12e generatie Intel Core voor laptops: eerste indrukken
Tijdens de Consumer Electronics Show kondigde Intel zijn 12e generatie Core processors aan. Dat had het natuurlijk al gedaan, maar nu kwam het bedrijf met een veel grotere selectie modellen voor desktop pc's en voor laptops. Voor die laatste productcategorie introduceerde het niet alleen de bekende H- en U-uitvoeringen, maar ook nieuwe P-varianten. Nu mogen journalisten die de tijd hebben gehad om de nieuwe chips uit te proberen, verslag doen en een indruk geven van de 12e generatie Core prestaties in laptops.
Beginnen met H
Daarvoor deelde het bedrijf laptops uit voorzien van het topmodel uit de H-serie, de Core i9-12900HK. TechFi behoorde ook tot de gelukkigen, maar we kregen 'm zo kort voor de deadline, dat een volledig verhaal vertellen er nog niet in zit. Wel kunnen we wat eerste indrukken delen.
Als eerste hebben we natuurlijk de laptop, een MSI Raider GE76, voorzien van de laatste updates voor Windows 11 en voor de videokaart (een overigens ook zeer indrukwekkende Nvidia GeForce RTX 3080 Ti). Dat kost altijd even tijd, al hebben we het erger meegemaakt. Het downloaden en installeren van allerlei testprogramma's vergt aanzienlijk meer tijd. Gelukkig is ruimtegebrek geen issue op de testlaptop. In deze variant van de MSI Raider GE76 zit maar liefst 4 terabyte aan ssd-opslag.
Om met de deur in huis te vallen, de 12e generatie is snel, heel snel. Met zes P(erformance) en acht E(fficiency) cores heeft het topmodel natuurlijk ook wel een heleboel rekenkracht aan boord. Als je bedenkt dat de P cores beschikken over HyperThreading en dus twee taken tegelijk kunnen afhandelen, heb je het over 20 virtuele rekenkernen in een laptop. Een paar jaar geleden was dat onvoorstelbaar.
Indrukwekkende cijfers van 12e generatie Core prestaties voor laptops
Dat resulteert dan ook in indrukwekende cijfers in de paar tests die we konden draaien na ontvangst van het apparaat. Vooralsnog deden we dat in de 'balanced' instelling, waarbij de laptop dus niet op z'n allerhardst mag werken. Er is een balans tussen energieverbruik en prestaties.
Cinebench R23 is een test die het berekenen van een gedetailleerd 3D cad-model uitvoert. Het is een aardige test van de pure rekenkracht van een processor, die zich goed laat vergelijken. De uitslag zegt niet alles, maar geeft een behoorlijke indruk van de verhoudingen. Het resultaat drukt de test uit in punten. Hoger is beter.
De Core i9-12900HK haalt er in onze eerste test meer dan 15.000. Dat betekent dat deze laptop processor sneller is dan de desktop-uitvoering van Intels vorige generatie Core i7-11700K. Het is vergelijkbaar met het topmodel desktop cpu van Intel van de generatie daar weer voor, de Core i9-10900K. Interessant perspectief: de Core i9-12900HK verbruikt 45 watt - de genoemde desktopprocessors, 125 watt. Vergelijken we met de directe mobiele voorganger, de Core i9-11980HK, dan is het verschil wat minder groot. Die haalde net geen 14.000 punten.
Bovenstaande resultaten gaan over een test waarbij alle rekenkernen aan het werk zijn. Minstens zo indrukwekkend zijn de single core prestaties. Dus als slechts een enkele rekenkern het moet opknappen. Veel programma's zijn toch nog altijd niet geweldig multithreaded, en deze prestaties zijn dan ook echt van belang. Hier zien we een score van ruim 1800 punten. Dat doet nauwelijks onder voor de desktop versie van de 12e generatie Core van Intel: die haalt net iets meer dan 2000 punten. Het is ook bijna 10 procent meer dan het topmodel van de vorige generatie haalde.
12e generatie Core prestaties met PCMark
Een computer is meer dan een processor. Om die reden zeggen benchmarks als Cinebench niet alles. Voor een indruk van de algehele systeemprestaties is PCMark een betere maatstaf. Dit pakket, momenteel in versie 10, simuleert een groot aantal toepassingen op zo'n manier, dat ze overeenkomen met hoe een gebruiker die zou uitvoeren.
Onze eerste 'run' van PCMark10 op de MSI Raider GE76 met Intel Core i9-12900HK processor resulteert in een score van 7066 punten. De deelscores voor Essentials (toepassingen starten, videobellen, web browsen), Productivity (spreadsheets en tekstverwerking) en Digital Content Creation kwamen uit op respectievelijk 10.100, 9342 en 10146. Ter vergelijking, de onlangs besproken Lenovo Legion Slim 7 Pro gaming laptop met AMD Ryzen 7 5800HX processor kwam uit op een score van 6491 punten, met deelscores van 9559, 9028 en 8602.
Daarmee is dit nieuwe topmodel van Intel beduidend sneller - al is het lastig beoordelen op basis van deze cijfers of je er ook echt veel van zou merken in de praktijk. Om dat te bepalen gaan we de komende tijd nog een stuk meer aan de slag met deze laptop en processor.
Niet de H van half werk
Intel heeft voorafgaand aan deze introductie al heel wat informatie gedeeld over de nieuwe generatie Core processors voor laptops. Waaronder testresultaten - uit eigen lab weliswaar, maar dan nog is wel duidelijk dat de 12e generatie een flinke stap vooruit is. Heel wat publicaties zullen zich inspannen om die resultaten te repliceren, en wellicht te nuanceren. Voor ons als generalistische techsite heeft het niet zoveel zin om aan die rat race deel te nemen. Qua compleetheid of snelheid zullen we de toppers van de collega's niet kunnen evenaren. En om nou half werk af te leveren, daar zien we ook weinig in.
Werken als test
Wat we wel kunnen doen, is de nieuwe generatie gewoon eens een tijd gebruiken. De dagelijkse workload van ondergetekende omvat naast de bekende Office-toepassingen diverse Adobe programma's, waarvan met name Acrobat en Lightroom regelmatig voor wachttijden zorgen. Bovendien is de lijst programma's in het taakbeheer nooit kort, en het aantal open tabs in Chrome evenmin gering. Een verschil in prestaties zal snel merkbaar zijn.
Om die reden is de gebruikelijke desktop (Core i7-8700K met 16 GB werkgeheugen) tijdelijk omgeruild met de testlaptop van Intel. Over een weekje doen we uitgebreider verslag. Voor nu kunnen we beamen: hij is snel. Dat hij aanmerkelijk sneller is dan voorgaande generaties van Intel, staat wel vast. Ook is duidelijk dat het de concurrentie met AMD vooralsnog prima aan kan. Dat bedrijf annonceerde natuurlijk ook een nieuwe laptop processor op CES, maar het is nog even afwachten hoe die het in de praktijk doet.
Wat ons bij de eerste uren 'hands-on' opviel, is dat je ook bij het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd een soepeler ervaring hebt. Je hoeft minder te wachten, zo is onze indruk. Althans, in vergelijking met onze gangbare werkpaard, de nu toch wat sleets aanvoelende 8700K.
Voor meer details, lees vooral verder bij de diverse collega's. Of bekijk gewoon hieronder de bevindingen van TechTesters in hun uitstekende (Engelstalige) videoreview. Zij hadden (bijna) dezelfde processor tot hun beschikking, maar dan in een jasje van Asus in plaats van MSI. Binnenkort lees je hier onze follow-up met meer testresultaten en bovenal, een indruk van wat nu de meerwaarde is van deze nieuwe generatie van Intel.