Achtergrond   |   Processors

De laptop processors van Intel voor 2025 komen in wel heel veel smaken

De laptop processors van Intel voor 2025 komen in wel heel veel smaken
De Core Ultra 200H processor ga je vinden in luxere, lichte en moderne laptops. In het goedkopere segment kan ook iets met 'Core' en '200' zitten, maar dat kan afgezien van de naam een compleet andere processor zijn.

We hebben er al eerder over gerept: de naamswijziging die Intel de afgelopen jaren doorvoerde voor zijn processors, maakt het niet per se duidelijker. Op CES 2025 kondigde de processorfabrikant een heleboel nieuwe modellen aan, maar wie straks (virtueel) gaat winkelen, moet opletten. Onder de ogenschijnlijk op elkaar lijkende namen, gaan heel verschillende technieken schuil. Hieronder zoomen we met name in op de 2025 Intel laptop processor verschillen, want bij desktops is de situatie een stuk overzichtelijker.

Intel Core en Core Ultra 200: dit zijn de verschillen

Heel kort resumerend voor wie de ontwikkelingen niet heeft gevolgd: Intel heeft de afgelopen 1,5 jaar de 'Core i3/i5/i7/i9' aanduiding laten varen. Daarvoor in de plaats kwamen Core en Core Ultra, in de prestatieklassen 3/5/7/9. Daarnaast werd de 'teller' - de eerste cijfers in het typenummer - gereset. Na de 14e generatie starte Intel weer bij 1. De reeksen ofwel generaties per jaar duidt het aan als Series 1, Series 2, etc. En de overkoepelende aanduiding is 'Core x00y' en 'Core Ultra x00y'. Daarbij is de x het volgnummer (we zitten nu op 2) en de y een letter die iets zegt over het type laptop waarvoor de chipreeks in kwestie bestemd is. 

Intel rept van AI PCs, maar vermeldt niet dat geen van de mainstream NPUs voldoet aan de Copilot+ eisen. De 2025 Intel laptop processor verschillen zijn een stuk groter dan hier lijkt.

Duidelijk toch? Nee? Helaas is er nog een stuk meer om rekening mee te houden. De ene Core Ultra is de andere niet, en zonder Ultra heb je weer heel ander vlees in de kuip. Laten we om te beginnen proberen de verschillende smaken op een rijtje te zetten.

Core Ultra 200S: voor desktops

Dit zijn de desktop chips op basis van de recente Arrow Lake architectuur, die Intel eind vorig jaar uit de doeken deed. Ze combineren de krachtige cores van de mid-2024 geïntroduceerde Lunar Lake processors (zie verderop) met de bescheiden neural processing unit uit Meteor Lake van 2023, en de videokaart van die architectuur, zij het op halve kracht. Logisch, want deze processors zullen vrijwel altijd gecombineerd worden met een aparte, insteek videokaart. Onze review van het huidige topmodel van de Core Ultra 200S lees je hier.

De Intel Core Ultra 200S desktop line-up, nu aangevuld met mainstream (zonder K) en zuinige (T-) varianten

Over desktop chips valt verder niets te melden, behalve dat Intel het assortiment deze CES uitbreidde met reguliere modellen. Dat wil zeggen, niet specifiek op gamers gerichte exemplaren met overklokmogelijkheid. Daarbij valt voornamelijk op dat er (nog) geen Core Ultra 3 is in de 200S-reeks. Ook is er (nog) geen 'gewone' Core-tegenhanger op basis van een oudere architectuur, zoals die er bij de laptops wel is.

Core Ultra 200V: voor lichte, zuinige en krachtige laptops

Ook deze is bekend, want vorig jaar al geïntroduceerd. Deze chips zijn gebaseerd op de Lunar Lake architectuur, Intels antwoord op de Copilot+ chips van Qualcomm en AMD. Met deze chips zette Intel de jarenlang gebruikte HyperThreading techniek overboord - ook de hierboven beschreven Core Ultra 200S lijn doet niet twee taken per kloktik per rekenkern. In plaats daarvan werden de E(fficiënte) kernen een stuk krachtiger gemaakt. De Lion Cove (P) en Skymont (E) kernen vind je ook in Core Ultra 200H(X).

Core Ultra 200V onderscheidt zich met op de processor geïntegreerd werkgeheugen, een relatief zeer krachtige videokaart op basis van de nieuwste Xe2 architectuur en een zeer laag stroomverbruik. Deze chips zijn duur en belanden alleen in prijzige laptops vanaf pakweg 1000 euro. Bij Core Ultra 200V moet je er rekening mee houden dat de hoeveelheid geheugen aan de processor gekoppeld is. Modellen met een typenummer eindigend op -8 bevatten 32 GB werkgeheugen, exemplaren met een -6 moeten het met 16 GB doen. 

Core Ultra 200HX: voor gaming laptops en mobiele workstations

Dan de snelste chips voor gaming laptops en mobiele workstations. Core Ultra 200HX is ook gebaseerd op de Arrow Lake architectuur en zeer vergelijkbaar met Core Ultra 200S. Alleen dan voor mobiel gebruik. De videokaart is relatief bescheiden, maar ook hier vind je moderne cpu-kernen en de npu uit Meteor Lake. De laptops met deze chips zullen vrijwel altijd voorzien zijn van een nieuwe generatie Nvidia RTX 50-serie videokaart. Deze serie is in zoverre opmerkelijk, dat er geen Core Ultra 100HX was: de geestelijk voorloper is de 14e generatie HX, zoals de Core i9 14900HX, op basis van de Raptor Lake (Refresh) architectuur. De 200HX processors hebben ingebouwde WiFi 6E, dus laptopfabrikanten moeten een aparte adapter gebruiken voor WiFi 7 ondersteuning.

Core Ultra 200H: voor luxere mainstream laptops

Heel anders is Core Ultra 200H, gebaseerd op de Arrow Lake-H architectuur. Anders dan Arrow Lake heeft deze een veel krachtiger ingebouwde videokaart. In AI-termen: 77 tops in plaats van 8 tops. Dit wordt de opvolger van Core Ultra 100H en een fikse verbetering, vooral door de snellere rekenkernen en bovenal de veel krachtiger videokaart. Gamen op mainstream laptops (zij het wel de luxere soorten) moet hiermee een stuk dichterbij komen. Deze chip heeft ingebouwde ondersteuning voor WiFi 7.

Core Ultra 200U: voor zuinige laptops

Vanaf hier wordt het beeld minder eenduidig. Core Ultra 200U lijkt weinig meer dan een rebrand te zijn van Core Ultra 100U. Ze bevatten een iets verbeterde versie van de Redwood en Crestmont kernen van Meteor Lake, vermoedelijk mogelijk gemaakt door een zuiniger productieprocedé. Daardoor ligt de kloksnelheid hoger, wat ook het geval is voor de videokaart. Maar die gebruikt dezelfde Xe+LPG architectuur als Meteor Lake, in marketingtermen Intel Graphics, géén Arc. Op gameprestaties hoef je dus niet te rekenen bij laptops met deze chip. Tenzij de fabrikant er een extra gpu bijstopt, wat niet ondenkbaar is. Het is niet heel waarschijnlijk dat deze chips een generationeel prestatieverschil (> 10%) gaan laten zien in vergelijking met hun voorlopers.

De Intel Core Ultra 200U modellen zijn een buitenbeentje. Feitelijk 4 variaties van dezelfde chip, met oudere rekenkernen, maar hogere kloksnelheid voor CPU en GPU.

Opvallend genoeg noemt Intel deze chips wel 'Arrow Lake', maar of de toevoeging van WiFi 7 en een iets hogere snelheid dat rechtvaardigt... daar kan je over discussiëren. Ook opvallend is dat de vier varianten feitelijk identiek zijn qua eigenschappen. De enige (marginale) verschillen zitten in de kloksnelheid. Het is speculeren, maar deze chips lijken voornamelijk te bestaan om net even andere uitvoeringen van dezelfde laptop voor winkels te maken. 

Core 200H: Raptor Lake is nog niet dood...

Hoewel Intel met Alder Lake een indrukwekkende stap maakte, bleek de weg omhoog kort. Twee generaties later was de rek eruit. Toch komt deze Raptor Lake Refresh wéér terug komend jaar, onder de noemer Core 200H. Geen Ultra dus. Volgens onderstaande slide van Intel wél bijgewerkt met geïntegreerde WiFi 7, maar navraag leert dat WiFi 6E geïntegreerd is - WiFi 7 vereist een aparte adapter.

Intel Core 200H is weinig meer dan een rebrand van de 14e generatie Core processors. Verwacht deze in goedkopere gaming laptops.

Core 200H zal denkelijk zijn weg vinden naar instap gaming laptops. Anders dan bij desktops heeft de 14e generatie Core in laptops geen last gehad van uitvalproblemen, omdat de instellingen voor laptops veel strikter door Intel gereguleerd worden. Op dat vlak hoef je je dus weinig zorgen te maken, en het blijven behoorlijk krachtige (zij het weinig zuinige) chips. 

Core 200U: ...nog lang niet

Dan is er nog Core 200U, waarmee we wel zo'n beetje aan de onderkant van de Core reeks beland zijn. Ook hier gaat het weer om chips op basis van Raptor Lake, maar dan de zuiniger versies. Met dus maar 2 P(restatie) kernen, maar wel HyperThreading daarvoor. Intel voert ook nog wat Core Series 1U modellen door, die nagenoeg identiek zijn - maar net even andere ondersteuning hebben voor 'Intel Platform'. Dat is alleen voor IT-managers van belang, die hier vermoedelijk hoofdpijn van gaan krijgen.

Intel Core Series 1 & 2 vertegenwoordigen de onderkant van het Core-assortiment, en is ook gebaseerd op Raptor Lake, maar dan de zuiniger variant met minder P-kernen.

2025 Intel laptop processor verschillen: één 'generatie', vier architecturen

Even los van de verschillende varianten (wel/geen Ultra, U/H/HX) kan je komend jaar dus in laptops binnen één 'generatie' van Intel processors maar liefst vier verschillende architecturen aantreffen. Met compleet andere eigenschappen en prestaties. Een Core Ultra 200H laptop zal mijlenver verwijderd zijn qua zuinigheid en videokaartprestaties van een Core 200H exemplaar. Om maar iets te noemen. 

Aan de ene kant is het logisch dat Intel voor verschillende typen laptops verschillende processors levert. Lunar Lake (Core Ultra 200V) is echt in hoge mate geoptimaliseerd voor zuinigheid en prestaties in een compact, licht formaat laptop. Dat deze architectuur bestaat naast Arrow Lake: prima. Al kan je je afvragen of de consument de type-aanduiding zo eenvoudig kan onderscheiden.

Aan de andere kant is het bizar om oudere architecturen te hernoemen (al dan niet na een kleine aanpassing), alleen om de naamgeving consistent voor het jaar te maken. Om kopers de indruk te geven dat ze geen 'oude' pc kopen. Al die nieuwe processornamen vereisen nieuwe laptops met nieuwe verpakkingen, terwijl ze waarschijnlijk amper afwijken van het corresponderende model van vorig jaar. Duurzaam is anders. Nu voldoet Intel ook gewoon aan de vraag vanuit de winkels, maar als er één partij is die wat aan opvoeding zou kunnen doen, is het Intel wel.

Terug naar die naamgeving. De Core Ultra 7 Processor 266V - zoals het mainstream Lunar Lake model heet - heeft 12 MB cache, 8 rekenkernen (4P en 4E) en Intel Arc Graphics 140V. De Core Ultra 7 Processor 265U heeft ook 12 MB cache, maar 12 oudere rekenkernen (2P, 8E en 2 LP-E), veel langzamere Intel Graphics en heeft meer gemeen met de Meteor Lake architectuur (al noemt Intel het Arrow Lake). Dat is één cijfer en één letter (die er ook nog eens erg op lijkt) verschil. En dat is nog maar het begin van de verwarring voor de consument. Onderstaande tabel illustreert de situatie, aan de hand van Core (Ultra) 7 modellen met een zeer vergelijkbare naam.

  Core Ultra 7 165U Core Ultra 7 265U Core Ultra 7 266V Core 7 250H Core Ultra 7 265H Core Ultra 265HX
Geïntroduceerd in Q4-2023 Q1-2025 Q3-2024 Q4-2024 Q1-2025 Q1-2025
Architectuur Meteor Lake 'Arrow Lake' Lunar Lake Raptor Lake Arrow Lake-H Arrow Lake
P-cores 2x Redwood 2x Redwood+ 4x Lion Cove 6x Raptor Cove 6x Lion Cove 8x Lion Cove
E-cores 8x Crestmont 8x Crestmont+ 4x Skymont 8x Gracemont 8x Skymont 12x Skymont
LP E-cores 2x Crestmont 2x Crestmont - - 2x Skymont -
Max. threads 14 (incl. HT) 14 (incl. HT) 8 (geen HT) 20 (incl. HT) 16 (geen HT) 20
Max. boost clock 4,9 GHz 5,3 GHz 5 GHz 5,4 GHz 5,3 GHz 5,3 GHz
Cache 12 MB 12 MB 12 MB 24 MB 24 MB 30 MB
iGPU Intel Graphics Intel Graphics Intel Arc 140V Intel Graphics Intel Arc 140T Intel Graphics
GPU cores 4x Xe 4x Xe 8x Xe 96 EU 8x Xe (met XMX) 4x Xe
AI TOPs n.b. n.b. 66 n.b. 75 8
Werkgeheugen Max. 96 GB
LPDDR5-7467
DDR5-5600
Max. 128GB
LPDDR5-8400
DDR5-6400
16 GB
LPDDR5X-8533
Max. 96 GB
LPDDR5-6400
LPDDR4-4267
DDR5-5600
DDR4-3200
Max. 128 GB
LPDDR5-8400
DDR5-6400
Max. 192 GB
DDR5-6400
Basis verbruik 15 W 15 W 17 W 45 W 28 W 55 W
Max Turbo verbruik 57 W 57 W 37 W 115 W 115 W 160 W

Conclusie

Daarmee komen we - voor nu - aan het einde van het bespreken van de 2025 Intel laptop processor verschillen. Zoals je kan zien, wordt komend jaar niet het eenvoudigste om een nieuwe laptop op basis van een Intel processor uit te zoeken. Er is weinig houvast. Toch zijn er een paar richtlijnen. Als je wat moderns wilt, kan je 'non-Ultra' Core exemplaren beter vermijden. Zeker qua zuinigheid zijn dat niet de beste opties. Voor de zekerheid kan  je kijken naar het typenummer. Eindigt dat op een '0', dan is het relatief oud. Eindigt het op een '5', dan is het moderner.

De uitzondering is Core Ultra 200U, dat Intel om onduidelijke reden als Arrow Lake classificeert. Het is maar een handvol processors, maar ze zullen aanzienlijk minder snel zijn dan de Core Ultra 200H modellen. We hoorden al van één fabrikant dat die voor zijn luxere lijn de U-serie volledig links ging laten liggen. Dat zouden we consumenten ook aanraden. De kans is groot dat je op het oog zeer aantrekkelijk geprijsde laptops met een Core Ultra 200U gaat zien. Daarbij moet je er echt rekening mee houden, dat die besparing met forse compromissen zal komen. 

Voor wie een moderne, relatief lichte en vermoedelijk zuinige laptop voor de langere termijn koopt komend jaar en 'Intel inside' wil, is Core Ultra 200H waar je naar moet kijken. Voor gaming laptops is dat Core Ultra 200HX. Als dit gedoe met typenummers en namen je te ingewikkeld is, kan je natuurlijk ook kijken bij AMD en Qualcomm - al is ook daar de naamgeving verre van eenvoudig.