Sennheiser Ambeo Mini review: kleine soundbar, groots geluid
Vijf jaar geleden introduceerde Sennheiser de Ambeo-soundbar. Baanbrekend qua technologie, maar ook qua omvang en prijs. De eigen Ambeo-technologie zorgde zonder extra speakers voor een effectieve surroundervaring in een typische woonkamer, maar in een toestel dat bijna dubbel zo duur was als de meeste high-endconcurrenten van Sonos, Samsung of JBL. Het zegt veel over waar de zwaartepunt van de markt ligt én over het technische kunnen van Sennheiser dat er sinds enige tijd een Ambeo Mini is van 799 euro. Het is een veel kleinere soundbar dan de eerste Ambeo (die nu Ambeo Max heet) en het eerder door TechFi gereviewde tussenmodel, de Ambeo Plus.
De Mini is zo klein, dat je hem makkelijk over het hoofd ziet in een druk interieur. Sommige bezoekers zullen vast denken dat het gewoon een lange Bluetooth-speaker is. Daarmee raken we meteen de grote charme van de Ambeo Mini (SB02S) aan. Het is een soundbar die zichzelf wegcijfert. In een bescheiden woonkamer, bijvoorbeeld in een flat, is dat mooi meegenomen.
Reflecteert geluid tot bij jou
Toch ondersteunt de Sennheiser Ambeo Mini ruimtelijk geluid met Dolby Atmos, en bevat hij de Ambeo-technologie die geluid via muren en plafond reflecteert. Hierdoor komt geluid niet enkel recht uit de tv, maar ook van andere richtingen op je af. Althans, dat is het beoogde doel. Of reflecties je dezelfde ervaring kunnen bieden als losse speakers die door de kamer verspreid zijn, dat is de grote vraag.
Het is in elk geval een belofte die meer soundbars maken. Geen van de rivalen zet iets geavanceerds als de Ambeo-technologie in. Ambeo, dat met het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer werd ontwikkeld, bewees bij de grotere Sennheiser-soundbars al zijn effectiviteit. Geldt dat ook voor deze junior in de familie?
Design van de Sennheiser Ambeo Mini: kleiner kan haast niet
Met een breedte van amper 70 cm is de Ambeo Mini trouw aan zijn naam. Er zijn soundbars die even klein zijn, zoals de Sonos Ray. Ook zijn er nog kleinere, zoals de Cinebar One van Teufel. Je zou kunnen stellen dat apparaten zoals Samsungs HW-S60B of de Sony HT-S2000 hetzelfde bieden: beter tv-geluid vanuit een bescheiden verpakking. Het zijn allemaal apparaten die door hun vorm en ingebouwde woofers een publiek aanspreken dat graag goed geluid wenst, zonder de woonkamer vol speakers te stouwen.
Groot verschil met de aangehaalde compacte soundbars is dat die vrijwel zonder uitzondering enkel stereo of 2.1 (stereo plus een LFE-baskanaal) leveren: geen surroundgeluid. Bij de Sennheiser Ambeo Mini ligt dat anders. In het kleine chassis zitten vier full-range speakers en twee woofers voor lage tonen, die in totaal een 7.1.2-kanaals ervaring moeten leveren. Dat is een sterke claim.
Afbeeldingen van Sennheiser tonen wel heel kleine drivers, dus in hoeverre deze echt ‘full-range’ zijn kun je no betwijfelen. Dat is echter niet ongewoon bij soundbars. Er is nu eenmaal enkel plaats voor kleine speakers en die kunnen niet zowel hoge als lage tonen produceren. De enorme Ambeo Max was op die regel een zeldzame uitzondering.
Wat opvalt dat er bij de Ambeo Mini geen speakers naar het plafond wijzen. Er zijn wel twee bovenliggende luidsprekers, maar dat zijn woofers. Die moeten de bassen in actiescènes en muziek impactvoller maken, maar ze sturen geen geluidseffecten richting plafond. Dat zagen we bijvoorbeeld ook bij de Loewe klang bar3.
Qua vorm heeft de Ambeo Mini wel iets weg van de Sonos Beam. Wel is de afwerking anders, met een zwart stofje dat rond het toestel ligt. Bovenaan is gekozen voor een matte kunststof. Visueel prikkelt het design niet echt, het oogt degelijk en functioneel. Tijdens het testen viel op dat het zwarte textiel stof snel toonde. Stofdelen verwijderen is ook niet zo makkelijk. Door het ruwere textiel blijven pluisjes van je stofdoek achter.
De bovenkant van de soundbar lijkt een zwart mat vlak, maar herbergt een reeks touchcontrols. Die werken goed, maar zoals altijd vragen we ons af wie ooit een soundbar zo bedient. De Sennheiser Ambeo Mini communiceert trouwens met je via een reeks oplichtende ledjes en oplichtende labels. Vanaf de bank zie je daar weinig van.
In gebruikname van de Sennheiser Ambeo Mini: juiste plaatsing is essentieel
Wij hebben de Ambeo Mini getest op een AV-meubel en net onder een aan de muur gemonteerde 65-inch LG OLED65C3. Als je dat wenst, kun je deze kleine soundbar aan de muur monteren. De meeste fabrikanten leveren de benodige beugels mee, Sennheiser echter niet. De Ambeo Wall Mount (geschikt voor de Mini en de Plus) koop je apart voor 49,90 euro.
Monteren aan de muur kan dus, tegen een prijs. Of het mooi oogt, zo’n kleine zwarte balk onder een tv, dat is een andere vraag. Hier kan het kleine formaat net een nadeel zijn; een soundbar van dezelfde breedte als het scherm zal toch strakker ogen.
UIt de testervaringen met de vorige Ambeo-soundbars weten we dat de prestaties heel sterk afhangen van een goede plaatsing van de soundbar. In de handleiding legt Sennheiser daar ook de nadruk op. Zo moet de Mini ongeveer tien centimeter onder de rand van de tv staan en zit je best op twee meter afstand. Er moeten ook zijmuren zijn waarop geluidsgolven kunnen weerkaatsen.
Aansluitingen van de Sennheiser Ambeo Mini: minimalistisch
Verwacht bij deze kleine Sennheiser niet al te veel qua ingangen. Weinig aansluitingen zijn niet ongewoon bij kleinere toestellen (en zelfs bij sommige grotere, zie de Sonos Arc bijvoorbeeld). Waar duurdere soundbars komen met extra HDMI-ingangen, moet je het hier stellen met een enkele HDMI-eARC-poort. Die gebruik je voor de verbinding met je televisie.
Voor de rest is er niets, zelfs geen optische ingang. Dat zal geen probleem zijn, tenzij je een echt oude tv in huis hebt. Maar daarmee zou je ook geen Dolby Atmos richting de soundbar kunnen krijgen: de Ambeo Mini is gemaakt voor modernere televisies.
De Ambeo Mini komt wel met een zeer uitgebreid palet aan streamingopties. Spotify Connect, AirPlay 2 en Chromecast zijn er als populaire keuzes, Tidal Connect en DLNA/uPnP zijn er voor wie in hogere resolutie wil luisteren of eigen muziekbestanden wil afspelen. Kies je voor Bluetooth, dan kun je rekenen op ondersteuning voor AAC- en LC3-codecs. Daar zitten zaken bij die je niet vaak op een soundbar tegenkomt.
Het instellen van de Ambeo Mini gebeurt via de Smart Control-app. Zoals bij wel meer merken het geval is, biedt Sennheiser hiermee een universele app die je voor heel wat producten gebruikt. Ook voor de hoofdtelefoons en draadloze in-ears zoals de Momentum True Wireless 4. Omdat er geen bedrade netwerkaansluiting is, moet je de soundbar verbinden met het WiFi-netwerk.
Dat lukt het makkelijkste via de app, al kun je het in principe ook regelen door handmatig te verbinden met een ad-hoc netwerk van de Ambeo Mini en het nodige te regelen via een webinterface. In theorie zou je de soundbar ook met de WiFi kunnen verbinden met de Google Home-app, maar ons lukte dat niet. We ondervonden tijdens het testen trouwens af en toe wel wat connectieproblemen. Uiteindelijk kregen we het na een tweede of derde reset in orde; het was duidelijk dat ons testtoestel al eerder dienst had geleverd voor andere reviews.
Het belang van de Smart Control app: Ambeo inregelen
Hoewel je in theorie alle instellingen van de Ambeo Mini kunt aanpassen door telkens ad hoc met het WiFi-netwerk van de soundbar te verbinden, lijkt het ons toch veel handiger om een vaste WiFi-verbinding te leggen en alles te regelen via de app.
Het belangrijkste dat je daarmee kunt doen is het inschakelen en inregelen van de Ambeo-functie. Daarvoor moet je een akoestische meting met testtonen uitvoeren, die vier microfoons in de soundbar weer opvangen. Die meting vormt de basis van de Ambeo-ervaring. Het bepaalt een aantal eigenschappen van de kamer, zoals de omvang en de respons. Dit zodat de soundbar op een correcte manier geluid kan uitstralen, zodat je de indruk krijgt dat filmgeluid komt van een twaalftal speakers verspreid door de kamer.
De testtonen bestaan uit twee reeksen: een aantal ‘sweeps’ van lage naar hoge tonen en een meer sfeervol geluid. Daarna ben je rond en werkt de Ambeo-functie zoals bedoeld. In de app zit een aantal demo ‘experiences’, die het effect laten horen, waaronder Dolby’s Santeria-demo. Je kunt natuurlijk ook even een streamingdienst openen en een film met Atmos-geluid aantikken.
Je kunt trouwens de Ambeo-functie in- en uitschakelen vanuit het hoofdscherm. Het was leuk geweest als je dat ook tijdens die demo’s kon doen; wil je dus vergelijken, moet je dat even met een eigen stuk content doen.
Verder tunen van de Sennheiser Ambeo Mini
In combinatie met de Ambeo Mini tovert Smart Control zich om tot een optierijke app. De Ambeo-functie is namelijk aanspasbaar. Je kunt dat doen met geluidsmodi, zoals Music, Movie, Sports en andere. Adaptive is de veilige keuze, want dan gist de soundbar zelf welke modus past bij wat je bekijkt of beluistert.
Daar stoppen de aanpassingsmogelijkheden niet. Je kunt elke modus ook personaliseren. De Ambeo 3D Sound-functie kun je in drie standen plaatsen. Met een equalizer met vier banden kun je bij de geselecteerde modus de frequentierespons naar eigen smaak aanpassen. Dat is aangenaam, want vaak is een equalizeraanpassing iets dat je op alle geluidsmodi heen toepast. Hier kun je bijvoorbeeld bij muziek wat meer midden toevoegen en bij de Movie-modus voor films en games wat meer bassen.
Gevorderde gebruikers vinden in de app nog meer kansen om de geluidservaring af te regelen. Dat je de centerspeaker apart kunt instellen vinden we eveneens handig. Dat is fijn om spraak uit het geheel te lichten (er is ook een Voice Enhancement-functie die dat goed doet). Ook kan je de breedte van het geluidsbeeld veranderen. Daarmee experimenteren is interessant bij een kleinere of zeer grote tv.
Spelen met codecs
Als het gaat om het ondersteunen van surroundformaten, kun je de Ambeo niet bekritiseren. Films met Dolby Atmos of DTS:X zijn welkom, en ook de oudere formaten van Dolby of DTS spelen probleemloos af. De Sennheiser kan ook MPEG-H verwerken, een surroundformaat dat bedoeld is voor uitzendingen en voorlopig niet zo relevant is. Het is wel het formaat dat gebruikt zou worden voor sportwedstrijden met ruimtelijk geluid, en het vormt ook de basis van Sony’s 360 Reality Audio. Je kunt dus ook muziek in dat 3D-formaat vanaf Deezer, Tidal of liveconcertendienst nugs.net streamen.
De Ambeo presenteert zich als een eenvoudig te gebruiken soundbar. Toch schuilen er onder de oppervlakte meer controlemogelijkheden dan je zou verwachten van een apparaat in deze klasse. Naast de genoemde voorbeelden kan je bij de instellingen in de app onder het kopje Codec ook nog per formaat een reeks opties vinden.
Dat is ongezien bij een soundbar, al heeft inschakelen van sommige opties tot gevolg dat de Ambeo-functie gedeactiveerd wordt. Dat zorgt ervoor dat je soms met een ogenschijnlijk onbelangrijke schakelaar toch verstrekkende veranderingen uitlokt. Je kunt de codec-opties wel enkel aanpassen wanneer dat specifieke formaat afspeelt. Wil je bijvoorbeeld Dynamic Range Control op High zetten (wat de pieken tussen stil en luid verkleint) bij Dolby Atmos-content, dan moet je een film met zo’n soundtrack opzetten.
Goede en luxe afstandsbediening
De Ambeo Mini is trouwens de enige soundbar die we kennen die je volledig via een webinterface kunt bedienen. Niet echt een reden om hem te kopen, maar wel interessant als je bijvoorbeeld een oude tablet wil hergebruiken als afstandsbediening. Of als je eens op een groter scherm echt diep wil duiken in de vele opties die je bij deze soundbar vindt.
Op de meegeleverde afstandsbediening hebben we overigens weinig te klagen. Het is dezelfde metalen remote als bij de duurdere Ambeo. Daarmee is hij heel wat chiquer dan je meestal bij een soundbar op dit prijspunt krijgt.
De Sennheiser Ambeo Mini klinkt groter dan hij lijkt
We hebben zowel de Ambeo Max als Ambeo Plus getest, dus we hadden al zekere verwachtingen over wat we zouden te horen krijgen. Tegelijkertijd is dit een veel kleinere speaker dan die twee grote jongens, dus zeker qua grootte van het geluidsbeeld en surroundeffecten én rond het spektakelgehalte en bassen hadden we zo onze vooronderstellingen.
Verrassend is dat de Ambeo Mini best een stevig basfundament levert tijdens ‘Rebel Moon’ op Netflix (Dolby Atmos), onder meer als de keizerlijke schepen bij het dorpje landen. Het zijn geen subbassen die hier weerklinken en detail mist ook wat. Dat merk je niet per se, omdat er wel genoeg energie steekt in wat hogere bassen. Dat levert impact, voldoende om een bioscoopgevoel over te brengen. Het is ook een stukje verfijnder dan bij goedkope soundbars die met een blazende externe subwoofer komen. Voor heel diepe bassen blijft een aparte subwoofer vereist.
Daar heeft Sennheiser op zich wat voor: je kunt de Ambeo Mini met een externe draadloze Ambeo Sub combineren. Zelfs met meerdere exemplaren. We hebben deze Sub in actie gehoord en het is een competentere subwoofer dan het type dat meestal met een soundbar gebundeld is. Hij heeft ook een groot nadeel: de prijs is met 749 euro bijna even hoog als die van de Ambeo Mini zelf. Bij een Ambeo Plus-soundbar is dat nog te overwegen, bij een Mini ligt het minder voor de hand. Aan de andere kant, koop je de Mini omdat je kleiner behuisd bent en is het budget niet de eerste afweging: het is een fraaie combi.
Beperkingen van de Ambeo Mini
Onze woonkamer is niet zo klein: ongeveer 20 m², met een grote opening aan een zijde naar een gelijkaardige ruimte, en met plafonds op 3,5 meter hoogte. Dat is behoorlijk wat om te behappen voor een kleine soundbar. Toch lukt het de Ambeo Mini om een kamervullende ervaring te bieden. We moesten wel de Ambeo-functie naar ‘Boost’ schakelen om het geluidsbeeld wat groter te maken. Bij de achtervolging door de straten van Marrakech in ‘Mission Impossible: Rogue Nation’ (Dolby Atmos) zorgde dat voor meer omhulling. Ook leverde deze instelling een minder samengedrukte, meer ontspannen weergave.
Zonder Ambeo en dus met de Dolby Atmos-decoder was er wat minder dynamiek en hoogte in het beeld. Uit nieuwsgierigheid schakelden we de Dolby Virtualizer in (dat iets gelijkaardig aan Ambeo belooft): naast een hard krak-geluid bij het inschakelen werd het geluidsbeeld helemaal plat en onaangenaam. Geen aanrader dus.
Hoe dicht staat het bij een echte surroundervaring? In deze omgeving is de weergave groots en is er veel bewegingen, maar blijft het wel rond de tv hangen. Het is indrukwekkend, zeker als je heen en weer vergelijkt met de anders niet-onaardige tv-speakers op de LG OLED65C3-tv die we gebruiken. Vergeleken met de Ambeo Max en soundbars in combinatie met draadloze achterspeakers, zoals een Sonos Arc en een paar Era 300's? Dan spreek je toch over een andere klasse. Het is dus goed je verwachtingen aan te passen.
Opvallend goed met ouder materiaal
Wat zeker een kracht is van de Sennheiser Ambeo Mini - eigenlijk van de Ambeo-technologie - is dat de ruimtelijke ervaring niet wegvalt als je hem bijvoorbeeld 5.1 voedt. Heel wat (oudere) kaskrakers op streamingdiensten komen immers niet met Dolby Atmos-geluid, maar met Dolby Digital Plus 5.1. Sommige soundbars, zoals de Sonos Arc, klinken bij die content minder goed. Bij de Ambeo Mini zakken de prestaties niet in. De scène in het (overigens heel absurde) 'Moonfall', waarbij de zwaartekracht van de maan een Amerikaanse stad de lucht in sleurt, blijft zo nog altijd machtig en overtuigend. Nu ja, 'overtuigend' op sonisch vlak, welteverstaan.
Mooiprater: zeer sterk in dialogen
Bij actiefilms en sommige games merken we wel dat de kleine afmetingen van de Ambeo Mini voor beperkingen zorgen. Zeker als het volume luid staat, klinkt het allemaal wat gestresster. Daarbij raken fijnere details wat verloren in de chaos, zeker als je graag je films wat luider beleeft. Dit fenomeen is typisch voor kleinere soundbars. Meestal duikt het wel veel eerder op, wat maar aangeeft dat de Ambeo Mini binnen de beperkingen van de vorm veel aankan. Maar toch, voor een grotere ruimte zouden we deze soundbar minder snel aanraden. De Ambeo Plus is dan echt wel de betere keuze.
‘For All Mankind’ op Apple TV is een science-fictionreeks, maar wel een waar het verhaal en dialogen voorrang nemen op actie. Hier blinkt de Ambeo Mini echt in uit. Spraak wordt heel helder neergezet en met Ambeo ingeschakeld lijkt het uit het scherm van onze 65-inch LG C3 te komen. Het is een heel goed resultaat, dat ook bij praatprogramma’s en documentaires zijn waarde toont. Er is ook een Voice Enhancement-functie, maar die vonden we persoonlijk niet nodig.
Muzikaal sterk
De finale aflevering van deze reeks eindigt op het bekende electropopnummer ‘Midnight City’ van M83. Dat klinkt terwijl de camera uitzoomt van een van de hoofdrolspelers en over het landschap van Mars vliegt. Via de tv-speakers is het enkel het visuele dat indruk maakt, maar met de Ambeo Mini werken beeld en geluid heel goed samen. Het is een typisch moment dat door de filmmaker bedoeld is om je mee te sleuren in het verhaal, en waarvoor je de immersie die goed geluid biedt, echt nodig hebt. Dat lukt de Sennheiser hier wel.
De tuning van de Ambeo Mini (en de streamingopties) leent zich sowieso goed voor het afspelen van muziek. Bij de Billie Eilish-docu die je op Apple TV vindt, schakelden we wel snel naar de Music-modus - anders was het laag bij het openingsnummer te overheersend. Los daarvan werd het wel goed neergezet. De soundtrack van het zesde seizoen van 'Peaky Blinders', die we via Tidal Connect naar de Sennheiser stuurden, werd ook naar soundbarnormen goed verwerkt. Qua detail in het midden, zodat de rauwheid van de Anna Calvi-tracks er goed uitkwam, zat het helemaal goed. Ook de vocalen hadden voldoende body. Een hele brede stereo-ervaring was er dan weer niet, maar het was absoluut opener en dynamischer dan meestal het geval is bij muziek op een soundbar.
Conclusie
De Ambeo Mini is een heel bijzondere propositie. Het is zeker niet vergelijkbaar met andere mini-soundbars. Niet qua technologie en niet qua prijs. Je betaalt (althans qua adviesprijs) aanzienlijk meer dan voor iets als een Sonos Ray. Je krijgt dan ook veel meer voor je investering terug. De Ambeo-technologie weet van nagenoeg alle content iets mooi te maken, of je nu films, games of muziek aan hem voert. Zeker ook zijn kracht met muziek verdient bijzondere vermelding, want dat is zelden een sterk punt van soundbars. Daarnaast zijn de instelmogelijkheden bijzonder uitgebreid: je krijgt meer controle dan doorgaans het geval is. Dat zal vooral liefhebbers aanspreken.
Er zijn ook beperkingen. Het is en blijft een kleine soundbar. Door de aard van de Ambeo-technologie zal je pas echt omhuld door geluid worden als de randvoorwaarden kloppen. Zo mag de kamer niet te groot zijn en moet je de soundbar kunnen opstellen zoals het hoort, met nabije muren waartegen het geluid kan weerkaatsen. In een grotere ruimte zouden we eerder de Ambeo Plus aanraden. Die scoort naast superieure presaties ook qua aansluitingen. Heb je weinig ruimte en hoef je je films niet op het allerhoogste volume te beleven? Dan is de Ambeo Mini een uitstekende keuze.
Sennheiser Ambeo Mini
Sennheiser Ambeo Mini in een oogopslag | |
Kleur | Zwart |
Afmetingen | 70 x 6,5 x 10 cm (BxHxD) |
Speakers | 7.1.4-kanaals (met optionele subwoofers) 2x 10 cm woofers 4x 5 cm full range drivers |
Frequentiebereik | 42 - 20.000 Hz |
Versterker | 6 klasse-D versterkers 250 watt RMS totaal |
Aansluitingen | 1x HDMI eARC uit |
Draadloos | WiFi 6 (2x2 MIMO) Bluetooth 5 Profielen: A2DP, AVRCP, GATT Codecs: AAC, SBC |
Microfoons | 4x far field |
Bijzonderheden | Google Chromecast, Apple AirPlay 2, Spotify Connect, Tidal Connect Kamerkalibratie |
Adviesprijs | € 799 |
Koop bij | Coolblue |