Review   |   Smartphones

Motorola Edge 40 Pro review: de beste Motorola smartphone tot dusver

De Motorola edge 40 pro is het nieuwste edge topmodel van Motorola.
De Motorola edge 40 pro is het nieuwste edge topmodel van Motorola.

Laten we eerlijk zijn: de topmodellen van Apple en Samsung hebben onderhand astronomische prijskaartjes. En elk jaar worden ze duurder. Dat creëert ruimte voor de concurrentie, met toestellen die minder kosten, maar niet per se slechter zijn. Steeds vaker blijken die 'subtop' smartphones behoorlijk sterk uit de hoek te komen. Qua features en specificaties zijn het vlaggenschepen, maar de bijhorende merknaam heeft net wat minder grote glamour-gehalte. En de prijs is scherper. In dat rijtje hoort ongetwijfeld deze Motorola Edge 40 Pro thuis. Daarmee is het een concurrent van de Google Pixel 7 Pro of de OnePlus 11.

Motorola Edge 40 Pro

Motorola edge 40 pro

Dit nieuwe Motorola-toestel pakt uit met indrukwekkende eigenschappen: een 6,67 inch (16,9 cm) oled-scherm met indrukwekkende beeldspecs, IP68-waterdichtheid, supersnelle hardware, PD3.0-snelladen (met een waardevolle 125 watt-lader meegeleverd) en draadloos laden, degelijke autonomie en een cameragedeelte dat veel belooft. Zijn dat genoeg argumenten om mensen te lokken richting een Motorola-vlaggenschip? Het blijft nog altijd wel een merk dat vooral bekend is/was met de G-serie toestellen, telefoons bestemd voor jongeren en prijsbewust kopers. 

De vorige Edge 30-generatie toonde aan dat Motorola in elk geval ambitieus is. Met de Edge 40 Pro zien we dat helaas ook in de vraagprijs, want met 899 euro ligt die bij introductie 100 euro hoger dan bij de Edge 30 Pro

Motorola Edge 40 Pro

Motorola edge 40 pro design: weer een stapje verfijnder

De meeste toestellen uit de eerdere Edge 30-generatie (zoals de Edge 30 Pro en Edge 30 Ultra) hebben we getest en een tijd gebruikt. Misschien is het daarom dat we bij het uitpakken van de Edge 40 Pro niet meteen opkijken. Zeker naast de Edge 30 Ultra is het een heel vertrouwde verschijning. Het oled-scherm dat lichtjes over de zijranden heenbuigt en de matte afwerking zijn twee zaken die de Motorola’s een eigen smoel geven. Niet enorm natuurlijk, daarvoor is smartphonedesign te uniform geworden. Naast de Edge 30 Pro is de verfijning van de Edge 40 Pro goed te zien - dat toestel voelde toch net wat hoekiger aan.

Ons testtoestel kwam met een rug in Interstellar Black; Lunar Blue is de enige andere optie. De zwarte uitvoering beviel ons wel. Het is boeiender dan je zou denken als je het woord 'zwart' leest. Er zit een spikkel in, wat bij minder licht zorgt voor een matzwart uiterlijk. Bij zonlicht of fellere verlichting zie je die witte stipjes oplichten. Vandaar de verwijzing naar 'Interstellar', het moet wat doen denken aan een hemel vol met sterren. We vonden het vaak eerder een subtiel effect, maar het hangt af van de lichtinval.

Motorola Edge 40 Pro

De achterkant is minder glad dan voorheen, waardoor je een redelijke grip behoudt. Het toestel glijdt niet snel van een sofakussen af, zeker niet vergeleken met de vorige generatie (of met de Pixel 7). 

Er is wel een fors cameragedeelte dat (ver) uitsteekt. Wiebelen als het toestel op een tafel ligt gebeurt dus nog altijd. Door de rechthoekige vorm van het cameraluik blijft het beperkt. Bij een aantal recente Samsungs en de Edge 30 Pro was dat een grotere irritatie, bijvoorbeeld als we aan de ontbijttafel door het nieuws zaten te scrollen.

Motorola Edge 40 Pro camera-eiland

Vergeleken met de Edge 30 Pro zien we Motorola fraaie stapjes zetten qua design. Het nieuwe toestel heeft een net iets dunner frame. Nog beter is dat de overgang van scherm naar frame naar rug behoorlijk naadloos is. Bij de Edge 30 Pro kon je nog een randje voelen, wat een indruk gaf van een iets mindere bouwkwaliteit. Die achterzijde met z’n matte afwerking ziet er eveneens beter uit. Met zijn gewicht van 199 gram is de Edge 40 Pro net wat lichter dan vele rivalen. Nu gaat het maar over grammen, maar gek genoeg merk je het hier wel. 

Robuust en nu (eindelijk) waterdicht

Motorola koos voor de achterkant Gorilla Glass Victus, een glassoort die echt wel heel krasbestendig is. We trokken onze stoute schoenen aan en proberen krassen te maken, zonder meteen een glassnijder of autosleutels erbij te nemen. Maar ver raakten we niet. Het lijkt ons dat die typische kleine krasjes die ontstaan bij het dagelijkse gebruikt veel minder gauw gaan opduiken.

Wat echt ontbrak bij de vorige generatie was de waterbestendigheid. Daarin is nu voorzien. Gelukkig maar: een toestel dat 900 euro kost moet toch niet kapot gaan omdat er per ongeluk een glas water wordt omgestoten.

De meerwaarde van Moto: gebruiksvriendelijkheid

Een sterke troef van de Motorola Edge 40 Pro is de meegeleverde software. Uiteraard draait het op Android en, zoals je mag verwachten, versie 13. Motorola lijkt de beveiligingspatches van Google goed op te volgen, afgaande op wat we zagen tijdens het testen. Ook krijgt de Edge 40 Pro langer ondersteuning dan de voorganger: drie updates van Android en vier jaar beveiligingsupdates, zo vernamen we.

Over Android is een eigen Moto-skin gelegd, aangevuld met enkele eigen apps en functies.  De overeenkomsten met de 'kale' Android op de Google Pixel toestellen zijn groot. Motorola voegt hier voornamelijk nuttige zaken aan toe.

Motorola Edge 40 Pro

Over het design van de software is goed nagedacht, dat merk je. De visuele stijl is heel fris en spreekt aan. Zelfs het instellen wordt daardoor iets leuker maakt dan bij een ‘naakte’ Android. Wat mooie icoontjes en comic-achtige graphics zijn niet waar het om draait. Veel belangwekkender is de uitstekende Moto-app, waarin zowat elke functie uitgelicht én steengoed wordt uitgelegd. Dat is zo uitgebreid en goed gedaan, dat het vaak een sneller alternatief wordt voor het standaard instellingenmenu. Uiteraard hebben power users die na het uitpakken meteen hun toestel personaliseren hier weinig aan. Maar alle andere gebruikers zullen de helpende Moto-hand op prijs stellen.

Onder het kopje ‘Play’ heb je bijvoorbeeld snel toegang tot alles met gaming en ontspanning te maken heeft. Tik daar op ‘Dolby Atmos’ en je kunt kiezen uit een gedegen uitleg over wat het is en welke opties er zijn (zoals aangepaste profielen). Of je tikt meteen op een andere knop om de Atmos-instellingen aan te passen. In de Moto-app kun je ook altijd terecht om de bediening met gebaren te tweaken. Er is verder een aparte Secure-app die je smartphone beveiligt.

Motorola edge 40 pro hardware: gelijke tred met de concurrentie

Hoe zit het qua specificaties? Op dat vlak valt er weinig te klagen. De Edge 40 Pro is voorzien van Qualcomms Snapdragon 8 Gen 2 met een Adreno 740-grafische processor. Dat is zowat de beste combinatie die je momenteel kunt krijgen. Motorola was vorig jaar de eerste met de nieuwste Snapdragon, bij Gen 2 is die eer niet voor hen. Het is precies wat je vindt in die andere uitdagende vlaggenschepen, zoals de Xiaomi 13 Pro of OnePlus 11. Als je puur kijkt naar de hardware, is er heel weinig verschil tussen smartphones. Dat is in alle segmenten zo. Het 12 GB geheugen en de 256 of 512 GB opslagruimte zijn ook typisch.

Is dat een probleem? Natuurlijk niet. De typische prestaties bij gewoon gebruik zijn gewoon goed. Het toestel reageert zeer soepel. Wisselen tussen apps, een zwaarder game-app openen of wat 4K-video bewerken... het gaat zo vlot als je zou hopen. 

Motorola Edge 40 Pro

Motorola edge 40 pro: met magnifiek scherm

De echte blikvanger bij dit toestel is het scherm. De specificaties zijn op papier indrukwekkend (en zoals gebruikelijk met een korreltje zout te nemen). Motorola pakt bijvoorbeeld uit met 1300 nits piekhelderheid, maar dat soort waarden zijn onder heel specifieke testomstandigheden gehaald. Dat gezegd zijnde: als we de helderheid oppompen tot 100 procent is het echt wel héél fel, zelfs op klaarlichte dag. Bij het bekijken van filmfragmenten en een aflevering van FUBAR op Netflix, maakt het beeld absoluut indruk, met name qua contrast bij nachtelijke scènes. De audio geleverd door de twee speakers is trouwens opvallend goed. 

Motorola Edge 40 Pro

De Edge 40 Pro maakt z'n belofte op vlak van schermkwaliteit in de praktijk dus wel waar. Om te beginnen is er de schermgrootte: 6,67 inch (16,9 cm). Dat is groot en heel aangenaam om mee te werken (en op te ontspannen). Die grootte is trouwens wel een troef als je vergelijkt met de A-merken. Bij Apple en Samsung kom je op een prijs van 899 euro uit bij een toestel met een kleiner display. 

De Edge 40 Pro is een van de eerste smartphones met een 165-Hz scherm. Standaard ga je daar niet op kunnen rekenen. De telefoon staat ingesteld op 'Auto', waarbij er naargelang de situatie geschakeld wordt met de verversingssnelheid. De bovengrens is dan 120 Hz. Je moet dus echt expliciet 165 Hz aanduiden. Dat heeft een merkbare impact op het batterijleven. Het lijkt ons niet de moeite waard: pakweg bij het scrollen op een webpagina zie je dat verschil tussen 120 en 165 Hz niet echt. Het is een feature die met name bedoeld lijkt om fanatieke mobiele gamers aan te spreken, al is de vraag hoeveel games deze framerate kunnen behalen.

Standaard staat het scherm ingesteld op zeer verzadigde kleuren. Alles springt zo wel echt van het scherm af, wat aanvankelijk echt een wow-effect geeft. Maar de 'Natuurlijk'-instelling  levert toch een rustiger en natuurgetrouwer beeld op.

Motorola edge 40 pro camera's: beperkte zoom

Als er één reden is om nog meer geld uit te geven aan een high-end smartphone zoals bijvoorbeeld van Samsung, dan is het wel voor het cameragedeelte. Zo was het in elk geval bij de vorige generatie uitdagers. De vraag is of de Edge 40 Pro de achterstand inhaalt. Om te beginnen zien we hier Motorola dingen aanbieden die net anders zijn als de meeste concurrenten. De eenvormigheid op het vlak van hardware is bij de camera's van rivaliserende smartphone toch minder. 

Zo zien we hier een telefoto-modus die niet enorm ver inzoomt (2x optisch, wel meer dan bij de Edge 30 Pro) en een lagere resolutie biedt (12 MP tegen typisch 32 of 50 MP). Maar ingezoomd is de Motorola wel lichtgevoeliger, dankzij een diafragma van f/1,6. Aangezien handtrillingen een grotere impact hebben naarmate je inzoomt, is die lichtgevoeligheid wel een plus. Je sluitertijd verkleint namelijk, waardoor die trillingen minder een probleem worden. Daarnaast kun je nog blijven inzoomen, maar dan digitaal. Dan gaat het wel heel snel bergaf met de kwaliteit - een bekend fenomeen. 

Motorola Edge 40 Pro

Wat verder opvalt als we de Edge 30 Pro erbij nemen, is dat de Edge 40 Pro veel sneller en kwieker reageert. Met name bij het nemen van een Ultra-Res-foto op 50 MP (bij perfecte lichtomstandigheden) is het bij het oudere toestel een seconde of twee wachten, bij de nieuweling gaat het nagenoeg meteen. Als we op een groot scherm de kiekjes nalopen van een familieuitstap naar Zeeland en testshots gemaakt in de tuin, blijkt de scherpte niet altijd helemaal goed. Zeker bij geposeerde foto's in de portretmodus zouden we verwachten dat gezichten zo scherp mogelijk zijn. Dat was hier niet altijd het geval. Hoewel er echt geslaagde portretten bij waren, waren er toch een aantal die scherpte missen. Die onscherpte valt minder op als je foto's op het telefoonscherm zelf bekijkt of niet inzoomt. 

De portretmodus is trouwens iets nieuws voor de Edge-familie. Motorola laat dit afhandelen door de 12 MP telephoto-lens, het is geen functie van de hoofdcamera van 50 MP. Misschien verklaart dat wel de zachtere beelden. Voor de traditionalisten toont de interface trouwens in deze modus drie zoomniveau's die equivalent zijn aan lenzen van 35, 50 en 85 mm.

Testshots Motorola Edge 40 Pro

Omdat de S23-telefoons inmiddels weer terug naar Samsung zijn, halen we onze S22 Ultra er bij en maken we met de drie toestellen wat testfoto's. Het valt snel op dat de Edge 40 Pro betere resultaten aflevert dan z'n voorganger, zeker als je inzoomt. De Samsung doet het echter op verschillende vlakken nog beter. De kleuren zijn bij de nieuwe Motorola wat gesatureerd, zeker als je HDR inschakelt. Behalve bij de Ultra-Res-modus - daar oogt het net natuurlijk.  Je eindigt dan met een bestand van circa 12-15 MB. Dat is heel wat bruikbaarder dan de gigantische bestanden die je krijgt bij 200-MP-telefoons. Met de macromodus haalden we eveneens redelijk goede resultaten. Je kunt echt details van een bloemblad uitlichten, al is het behoorlijk uitdagend om dit te doen zonder de telefoon ergens op te laten rusten.

Motorola Edge 40 Pro

Bij de videomodus zagen we goede (maar geen spectaculaire, want iets te zachte) filmpjes uit de telefoon komen. Het vastzetten van de horizon is een handige functie en de optische stabilisatie leverde vloeiende video's op. Zolang er niet veel wind is, doet de microfoon het trouwens prima. Het vermelden waard: de camera-interface is door Motorola wat getweakt, en biedt handige opties. 

Motorola Edge 40 Pro

Kortom, de camera's van de Edge 40 Pro presenteren zeker niet slecht. Ze leveren foto's en video's af die er goed uitzien. Maar er bestaat toch nog een kloof met - wat ons betreft - de leidende Samsung-telefoons. 

Conclusie

Bij de Motorola Edge 30 Pro en het high-end Ultra-model zag je nog een klein, maar significant verschil met de toppers van Apple en Samsung. Bij de Edge 40 Pro mag je het woord ‘significant’ stilaan schrappen. Het scherm is verbluffend goed, over de prestaties valt niet te klagen en je krijgt heel wat high-endfeatures. Je gaat bijvoorbeeld niet snel ergens stranden met een lege batterij. Mocht dat toch gebeuren, dan is er een snellaadfunctie die heel, euh, snel is. Veel sneller dan bijvoorbeeld genoemde twee concurrenten bieden. De Moto-toevoegingen aan Android maken het gebruik echt aangenamer. 

Motorola Edge 40 Pro

Met een adviesprijs van 899 euro is deze Motorola wel weer een stukje minder aantrekkelijk geprijsd dan zijn voorganger. Vermoedelijk zal de prijs in de winkel al snel wat lager uitvallen. Op moment van schrijven zien we hem vanaf 825 euro. Daarmee is de Edge 40 Pro niet alleen de beste Motorola die we tot dusver testten, het is ook een uitdager die echt het overwegen waard is als alternatief voor een Samsung of een Xiaomi. Zelfs al mis je een groter zoombereik, het snelle en riante scherm, de aangename software en de snellaadfuncties zijn zaken waarmee het de concurrentie aftroeft. Wij zijn al benieuwd wat de Edge 40 Ultra zal opleveren!

Uitstekend Juni 2023

Motorola edge 40 pro

Motorola edge 40 Pro in een oogopslag
Kleuren Interstellar Black, Lunar Blue
Materialen Frame: gezandstraald aluminium
Voorzijde: Corning Gorilla Glass Victus
AFmetingen 16,2 x 7,4 x 0,85 cm
Gewicht 199 g
Waterdicht IP68 stof- en waterdicht
(30 min. op 1,5 meter)
Beeldscherm 6,67 inch (16,9 cm) OLED
FHD+ (2400x1800 pixels), 394 PPI
165 Hz
1300 nits piekhelderheid
HDR10+, Dolby Vision
Speakers Stereo speakers
Dolby Atmos
Camera's Hoofdcamera:
50 MP, 1/1,5", f/1.8, Omni-directional PDAF, OIS

Ultragroothoek/macro/diepte:
50 MP, 114°, f/2.2

Portretcamera:
12 MP, f/1.6, 1,22µm pixels

Selfie:
60 MP, f/2.2

Video-opname:
8K @ 24 fps
4K HDR10+ 30 fps
4K UHD 60 fps
FHD 960 fps
Aansluiting USB-C (5 Gbps)
Draadloos 5G / 4G / 3G
WiFi 6E (2,4 / 5 / 6 GHz)
WiFi 7 ready
Bluetooth 5.3
NFC
Accu 4600 mAh
125 W snelladen (lader meegeleverd)
15 W draadloos laden
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
WErkgeheugen 12 GB LPDDR5X
Opslag 256 of 512 GB UFS 4.0
Bijzonderheden Ready For
ThinkShield
MotoSecure
Adviesprijs v.a. € 899,99
Koop

MediaMarkt