Review   |   Speakers

JBL Partybox 710 review: een feestje op formaat

JBL Partybox 710 review: een feestje op formaat
De JBL Partybox 710 is een flink uit de kluiten gewassen draadloze luidspreker, die alles aan boord heeft voor een flink feestje.

Met “Partybox” in de typenaam, ga je een luidspreker al gauw in een hoekje duwen, terwijl je met de JBL Partybox 710 best meer kan doen dan alleen een feestje bouwen. Sterker nog, dat maakt hem juist  interessanter, want een voor pakweg 700 euro mag je best meer verwachten dan alleen een lichtshow en keiharde bassen.

JBL Partybox 710: zwaargewicht

De JBL Partybox 710 ziet er misschien op de foto uit als een standaard Bluetooth luidspreker, maar in werkelijkheid is hij veel groter en vooral zwaarder. Om precies te zijn: 90 centimeter hoog, 40 centimeter diep, 40 centimeter breed en maar liefst 28 kilo zwaar. Dat gewicht is eigenlijk een heel goed teken. Het wil namelijk zeggen dat er goeie zware speakerdrivers zijn gebruikt, terwijl ook de kast niet van dun resonerend plastic is gemaakt.

Makkelijk optillen is er niet bij, maar voor het verplaatsen heeft JBL er dan ook twee wieltjes onder gemonteerd. Die wieltjes hadden beter aan de voorkant geplaatst dan waar ze nu zitten: aan de achterkant. Het gewicht zit namelijk meer vooraan. Het evenwichtspunt als je hem als een steekkarretje wil verrijden ligt hierdoor op een laag punt; verplaatsen doe je dus noodgedwongen met een gebogen rug. Tillen is niet echt een optie. Het apparaat is erg zwaar en wat onhandig om ergens goed beet te pakken. Heel rampzalig is het allemaal ook weer niet, je zal niet dagelijks  aan de wandel gaan met de Partybox 710.

Optimale plaatsing van de JBL Partybox 710

Plaatsing is met een luidspreker als deze best bepalend. Daarbij moet je niet alleen denken aan het geluid, maar ook aan de lichten  en de bediening. De JBL Partybox 710 klinkt optimaal als je hem rechtop op de grond plaatst. Niet op zijn zijkant, niet op een statief en niet op een tafel. De luidsprekers maken juist in combinatie met de grond een lekker stevig laag.

De JBL Partybox 710 naast een Sonos wifi speakerElke oppervlakte op minder dan 40 centimeter afstand van de woofers geeft een 3 dB versterking in het laag. Daar is bij het ontwerp al rekening gehouden. Zet je hem op de grond en tegen een muur, is dat dus 6 dB en zet je hem in een hoek, is dat 9 dB. Je zult dan ook gauw merken dat een plaatsje vanaf de wanden beter werkt. Dat is ook omdat er aan de achterkant van de Partybox een flinke baspoort zit. Die voert alle luchtbeweging af, die de woofers binnenin de luidspreker opwekken. Die wil je wat ruimte geven.

Dat geldt ook voor degene die de muziek en lichteffecten bedient. Het bedieningspaneel is zo opgebouwd dat je als een DJ achter de luidspreker kan gaan staan (wat met een hoogte van 90 centimeter prima gaat). De lichteffecten zijn wat minder plaatsgevoelig en hiervoor zou een beetje verhoging geen kwaad kunnen. Alle effecten stralen namelijk redelijk naar voren af (hoewel het apparaat lichtjes naar achteren helt).

De baspoort van de JBL Partybox 710

Weergave in mono stereo

Ook al kun je vanaf de Partybox 710 aardig wat functies bedienen, is het slimmer om eerst de JBL Partybox app te installeren. Deze detecteert het apparaat direct, waarna je via Bluetooth verbinding maakt. Hier maakt de app al meteen melding dat je twee Partyboxen met elkaar via TWS kan verbinden. Dit staat voor True Wireless Stereo via Bluetooth. Net zoals je tegenwoordig twee hoofdtelefoons kan verbinden met 1 apparaat, is dat hier ook mogelijk, waarbij het link en rechtersignaal worden gescheiden.

De Partybox op zichzelf kan natuurlijk gewoon je stereosignaal afspelen, maar erg ruimtelijk gaat het niet klinken. Er zitten links- en rechtsboven twee flinke (2,75 inch) tweeter/middrivers, die stereo zijn aangesloten. Je krijgt dus geen monosignaal te horen (wat bijvoorbeeld bij veel kleine Bluetooth luidsprekers of een Sonos One wel het geval is). Aan de andere kant zitten ze te dicht op elkaar om een heel breed geluidsbeeld te leveren.

JBL Partybox 710

Het laag en het laag-midden van het signaal wordt bij elkaar opgeteld en verdeeld over de twee 8-inch drivers. Twee 8-inch laag drivers zien er niet alleen cool uit, het werkt veel beter dan bijvoorbeeld één grote 10-inch of 12-inch woofer. Die zou misschien wat lager in frequentie doorgaan, maar is moeilijker aan te sturen, is minder snel (en strak), heeft veel meer vermogen nodig en gaat wat eerder vervormen in het bovengebied. Deze 8 inchers sluiten ook veel beter aan bij de tweeters. Over de sound kan ik dan ook al gelijk zeggen dat deze heel gelijkmatig is. Geen schel geluid als je hard draait, geen vervelende snerpende s-klanken, geen losstaand laag, het voelt goed als één geheel. Maar om het goed te laten klinken moet je wel wat instellingen aanpassen.

Optimale instellingen voor de JBL Partybox 710

Alvorens een feestje te bouwen, is het goed om eerst in de app wat instellingen goed te zetten. Dit doe je via de JBL Partybox-app. Hier zijn namelijk net wat meer instellingen te vinden dan op het apparaat zelf. Daarnaast kun tijdens het afspelen op afstand ook alle functies bedienen. Het verbinden gaat zoals geschreven heel makkelijk via Bluetooth. Zodra je de app opent wordt er naar een Partybox gezocht en de 710 werd meteen herkend en verbonden.

Voor de juiste klank kun je gebruik maken van een 3-bands equalizer en twee basversterkingsfuncties. Op vrijwel alle plekken in een middelgrote ruimte, en in een akoestisch aangepaste studio, hadden we de beste resultaten met de basversterking op stand Diep en de bas in de equalizer 1 stand naar beneden.

Je komt zo ook gelijk tegen wat er nog meer mogelijk is met het apparaat. Zo heb je een hele sectie met DJ-geluiden. Daarmee kan je tijdens het draaien van muziek allerlei samples afspelen, zoals de bekende voetbaltoeter, scratch-geluiden en applaus. Verder is er nog een Karaoke effectsectie, wat neerkomt op een hoge tonen en lage tonen equaliser en een echo/galm-effect voor als je een microfoon aansluit.

Lichtshow

Een groot gedeelte van het feestje wordt bepaald door de lichteffecten. In de app is dat gelijk ook het eerste wat je kan bedienen. Er zijn allerlei vooraf ingestelde patronen die je in verschillende combinaties kan laten reageren op de het tempo en de intensiteit van de muziek. Om de twee woofers zit een grote led-rand in de vorm van een 8. Aan de zijkanten zijn twee lange led-strips, nog twee kleine strips zitten onder en boven deze 8. Daarnaast zijn er nog wat kleine led-stipjes verdeeld over het overgebleven oppervlak. Ze zijn allemaal onafhankelijk van elkaar aan en uit te zetten (ook tijdens het spelen).

JBL Partybox 710

Zo kun je dus echt talloze variaties maken. Ook is er nog een Freestyle knop, die je tijdens de andere patronen kunt indrukken . HIermee onderbreek je het patroon zolang als je deze indrukt. Alleen hiermee kun je al een avond zoet zijn. Het is dus prima mogelijk om 1 iemand als DJ achter het apparaat te hebben, terwijl iemand anders vanaf een afstandje alle lampjes en lichteffecten bedient.

Bediening van de JBL Partybox 710

Afgezien van al die instellingen in de app kun je de Partybox ook bedienen vanaf het toestel zelf. De muziek speel je af via Bluetooth. Dat kan je telefoon zijn of een iPad, die je in een speciaal hiervoor aanwezige sleuf kunt plaatsen.

Bedieningspaneel van de JBL Partybox 710

De play/pauze-knop werkt als een afstandsbediening naar je toestel, net zoals bij een draadloze hoofdtelefoon. Het volume zit als een draairing om deze knop heen. Links zit nog zo’n knop, maar deze schakelt tussen een paar vooraf bepaalde lichteffecten (in te stellen in de app). Er zijn drie toetsen aanwezig voor 3 geluidseffecten (ook te bepalen vanuit de app) en dezelfde karaoke-effecten als in de app zitten hierboven: bass-treble-echo.

Je kan de JBL Partybox 710 ook bedienen met een app op een tablet, die netjes op het apparaat past.

Aansluitingen 

Achter een verborgen luikje achterop de JBL Partybox 710 kun je nog wat extra knoppen een aansluitingen vinden. Zo kun je met de TWS-knop een tweede Partybox verbinden om via Bluetooth stereo af te spelen. Een 3,5-mm aux ingang geeft de mogelijkheid om met een audiokabel (bijvoorbeeld) je laptop rechtstreeks aan te sluiten.

Aansluitingen van de JBL Partybox 710

Dan zijn er nog twee 6,5-mm jackaansluitingen voor microfoons of zelfs een instrument als een gitaar. Deze zijn te gebruiken om karaoke te zingen, maar het is dus ook een prima luidspreker voor als je ergens wil optreden en alles in één nodig hebt: versterker, mix, lichtshow en luidspreker.

Hoe klinkt de JBL Partybox 710? Heftig!

De Partybox 710 klinkt precies zoals je mag verwachten: enorm stevig met een diep en vol laag, maar nog steeds lekker strak. Hij is getuned om op de grond te staan en zo klinkt ie het beste. Hij kan op zijkant, maar dat is echt niet aan te raden. Je zou het eventueel kunnen doen als je hem op een tafel wil zetten, maar het is gewoon niet optimaal met die tweeters boven elkaar aan 1 kant. Ook is het niet handig qua bediening op het apparaat zelf.

JBL Partybox 710

Bovenal kan de Partybox 710 een heel hoog volume weergeven, zonder schreeuwerig te worden of te vervormen. Dat is voornamelijk ook waar je voor betaalt. Het is een kwaliteits partybox, maar voor hetzelfde geld zou je al een hele leuke PA-set kunnen kopen met een goeie subwoofer. Je mist dan alleen wel alle lichteffecten en het gemak van alles in één apparaat. En dat is nu juist wat hem zo leuk maakt.

Conclusie

De JBL PartyBox 710 heeft een stevig prijskaartje, maar hij levert dan wel precies wat je ervan mag verwachten: een stevige sound. Met de juiste instellingen klinkt hij staand op de vloer overal wel goed, waarbij hij hard kan afspelen zonder te vervormen. De lichteffecten zijn erg mooi en bewegen mee op de muziek. De bediening via de app maakt het mogelijk om met twee mensen tegelijk er een feestje mee te bouwen: een voor de muziek en een voor de lichteffecten. Met de microfooningangen erbij biedt hij alles wat je nodig hebt voor een feestje.

Aanrader Mei 2023

JBL Partybox 710

JBL Partybox 710 in een oogopslag
Afmetingen 39,9 x 90,5 x 43,6 cm
Gewicht 27,8 kg
Vermogen 800 watt
Drivers 2x 8-inch woofer
2x 2,75-inch tweeter
Frequentiebereik 35 - 20.000 Hz
Aansluitingen 3,5 mm AUX 
6,5 mm microfoon 
6,5 mm instrument 
USB (FAT16/FAT32)
Draadloos Bluetooth 5.1
Profielen:
A2DP v1.3, AVRCP v1.6
Mediaspeler MP3, WMA, WAV
Adviesprijs € 699,99
Koop

Coolblue

MediaMarkt