Review   |   Speakers

Hisense HT Saturn review: echte surround zonder kabels of soundbar

De Hisense HT Saturn is een interessant alternatief voor een soundbar, met vier draadloze speakers en een subwoofer, aangestuurd door een klein centraal kastje.
De Hisense HT Saturn is een interessant alternatief voor een soundbar, met vier draadloze speakers en een subwoofer, aangestuurd door een klein centraal kastje.

De Hisense HT Saturn is uitzonderlijk in een landschap gevuld met ontelbaar veel soundbars, maar niet uniek. Het is zeker niet de eerste keer dat we een tv-audio-oplossing met losse luidsprekers zien. Vier draadloze speakers die je (min of meer) vrij in de kamer mag parkeren en die draadloos verbinding maken met een kleine hub? Dat is een concept dat doet denken aan Sony’s HT-A9 of de latere Bravia Theatre Quad. Loewe van zijn kant lanceerde Loewe dit jaar dan weer de gelijkaardige We.BOOST. Het opvallende bij Loewe: de hub is een kleine hdmi-dongle, geen kastje.

De HT Saturn van Hisense lijkt sterk op bovenstaande systemen, maar legt wel heel eigen klemtonen. Een belangrijke is dat het systeem 4.1.2 ondersteunt, inclusief hoogtekanalen dus. Dankzij aparte speakers voor de (voorste) hoogtekanalen kan het formaten als Dolby Atmos en DTS:X realistischer afspelen. Deze speakers zijn onzichtbaar verwerkt in de twee voorste weergevers.

Hisense HT Saturn tuned by Devialet

In totaal bevat de doos vier draadloze luidsprekers, die samen met Frans hifi-merk Devialet werden ontwikkeld. Daarbij kregen ze tegelijk een meer uitgesproken design cadeau. Je ontvangt verder een subwoofer en een klein kastje met ingangen, dat je aan de televisie hangt via een HDMI-eARC-aansluiting.

Voor heel het systeem betaal je als adviesprijs 1.499 euro, al vind je hem hier en daar al voor 999 euro. Dat is niet weinig, maar vergeleken met Sony’s Bravia Theatre Quad of een topmodel-soundbar met aparte rear-speakers zeker niet overdreven hoog. Voor iets als een Samsung HW-Q990F of JBL’s nieuwe Bar 1300MK2 ben je iets gelijkaardigs of meer kwijt. Of, in het geval van Sony's systeem, 500 euro meer. Zoals altijd moet er opgemerkt worden dat prijzen van soundbars betrekkelijk volatiel zijn. 

Voor wie is de Hisense HT Saturn?

Oplossingen zoals deze concurreren met soundbars en met AV-receivers met bekabelde speakers. Eigenlijk zit de HT Saturn daar tussenin: het belooft de eenvoud van een soundbar, maar de omhullende ervaring die je krijgt met losse luidsprekers. Het is immers heel wat makkelijker om je onder te dompelen in surroundgeluid, als dat daadwerkelijk vanuit verschillende punten wordt weergegeven. Vandaar dat high-end soundbars tegenwoordig bijna allemaal uitbreidbaar zijn met extra draadloze speakers.

Hisense HT Saturn

Als je de HT Saturn dus per se met een soundbar wil vergelijken, moet je dat eerder doen met die duurdere soundbars, met (al dan niet optionele) draadloze achterspeakers. Als de gedachte aan losse speakers je diep doet zuchten vanwege het idee van vele meters aan kabel door de ruimte: geen vrees. De vier speakers van de HT Saturn zijn draadloos – behalve uiteraard een stroomdraad.

De Hisense HT Saturn is een systeem dat je met een tv kunt gebruiken, met bijkomende functies als je het combineert met een Hisense-model. Maar door zijn ontwerp is het ook goed bruikbaar bij een projector, met name een ultra-short throw-model. Zo’n UST-projector staat immers net op de plaats waar je anders een soundbar zou parkeren. De twee voorste speakers van de HT Saturn zet je verder links en rechts van het (projectie)scherm.  

Hoe plaats je de speakers van de Hisense HT Saturn?

De vier compacte satellietspeakers plaats je (min of meer) in de vier hoeken van de kamer. Een tekening onderaan elk toestel geeft aan waar de speaker ongeveer moet staan. Het is dus niet zo dat je elk zomaar ergens mag neerzetten. Elke speaker heeft zijn positie (linksvoor, rechtsvoor, linksachter of rechtsachter). Je hebt wel wat vrijheid qua plaatsing, al lijkt het ons wel wijs om de voorste en achterste paren symmetrisch op te stellen ten opzichte van het scherm, respectievelijk de sofa. Dat deden we ook (al zie je op de foto's bij deze review een asymmetrische opstelling en met weinig elegante stands).

Hisense HT Saturn

Je kan de speakers ook ophangen, bijvoorbeeld links en rechts van de tv. De benodigdheden daarvoor zitten in de doos. Naast het televisiescherm lijkt me dat wat al te opvallend; achteraan kan ophangen wel handig zijn. Zeker als je sofa heel dicht bij de achtermuur staat.

Hisense zegt zelf niet zo veel over de juiste plaatsing of oriëntatie van de vier speakers. Er zijn wat diagrammen met mogelijke opstellingen, dat is het zowat. Afgaande op mijn testervaringen zou ik stellen dat de speakers het best functioneren als het bovenste deel van elk speaker op of net onder oorhoogte komt te staan.

Waar is kamerkalibratie?

Vergeleken met de (duurdere) Sony HT-A9 zijn de mogelijkheden dus beperkter. De speakers van Sony kon je bijna overal wel parkeren. Ook wat hoger of lager in de ruimte. Sony’s 360 Spatial Sound Mapping-technologie gebruikt een meting om de positie van elke speaker te bepalen én extra virtuele fantoomspeakers te creëren.

Zoiets heeft de Hisense niet aan boord. In sommige marketing wordt gewag gemaakt van Room Fit, een ingebouwd kalibratiesysteem dat mogelijk een deel van die zaken doet. De handleiding en de bediening laten echter niets zien dat in die richting gaat.

Navraag bij Hisense leert dat Room Fit enkel beschikbaar is in combinatie met een Hisense-tv uit 2025. Dat is spijtig, al is Hisense zeker niet uniek in het voorbehouden van bepaalde functies aan kopers die all-in op producten van hetzelde merk gaan (zie ook: Apple, Huawei en Samsung, bijvoorbeeld). 

Een streepje Frans (audio)design bij de Hisense HT Saturn

De individuele speakers zien er allemaal identiek uit. Het is dus maar goed dat de labels onderaan vertellen waar ze thuishoren in de kamer. Of de toestellen subtiel opgaan in je woonkamer, zal toch sterk van je interieurkeuzes afhangen. De speakers zijn zeker niet lelijk, maar toch opvallender dan meestal het geval is.

Hisense HT Saturn

Een Sonos of Sony pakweg, probeert een designtaal te hanteren die heel zacht oogt, bijna anoniem. Dit vanuit de filosofie dat de meeste mensen technologie niet willen 'zien' in een woonkamer. En smaken qua inrichting lopen natuurlijk enorm uiteen. Dan maar iets universelers, dat hopelijk in zoveel mogelijk ruimtes past, luidt hun denken. De Hisense HT Saturn-speakers pakken het anders aan.

Hisense HT Saturn

Je kunt veel minder naast deze speakers kijken. Het zijn afgeronde, rechtopstaande balkjes van circa 20 cm hoog die enkel in het zwart beschikbaar zijn. Het grootste deel van die balk is voorzien van een harde textiel. Best fraai, maar stof zie je er wel duidelijk op. Het bovenste kwartdeel pronkt dan weer met een druk lijnenspel. Dat doet ergens denken aan de grote microfoons die je in oude films ziet langskomen. De bovenkant is dan weer een zwart stoffen vlak, dat bij de voorste twee speakers een driver verhult. Ook niet te missen: een goudkleurig logo met ‘Tuned by Devialet’.

Wat krijg je extra in combinatie met een Hisense TV?

Volgens de fabrikant werkt de Hisense HT Saturn nauw samen met bepaalde televisies van het merk. Combineer je het audiosysteem met een duurder model, dan heb je de optie om Hi-Concerto in te schakelen. Net als Q-Symphony bij Samsung of WOW Orchestra bij LG werken de speakers van de HT Saturn dan samen met de luidsprekers in de Hisense-televisie. Aangezien er geen Hisense-tv present was voor dit artikel, kon ik die functie niet testen.

Uit de beschrijving van Hi-Concerto is niet duidelijk op te maken hoe die samenwerking met de televisie precies verloopt. De feedback van Hisense leert dat de tv-speakers gewoon samenspelen met het systeem. De televisie vormt dus niet, zoals bij de Sony HT-A9 mogelijk is in combinatie met bepaalde Bravia-toestellen, het middenkanaal. Dat moet wél mogelijk zijn met bepaalde toekomstige Hisense Laser TV-modellen (projectoren) met Vidaa U9. Deze L9Q en PT1 zouden wél als centerkanaal kunnen functioneren, waardoor je met een echt 5.1.2-systeem eindigt.

Een andere functie die je krijgt als je de HT Saturn combineert met (bepaalde) Hisense-tv’s is EzPlay. Hierdoor kun je de bediening van het audiosysteem deels op het tv-scherm regelen, via een menu waarin je meerdere opties kunt instellen.

De remote van de HT Saturn

Het belang van het scherm op de HT Saturn afstandsbediening

Hoe gaat dat dan als je een Samsung- of LG-televisie hebt? Op de hub van de HT Saturn zit geen scherm, er is geen app en ook geen interface die je op het tv-scherm kunt zien. Het ongewone alternatief dat Hisense naar voren schuift is: de afstandsbediening. Het valt niet meteen op, maar het bovenste deel is een klein scherm, waarop je eenvoudige menu’s op ziet verschijnen. Hierlangs kun je alle instellingen en opties schakelen.

Het is geen slecht idee, tenzij afstandsbedieningen in jouw woning de neiging hebben om regelmatig te verdwijnen tussen de kussens van de bank. Gebeurt dat, dan zit je wel even vast: afgezien van de aan/uit-knop zit er geen enkele toets op het centrale kastje. Het schermpje op de remote is niet erg groot, en de leesbaarheid mocht  beter. Zeker bij het eerste gebruik is het door het kleine formaat wat moeizaam.

Dat komt ook door enkele menukeuzes met zeer cryptische labels. Helaas brengt de handleiding weinig soelaas. In ons geval konden we het met doorvragen bij Hisense oplossen. Zo was het niet meteen duidelijk dat de menukeuze SLR staat voor ‘Surround Left Right’, en dat je hiermee het volumeniveau de twee rear-speakers kan bijregelen. Beetje spijtig dat je dit niet per speaker kan, trouwens. Achteraan gebeurt het bijvoorbeeld wel eens dat één speaker dichterbij op een tafeltje naast de sofa staat en de andere op de vensterbank verder weg.

De remote van de HT Saturn

Afgezien van dit gemis zitten er best veel instellingen verstopt onder vier knoppen, die je elk aparte menukeuzes bieden. Bij EQ is het nog eenvoudig: dat zijn geluidspresets. Rechts is dan weer een knop die je speakers laat afregelen (waaronder een zwak werkende dialoogversterker), de muzieknootknop opent instellingen voor wanneer je muziek beluistert. Het tandwieltje breng je naar een handvol instellingen die met het systeem te maken hebben, waaronder de cryptische instelling 'Other' met als enige optie 'OK'. Ok...

Kleine hub om te verstoppen

De hub van de HT Saturn is een klein ding. Het is vergelijkbaar qua omvang en uiterlijk met een Apple TV. Hisense heeft wel een beetje moeite heeft gedaan om het toestel iets meer schwung te geven. Toch is dit typisch een toestel om achter je tv aan de muur of in een meubel te verstoppen. Het communiceert via verschillende eigen WiFi-verbindingen met elke speaker, het gebruikt geen eigen netwerk als WiSA of Kleernet. De hub wordt gevoed via een usb-c-kabel; in theorie zou je hem kunnen voeden via een usb-poort van een tv, mits die voldoende stroom levert. Er zit echter een adapter in de doos.

Hisense HT Saturn

Achteraan de hub vind je een HDMI-ARC/eARC-poort om de tv te verbinden. Een extra HDMI-ingang laat het aansluiten van een mediaspeler of console toe. Deze input is wel beperkt tot 4K60, iets dat eigenaars van next-gen consoles in het achterhoofd moeten houden. Een optische ingang maakt het lijstje ingangen compleet. De usb-poort die er ook nog zit is enkel bedoeld voor updates.

Hisense HT Saturn

Tijdens het testen toonde de hub zich heel betrouwbaar. Als je de tv inschakelt, springt de hub meteen mee aan. Een verbinding leggen met de vier speakers en sub was altijd in een seconde of twee geregeld. Bevestiging hiervan gaat de vorm van een piepgeluidje.

Zo klinkt de Hisense HT Saturn: ongezien omhullend geluid...

Wat de HT Saturn uitmuntend doet, is je echt omhullen in een audiobubbel. Daarvoor moet je voor een optimaal resultaat wel wat experimenteren met de plaatsing van de speakers. Ook de subwoofer moet je juist plaatsen, liefst naast het scherm. Het is gelukkig een model dat je wat dichter bij de muur mag zetten.

Dan nog heb je met weinig moeite het gevoel echt in het centrum van een geluidsbubbel te zitten. Dat heeft de Hisense-oplossing voor op heel wat soundbars, die vaak het geluid concentreren rond het scherm. Hier verschijnt de soundtrack van een film heel naadloos rondom je, ook als je niet perfect voor de tv zit. Dat doet de HT Saturn dus heel goed.

De weergave is wel wat diffuus, zeker bij geluidseffecten die anders uit het midden zouden komen. Dialogen – die overigens helder en vol worden neergezet -  hangen wat meer rond het scherm, dan echt haarscherp eruit te komen. Op zich is dat niet zo erg, vooropgesteld dat je die twee voorste satellieten correct bij het beeld parkeert.

Hisense HT Saturn

Een mooi voorbeeld is in ‘The Amateur’, die Remi Malek in typische spionfilmtraditie naar verschillende locaties overal ter wereld brengt. Waaronder ook Istanbul, waar hij in de Grand Bazar en de rondliggende steegjes met winkels loopt. De sfeer van die omgeving brengt de Hisense HT Saturn heel geslaagd over, incluis het geroezemoes van de massa in de achtergrond.

Wat dit systeem mooi laat zien, is dat surround bij veel films vaak draait rond emoties en indrukken, niet per se het accuraat positioneren van een geluidseffect. Dat laatste doet de HT Saturn niet echt perfect, maar de indruk is dat dit systeem daar ook niet op mikt. Als we bijvoorbeeld de DTS Object Emulator of Dolby's Audiosphere afspelen, dan beweegt het object op het scherm mooi via de vier geluidskanalen. Toch is het hoogte-effect hier  beperkt. En dat met de hoogtekanalen afgeregeld op +2. De voorste speakers hoger plaatsen kan voor een groter verschil zorgen, maar in veel woonkamers zullen ze op een lager AV-meubel leven.

...en geen gebrek aan volume voor impact

Indrukwekkend was hoe de Hisense HT Saturn de bestorming van het Witte Huise in ‘Civil War’ – een topper qua Atmos-geluidsproductie – weergeeft. Als de journalisten eerst een schijnbaar leeg gebouw binnenwandelen, hangen de geluiden van de veldslag overtuigend in de verte, terwijl je tegelijkertijd het desolate binnen echt proeft. Zodra de infanteriegroep erbij komt voor een ultieme jacht op de president en er een binnenshuis een vuurgevecht uitbreekt, blijft de HT Saturn op een hoog niveau presteren.

Hisense HT Saturn

Opnieuw, de accuratesse van een AV-receiver plus speaker-aanpak is er niet helemaal, wat bijvoorbeeld opvalt bij het vuurgevechten in een gang of als een soldaat iets roept naar z’n teamleden. Maar deze vergelijking gaan weinig mensen maken; de meesten zullen onder de indruk zijn van de strak neergezette, goed gedefinieerde vuurschoten die enorm contrasteren met de geluidsloze fotomomenten. Als het doel is je overtuigen om in de film op te gaan, dan lukt dat met de HT Saturn heel best.

Ook het realismegevoel is sterk: het klinkt echt als een gevecht dat in veel kleinere kamers plaatsvindt. Als ik dit fragment opnieuw bekijkt, kan ik niet wachten op regisseur Alex Garlands nieuwe ‘Warfare’ film, die tot stand kwam na gesprekken met de militaire adviseur die deze scène ondersteunde.

De remote van de HT Saturn

Met muziek doet de HT Saturn het beter dan de meeste soundbars, al is het wel zoeken voor de beste weergave. Er zijn verschillende instellingen die een impact hebben op hoe stereogeluid wordt afgespeeld, waaronder de EQ-instellingen, maar ook de Surround-optie en de Virtual:X-instelling. Ook hier maakt de handleiding niet altijd duidelijk welke keuzes wat doen. Als je bijvoorbeeld Virtual:X uitschakelt, zet je upmixen naar surround in de Surround Pro-modus niet uit. Je opteert dan alleen voor de upmixer van Dolby. Als je wat geëxperimenteerd hebt met die instellingen, kan je uitkomen op een muziekweergave die zowel luchtig als gedetailleerd aanvoelt.

Hisense HT Saturn

Zowel met een arty gezongen nummer als 'Winston Churchill's Boy' van Benjamin Clementine als de nog altijd versklinkende 'Common People' van Pulp was geven de speakers een geslaagd gevoel van definitie en snelheid. Misschien iets beleefder dan ideaal, maar wel met een brede stereostage. Tijdens een presentatie die we van Hisense kregen, werd verteld dat Devialet het systeem uitgebreid heeft gemeten en getuned. Dat merk je hier wel, want op dit vlak presteert de HT Saturn bovengemiddeld goed. Wel spijtig dat de Bluetooth-optie enkel SBC als codec ondersteunt, anno 2025 verwachten we beter. Zeker gezien het muziekpotentieel van deze set, en bij afwezigheid van WiFi streaming.

Conclusie

Als je rondshopt voor een soundbar, denk je misschien niet direct aan een oplossing met vier losse speakers als de Hisense HT Saturn. Dat zou je echter wel moeten doen. Weliswaar moet je wat meer ruimte in je kamer opofferen, je slaat een grote balk bij je tv over. Bovendien levert de combinatie van vier draadloze speakers en een dito subwoofer echt wel iets méér op. De Hisense HT Saturn produceert een heel geslaagde geluidsbubbel, die je in het middelpunt van een film of game zet. Mogelijk heb je bij dat laatste tijdverdrijf behoefte aan nog accuratere positonering van geluidseffecten, maar dat zal eerder de uitzondering zijn. De goede prestaties zijn mogelijk omdat de vier speakers gelijkwaardig zijn (afgezien van het hoogtekanaal op het voorste duo): er is geen zwakke schakel.

Het ontbreken van WiFi-streaming of een app zal voor sommigen een breekpunt zijn. Als het je primair gaat om je tv-geluid - en dan bovenal je ervaring bij meeslepende films en series - naar een hoger niveau te tillen, dan moet je de HT Saturn zeker overwegen. Muziek streamen kan nog altijd via Bluetooth of via een app op de tv. Natuurlijk, idealiter zouden we Airplay 2 en Chromecast wensen, maar dan was de set wellicht een stuk duurder geweest. Als je dan toch via Bluetooth of een aangesloten streamer muziek afspeelt, word je wel beloond met een brede soundstage die een soundbar moeilijk repliceert.

Ons voornaamste kritiekpunt op de HT Saturn betreft niet eens het apparaat zelf, maar eerder de handleiding. Het biedt te veel opties - en een te klein schermpje als je geen passende Hisense tv hebt - om zonder gedegen toelichting te kunnen. Dat moet Hisense makkelijk kunnen oplossen. Bovenal is dit een geweldig klinkend systeem voor bij een televisie of - we herhalen het nog maar eens - een (UST) projector. Voor 999 euro zou het een zeer goede deal zijn, voor 1499 euro is het alsnog een aanrader voor wie een breder geluidsbeeld wenst dan van een soundbar, zonder het gedoe met kabels van een 'echte' home cinema installatie.

Aanrader Juli 2025

Hisense HT Saturn

Hisense HT Saturn in een oogopslag
Afmetingen
&
Gewicht
Speaker (elk):
19,7 x 12,2 x 12,x cm (HxBxD), 1,54 kg

Hub:
2,7 x 11,8 x 11,8 cm (HxBxD), 0,4 kg

Subwoofer:
39,1 x 24,1 x 24,1 cm (HxBxD), 5,1 kg
Speakers Satellieten:
8,9 cm full range
3,8 cm tweeter
5 cm full range (front upfiring)

Subwoofer:
16,5 cm woofer

40-20.000 Hz frequentiebereik
versterker 120 W RMS (4x 20 W + 1x 40 W)
500 W piekvermogen
Surround Dolby Atmos, Digital (Plus), DTS:X, DTS-HD Master, PCM
Aansluitingen HDMI eARC
HDMI-ingang (4K60)
Optisch digitaal (Toslink)
Draadloos Bluetooth 5.3, SBC
I.c.m. Hisense TV Room Fitting tuning
Hi-Concerto
EzPlay
Fabrikantinfo Lees meer bij Hisense
Adviesprijs € 999