Review   |   Smartphones

Motorola edge 40 review: luxe middenklasse smartphone voor liefhebbers van beeld en geluid

Motorola edge 40 review: luxe middenklasse smartphone voor liefhebbers van beeld en geluid
De Motorola edge 40 is het wat minder dure, maar nog altijd luxe aanvoelende broertje van de edge 40 Pro.

Waar je 900 euro neerlegt voor de Motorola Edge 40 Pro, betaal je 600 euro voor het iets jongere familielid. Daarmee komt deze Motorola in het vaarwater van onder meer de (inmiddels in prijs gedaalde) Google Pixel 7 en de Pixel 7a. Dat zijn twee prima keuzes in het prijssegment van 500 tot 700 euro, compleet met een 'kale' Android-ervaring - zoals ook Motorola die biedt, zij het met enige eigen extra's. Qua adviesprijs zit de Motorola Moto edge 40 precies tussen die twee in. Wat haal je daarvoor in huis?

Motorola Moto edge 40: verschillen met de edge 30

In vergelijking met het voorgaande model, de Edge 30, is er aardig wat veranderd. Qua formaat en gewicht is de Edge 40 wat zwaarder en groter in lengte en dikte dan de voorganger. Wel is hij 2,2 millimeter smaller - prettig voor wie kleinere handen heeft. Ook is de Edge 40 eindelijk waterdicht (met de gebruikelijk kanttekening dat dit alleen geldt voor schoon water). In dat opzicht kan hij gelijk op met de Pixels.

Motorola edge 40

Waar hij een streepje voor heeft op die concurrenten (en op de voorganger), is met snelladen: dat kan de Edge 40 met 68 watt, waarbij Motorola de benodigde lader netjes meelevert. De luxere Edge 40 Pro kan nog sneller laden, met 125 watt. Aan de andere kant, de vorige Edge 30 was beperkt tot 33 watt bij het opladen.

Kijken we verder nog even naar de vergelijking met de Edge 30, dan valt op dat de groothoeklens qua eigenschappen een stuk minder bemeten is. Daarnaast is de aparte dieptecamera vervallen, de groothoekcamera neemt die taak op zich. De processor is dit keer afkomstig van Mediatek, in plaats van Qualcomm.

Design van de Motorola edge 40: premium look & feel

Voordat we verder ingaan op de cameraprestaties, kijken we eerst naar het design en de bouwkwaliteit van de Motorola Edge 40. Het is een ontzettend dun toestel, en naar moderne maatstaven ook behoorlijk compact. Ondanks het 6,55 inch (16,6 cm) beeldscherm, is hij net iets smaller dan de Pixel 7 en 7a, en beduidend dunner en lichter. Door de aflopende randen van het scherm voelt het nog wat compacter in de hand dan die modellen.

Motorola edge 40

Althans, qua breedte. De lengte is dan weer wat groter, bijna 16 cm. Daardoor moet je het zo nu en dan fysiek verplaatsen om de bovenste delen van het scherm aan te raken. Of je gebruikt daarvoor je andere hand. De achterkant is voorzien van een hoogwaardige aanvoelende laag van vegan leer. Niet alle uitvoeringen hebben dat, maar wij zijn er wel van gecharmeerd. De Edge 40 voelt luxe aan in de hand.

Motorola edge 40 achterkant

Zoals gezegd lopen de randen van het beeldscherm van de Edge 40 lopen een beetje af. Dat was tot voor kort kenmerkend voor premium smartphones zag. Samsung liep daarmee voorop, maar is inmiddels teruggekomen op dit ontwerp. Veel fabrikanten maken schermranden juist weer plat. Wat dat betreft is Motorola lekker tegendraads. Het geeft het toestel een premium look and feel, terwijl het niets afdoet van de ervaring. Mijn handpalm zorgde niet voor onbedoelde aanrakingen, waardoor input netjes geregistreerd wordt.

Motorola edge 40 power- en volumeknoppen

Rechts treffen we drie knopjes aan: power, volume omhoog en volume omlaag. Hoewel de powerknop wat groter is, is het onderscheid tussen de knopjes soms moeilijk te voelen. Daardoor kan het gebeuren dat je op een volumeknop drukt wanneer je het toestel in één handeling wil vergrendelen en opbergen. Daar moet je echt even scherp op zijn.

Motorola edge 40

De cameramodule steekt wat uit en wordt omgeven door hetzelfde vegan leer als elders op de achterkant. Dit is vervaardigd uit één enkel stuk, waardoor het design oogt als één geheel. Helaas is de module niet breed genoeg om te voorkomen dat het toestel wiebelt wanneer je hem plat op tafel legt. Een (meegeleverd) hoesje helpt om dat op te lossen. 

Motorola edge 40: uitstekend beeld en geluid

De Edge 40 is voorzien van een uitstekend beeldscherm, dat past bij zijn prijspunt. Het is een oled-scherm met de veelgebruikte full hd+ resolutie: 1080 pixels horizontaal, en verticaal 2400 beeldpunten. Het levert een scherp plaatje op. Belangrijker is dat het scherm een hoge piekhelderheid biedt van 1200 nits, en een brede kleurweergave heeft. Daardoor ogen de kleuren levendig en natuurgetrouw. Liefhebbers van films en series zullen de ondersteuning van HDR10+ waarderen. Helaas ontbreekt support voor Dolby Vision, daarvoor moet je bij de Edge 40 Pro zijn.

Motorola edge 40

Het oled-paneel kan een hoge beeldsnelheid tonen, tot 144 beelden per seconde. Traploos variabel is die beeldsnelheid niet: je kunt kiezen tussen 60, 120 en 144 hertz. Het voordeel van 144 hertz is beperkt, hooguit een enkele game zal daarvan profiteren, terwijl het wel invloed heeft op de accuduur. Het verschil met 120 Hz is klein, dus je kan het scherm daar beter op instellen. Teruggaan naar maximaal 1 Hz, zoals mogelijk is bij nog luxere oled-schermen, kan het toestel niet. Die functie is vooral handig om energie te besparen.

Ondanks de geringe dikte van het toestel, zijn we onder de indruk van de audioprestaties. De stereospeakers (met Dolby Atmos) produceren een rijk geluid, waarin redelijk wat detail hoorbaar is. Ook al is het wellicht niet de eerste keuze om muziek op te luisteren, een straf is het zeker ook niet. Vooral tijdens het gamen zijn de speakers fijn, want zo hoor je alle geluiden ontzettend goed. Het enige nadeel is dat je hand voor de speaker aan de onderkant kan zitten. Daar heeft het gros van smartphones last van.

Vlotte processor en voldoende accucapaciteit

Zoals gezegd heeft Motorola voor de Edge 40 ingekocht bij Mediatek, waar het de processor van de voorloper nog bij Qualcomm haalde. De processor in kwestie is een Dimensity 8020. Dit is een nog relatief onbekende chipset, die pas sinds april 2023 verkrijgbaar is. Zoals je gezien de prijs van het toestel kan verwachten, is hij geen partij voor de Snapdragon 8 Gen 2 die in duurdere Edge 40 Pro zit. Vergelijken we hem echter met de Tensor G2 van de Google Pixel 7 en Pixel 7a, dan kan hij daarmee beter gelijke tred houden. Al is de G2 wel iets sneller en zuiniger.

Motorola edge 40

De 8020 is in elk geval prima geschikt voor het uitvoeren van dagelijkse taken. Hij kan ook behoorlijk lang op vol vermogen draaien, al merken we daarbij wel dat de prestaties dan fluctueren. Na twintig minuten is er echt een merkbare achteruitgang, vermoedelijk doordat hij te warm wordt.

Motorola edge 40

Tijdens het gamen merk je weinig van het prestatiegedrag onder volle belasting. Met de Motorola Edge 40 kun je populaire titels als Pokémon Go, Marvel Snap, Pokémon Unite en Mario Kart Tour spelen, zonder gedoe. Wat je wél merkt, is dat je binnen een half uur een ontzettend warm toestel vasthoudt. Dat is ook het moment waarop de prestaties merkbaar achteruit kunnen gaan. Dat kan resulteren in framedrops of schokkerige momenten in het spel. Gelukkig is het in onze ervaring geen schering en inslag.

Motorola edge 40

Hoewel de accu met een vermogen van 4.400 mAh, niet de grootste is, kom je toch de dag prima door. Zelfs wanneer je even een potje Mario Kart tussendoor doet. Houd je het echter op lichtere taken, dan hoef je waarschijnlijk pas op dag twee de lader erbij te pakken. Dankzij de snellader kun je met een kwartiertje laden bijna de helft aan capaciteit weer vullen. Leg je hem voor drie kwartier aan de lader, dan is hij weer helemaal ready to go. Dat zorgt ervoor dat je weinig last hebt van accustress.

Genoeg opslag, maar geen uitbreidingsmogelijkheid

Naast de midrange processor, die voor dagelijkse taken niet onderdoet voor premium smartphones, krijg je met de Edge 40 8 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan opslagruimte. Beide zijn niet de snelste in hun soort, maar in de praktijk merk je daar vrij weinig van. Er zijn toestellen met snellere specificaties – maar pas wanneer je ze naast elkaar legt, zul je zien dat duurdere smartphones wellicht net wat sneller apps downloaden en installeren.

Helaas is er geen sleuf voor een microsd-kaartje aanwezig. Ook kan je geen tweede fysieke simkaart plaatsen. Wel kan je een e-sim toevoegen, en zo alsnog gebruik maken van dual-sim. 

WiFi en USB: niet de laatste versies

Verder is er wifi 6 aanwezig, evenals Bluetooth 5.2. Dat zijn niet de allerlaatste standaarden, maar zeker in deze klasse absoluut adequaat. Google biedt op de Pixel 7a wél WiFi 6E en Bluetooth 5.3, mocht je over een hypermoderne router beschikken.

Een ander vermeldenswaardig punt: hoewel de Edge 40 een usb-c-aansluiting heeft, ondersteunt die alleen de langzame usb 2.0-standaard. De Pixels werken met het veel snellere usb 3.0 (3.2 gen 1, om precies te zijn). Mocht je via een kabel bijvoorbeeld foto's willen overzetten van smartphone naar laptop (films op je telefoon kopiëren, bijvoorbeeld), dan ga je dat merken. Aan de andere kant werkt Android Auto doorgaans beter met usb 2.0-verbindingen dan met usb 3.0.

Software: schoon, nuttig, maar met relatief beperkte updates

Liefhebbers van een schone Android-versie kunnen hun lol niet op met Motorola. De fabrikant levert zijn toestellen al jaren zonder allerlei onnodige softwarefuncties en apps. In de loop der tijd zijn er wel wat extra's boven 'kale' Android bijgekomen. Dat merken we ook met de Motorola Edge 40. Die zaken zijn echter best nuttig. Zo is er bijvoorbeeld een optie waarmee je de Motorola kunt koppelen aan een beeldscherm, waardoor je hem kunt gebruiken als een veredelde minicomputer. Motorola noemt dat 'Ready For', een overkoepelende naam om het toestel op meer manieren in te zetten. Ook als webcam bij je pc is een optie, bijvoorbeeld.

Motorola edge 40 Android versie

Handig is de optie om het numerieke toetsenbord van het vergrendelde scherm aan te passen. Doe je dat, dan varieert Android de positie van de cijfers om je pincode in te voeren. Zo kunnen kwaadwillenden niet achterhalen welke cijfers je het meest gebruikt op basis van je vingerafdrukken. Daarnaast zijn er de handige Moto-opties, waarmee je met simpele handbewegingen bijvoorbeeld de camera opent of de zaklamp activeert.

Motorola edge 40 app drawer

Het grootste nadeel aan de software van de Edge 40 is het updatebeleid. De Edge 40 wordt geleverd met Android 13, de meest recente versie in elk geval. Motorola belooft echter slechts twee upgrades van het besturingssysteem en drie jaar aan  (tweemaandelijkse) beveiligingsupdates. Dat betekent dat je dus Android 15 kunt downloaden in 2025, daarna houdt het op. Tot en met 2026 krijg je wel updates voor online beveiliging, maar ook dat is karig in vergelijking met de concurrentie.

Google en vooral Samsung doen dit beter; die bieden drie tot vijf jaar aan upgrades aan. Ook voor vergelijkbaar geprijsde of goedkopere toestellen als de Pixel 7 en 7a, of de Galaxy A54. Kopers van de Edge 40 Pro krijgen ook langer ondersteuning van Motorola.

Camera's vallen tegen als het erop aankomt

De Edge 40 is voorzien van heel aardige camera's, althans, als je kijkt naar de specificaties. Zo is de hoofdsensor voorzien van een zeer lichtsterke lens met een diafragma van f/1.4. Dat is een groter diafragma dan we ooit zagen. Ook de selfiecamera telt een indrukwekkend aantal pixels: 32 megapixels.

De praktijk valt helaas een beetje tegen. Om met de positieve zaken te beginnen: de hoofd- en groothoekcamera maken overdag kleurrijke, levendige foto’s, die rijk aan details zijn. Waar we wel snel tegenaanlopen, is de afwezigheid van enige vorm van optische zoom. Zoomen gaat puur via cropzoom (met verlies van lichtsterkte), of digitale zoom (met verlies van detail). De 8x zoomoptie kan je echt beter links laten liggen. 

Daarnaast zijn avondfoto's niet geweldig. Met de hoofdcamera zijn die in elk geval detailrijk, maar de software draait wat door op het vlak van belichting. Daardoor ogen avond- en nachtfoto's overbelicht en onnatuurlijk. Dat is niet uniek voor de Edge 40, maar de Pixel toestellen doen dat een stuk beter. Maak je avondfoto’s met de groothoeklens, dan vallen de beelden echt vies tegen. De camera kan niet genoeg licht opvangen, met als gevolg dat de kleurinformatie niet goed wordt vastgelegd. Het resultaat is een donker, kunstmatig beeld, waar we niet gelukkig van worden.

Los hiervan is het bokeh-effect bij portretfoto's en close-up op z’n best matig te noemen, omdat dit de randen van objecten snel wazig maakt. Het weglaten van de dieptecamera van de Edge 30 is wat dat betreft misschien toch geen goede beslissing geweest.

Wat de selfiecamera betreft, die volstaat voor sociale media, maar verwacht er niet te veel van. Van de 32 megapixels blijven er in de praktijk 8 over. 32-megapixelfoto's zijn alleen een optie als er geen enkel gebrek aan licht is. Wanneer de zon ook maar een beetje ondergaat, dan vertraagt het systeem de sluitersnelheid al zoveel, dat je last krijgt van bewegingsonscherpte.

Conclusie

De Motorola Edge 40 doet een hoop goed. Het toestel heeft een fraai design, een capabele processor, genoeg opslagruimte en meer dan genoeg werkgeheugen. Het scherm oogt prachtig en de speakers klinken verbazingwekkend goed. Al met al krijg je snel het idee een premium smartphone vast te houden, terwijl je daar geen premium prijs voor betaalt.

Die lagere prijs moet natuurlijk ergens vandaan komen, en de compromissen die Motorola heeft gemaakt vallen wat ons betreft toch net wat minder goed uit dan bij de concurrentie van Google en Samsung. Dat er geen optische zoom is in deze prijsklasse is begrijpelijk, maar de zoomfuncties die er wel zijn, werken niet zo goed als bij de concurrentie. Ook de avondfoto's zijn minder goed.

Met name de Pixel 7 en Pixel 7a maken het de Edge 40 moeilijk. Motorola's toestel heeft een groter, sneller beeldscherm, betere speakers en ligt lekkerder (en lichter) in de hand, met een luxere afwerking. Vind je films, series en video's kijken belangrijker dan foto's maken, dan is de Edge 40 de betere keuze. Veel mensen zullen echter toch bovenal de camerakwaliteit belangrijker vinden, en daar wint Google de strijd.

Daarnaast bieden de Pixels een (veel) langere ondersteuning met upgrades en updates van Android, met ook een hogere frequentie van beveiligingsupdates. Kostte de Edge 40 pakweg 400 euro of minder, dan zouden we daar minder kritisch over zijn - maar voor 600 euro mag je langere ondersteuning verwachten. Dat kost het toestel dan ook een halve ster in de eindbeoordeling.

Motorola edge 40 in een oogopslag
Kleuren Lunar Blue, Eclipse Black, Nebula Green, Viva Magenta
AFmetingen 15,8 x 7,2 x 0,76 cm (vegan leather)
15,8 x 7,2 x 0,75 cm (acryl)
Gewicht 167 g
Waterdicht IP68 stof- en waterdicht
(30 min. op 1,5 meter)
Beeldscherm 6,55 inch (16,6 cm) OLED
FHD+ (2400x1800 pixels), 402 PPI
144 Hz
1200 nits piekhelderheid
HDR10+
Speakers Stereo speakers
Dolby Atmos
Camera's Hoofdcamera:
50 MP, 1/1,5", f/1.4, Omni-directional PDAF, OIS

Ultragroothoek/macro/diepte:
13 MP, 120°, f/2.2

Selfie:
32 MP, f/2.4

Video-opname:
4K UHD 30 fps
FHD 60 fps
HD 240 fps
Aansluiting USB-C (2.0, 480 Mbit/s)
Draadloos 5G / 4G / 3G
WiFi 6 (2,4 / 5 GHz)
Bluetooth 5.2
NFC
Accu 4400 mAh
68 W snelladen (lader meegeleverd)
Processor MediaTek Dimensity 8020
WErkgeheugen 8 GB LPDDR4X
Opslag 256 UFS 3.1
Bijzonderheden Ready For
Adviesprijs € 599,99
Koop

Bol.com

Coolblue