Review   |   Monitoren

Philips Evnia 34M2C7600MV review: witte gaming monitor blijkt kleurrijk op én achter het scherm

Philips Evnia 34M2C7600MV review: witte gaming monitor blijkt kleurrijk op én achter het scherm
Ultrabreed, ultrahelder: de Philips Evnia 34M2C7600MV is een superdeluxe gaming monitor, de eerste van dit nieuwe gaming merk.

Het eerste vlaggenschip? Jawel, Philips kondigde bij introductie van het Evnia merk namelijk meteen drie high-end gaming monitoren aan. De Philips Evnia 34M2C7600MV bereikte de markt en het TechFi testlab als eerste. Het is een bijzonder beeldscherm met één grote claim to fame. Of dat ook genoeg is om te overtuigen, en het heel stevige prijskaartje te rechtvaardigen? Dat lees je hier.

Philips Evnia 34M2C7600MV: heel veel miniLEDs

Om met de deur in huis te vallen, deze Evnia monitor moet het bovenal hebben van een indrukwekkende lichtproductie. Die moet zorgen voor een zeer hoog contrast, waardoor games fraaier ogen - zeker bij het tonen van hdr-beelden. Die hoge helderheid is mogelijk door gebruik van een zeer groot aantal miniled lampjes in het backlight. Alle kunnen individueel dimmen of juist helderder schijnen. In jargon heet dat een full array local dimming backlight. De meeste beeldschermen hebben aan een of twee randen hooguit enige tientallen leds om het beeld te doen oplichten. Bij de Evnia 34M2C7600MV zijn dat er maar liefst ruim 1152, verdeeld over het hele oppervlak van het scherm.

Philips Evnia 34M2C7600MV doos

Dat zorgt voor een zeer fijnmazige verlichting. Weliswaar nog niet op pixelniveau zoals bij oled monitoren, maar dit scherm heeft wel een van de meest geavanceerde miniled backlights die je momenteel kunt kopen. Ter vergelijking, de recent geteste en met 55 inch diagonaal veel grotere Hisense 55U8HQ televisie heeft 112 dimming zones

Philips Evnia 34M2C7600MV sticker bij levering

Bijzonder en vermeldenswaard is dat het scherm ondanks gebruik van deze minileds 'flicker free' is. Oftewel, het knippert niet (waarmeembaar). Voor gewone monitoren is 'flicker free' praktisch een standaard eigenschap, maar dat gaat niet altijd op voor miniled modellen. Veel eerdere monitoren met een dergelijke backlight vertoonden een knippereffect (voor wie daarvoor gevoelig is), vooral bij lage helderheid. Dat heeft te maken met de pwm-aansturing van de leds. De minileds in de 34M2C7600MV knipperen dermate hoogfrequent (3000 Hz) dat je dit niet kunt zien.

Niet goedkoop, voor niet-stereotype gamers

De geavanceerde verlichting zorgt er wel voor, dat deze monitor niet goedkoop is. Sterker, met een adviesprijs van 1899 euro is het zelfs voor een high-end gaming monitor gewoon heel veel geld. Ter vergelijking, een 42-inch oled gaming monitor als de Asus PG42UQ kost 1699 euro. En de Alienware AW3432DW, qd-oled monitor met eenzelfde formaat en resolutie als deze Evnia, kost zo'n 1500 euro.

Philips Evnia 34M2C7600MV achterzijde

Nu is het voordeel van miniled, dat het een veel hogere helderheid mogelijk maakt dan oled. Waar oled monitoren zo'n beetje pieken bij 600 nits op een klein deel van het scherm en hooguit 200 nits bij een volledig wit scherm, belooft de Evnia 34M2C7600MV een piekhelderheid van 1400 nits. Dat betekent potentieel een nog grotere impact, zeker bij gebruik in normaal verlichte ruimtes. 

Philips Evnia 34M2C7600MV detail achterzijde

Dat is niet per se het soort omgeving waar je aan denkt bij de doorsnee gamer, maar Evnia richt zich ook niet louter op die doorsnee gamer. Het merk wil ook 'niet-stereotype' gamers bereiken. Een beetje gechargeerd: niet alleen first person shooter spelende tienerjongens, maar ook meisjes, vrouwen en mensen die zich niet langs klassieke gendertypen identificeren. Met een andere smaak in games, maar die ze wél enthousiast en veel spelen.

Philips Evnia betekenis

Bijzonder design van de Philips Evnia 34M2C7600MV

Om die reden kiest het bedrijf er ook voor om de topmodellen, waar de Philips Evnia 34M2C7600MV beslist onder valt, van een ander dan stereotype 'gaming' design te voorzien. Het scherm is opgetrokken in wit- en zilvertinten, met een bijzondere structuur op de achterkant. In de voet en bovenop de verticale drager van het paneel is hergebruikt plastic verwerkt, met een kenmerkend spikkelpatroontje. Zo wil het bedrijf ook de milieubewuste gamer aanspreken. Wederom niet per se een eigenschap die opgaat voor de traditionele doelgroep.

De V-vormige voet is de basis voor een metalen drager, die uit drie aan elkaar bevestigde lagen lijkt te bestaan. Een ruimte tussen de twee buitenste delen biedt een mogelijkheid kabels weg te voeren - al past de voedingskabel er helaas net niet tussendoor.

Op deze metalen standaard kan je het scherm in hoogte verstellen, zwenken en kantelen. Het kan voldoende laag staan om ook minder lange gebruikers op de juiste hoogte te bedienen - en voldoende hoog voor de langere mensen onder ons. De beweging op de standaard is soepel, maar vergt wel enige kracht. 

Een beetje opvallend en jammer is dat ondanks het forse gewicht van de voet het geheel toch niet helemaal muurvast op het bureaublad rust. Bij ultrawide monitoren zie je wel vaker een zekere neiging tot wiebelen als je ze op de hoeken aanraakt. Dat valt wel mee bij deze Evnia. Maar we zien wel een lichte onbalans van voor naar achter. Het zwaartepunt lijkt iets te ver naar voren te vallen. Ook lijkt de op tafel rustende V iets te licht uitgevoerd. Daardoor komt het scherm iets omhoog aan de achterzijde. Het is geen halszaak, maar het voelt ook niet heel fraai. Een setje dikkere rubbers onder de punten van de V zou vermoedelijk al veel doen om de stabiliteit te verbeteren.

Philips Evnia 34M2C7600MV

Aansluitingen van de Philips Evnia 34M2C7600MV

Zoals je mag verwachten van een superdeluxe, peperduur gamingscherm uit het topsegment is de Philips Evnia 34M2C7600MV rijkelijk van aansluitingen voorzien. Voor beeld zijn er twee hdmi 2.1-ingangen, een displayport 1.4-aansluiting en usb-c met displayport-ondersteuning. Opvallend is dat de hdmi-ingangen zowel in hdmi 2.0 als hdmi 2.1 modus kunnen werken. In het on-screen menu kan je dat aanpassen door de maximumsnelheid aan te passen.

Philips Evnia 34M2C7600MV aansluitingen

Daarnaast treffen we aan de achterzijde nog een usb hub met vier usb-a poorten (werkend op een snelheid van 5 gigabit), waarvan twee geschikt om apparaten relatief snel te laden. Een usb-b ingang is voorhanden voor desktopgebruikers. Verder is er een audio-uitgang als alternatief voor de ingebouwde luidsprekers.

Het scherm heeft een ingebouwde kvm-schakelaar. Dat wil zeggen dat je twee apparaten kunt aansluiten, bijvoorbeeld een (werk)laptop en een (gaming) desktop pc. Daartussen kan je dan wisselen met de op het scherm aangesloten toetsenbord en muis. Ook is er een Picture-by-Picture en een Picture-in-Picture mogelijkheid, waarmee je beeld van twee bronnen respectievelijk naast of in elkaar kunt tonen.

Verder vermeldenswaard is dat de Evnia 34M2C7600MV via de usb-c-aansluiting een laptop met tot 90 watt kan opladen.

Luidsprekers: luid, maar blikkerig

Doorgaans staan we niet stil bij de luidsprekers van monitoren. Die zijn namelijk vrijwel altijd heel matig, hooguit geschikt voor systeemgeluiden. Philips maakt voor deze Evnia echter gewag van de relatief krachtige versterking, 'DTS-geluid' en diverse weergavemodi. Dus hebben we ons oor maar even te luister gelegd.

Dat hadden we beter niet kunnen doen, want de kwaliteit van de speakers is nauwelijks beter dan we verwachten van monitorluidsprekers. Het beste dat we kunnen melden, is dat je een vrij hoog volume kunt bereiken zonder ernstige vervorming. Afgezien daarvan klinkt het gewoon niet goed. Blikkerig is het eerste trefwoord dat naar boven komt.

Philips Evnia 34M2C7600MV on-screen menu audio

Nadere bestudering doet vaststellen dat de lage registers hoegenaamd afwezig zijn. Wil je een beetje laag, dan is de 'Shooting & Action' modus nog minst beroerde. In de 'Music' stand klinkt het geluid beter dan in de 'Off' stand. Waarom een 'Off' stand, vraag je je af. Vermoedelijk omdat de andere audiomodi de DTS-verwerking activeren, en die wat meer stroom verbruikt. Hoe dan ook komen de speakers het minste uit de verf bij die 'Off'-modus, dus als je de speakers gaat gebruiken, duik dan het on-screen menu in.

Voor de volledigheid, de aanwezige modi zijn: Music, Movie Watching, Shooting & Action, RPG & Adventure en Sport & Racing. In Movie Watching worden stemfrequenties fors benadrukt, wat overigens geen prettiger luisterervaring oplevert.

Bediening en on-screen menu: weinig intuïtief

Voordat we ingaan op de beeldprestaties van de Evnia 34M2C7600MV, nog even een paar woorden over de bediening en het menu. Voor gaming monitoren zal je vaker dan bij gewone schermen het menu willen gebruiken. Bijvoorbeeld om adaptive sync in of uit te schakelen, of de overdrive-stand aan te passen. Een goede, intuïtieve werking vinden we dan ook belangrijk. 

Philips heeft op dit vlak nog wel wat werk te verzetten. Het menu is duidelijk familie van de minder op gamers gerichte beeldschermen. Wel heeft het bedrijf het een en ander gedaan om de gaming credentials van de Evnia te onderstrepen. Zo zijn standaard onderin in beeld zaken als resolutie, verversingssnelheid, aansluiting, adaptive sync en beeldmodus zichtbaar.

Philips Evnia 34M2C7600MV

Het menu open je door het joystickje achterop het paneel naar rechts te bewegen. Die richting moet je ook gebruiken om door de hoofdopties te navigeren, maar ook om keuzes te bevestigen. Wil je een submenu in, dan moet je de cursor juist naar onderen bewegen. Naar links is dan weer een niveau terug, tot je in het bovenste menu zit. Het klinkt logisch, maar door de onderverdeling in een horizontaal topmenu en verticale submenu's gebeurt het heel vaak, dat je toch de verkeerde kant op beweegt. Dan selecteer je de verkeerde optie of pas je iets aan wat je niet wilt aanpassen.

Philips Evnia 34M2C7600MV joystick voor bediening on-screen menu

Wat ook niet helpt: het menu opent met een duidelijke vertraging. Er zit een seconde of twee tussen het aanraken van de joystick en het openen. Daarna reageert het vlotter, maar sommige opties (zoals die voor de audio-instellingen) kosten meerdere seconden om te activeren. Andere gaan dan weer gepaard met een scherm dat even op zwart gaat. 

Ondoorgrondelijke naamgeving

Daarnaast is de naamgeving van opties soms ondoorgrondelijk. Zo zijn er vier beeldmodi: 'Economy', 'SmartUniformity', Game 1' en 'Game 2'. Ogenschijnljk zijn die identiek: je kan naar eigen smaak helderheid, contrast, gamma en wat dies meer zij aanpassen. Toch zijn er verschillen. Zo is in de SmartUniformity stand de maximale helderheid lager, om zo een gelijkmatige verlichting te garanderen. Bij de meeste concurrenten zou dat en aparte optie zijn, in plaats van een overkoepelende preset.

De 'Game 1' en 'Game 2' standen zijn ogenschijnlijk identieke aan SmartUniformity, maar hebben die helderheidbeperking dan weer niet. 'Economy' lijkt eveneens identiek, maar dan met een vooringestelde lage helderheid om het verbruik te drukken. Het zou goed kunnen dat ook deze preset op andere instellingen effect heeft. Het ging ons te ver om dat ook proefondervindelijk uit te zoeken.

Afwezig zijn de op game genres afgestelde presets, zoals 'FPS', 'Racing', etc., die je in de meeste gaming monitoren wel aantreft. De 'Game Mode' hoofdmenu optie bevat instellingen voor Adaptive Sync, het (de)activeren van een vizier, DarkBoost (gammacorrectie voor donkere schermdelen), 'Low Input Lag' (niet te combineren met Adaptive Sync), Smart Response (responsetijden/overdrive instellingen) en 'SmartFrame'. 

Mocht je je afvragen waarom we hier Engelse termen noemen, terwijl het menu ook in het Nederlands beschikbaar is: dat is omwille van de duidelijkheid. De Nederlandse vertalingen laten soms nogal wat te wensen over (Crosshair wordt bijvoorbeeld Kruisdraad, Sports & Racing heet Sport & Oversteken, etc.) en is soms geheel niet vertaald (SmartImage, Game Mode, Adaptive Sync om maar een paar voorbeelden te noemen).

Heel eerlijk: normaal gesproken zouden we hier weinig aandacht aan besteden. Echt intuïtieve menu's op monitoren zijn eerder uitzondering dan regel. Maar... Philips gaf bij introductie van Evnia nadrukkelijk aan zich op een bredere doelgroep te richten dan (impliciet) tiener tech nerds die toch hun weg wel weten te vinden in vage menu's. Of die zelfs leuk vinden om uit te zoeken. Een prettige, toegankelijke gebruikerservaring van het on-screen menu hoort daar naar onze mening bij, maar die is op deze Evnia vooralsnog niet aanwezig.

RGB-verlichting die wél werkt: Ambiglow

Na al het gemiep over het menu is het niet meer dan terecht dat we de Evnia 34M2C7600MV ook voorzien van een pluim waar die wél verdiend is. Je kan tegenwoordig bijkans geen gaming monitor kopen, zonder dat die voorzien is van 'rgb-verlichting': kleurige lampjes op de achterkant, die logo's of andere tierelantijnen uitlichten. Hartstikke leuk, maar... je ziet er niets van als je voor het scherm zit. Alleen mooi voor huisgenoten dus.

De Philips Evnia 34M2C7600MV is een zeldzame uitzondering op dit fenomeen. De ledjes achterop dit scherm vertonen geen bijzonder patroontje (een aparte 'led-balk' in het midden van het paneel daargelaten). Het zijn gewoon 14 forse leds aan beide zijkanten en de bovenrand, plus nog eens 14 in de onderrand, die bovengemiddeld fel afstralen. Philips noemt het AmbiGlow en liefhebbers van het merk denken dan natuurlijk onmiddellijk aan Ambilight. Die voorziening op tv's van het merk laat de muur achter het toestel meekleuren met de kleuren op het scherm. Tenminste, dat is een van de manieren waarop je het kan inzetten.

Zo ook op de Evnia 34M2C7600MV, althans, min of meer. De leds zijn voldoende krachtig om in een enigszins verduisterde ruimte zichtbaar op een niet al te ver erachter gelegen wand af te stralen. Dat kunnen ze op allerlei manieren doen: zo kunnen ze het beeld volgen, reageren op geluid, of verschillende patronen tonen. De meest effectieve werking vereist wel dat je de lichten op de helderste (en dus minst zuinige) stand instelt. Zo fel als de leds van Ambilight zijn de Ambiglow lampjes dus niet.

Mits je voldoet aan de genoemde voorwaarden (beetje donker, dicht tegen de muur, helderste stand) werkt Ambiglow zoals je Ambilight kent. Je game - of ander beeld - straalt als het ware door naar de omgeving. En dat is best gaaf, vinden wij.

Philips Evnia 34M2C7600MV: de techniek

Genoeg over uiterlijkheden, tijd om de diepte in te gaan. De Philips Evnia 34M2C7600MV is een gebogen ultrawide monitor met een diagonaal van 34 inch (86,3 cm). De kromming is relatief licht met een curve van 1500R. Genoeg om de zijkanten een beetje naar je toe te buigen, zodat je die vanuit een minder steile hoek bekijkt, waardoor de kleurweergave consistenter blijft zolang je midden voor het scherm zit. 

Het gebruikte paneel is van het va-type, wat hoge contrasten belooft maar doorgaans niet de snelste is qua responstijden. Desondanks moet het scherm 165 beelden per seconde kunnen tonen (165 Hz) en meldt Philips een responstijd van 2,5 ms voor grijs-naar-grijs overgangen. 

Naast een hoog contrast wekken de specificaties hoge verwachtingen voor de kleurweergave. Het scherm moet een breed kleurbereik (97% DCI-P3) hebben, waarbij het kleurovergangen in nauwkeurige gradaties kan tonen (10-bits voor 1,07 miljar kleuren). Daarbij moet de kleurfout in sRGB-modus minder dan 2 bedragen.

Zoals gezegd is het backlight met 1152 individuele dimming zones het onderscheidende kenmerk van deze monitor, waarmee het een helderheid bij standaard dynamisch bereik moet halen van ruim 700 nits en in hdr zelfs een piek van 1400 nits. 

Al die zaken hebben we uiteraard getest, waarbij we het scherm ook in diverse games aan de tand hebben gevoeld.

Testresultaten kleurweergave

De Evnia 34M2C7600MV levert aardig volgens belofte als het op kleurweergave aankomt. Toch zijn er wat kanttekeningen te maken. Standaard staat het scherm op de 'SmartUniformity' instelling. Die zorgt voor een gelijkmatige helderheidsverdeling van het backlight. Die instelling heeft ook tot gevolg dat de piekhelderheid in sdr-weergave lager uitvalt, al is ruim 500 nits nog altijd meer dan genoeg. In de Game 1 instelling staat SmartUniformity uit en meten we net geen 780 nits: fors hoger dan beloofd. Ook het statisch contrast is hoger in de Game-modus, boven de 3000:1, waar we daar met SmartUniformity onder blijven steken.

De kleurweergave is goed, maar de kalibratie kan beter. De beloofde DeltaE-afwijking onder de 2 wordt gehaald in de sRGB-stand, maar dat is een gemiddelde. Afzonderlijke meetpunten liggen flink verwijderd van waar ze zouden moeten liggen. Voor kleurkritisch werk is deze kalibratie niet goed genoeg. De standaardweergave komt eigenlijk beter in de buurt, zij het van het P3-kleurbereik. De kleurtemperatuur is ongeacht de stand aan de lage kant, met een iets te warme weergave. Daar merk je in de praktijk weinig van.

Kijken we naar de uniformiteit, dan is die in de standaard SmartUniformity modus inderdaad bovengemiddeld goed. De helderheid aan de randen verschilt weinig met die in het midden van het scherm. In de Game 1 stand, waarbij de egalisering niet actief is, lopen de verschillen veel verder op. 

Al bij al heeft de 34M2C7600MV veel potentieel voor uitstekende kleurweergave, maar je zal zelf aan de slag moeten met colorimeter en kalibratiesoftware om dat potentieel eruit te halen. Voor gaming is hij uit de doos zonder meer toereikend. Gezien de vraagprijs is het niet gek méér te verwachten, zoals inzetbaarheid voor kleurbewerking. 

Weergave in HDR

Voor hdr oftewel high dynamic range weergave heeft de Evnia 34M2C7600MV vijf voorkeursinstellingen: HDR Game, HDR Film, HDR Photo, DisplayHDR 1400 en Persoonlijk. In die laatste stand kan je zelf de globale helderheid aanpassen. Van de vier andere presets is DisplayHDR 1400 de meest natuurgetrouwe, die we dan ook zouden verkiezen. Hier meten we inderdaad een helderheid van ruim 1400 nits bij een venstergrootte van 9%. De full screen piekhelderheid in deze stand bedraagt nog altijd ruim 1000 nits: indrukwekkend. Zelfs een 1% venster is met 836 nits heel fel.

De HDR Game stand is, de naam zegt het al, aardig voor games. De kleuren zijn (veel te) oververzadigd en de helderheid schaalt sneller op. Daardoor piekt de helderheid veel eerder, en zie je geen verschil meer tussen signalen met 1000, 2000 of 4000 nits helderheid. Het ziet er op het eerste gezicht blitser uit, maar ga je vergelijken met de weergave in DisplayHDR 1400 of HDR Film, dan zie je dat er behoorlijk wat detail verloren gaat, zowel in kleurgradaties als in schaduwpartijen en hooglichten. Net als de 'Levendig' stand op je tv is het leuk om indruk te maken, maar niet de beste stand om echt te gebruiken. Voor niet-game toepassingen is het sowieso te fel, met een opvallend roodzweem.

De weergave in HDR Film is beter, vergelijkbaar met HDR 1400, met als verschil dat signalen met lage helderheid relatief feller getoond worden. Daardoor is het beeld iets minder contrastrijk dan in DisplayHDR 1400, maar zie je wellicht wel wat meer details bij donkere beelden.

De kleurweergave in games is met name bij DisplayHDR 1400 uitstekend te noemen: verzadigd en bijzonder detailrijk. Een game als Cyberpunk 2077 ziet er fantastisch uit, maar ook bijvoorbeeld Assassin's Creed Odyssey of Shadow of the Tomb Raider komen prachtig tot hun recht. Het is een genot om deze games op de Evnia 34M2C7600MV te spelen.

Responstijden en input lag

Helaas gooit het paneel zelf roet in het eten bij het gamen. Althans, bij games waarbij je relatief snel moet bewegen en je profijt zou moeten hebben van de hoge verversingssnelheid van het paneel. We hebben de Philips Evnia 34M2C7600MV uitgebreid getest, met meerdere systemen en via zowel hdmi 2.1 als displayport 1.4, maar de conclusie is steevast dat het paneel feitelijk niet snel genoeg is om de beloofde beeldsnelheid waar te maken.

Voor een snelheid van 165 beelden per seconde is een responstijd vereist van 6,06 milliseconden. Is die langer, dan zal een eerder kleurtransitie nog zichtbaar zijn: ghosting in jargon. Met behulp van zogeheten overdrive kunnen de pixels gedwongen worden om sneller te reageren. Dat houdt in de praktijk in, dat ze voorbij de gewenste grijstint worden gestuurd, waarna ze vervolgens de gewenste tint bereiken. Overdrive gaat steevast gepaard met een fenomeen dat overshoot artefacten wordt genoemd. Die zie je als zwarte of witte randen rondom bewegende objecten op het scherm. De pixels worden 'overstuurd' naar volledig zwart of wit. Duurt dat te lang, dan valt het storend op.

De 34M2C7600MV beschikt over drie overdrive-standen, naast 'uit': Fast, Faster en Fastest. De snelste stand levert een onbruikbaar slecht beeld op, met zeer sterk zichtbare overshoot. Een tandje minder extreem, Faster, is in de praktijk naar onze mening de beste instelling voor het scherm. Alleen halen we ook op die instelling maar in 40% van de test de gewenste snelheid. Slechts in 1 van de 30 metingen die we doen voor deze test, wordt de beloofde 2,5 milliseconde behaald. Gemiddeld komen we uit op ruim 9 milliseconde - waarmee je zou kunnen stellen dat dit scherm 100 beelden per seconde prima kan tonen.

Dat vergt echter ook nuancering, want een klein aantal transities duurt veel langer dan die 9 ms. Met name overgangen van donker naar licht kosten veel tijd, met een maximum van 23,4 ms van zwart naar donkergrijs. Ook een daling van geheel wit naar donkergrijs kost met 18,4 ms te veel tijd. Enige ghosting is dan ook onvermijdelijk. Nu zijn de meeste kleurovergangen in games niet van geheel zwart of geheel wit. Tussenliggende transities gaan overwegend voldoende snel om tot pakweg 100 beelden per seconde soepel te verlopen. Het zorgt er wel voor, dat we deze monitor veel eerder zullen aanraden voor wat bedaagdere game genres als action adventures en open world games, dan voor razensnelle first person shooters. 

De input lag, oftewel invoervertraging tussen het aanleveren van het videosignaal en het tonen ervan, is gelukkig wel mooi laag. Gemiddeld komen we uit op een keurige 3,1 ms.

Conclusie

Als eerste vlaggenschip van een nieuw gamingmerk rust er een zware last op de schouders van de Philips Evnia 34M2C7600MV. Met een extreem hoge vraagprijs (op moment van schrijven zien we winkelprijzen die nog veel hoger zijn dan de adviesprijs van 1899 euro) moet het op alle vlakken goed presteren.

Daarbij legt Evnia de lat voor zichzelf nog hoger, door zich expliciet te positioneren als inclusief gamingmerk, dat niet alleen de doorsnee die-hard gamer moet aanspreken, maar ook een veel breder gezelschap van gamers van diverse kunne. Dat is iets om toe te juichen, maar het roept ook verwachtingen op. Die worden maar beperkt waargemaakt. Met name het menu van het scherm is allesbehalve 'toegankelijk', zowel qua inrichting als bediening. Hier is werk aan de winkel.

Bovenal kunnen we er niet omheen: het paneel van de 34M2C7600MV is te langzaam om de beloofde beeldsnelheid op een goede manier (zonder ghosting of artefacten) te leveren. Op zijn best kan je het zien als een goede 100Hz-monitor, al blijft hij wat moeite hebben met lastige kleurtransities. Een snelheid van 165 Hz wordt niet gehaald zonder ghosting en overdrive-artefacten.

Dat is jammer, want er is heel veel dat vóór de Evnia 34M2C7600MV spreekt. Zoals de zeer uitgebreide aansluitmogelijkheden en functies, gevat in een onderscheidend ontwerp. Of rgb-verlichting die daadwerkelijk wat toevoegt: Ambiglow is misschien geen Ambilight, het is wel veel beter dan wat de concurrentie doorgaans biedt. Bovendien is de kleurweergave goed (al kan de kalibratie beter) en de weergave van hdr-video en games is van het hoogste niveau. Dit Evnia-scherm haalt helderheden waar oled-monitoren niet aan kunnen tippen. En dat vertaalt zich naar een game-ervaring met impact, zelfs in een verlichte kamer.

Het miniled backlight is de grote troef van de 34M2C7600MV. We hebben nog geen scherm gezien dat zo'n fraai en goed geïmplementeerde versie van deze techniek aan boord had. Innovatie en ambitie kunnen we Evnia niet ontzeggen - maar er is meer nodig om een monitor in deze prijsklasse zonder meer aan te bevelen.

Innovatie Februari 2023

Philips Evnia 34M2C7600MV

Update 15 februari 16:00 - kort na publicatie vernamen we van een woordvoerder van MMD (verantwoordelijk voor de productie van Philips monitoren) dat de adviesprijs van de 34M2C7600MV verlaagd is naar 1499 euro - maar dat dit model vooralsnog niet in Nederland gevoerd zal worden. Dit heeft geen substantiële invloed op onze conclusie, maar de prijs is in de tabel bij dit artikel aangepast om die reden.

Philips Evnia 34M2C7600MV in een oogopslag
Kleur Wit met zilver
Afmetingen 80,7 x 39,9-54,9 x 29 cm (met voet)
Gewicht 10,35 kg (met voet)
Beeldscherm 34 inch (86,4 cm) VA LCD, 1500R
Mini-LED backlight met 1152 zones
UW-QHD (3440x1440 pixels), 110 PPI
Audio 2x 5W luidsprekers
DTS
Aansluitingen HDMI 2.1 x2
DisplayPort 1.4 
USB-C (DP Alt-modus, 90W PD)
USB-A 5 Gb/s x4
USB-B 5 Gb/s 
Snelheid 165 Hz
2,5 ms GtG
Adaptive sync (Freesync) 48-165 Hz
HDR VESA DisplayHDR 1400
Helderheid SDR: 720 nits
HDR: 1400 nits (10% venster)
Contrast 3000:1
KLeurweergave sRGB 140%
AdobeRGB 92,9%
DCI-P3 97%
10-bits (1,07 mld. kleuren)
Ergonomie 15 cm hoogte verstelbaar, -20/20 graden zwenken, -5/20 graden kantelen
Bijzonderheden Ambiglow RGB-verlichting
Multiview (PbP/PiP)
KVM
Testresultaten

Helderheid en contrast SDR (SmartUniformity):
Maximaal full-screen: 551 nits
Minimaal: 42 nits
Contrast: 2583:1
Uniformiteit: goed

Helderheid en contrast SDR (Game 1):
Maximaal full-screen: 777 nits
Minimaal: 58 nits
Contrast: 3325:1
Uniformiteit: matig

Piekhelderheid HDR (Display HDR 1400):
1% venster: 836 nits
9% venster: 1464 nits
100% venster: 1075 nits

Kleurweergave en - afwijking:
sRGB-dekking 99,5%
DCI-P3-dekking 92,2%
AdobeRGB-dekking 86,8%

Standaardweergave vs sRGB:
Gem. kleurafwijking (dE2000): 2,81
Max. kleurafwijking (dE2000): 6,95
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,45
Kleurtemperatuur 6156 K
Gem. gamma: 2,15

Standaardweergave vs DCI-P3:
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,82
Max. kleurafwijking (dE2000): 5,84
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,48
Kleurtemperatuur 6160 K
Gem. gamma: 2,14

sRGB-modus:
Gem. kleurafwijking (dE2000): 2,86
Max. kleurafwijking (dE2000): 6,06
Gem. grijsafwijking (dE2000): ,48
Kleurtemperatuur 6399 K
Gem. gamma: 2,13

Responstijden (165 Hz, OD Faster):
Gemiddeld 9,2 ms
Percentage < 6,06 ms: 40%
Beste: 2,5 ms
Slechtste: 23,4 ms

Input lag:
Min. 0,1 ms
Gem. 3,1 ms
Max. 6,2 ms

Adviesprijs € 1499