dan voor alle bewerkingen. Het paneel rekent de ontbrekende lijnen er dan weer bij. Dat kost uiteraard detail, maar is enkel zichtbaar als er echt veel verticaal detail is. Je wint in 240Hz in elk geval nog wat bewegingsscherpte, al zagen we soms wel een klein sleepspoor. Een andere keuze voor meer bewegingsscherpte is Clear Motion; deze 120Hz Black Frame Insertion werkt zonder zichtbare flikkering, maar maakte donkere scènes te helder.

Geluidskwaliteit van de Hisense U8KQ

Een voorwaarts gerichte luidsprekerbalk onderaan het scherm levert over het algemeen een betere klank dan neerwaarts gerichte luidsprekers. Aangevuld met een flinke woofer in de rug en twee omhooggerichte luidsprekers bovenaan levert de opstelling 50 watt aan versterkervermogen. Dat is niet overdonderend veel, maar genoeg voor prima audio, zo bleek. De klank is aangenaam, met een prima balans en een mooie portie bas.

Hisense U8K

Een grotere kamer is geen probleem: er is ruim voldoende volume voor we de eerste tekenen van vervorming horen. Wel konden we soms de woofer horen klikken. Een goede reeks audiopresets maakt het mogelijk om de klank wat bij te sturen naar smaak. De Hisense U8KQ ondersteunt Dolby Atmos en DTS:X, waarbij we aangenaam verrast werden door de prima surroundervaring, waarin we zelfs wat hoogte-effect konden ontwaren.

Conclusie

Op zoek naar een tv die kleur- en contrastrijke beelden kan produceren in een heldere omgevingf? Dat is de Hisense 65U8KQ op het lijf geschreven. Helemaal foutloos doorloopt het toestel ons parcours niet. Hisense heeft in de beeldverwerking nog wat zaken te verbeteren. Daarbij zijn betere tonemapping voor HDR10, en wat bijsturing voor de local dimming onze voornaamste opmerkingen.

Toch hadden we daar geen echte last van, enerzijds omdat de hoge helderheid de noodzaak voor tonemapping beperkt, anderzijds omdat met de middelste stand voor local dimming prima te genieten valt. Ook met de genoemde kanttekeningen krijg je een toestel met zeer knappe prestaties. Niet alleen voor beeld, maar ook de geluidsweergave van de Hisense U8KQ is bovengemiddeld.  Wat beeld- en geluidskwaliteit betreft, zijn we dus erg tevreden. Deze tv lijkt een zeer veelzijdige keuze, die zowel goed presteert voor films, sport en gaming. Of je nu in een heldere woonkamer of in een donkere thuisbioscoop zit, je zal van fraai beeld genieten.

Voor België is het ontbreken van lokale streamingapps in de VIDAA smart tv-omgeving wel een fors struikelblok. Daarnaast is de prijs aan de hoge kant, vooral omdat het verschil met een duidelijke concurrent in de vorm van de TCL 65C845, vrij groot is. 

Uitstekend Oktober 2023

Hisense 65U8KQ

Hisense U8 2023 (65U8KQ) in een oogopslag
Beeldscherm 65 inch (165 cm) ULED LCD
FALD MiniLED backlight, 1008 zones
4K UHD (3840x2160)
144 Hz
HDR HDR10, HDR10+, HDR10+ Adaptive, Dolby Vision IQ, HLG
Geluid 50W 2.1.2-kanaals (2x 10W + 1x 20W + 2x 5W)
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
DTS (HD), DTS:X
Aansluitingen 4x HDMI 2.1 (2x 18 Gbps, 2x 48 Gbps), ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync) 2K HFR, 4K HFR
2x USB
Composiet video + stereo minijack
Optisch digitaal audio uit
Hoofdtelefoon
Ethernet
Draadloos WiFi 6E
Bluetooth
TV Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2
1x CI+ 1.4
Smart TV VIDAA U7
Energieverbruik SDR 109 watt (F) / HDR 280 watt (G)
Afmetingen
&
Gewicht
met voet:
145,2 x 91,4 x 30,0 cm, 31,5 kg

zonder voet:
145,2 x 85,8 x 7,8 cm, 26,57 kg
Testresultaten Piekhelderheid 
2% venster: 
SDR: 726 nits,
HDR: 1223 nits

10% venster: 
SDR: 767 nits
HDR: 1915 nits

100% venster:
SDR: 743 nits
HDR: 880 nits

Contrast: 
5.349:1 (native)
11.272:1 (met dimming)

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 6626 K
Gamma: 2,34
Grijsschaal (dE2000): 1,50
Kleurafwijking (dE2000): 1,60

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 2,20
P3-dekking: 98,2%

Adviesprijs € 1699
Kopen

Coolblue

MediaMarkt