Nieuws   |   Monitoren

LG's eerste OLED gaming monitor gaat UltraGear 48GQ900 heten (maar LG lijkt 'm nog even stil te willen houden)

LG's eerste OLED gaming monitor gaat UltraGear 48GQ900 heten (maar LG lijkt 'm nog even stil te willen houden)
De LG UltraGear 48GQ900 is de eerste OLED gaming monitor van de OLED-specialist. Hij moet in de tweede helft van 2022 op de markt komen.

Het aantal monitoren met oled-paneel neemt gestaag toe. Toch was er tot dusver geen bekend van de partij die oled als geen ander tot succes heeft gemaakt: LG. Nu is er het een en ander bekend geworden over de eerste oled gaming monitor van deze fabrikant. Het wordt een groot model, en gaat naar de naam LG UltraGear 48GQ900 luisteren. 

LG 48GQ900: voorbarige aankondiging?

Het scherm werd op een evenement in Duitsland getoond, maar inmiddels lijkt alle informatie erover alweer geschrapt uit het Duitse persbericht op de site van LG. Daarin wordt de DualUp monitor waarover we eerder berichtten, wel aangekondigd, bijvoorbeeld. Het lijkt erop dat de aankondiging van de UltraGear 48GQ900 wat voorbarig was. 

Hoe het ook zij, het nieuws dat er een oled monitor van oled-merk nummer 1 aankomt, is zonder meer belangwekkend. Veel eigenschappen zijn duidelijk, maar ook opmerkelijk. Zo gaat het om een 48-inch model (122 cm) met een 4K uhd-resolutie. Het paneel maakt gebruik van witte oleds, net als oled-tv's. Het lijkt te gaan om een oudere paneeltechniek, niet de nieuwste OLED EX techniek die LG Display in januari van dit jaar onthulde. Eerder it jaar liet LG ook de eerste 42-inch oled tv's zien - dat lijkt ons een praktischer formaat voor monitoren dan 48 inch. De OLED42C27LA tv gaat 1649 euro kosten, 100 euro minder dan de 48-inch tegenhanger. Een dergelijk bedrag is stevig voor een monitor, maar het kan nog aanzienlijk duurder.

LG UltraGear 48GQ900

LG UltraGear 48GQ900 eigenschappen

Op dit moment zijn niet alle eigenschappen van de LG UltraGear 48GQ900 bekend. Naast formaat en resolutie weten we dat het een anti-glare coating heeft op het paneel. Daarin verschilt het van LG oled tv's, die fameus glimmen. Dat levert een mooiere kleurweergave op, maar is niet praktisch voor monitoren.

Ook onderscheidt het zich van tv's door het type voet waarop het staat. En natuurlijk de paarse lichtelementen op de achterzijde - mogelijk kunnen die in meer kleuren oplichten. We weten het niet. Belangrijker voor pc-gebruikers is de zeer snelle responstijd, het hoge contrast en een zeer groot kleurbereik. De LG 48GQ900 belooft een dekking van 98,5% van de dci-p3 kleurruimte voor hdr-materiaal.

Het scherm is voorzien van displayport en hdmi 2.1, en moet in elk geval 120 beelden per seconde kunnen tonen. Variabele refresh rate (vrr) wordt ondersteund. Daarmee is het een logische combinatie met nieuwste generatie consoles als de Xbox Series X en de PlayStation 5. Aan de andere kant, dat geldt ook voor oled tv's. Uit de matige kwaliteit plaatjes die we konden vinden, is ook af te leiden dat de aansluitingen op een weinig elegante manier zijn gemonteerd. Zeker in vergelijking met moderne tv's, waar je kabels subtiel naar onderen kunt wegleiden.

LG UltraGear 48GQ900

De hamvraag: waarom?

LG's aankondiging volgt op die van onder meer Acer, Asus, Gigabyte en MSI, die ook alle gebruik maken van een LG woled-paneel. Alienware heeft ondertussen gekozen voor de concurrerende techniek qd-oled, afkomstig van LG's aartsrivaal Samsung.

De vraag is wat oled-monitoren in dit formaat toevoegen aan de markt.

'Waarom geen oled tv als monitor?'

Bij grote gaming monitoren op basis van miniled, met prijzen van veelal duizenden euro's, is de vraag doorgaans: 'waarom zou je geen oled-tv nemen?' Daar zijn meerdere antwoorden op te geven. Een daarvan is dat de technieken die inbranden van oled voorkomen, zich niet goed verhouden tot dicht op een scherm werken. Zeker niet met kantoortoepassingen of kleurkritische programma's. Deze technieken werken namelijk door automatisch de helderheid te verlagen van statische elementen. Ook verplaatsen ze het beeld bij tijd en wijle een klein aantal pixels, zodat die niet constant dezelfde kleur hoeven te tonen. Daar merk je weinig tot niets van bij het tv kijken - maar bij gebruik als monitor gaat dat meer opvallen.

Een andere reden is dat oled bij full-screen gebruik een beperkte helderheid heeft. Weinig problematisch voor tv- en videomateriaal, maar potentieel meer opvallend bij toepassingen die je overdag in verlichte ruimtes gebruikt. Kortom, er zijn gebruikscenario's voor peperdure niet-oled monitoren denkbaar.

'Waarom een oled monitor in plaats van een oled tv?'

Wat nu de meerwaarde is van een oled-monitor met hetzelfde formaat als een oled-tv, is een vraag die we vooralsnog niet kunnen beantwoorden. Bij gelijke schermtechnologie gelden dezelfde voor- en nadelen. En hoewel wij niet vies zijn van een groot scherm, zeker niet voor gamen (meeslepender, midden in de actie), is 122 cm gewoon te groot om dicht op te zitten. Vooralsnog komen we niet veel verder dan 'er zit een displayport op en dat is handig voor pc's'. Maar zolang de schermsnelheid niet significant boven de 120 beelden per seconde uitkomt, volstaat hdmi 2.1 daar ook prima voor. Dan is er natuurlijk die anti-spiegellaag als verschil. Die zit niet op tv's. Maar als dat het enige verschil is...

Kortom, we kunnen niet wachten om het zelf eens te testen, maar zijn vooralsnog een beetje sceptisch.

De LG UltraGear 48GQ900 moet in de tweede helft van dit jaar op de markt verschijnen. Prijzen en overige specificaties zijn op dit moment nog niet bekend. 

LG UltraGear 48GQ900 in een oogopslag
Beeldscherm 48 inch (122 cm) OLED
Anti-glare low reflection coating
4K UHD (3840x2160 pixels)
Snelheid 120 Hz (mogelijk 138 Hz)
1 ms GtG
Aansluitingen DisplayPort, HDMI 2.1 met VRR
Speakers
KLeurweergave 98,5% DCI-P3 kleurbereik
10-bits kleurdiepte
Adviesprijs n.n.b.

 

Bron: flatpanelshd