Nieuws   |   Monitoren

iiyama's slimme vondst: één superwide monitor, twee designs

De iiyama G-Master GB4580DQSN is de gaming variant, maar de ProLite XCB4594DQSN biedt dezelfde eigenschappen in een kantooruitvoering. Aan jou de keuze.
De iiyama G-Master GB4580DQSN is de gaming variant, maar de ProLite XCB4594DQSN biedt dezelfde eigenschappen in een kantooruitvoering. Aan jou de keuze.

Eén van de redenen dat monitorfabrikanten zo'n overstelpend aanbod aan verschillende modellen hebben, is dat ze veel verschillende doelgroepen moeten overtuigen. Je kan je afvragen of dat echt nodig is, want veel mensen gebruiken hun beeldscherm immers voor meerdere doeleinden. Dan is één scherm dat 'alles' doet toch heel aantrekkelijk. Met de iiyama G-Master GCB4580DQSN en de ProLite XCB4594DQSN brengt de Japanse fabrikant hetzelfde scherm in twee designs op de markt. Eentje voor gamers en eentje voor zakelijke gebruikers. De eigenschappen zijn identiek, dus het komt neer op je smaak en waar je de monitor gaat neerzetten. Dat is slim, want het heeft meerdere voordelen.

Lees ook onze review van de iiyama GCB4580DQSN

iiyama G-Master GCB4580DQSN Red Eagle en ProLite XCB4594DQSN: twee van één

Welke van de twee je ook kiest, je haalt een high-end monitor in huis. De iiyama GCB4580DQSN en XCB4594DQSN hebben een flinke diagonaal van 45 inch (113 cm). Toch valt de omvang mee, want dit zijn zogeheten superwide beeldschermen, met een 32:9-verhouding. Net zoveel als twee 'gewone' monitoren naast elkaar dus, in dit geval twee 24-inch modellen. Beide maken gebruik van een gebogen paneel, zodat je de zijkanten niet vanuit een heel scherpe hoek bekijkt.

Net als de categorie die een slagje groter is (49 inch), bieden deze monitoren een dubbele qhd-resolutie van 5120x1440 pixels. Zeer veel werkruimte dus, al moeten brildragers op leeftijd mogelijk de Windows-schaling een tikje aanpassen. Onze ervaring is dat ook met het beeld gewoon op 100% er prima te werken is met deze pixeldichtheid. 

Bijzonder aan het gebruikte va-paneel is de beeldsnelheid van 165 Hz. Dat is voor een gaming monitor uiteraard belangrijk, maar ook bij kantoorgebruik zorgt het voor een soepeler werkervaring. Zodra je gewend bent aan hoe vensters of je cursor zich verplaatsen, voelt het wat schokkerig als je teruggaat naar een scherm dat 60 beelden per seconde toont. 

iiyama voorziet de schermen van twee hdmi 2.1-ingangen, naast displayport 1.4. Ook is er een usb-c aansluiting voor beeld, data en voeding. Daarmee kan een laptop met tot 90 watt opladen. Verder is er een usb hub met drie type-a poorten en een gigabit netwerkaansluiting. Verbinden van twee systemen tegelijk behoort tot de mogelijkheden; voor schakelen hiertussen hebben de schermen een kvm-functie.

Beide modellen zijn ergonomisch verstelbaar en kantelbaar; een zwenkfunctie is er niet. Het enige verschil tussen de modellen is een subtiel ander design. De ProLite XCB4594DQSN heeft een typisch, strak zakelijk ontwerp. De G-Master GCB4580DQSN heeft hetzelfde design, maar is aan de achterzijde voorzien van een G-Master logo en een race-streepje over de verticale drager. Van een schreeuwerig 'gaming' uiterlijk is ook hier geen sprake.

Functies voor gaming

Zoals geschreven kan de G-Master GCB4580DQSN / ProLite XCB4594DQSN 165 beelden per seconde tonen. Veel superwide monitoren komen niet verder dan 120 of 144 Hz, al zijn er ook snellere uitzonderingen. De responstijd is volgens opgave van iiyama 0,8 ms, maar gezien de gebruikte va-techniek zal de praktijk wel wat hoger uitvallen. Het paneel ondersteunt Adaptive Sync en daarmee ook Freesync. Of het ook met G-sync overweg kan, moet een test uitwijzen.

Voor gamers is verder de hdmi 2.1-ingang interessant, zeker voor wie een moderne console wil aansluiten. Het scherm ondersteunt hdr-weergave en is relatief helder, maar het heeft geen local dimming. Ook is de kleurdiepte beperkt tot 8-bit, zoals bij de meeste va-monitoren.

Dankzij de picture-in-picture en picture-by-picture functie kan je desgewenst gelijktijdig twee bronnen tonen, bijvoorbeeld van een game op één systeem en een stream op een tweede. 

Functies voor productief gebruik

De PiP-, PbP- en kvm-functies zijn uiteraard ook nuttig voor wie gelijktijdig wil werken op een laptop en een desktop pc. Daarnaast is de hoeveelheid werkruimte die een scherm als dit biedt niet te versmaden voor grote spreadsheets of documenten, of om gewoon veel programma's tegelijk in het oog te kunnen houden. Het usb-c dock is in combinatie met een (werk)laptop erg handig, waarbij je eventueel ook gebruik kan maken van een stabieler en/of veiliger bedraad netwerk.

Prijs en beschikbaarheid iiyama G-Master GCB4580DQSN Red Eagle en ProLite XCB4594DQSN

De iiyama G-Master GCB4580DQSN 'Red Eagle' en de ProLite XCB4594DQSN zijn sinds kort verkrijgbaar. Beide modellen kosten hetzelfde, wat gezien de identieke uitrusting niet zal verrassen. De prijs doet dat wel, want die bedraagt 750 euro. Stevig voor een monitor, maar voor deze klasse ronduit voordelig. Sterker, op moment van schrijven hebben deze twee modellen de laagste prijs voor een superwide monitor met 5120x1440 pixels.

iiyama G-Master GCB4580DQSN /
ProLite XCB4594DQSN in een oogopslag
Afmetingen 109 x 40,9-53,9 x 27,5 cm
Gewicht 11,2 kg
Beeldscherm 45 inch (113 cm) VA LCD, 1500R gebogen, 32:9-verhouding
DQHD (5120x1440 pixels), 118 PPI
Helderheid 450 nits
Contrast 3000:1
Kleurweergave 8-bits (16,7 mln. kleuren)
HDR DisplayHDR 400
Snelheid 165 Hz verversingsfrequentie
0,8 ms responstijd
Adaptive Sync
Speakers 2x 3 watt 
Aansluitingen 2x HDMI 2.1
1x DisplayPort 1.4 met DSC
1x USB-C (DP Alt mode, 90W PD)
3x USB-A 5 Gbit/s 
1x USB-B 5 Gbit/s
RJ45 ethernet (tot 1 Gbps)
3,5 mm audio combo jack
Ergonomie 13 cm hoogteverstelbaar, -3°/20° kantelen
Energieverbruik 60 W (typisch)
37 W (standaard / Eco)
0,5 W standby
0,3 W uit
Energielabel F
Bijzonderheden KVM schakelaar , PiP/PbP
Adviesprijs € 750