Life
Review   |   Huishoudelijk

iRobot Roomba Combo j7+ review: net even handiger

iRobot Roomba Combo j7+ review: net even handiger
De iRobot Roomba j7+ Combo is een robotstofzuiger die ook kan dweilen, en die je op allerlei manieren kan bedienen.

Pakweg een jaar geleden testten we de Roomba j7+ van iRobot. Deze robotstofzuiger had een hoop slimme snufjes, maar liet toch nog wel wat fijn gruis liggen. Het soort vuil dat je met een dweil echt goed kan verwijderen. Zie daar de iRobot Roomba Combo j7: stofzuiger én dweil in één apparaat. We testten de iRobot Roomba Combo j7+ , dus inclusief Clean Base basisstation. In de review hebben we het afwisselend over de Roomba Combo j7+ en Roomba Combo j7 - als het alleen over de robot gaat, zonder plus; als het over de combinatie met de Clean Base gaat, met plus.

iRobot Roomba Combo j7+: als twee druppels water

De iRobot Roomba Combo j7+ lijkt als twee druppels water op het model dat vorig jaar een paar weken door huize TechFi bewoog. Ook deze robot arriveert in een omvangrijke doos. Daarin zit een hoop karton, maar vrijwel geen plastic. Dat is altijd goed om te zien. Naast een 'Clean Base' basisstation, laadkabel en de Roomba zelf, treffen we een paar nieuwe zaken in de verpakking.

In de eerste plaats een flesje met reinigingsmiddel, bestemd voor de dweilfunctie van deze nieuwe robotstofzuiger. Ook zitten er twee dweilen in, waarvan je er een aan de Roomba moet bevestigen. Daarover verderop meer. Ten slotte zit er ook een stylus in de doos: een pennetje om op capacitieve schermen te schrijven of te tekenen. Dat is handig voor een functie die de slimmere Roomba's er sinds de j7 bij hebben gekregen. Na publicatie vernamen we dat deze stylus standaard niet in de doos zit - dus als je die mist: dat klopt!

De robot zelf lijkt dus sterk op zijn bijna hetzelfde genaamde collega. Als je ze naast elkaar zou zetten, zou voornamelijk de naad over de bovenkant opvallen. Langs die naad loopt het dweilelement, dat de robot met behulp van twee metalen draagarmen kan optillen en onder zichzelf kan plaatsen. Gebleven zijn de gepolijste aluminium cirkel en de grote ronde knop. 

De iRobot Roomba Combo j7 robotstofzuiger

Het Clean Base basisstation zelf oogt exact hetzelfde als dat van de j7+. In het verticale deel zit een krachtige stofzuiger, die de opvangbak van de Roomba ledigt. Dat doet hij in een stofzuigerzak, die je volgens de fabrikant maar eens in de twee maanden hoeft te vervangen. Dat zal toch afhangen van hoeveel vuil(veroorzakers) je in huis hebt, maar het klinkt veelbelovend.

Een blik in het bassistation van de iRobot Roomba Combo j7+: links een reserve stofzuigzak.

In gebruik nemen van de iRobot Roomba Combo j7

Het in gebruik nemen van de iRobot Roomba Combo j7+ is bijna net zo eenvoudig als bij het model van vorig jaar. Je haalt alles uit de doos, zet het basisstation ergens neer, voorziet dat van stroom en plaatst de robot erop. Vervolgens is het een kwestie van de app van iRobot downloaden en de installatiestappen doorlopen.

iRobot Roomba Combo j7+ vulpunt van het reservoir

Toch is het niet helemaal hetzelfde, want vóór de Roomba Combo j7 kan dweilen, heeft hij wel vocht nodig. Vandaar dat flesje reinigingsmiddel. Officieel mag je het reservoir vullen met dit middel, met water of met het in Nederland niet heel goed verkrijbare Bona. Navraag bij iRobot leert dat het bedrijf werkt aan een grotere lijst toegestane reinigingsmiddelen. In huize TechFi ligt veel laminaat, dus laminaatreiniger zou handig zijn. Veiligheidshalve hebben we het maar niet uitgeprobeerd, hopelijk kan het binnenkort met goedkeuring van de makers.

Zo kan je het basisstation van de iRobot Roomba Combo j7+ dus beter niet positioneren.

Bij het opstellen van het Clean Base basisstation is het belangrijk dat er wat ruimte omheen vrij is. Dat meldt ook de installatiehandleiding. Het ligt dus aan ons dat we dit negeerden, maar recente gezinsuitbreiding in huize TechFi beperkte de opstelmogelijkheden. Waar de thuisbasis van de Roomba j7+ vorig jaar kon staan, staat nu een kinderwiegje. De poten daarvan zitten ver genoeg uit elkaar, dat de Roomba er tussendoor kan rijden, dus dat moet kunnen - dachten we.

De praktijk bleek weerbarstiger: de Roomba had de grootste moeite om een pad te vinden tussen deze twee obstakels, en bonkte er minutenlang vanuit allerlei hoeken tegenaan (uiteraard was de wieg toen niet bezet). Toen hij dit eenmaal een paar keer had gedaan, ging het soepeler, maar de navigatie van de robot berust duidelijk nog altijd op 'voelen' waar een vrije route is. Dat bleek ook later in onze test.

Vullen, laden en gaan met die banaan Roomba

Het meegeleverde flesje reinigingsmiddel is genoeg om het reservoir te vullen. Na afloop van een reinigingsbeurt van een deel van de woning, blijkt het ook ongeveer genoeg voor één keer. Het reservoir was daarna grotendeels leeg. Eerst moest de Roomba nog wel even laden, want de accu zat bepaald niet vol bij aflevering. 

Het verkennen van een ruimte door de iRobot Roomba Combo j7 gaat gepaard met veel 'aftasten'.

Vervolgens heb je de keuze om direct aan de slag te gaan met zuigen en dweilen, of de Roomba eerst op verkenning te sturen. Voordeel van die tweede optie is dat het verkennen een stuk vlotter gaat als hij onderweg niet hoeft te werken. Maar verkennen tijdens het zuigen kan ook.

Net als bij de eerder geteste Roomba j7 legt de robotstofzuiger een kaart aan van het huis. Dat doet hij zoals geschreven door (voorzichtig) tegen obstakels aan te rijden vanuit diverse hoeken. Zo baant hij zich een weg langs banken, stoel- en tafelpoten, muren en meubilair. Misschien zijn we wat veeleisend, maar we vragen ons wel af of dit tegenwoordig niet slimmer kan.

De iRobot Roomba Combo j7 laat snoeren netjes links liggen, maar heeft wat moeite met stoel- en tafelpoten

Er zit een camera op het apparaat. Daarmee kan de Roomba Combo j7 een keur aan objecten herkennen en die netjes omzeilen. Kabels, maar ook uitwerpselen van huisdieren. Dat laatste was dermate veelgevraagd, dat iRobot dat specifieke object als eerste ter herkenning aan de Roomba's leerde. Inmiddels is de lijst flink gegroeid en verslikt de Roomba zich ook niet in bijvoorbeeld sokken of schoenen. Alleen werkt die camera dus níet om zoiets basaals als de rand van een bank of een stoelpoot te herkennen. 

De eerste ronde door het huis gaat dus gepaard met een hoop proberen. Zeker als je, zoals het geval is in huize TechFi, een relatief kleine tafel met vier stoelen eronder hebt staan. Dat is een woud aan poten, dat de Roomba lustig probeert te doorkruisen. Het moet gezegd, ook al leek hij regelmatig vast te zitten, hij redde zich er altijd weer uit. 

Ook drempels neemt hij vaardig. We durven het niet met zekerheid te zeggen, maar de Roomba Combo j7+ lijkt daar nog wat makkelijker overheen te bewegen dan de 'gewone' j7. We zagen hem regelmatig schuin over een dorpel gaan zodat ook die lastige plekjes werden gezogen. Alleen traplopen, dat kan hij niet - net als elke andere robotstofzuiger. Dat rekenen we hem dus maar niet aan.

De kaart bijwerken

Na de eerste verkenningsronde heb je, als het goed is, een aardige kaart van je huis in de app. Die ziet er niet uit zoals een plattegrond van je huis, want bijvoorbeeld een fikse bank tegen de muur registreert de Roomba gewoon als een muur. Tenzij hij eronder door kan. Het is dus een kaart vanuit het perspectief van de stofzuigrobot. 

iRobot Roomba Combo j7+ app - kaartDat wil niet zeggen, dat je er niet veel aan kunt aanpassen. Zo kan je de vastgelegde ruimte onderverdelen in kamers. Dat doe je door met een groen streepje een 'deur' te plaatsen. Die sleep je op de gewenste plek en binnen de kortste keren heb je keuken, slaap- en woonkamers en de hal gedefinieerd als afzonderlijke gebieden. Die kan je daarna ook los van elkaar laten reinigen. Dat kan met een schema: stofzuig elke dag de hal, maar alleen op vrijdagochtend de slaapkamer, en drie keer per week de woonkamer, bijvoorbeeld. Het kan ook met een stemcommando, als je een slimme speaker van Amazon, Apple of Google in huis hebt. 'Hey Google, stofzuig de hal' is genoeg om de Roomba op pad te sturen.

Naast de onderverdeling in kamers, kan je ook gebieden in de kamers definiëren die de Roomba met rust moet laten. Of juist apart moet kunnen benaderen. Daarvoor is een stylus dus handig, zij het niet per se nodig. Daarmee kan je bijvoorbeeld een cirkel rond de kattenbak trekken. Daarna kan je de Roomba specifiek daarheen sturen. Of hem juist weghouden bij de speelhoek van de kleine. 

Deze functie heeft iRobot in de loop van het afgelopen jaar toegevoegd, met een van de regelmatige updates van het besturingssysteem van zijn robots. Dat heet iRobot OS en is inmiddels toe aan versie 5. Een jaar geleden zaten we nog op versie 3, dus iRobot timmert aardig aan die weg.

iRobot Roomba Combo j7+ in gebruik

Nadat de Roomba Combo j7 eenmaal de weg weet, gaat het reinigen vervolgens een stuk soepeler. De robot volgt een efficiënt pad waarmee hij redelijk vlot het te reinigen oppervlak langsgaat. In het geval van ons relatief kleine appartement had hij aan een goed half uur genoeg. Wel valt op dat hij het beter doet met voldoende licht - in het halfduister gaat hij minder grondig te werk en lijkt het plekken over te slaan. Dit ondanks de ingebouwde, felle lamp aan de voorzijde.

Het licht van de iRobot Roomba Combo j7+ is behoorlijk fel

Daarentegen is het vermeldenswaard hoe goed de robot omgaat met obstakels. Op diverse plekken lagen kabels en stekkerdozen (het is nu eenmaal huize TechFi...) en ook rondslingerende schoenen en etensbakjes van de katten moest hij vermijden. Dat deed de Roomba Combo j7+ keurig. Het leren van het terrein mag wat primitief overkomen, met de juiste informatie aan boord blijkt het toch een kundige navigator.

Ook doet de Combo j7 wat hij belooft: hij dweilt waar hij kan, en waar niet tilt hij de dweil netjes omhoog. Dus de kokosmatten bij de ingang  en uitgang bleven droog, evenals het vloerkleedje. Het optillen en weer terugplaatsen van de dweil gaat zo snel en soepel, dat je er nauwelijks erg in hebt.

iRobot Roomba Combo j7+ aan het dweilen

Het belangrijkste is uiteraard het resultaat: leverde de rondgang een schone(re) vloer op? Dat is zeker het geval. Daar komt bij dat hij dankzij de dweil aanmerkelijk minder - lees: vrijwel geen - fijnstof of gruis achterliet. Als er nog iets te bekritiseren valt, dan is het dat de dweil bepaald geen streeploos resultaat achterlaat. Dat ligt denkelijk deels aan het feit dat de robot de eigen dweil niet kan reinigen. Ook heeft het allicht iets te maken met de combinatie van de Roomba reinigingsvloeistof en laminaat. Allicht dat je op tegels een fraaier resultaat behaalt.

Thuisbasis toe aan vernieuwing?

Dat brengt ons op de voornaamste kanttekening. De dweil wordt dus niet door de robot gereinigd. Voor zover we kunnen zien, belandt de reinigingsvloeistof - of het water - op de vloer, het niet gebruikte deel blijft in de tank. Terug in de Clean Base zuigt de daarin aanwezige stofzuiger de opvangbak met droog vuil leeg (waarbij nog best wat in de bak blijft zitten, zagen we), maar daar laat hij het bij. 

Het basisstation van de iRobot Roomba Combo j7+ heeft een deksel met een luxe lederen lipje. Jawel. Dat betekent dat je als eigenaar toch echt de dweil zelf moet losmaken en uitwassen. Roomba levert er twee mee, en je kan natuurlijk nieuwe kopen. Voor de bestaande, simpeler Roomba Combo kosten die een tientje per stuk. Dat vinden we tamelijk gortig. Het is te hopen dat ze relatief lang meegaan, dat was iets wat we niet konden testen. Ze zijn uitwasbaar en dat is maar goed ook, want er zit plastic clip aan om ze te bevestigen. Heel recyclebaar komen ze niet over.

Mooier zou zijn als de dweil ook in de Clean Base wordt gereinigd. Sowieso is een beetje de vraag of de dweil ook bij grotere huizen volstaat. Het is een relatief klein oppervlak, en als je een flink vieze vloer hebt (de kinderen zijn lekker met modderschoenen door het huis gerend, we noemen maar wat) dan zal deze dweiltechniek al snel het vuil eerder dun uitspreiden, dan echt verwijderen. Een systeem waarbij de dweil ook tijdens het schoonmaken af en toe gereinigd kan worden, is vermoedelijk (nog) beter. Als vies water dan ook nog in het basisstation kan worden opgenomen, zou het helemaal mooi zijn.

Conclusie

De Roomba Combo j7+ is ontegenzeggelijk een hele fijne stofzuigrobot. De Roomba j7+ was dat al, maar de dweilfunctie van de Combo zorgt ervoor dat die aanmerkelijk minder fijnstof en gruis achterlaat. Hoewel het leerproces van de robot wat onbeholpen overkomt, zeker als je een kleiner huis hebt en/of veel meubilair, blijkt het een efficiënte en snelle schoonmaker wanneer de kaart eenmaal compleet is. Daarbij moeten we wel opmerken dat een lichte omgeving voor een beter resultaat zorgt, dan wanneer de Roomba Combo j7 in het halfduister zijn werk moet doen.

De combinatie met een Clean Base thuisbasis blijft een aanrader, simpelweg omdat je dan niet met de hand de opvangbak hoeft te legen. Dat is anders geen heel fijn klusje, dat na elke zuigbeurt moet gebeuren. Dat Clean Base de bak wat schoner zou kunnen legen en nog geen voorziening heeft voor reinigen van de dweil, is wel een minpunt. Alle ontwikkeling lijkt in de robot zelf zijn te gaan zitten. Voor de volgende editie neemt iRobot hopelijk ook de Clean Base onder handen.

Met die kanttekening is de Roomba Combo j7+ wel onze nieuwe favoriete robotstofzuiger. We hebben een beetje te doen met mensen die vorig jaar de Roomba j7+ hebben gekocht, want de Combo is eigenlijk in alle opzichten beter.  

Uitstekend November 2022

iRobot Roomba Combo j7+