Review   |   Speakers

Loewe klang bar3 mr review: discrete soundbar verrijkt met beschaafd geluid

De Loewe klang bar3 is een stuk compacter (en eleganter) dan veel concurrenten in dit prijssegment.
De Loewe klang bar3 is een stuk compacter (en eleganter) dan veel concurrenten in dit prijssegment.

De Loewe klang bar3 mr van 999 euro is de nieuwste soundbar van het merk. Het Duitse merk heeft niet al te veel soundbars in het assortiment, wat dit 3.1-kanaals toestel het huidige instapmodel maakt. Eerder bracht het bedrijf de klang bar5 mr uit, een grotere 5.1.2-soundbar. Die verkoopt het voor circa 1800 euro in een bundel met een opmerkelijke, ronde sub. De klang bar3 mr komt niet met aparte speakers per kanaal of hoogtespeakers. Wel kan hij dankzij software Dolby Atmos-geluid weergeven. Ook is er ondersteuning voor DTS:X, en DTS Virtual: X om stereogeluid naar surround te brengen.

Lees ook de review van deze soundbar op onze zustersite HiFi.nl

Loewe klang bar3 mr: op basis van DTS Play-Fi

Zowel de klang bar3 mr als klang bar5 mr horen bij een nieuwe generatie soundbars gebouwd rond het DTS Play-Fi-platform. Dat betekent dat ze goed voorzien zijn van streamingopties en ook klaar zijn voor multiroom-gebruik. Je kunt de soundbars dus combineren met speakers in andere kamers. Dat kunnen exemplaren van Loewe zijn of van andere fabrikanten. Play-Fi vind je onder meer bij Philips, SVS en Klipsch terug.

Bovendien kun je de klang3 mr (en de klang5 mr) uitbreiden met draadloze speakers en een subwoofer, om zo een echte surroundopstelling te bouwen. Opvallend: dat kan ook met ander Play-Fi-speakers. Kies je voor Loewe mr-modellen, dan gebruiken ze een rechtstreekse draadloze verbinding in plaats van WiFi. Datg is potentieel interessant, want via WiFi kun je wel eens lag oftewel vertraging ondervinden.

Zoals gebruikelijk bij Loewe zijn er ook wat extra’s beschikbaar om deze soundbar beter aan te laten sluiten bij een Loewe-tv, zoals een beugel om hem op te hangen aan een stand.

Premium design met een discrete uitstraling

Dat de klang bar3 mr een rasechte Loewe is, dat hebben we meteen door. Industrieel design is altijd een belangrijk aandachtspunt geweest voor de Duitsers, wat zich in dit geval vertaalt naar een strak ontwerp met de nodige premiumuitstraling. Waar bij andere Loewe-toestellen gegrepen wordt naar aluminium, is de bovenkant met z’n vele gaatjes hier uit een kunststof opgetrokken. Toch ziet het er heel goed uit, zodat je nooit denkt ‘hmm, dit is goedkoop’.

De Loewe klang bar3 mr

We durven zelfs te stellen dat de klang bar3 mr op dit vlak gerust positief afsteekt ten opzichte van andere 1000-euro rivalen. De keuze voor een fraai stofje rondom de voor- en zijkant versterkt het luxegevoel. Het zit ook in kleine zaken, zoals de afneembare kap over de nis met de aansluitingen. Zo kun je makkelijk alles verbinden en daarna de kap opnieuw aanbrengen. Er is ook een grote display vooraan dat heel leesbaar is, maar bij niet-gebruik uit het zicht verdwijnt.

De soundbar is bovenal een stukje compacter dan vele rivalen. Dat is ook een voorname reden om hem te kopen, vermoeden we. Met een breedte van 95 cm komt de Loewe zelfs bij een 55-inch tv bescheiden over. Ook fijn om eindelijk in een hogere prijsklasse een soundbar tegen te komen die niet heel het tv-meubel overneemt. Het is zoals bij smartphones: duur én klein bestaat nauwelijks. Al moet je niet te snel ‘hoera’ roepen, want de klang bar3 mr is wel vrij diep (16 cm). Dat komt door de bovenop geplaatste grote drivers, die voor de laagweergave moeten zorgen. Daarmee is deze soundbar van vergelijkbare diepte als de modellen die bovenop speakers voor de hoogtekanalen hebben. Voor een tv op een lage voet plaatsen is overigens geen probleem. 

De Loewe klang bar3 mr

Bedienen doe je via de strakke Loewe-remote, die je in de doos vindt. Ook hier is de nodige aandacht besteed aan het design. De afstandsbediening mag van plastic zijn, hij ziet er prima uit en ligt goed in de hand. Op zoek naar een app om de klang bar3 mr te bedienen? Die is er dan weer niet. Wél is er de Play-Fi-app waarmee je muziek naar de soundbar kunt streamen. Daar lees je verderop meer over.

Ook een AV-receiver?

Je kunt de Loewe klang bar3 mr combineren met eender welke televisie. Op vlak van verbindingen scoort het goed. Naast de HDMI-eARC-poort zijn er twee extra HDMI-ingangen waarlangs je consoles of mediaspelers kunt aansluiten. Een Apple TV 4K bijvoorbeeld. Let wel: de poorten zijn niet geschikt voor de snelste HDMI 2.1-verbindingen. Wil je met een PlayStation 5 of Xbox Series X gamen op 4K/120, dan zal je die rechtstreeks aan de tv moeten koppelen. Een optische aansluiting, een analoge aux-input en een usb-poort maken de klang bar3-aansluitingen compleet.

De Loewe klang bar3 mr

Aan de achterkant van de klang bar3 mr ontdek je iets dat deze soundbar uniek maakt. Er zijn namelijk pre-outs voor 5.1-kanalen. Die kom je normaal gesproken alleen op een AV-receiver tegen. Hiermee kun je bijvoorbeeld de stereokanalen uit de soundbar richting een stereoversterker of actieve speakers sturen. Of je kunt een bekabelde subwoofer aansluiten. In welk scenario je een soundbar met een aparte centerkanaalspeaker zou gebruiken is ons niet helemaal duidelijk – maar het kan. Daarnaast vind je achteraan ook een reeks schuifknoppen. Deze dienen om de speakers en subwoofer die via de pre-outs zijn aangesloten in te stellen.

Play-Fi: geen droom-app

Stellen dat Play-Fi een niet al te denderende reputatie bezit, is een understatement. Het platform, ontwikkeld door DTS, bestaat al jaren. In die tijd is er hard aan gesleuteld om de initiële gebruiksonvriendelijkheid weg te werken. Dat is deels, maar niet geheel, gelukt. Zo is het nog altijd mogelijk om bij het afspelen van muziek de weg kwijt te raken. Je belandt snel op een punt waarna je niet makkelijk terugkeert naar een hoofdscherm. Los daarvan is het design nog altijd verre van aantrekkelijk.

Inmiddels zijn er wel een aantal features toegevoegd die schitterden door afwezigheid. Zoals gapless playback. Helaas is er nog altijd een al te innige band tussen app en audiotoestel. Als je bijvoorbeeld de app op je Android-telefoon sluit, stopt de muziek. Ook als je rondloopt in het huis met je smartphone kun je opeens stilte oogsten. Play-Fi mag WiFi-streaming zijn, het sukkelt met dezelfde nadelen als Bluetooth. Daarmee blijft het ver achter op het gebruiksgemakt van bijvoorbeeld Spotify Connect.

Dat gezegd zijnde, vind je in de Play-Fi-app wel een ruim aanbod streamingdiensten en internetradio. Het is ook heel eenvoudig om eigen muziekbestanden af te spelen. Qua ondersteuning voor formaten en HiRes-audio doet het platform (en dus de klang bar3 mr) het uitstekend. Het moet gezegd worden dat de Loewe-soundbar muziek mooi weergeeft, met name als je geniet van vocalen en muziek waar snaarinstrumenten een prominente rol spelen.

Heb je geen zin om je te wagen aan de Play-Fi-ervaring, heb je nog altijd opties genoeg. De klang bar3 mr ondersteunt AirPlay 2 en Chromecast. Je kunt dus ook gewoon via deze technologieën streamen vanuit de app van een muziekdienst.

Filmprestaties van de klang bar3: beter met extra bas...

We hebben de klang bar3 mr getest zonder extra speakers of subwoofers. Dat lijkt ons ook het scenario waar veel potentiële kopers aan denken als ze deze slanke design-soundbar overwegen. Een subwoofer missen we niet per se bij het kijken naar de lange openingsscène in het Italiaanse stadje Matera van ‘No Time To Die’. Elke James Bond-film heeft momenten dat hij transformeert in een toeristische promofilm, maar deze gaat wel naadloos over in een spannende actiescène die letterlijk met een knal begint. In onze grotere woonkamer is de explosie aan het graf van Vesper Lynd niet zo impactvol, maar de echo die weerklinkt is wel heel authentiek en ruimtelijk.

Niet slecht, want de bovenliggende speakers in de soundbar leveren zoals gezegd geen hoogtekanalen: het  zijn woofers voor het laag. Toch doet de soundbar hier z’n best om alles driedimensionaal te doen klinken. We hebben de soundbar in dit geval in de Panorama-modus staan, en dat zorgt inderdaad voor een wijds geluidsbeeld.

De Loewe klang bar3 mr

Er is echter een bas-knop op de remote. Stellen die in op '+3'  en beginnen we opnieuw, dan heeft die explosie wel meer impact. De brokstukken vliegen ook met het nodige detail rond. Het is wel wat afwegen bij het kiezen van de surround-stand. Bij de surroundmodus is het beeld compacter, maar komen dialogen beter uit de mix. Om het complexer te maken, biedt de klang bar3 mr niet enkel een aantal surroundmodi maar ook geluidsmodi (zoals Film en Muziek). Er zijn dus wel wat combinaties mogelijk, en het verschil is heel merkbaar.

De combinatie van Film en Surround vonden we het meest geslaagd bij de bombastische muziek en de geweerschoten als Bond eindelijk alle snufjes van zijn Aston Martin DB5 bovenhaalt. Dat de muzikale prestaties prima zijn, blijkt absoluut als de typische Bond-openingstitels beginnen. De gelijknamige titeltrack van Billie Eilish staat er met de nodige body en aandacht voor de stem van de zangeres. De weergave heeft ook iets donkers; we krijgen de indruk dat de Loewe-soundbar middenfrequenties wat minder accentueert.

...surround blijft wat achter

Een ultieme test van Dolby Atmos op vlak van spektakel blijft de racescène van ‘Ready Player One’. Als het goed zit qua surroundervaring, krijg je al meteen met het vuurwerk een ervaring waarbij de vuurpijl uit de hoogte neerdaalt en er een knal weerklinkt op schermhoogte. Dat is net wat te hoog gegrepen voor de Loewe klang bar3 mr, al is er wel een overtuigend gevoel van beweging in de hoogte.

De Loewe klang bar3 mr

In de hectische minuten die daarna volgen is er voldoende definitie. Daardoor blijven de vele, vele geluidseffecten afzonderlijk van elkaar te identificeren en zit je niet naar een blok chaos te luisteren. Dat is zeer positief. De Loewe klang bar3 mr zorgt er ook goed voor dat de actie uit het scherm lijkt te springen.

De zwakke kant van de soundbar blijft de grootschaligheid en omhulling. De afwezigheid van afzonderlijke achterluidsprekers merk je. De klang bar5 mr, maar ook een aantal rivalen, doen dat net wat beter. Het verschil zit er ongetwijfeld ook in dat deze compactere soundbar minder speakers of drivers bevat. Aan de drivers zelf ligt het niet, het is duidelijk dat deze van goede kwaliteit zijn.

Loewe klang bar3 mr: sterk in dialogen

Loewe is natuurlijk een merk dat zich niet richt op geeks en dus weinig instellingen biedt. Onder meer Samsung biedt op z’n topmodellen individuele volumeinstellingen per kanaal. Hiermee zou je op de Loewe wellicht de prestaties in sommige woonkamers wat kunnen verbeteren. Er zijn bij de klang bar3 echter enkel beperkte mogelijkheden op dit vlak die pas nuttig worden als je de soundbar uitbreidt met extra speakers. Die indruk krijgen we ook sterk: op zich presteert de soundbar in solomodus goed, maar zal pas echt goed tot zijn recht komen als je hem uitbreidt met die extra speakers.

Sommige dingen doet de klang bar3 mr goed tot heel goed. De weergave van spraak is helder en stemmen, zoals de innerlijke dialoog van Brad Pitt bij ‘Ad Astra’, hebben voldoende gewicht om de emotionele inhoud over te brengen. Ook de snelle dialogen van het hectische maar geweldige ‘The Bear’ worden kraakhelder en vinnig neergezet. De muziek in soundtracks van films en series maken ook voldoende indruk. Dat is belangrijk qua betrokkenheid.

Wat we een beetje missen is de immersie, toch in deze solo-opstelling. Met extra speakers is dat wellicht wel anders; dat heeft wel z’n gevolgen voor de prijs. Hoewel de Loewe z’n best doet, komt de ervaring op dit vlak niet in de buurt van wat een volwaardige en duurdere Atmos-soundbar kan bieden.

Conclusie

De Loewe klang bar3 mr is een soundbar die heel wat dingen goed doet. Onderscheidend is zijn formaat en design, twee zaken die hem interieurvriendelijk maken. Je kunt er aardig wat op aansluiten dankzij de twee hdmi-ingangen, er is de uitbreidbaarheid met draadloze speakers en de uitgebreide streamingopties. Bovendien kan je hem desgewenst bedraad nog verder uitbreiden dankzij de pre-outs. Dat zijn allemaal zaken die een meerwaarde bieden. Play-Fi blijft wel wat sukkelen met een overzware app, maar dat is Loewe niet geheel aan te rekenen.

Op audiovlak presteert de klang bar3 mr goed, zolang je niet op zoek bent naar grootse immersie en omhulling door Dolby Atmos-geluidseffecten. De uitstekende speakers en grotere ingebouwde woofers zorgen voor een krachtig en helder geluid. Voor een 3.1-model zijn de surroundprestaties best indrukwekkend. Maar voor een paar honderd euro meer zijn er soundbars – de klang bar5 mr incluis – die je nog meer zullen meeslepen.

Lees ook de review van deze soundbar op onze zustersite HiFi.nl

Loewe klang bar3 mr in een oogopslag
Afmetingen 95 x 6,8 x 16 cm (BxHxD)
Gewicht 5,9 kg
Kanalen 3.1
Totaal vermogen 180 W RMS, 360 PMPO
Frequentiebereik 60 - 20.000 Hz
Audio formaten DTS, DTS-HD, DTS:X, DTS Virtual:X, Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
PCM
Aansluitingen HDMI-uit (eARC) x1
HDMI-in (2.0) x2
Aux x1 
Optisch x1
USB x1
5.1 pre-out
Draadloos WiFi (Apple AirPlay 2, Chromecast)
Bluetooth 5.0
Loewe Wireless Digital Audiolink (WDAL 2.0)
Bijzonderheden DTS Play-Fi
Adviesprijs € 999