Niet alle 12e generatie Intel Core processors voor desktops zijn hybride: dit moet je weten over de nieuwe CPU's en chipsets
De grote verandering bij de 12e generatie Intel Core processors, is dat ze een hybride ontwerp hebben. Dat betekent, dat ze twee typen rekenkernen kunnen bevatten. P-kernen voor hoge prestaties en E-kernen voor een efficiënte, zuinige werking. Zo kondigde het bedrijf vorig jaar groots aan. Dit ontwerp moet niet alleen een forse sprong in prestaties mogelijk maken, maar vormt ook een breuk met eerdere generaties Intel Core processor. Blijkens een aankondiging tijdens CES 2022 past het bedrijf deze aanpak alleen niet in alle 12e generatie processors toe. Bij een groot deel van de aangekondigde desktopmodellen ontbreken de E-cores. Daarin verschillen ze van de eveneens aangekondigde laptopprocessors van de 12e generatie.
22 desktop modellen erbij
Eerder kondigde Intel alleen de K-varianten aan van de nieuwe, 12e generatie Core processors. Deze overklokbare 'Alder Lake' varianten zijn met name gericht op gamers en content creators die elk stukje extra prestaties verwelkomen. Voor huis-, tuin- en keuken-pc's (en gebruikers) heeft Intel de nodige andere modellen. Die heeft het op de Consumer Electronics Show van dit jaar aangekondigd.
Daarmee voegt de processorgigant niet minder dan 22 modellen toe aan de 12e generatie Core processors voor toekomstige desktop pc's. Ze zullen er zijn in i9, i7, i5, i3, Pentium en Celeron varianten. Daarnaast zijn 13 van deze modellen 'gewone' uitvoeringen en 9 zuinige 'low power' versies. Laatstgenoemde zijn te herkennen aan de -T achter het modelnummer.
Verder valt op dat Intel het aanbod aan modellen zonder ingebouwde videokaart uitbreidt. Deze zijn te herkennen aan een -F achter het modelnummer. Waren die er tot dusver alleen bij K-uitvoeringen (-KF), nu zien we bij elk van de i-series een variant met -F. Een i9, i7, i5 en i3 dus.
Alleen i9 en i7 krijgen E-cores
Heel opmerkelijk is dat de E-cores voor efficiënte verwerking van minder urgente taken niet beschikbaar komen op modellen onder de topseries. Alleen de Core i9 en Core i7 processors krijgen deze rekenkernen. Dat zijn er 8 bij i9's en 4 bij i7's. Daarmee is het prestatieverschil tussen bij Core i5 en i3 modellen tussen de 11e en 12e generatie vermoedelijk beduidend lager dan bij de topmodellen.
Bij de -K serie processors zijn de i5-uitvoeringen wél voorzien van E-cores, 4 stuks om precies te zijn. Daarmee zal het prestatieverschil tussen een Intel Core i5-12600K(F) en een Intel Core i5-12600 vermoedelijk groter uitvallen dan je op basis van het modelnummer zou verwachten.
Nieuwe chipsets voor 12e generatie Core - wat zijn de verschillen?
Naast de bestaande Z690 chipset introduceert Intel ook drie nieuwe chipsets voor bij de nieuwe desktop processors. Dit zijn de H670, B660 en H610. Wie bekend is met Intel chipsets, kan redelijk voorspellen wat de verschillen zijn.
De H670 is de 'luxe' versie, grotendeels gelijk aan de Z690, zij het met beduidend minder aansluitmogelijkheden voor usb-poorten. Ook kan je er niet mee overklokken. De B660 is de budgetoptie. Deze heeft nog wat minder aansluitmogelijkheden, maar voldoende voor de meeste gebruikers. Belangrijkste afwezige functie is raid-ondersteuning, anno 2022 niet echt een gemis meer. De H610 ten slotte is compleet uitgekleed, heeft geen 20 gigabit usb-poorten en ook maar één geheugenkanaal.
Die laatste zouden we niet aanraden voor gewone gebruikers. Voor veruit de meeste mensen zal B660 volstaan; wie een bovengemiddeld krachtige desktop pc nodig heeft, komt uit bij H670. Voor gamers en gebruikers van zeer veeleisende, creatieve toepassingen, zal Z690 de beste optie blijven.