Mountain Everest 60 review: ideaal toetsenbord voor vooral FPS gamers
Hoe kan je een toetsenbord geschikter maken voor gaming? Een optie is met extra knoppen, zoals macrotoetsen, profielknoppen, volumeregeling, een polssteun en een displaytje met extra informatie. Je kan ook de andere kant opgaan: less is more. Dat is de richting van zogenaamde ten keyless 'tkl' toetsenborden. Weer een stap verder richting kleiner en compacter zijn de zogeheten 60 procent toetsenborden. De vandaag aangekondigde Mountain Everest 60 is er zo een. Een heel compact toetsenbord met mechanische schakelaars. Maar het is ook een Mountain, dus wie wil, kan er een apart numeriek eiland aan koppelen. TechFi kreeg er een voor de introductie, dus je kan direct lezen hoe hij bevalt.
Mountain Everest 60: wat is er anders?
Mountain heeft naam gemaakt met een gaming toetsenbord met zoveel features, dat we een review van 3000 woorden nodig hadden om alles te bespreken. De stap naar een superklein model lag dan ook niet helemaal in de verwachting. Aan de andere kant, het had al een tkl-bord in de vorm van de Everest Core, en een full-size optie met de Everest Max. Dit dankzij de modulaire aanpak waarmee Mountain zich met zijn eerste product flink heeft geprofileerd. Je kon de eerste Everest geheel naar je hand zetten. Die aanpak zet het bedrijf voort met de Everest 60.
Zo kan je ook bij dit toetsenbord de keycaps en de schakelaars vervangen. En zoals gezegd, optioneel levert Mountain een numeriek eiland. Dat klik je met een vergelijkbaar mechanisme als het eiland van de 'grote' Everest vast aan de linker- of rechterkant. Daarmee lijkt het qua formaat meer op een 'gewoon' toetsenbord, al is het nog altijd compacter. Wat er dit keer niet bij is, is een module met een display met extra functies. Daar is ook geen ruimte voor aan de bovenrand, al was daar vast iets op te verzinnen. Ook heeft het numerieke eiland van de Everest 60 geen aanpasbare toetsen met ingebouwd lcd-schermpje.
Vergeleken met de eerste Everest, heeft de Mountain Everest 60 wel de nodige vernieuwingen en verbeteringen. Zo zijn de schakelaars nu uit de doos gesmeerd, voor een stillere werking. De hiervoor vereiste 'lube' moest je bij het eerdere model nog zelf aanbrengen. Een consequentie hiervan is dat de Everest geen Cherry MX schakelaars heeft, maar exemplaren van eigen makelij. Of in elk geval, eigen branding. De standaardopties zijn daarmee de Mountain Linear 45, Linear 45 Speed en Tactile 55. Nog een verbetering: de keycaps zijn nu van het hoogwaardiger pbt-plastic, in plaats van het sneller slijtende abs.
Wat kost de Mountain Everest 60?
Voor het geval je je afvraagt of de Mountain Everest 60 nu een stuk goedkoper is dan de Everest Core: nou, nee. Welgeteld een tientje: afgerond 140 euro, in plaats van 150 euro. Dat is niet zo gek, ook tkl-borden zijn doorgaans niet veel goedkoper dan full size toetsenborden. Materiaal is maar een klein stukje van de prijs.
Het optionele numpad kost afgerond 50 euro, dus als je beide wilt ben je 190 euro kwijt. Wil je de schakelaars vervangen, dan kost een setje 40 euro voor alleen het toetsenbord en 50 euro voor zowel toetsenbord als numpad. Een keycap set gaat voor 35 euro. Wil je direct een gekleurde set keycaps in plaats van de standaard zwarte exemplaren, dan is de prijs 160 euro in plaats van 175. Op de site van Mountain kan je nog veel meer acessoires en keyboardgekkigheid vinden.
Een nadere blik
De Mountain Everest 60 is een zogeheten 60 procent toetsenbord. In de praktijk betekent dit dat er geen apart cursoreiland is. De cursortoetsen zitten onder de enter-knop, waardoor de rechtershift een stuk kleiner is geworden. Ook zitten er rechts geen toetsen voor Windows, of een control-toets. Verder is het eilandje met printscreen, scroll lock, insert, home, etc. verdwenen. Die twee zaken zou je op een zogenaamd tkl-toetsenbord wel aantreffen.
Last but not least: ook functietoetsen zitten er niet op. In plaats daarvan kan je de Fn-toets combineren met een cijfertoets. Fn+1 is F1, etc. Met de Fn-toets kan je nog veel meer secundaire functies oproepen, zoals schakelen tussen verlichtingsmodi en -effecten en een volumeregeling (Fn + [ en ]). Door Fn en R 5 seconden ingedrukt te houden, zet je het toetsenbord terug naar fabrieksinstellingen. Handig als er iets is misgegaan met toewijzen van functies aan de toetsen.
Terug naar het keyboard zelf. Het is net als de Everest Max uitgevoerd met een zwevend toetsontwerp, waardoor de verlichting maximaal tot zijn recht komt. Wij ontvingen een zwart exemplaar, die kleur is naar verluidt populairder dan het antracietgrijs dat de Everest Max oorspronkelijk kenmerkte. Ook hier is de bovenplaat weer gemaakt van geanodiseerd aluminium. Het oogt wel wat eenvoudiger dan bij de Core en Max, simpelweg omdat er minder ruimte is voor fraaie patroontjes.
Ook gebleven is de bijzondere manier voor aanpassing van de hoogte. Mountain levert vier extra magneetjes mee om het toetsenbord schuiner te plaatsen. Die plaats je tussen het toetsenbord en de magnetische ronde voetjes.
Kleiner, maar hoeveel kleiner?
Net als de Everest Core en Max voelt de Everest 60 zeer solide aan. Het is onmogelijk te torderen of te verbuigen. Ondanks het relatief kleine formaat is het behoorlijk zwaar, iets meer dan 750 gram. Het optionele numerieke deel telt daar nog zo'n 250 gram bij op, voor een totaal van pakweg een kilo. In centimeters uitgedrukt lijkt het verschil met de Everest Core bescheiden. Dat tkl-toetsenbord is 36,6 cm breed, de Everest 60 komt uit op 30,6 mm. Qua hoogte zit de Everest 60 op 11,6 cm, de Everest Core op 15,4 cm. Zet ze echter naast elkaar, en de Everest 60 is toch echt een heel stuk kleiner.
Mountain Everest 60 in detail
Dat gewicht heeft alles te maken met het materiaal dat Mountain heeft gebruikt in het binnenwerk. Er zitten een siliconen mat en twee lagen schuimrubber in voor geluidsdemping. Dat is iets waar veel aandacht aan is besteed. Naast de vermelde smering ('lubing' in het onnavolgbare jargon van toetsenbordfanaten) vermeldt Mountain ook de Cherry stabilizers onder de grotere toetsen. Die zijn ook aangepast om minder lawaai te produceren.
De schakelaars (ons exemplaar had Tactile 55 switches, met een voelbare klik en een iets zwaardere aanslag) zijn zoals gemeld afneembaar en vervangbaar. Daarvoor biedt Mountain nu ook de optie schakelaars met 5 pinnetjes te gebruiken. Een detail dat met name keyboard nerds zullen waarderen. Die krijgen daarmee meer opties voor customization, iets waar het merk zich van oudsher sterk voor maakt.
Daarvoor levert het ook direct bij verschijnen al een flink aantal gekleurde, zogeheten custom keycap sets. Die heten respectievelijk Aquamarine, Dolomite, Obsidian, Quartz en Wulfenite. Alle zijn van pbt-plastic.
Voor het aanpassen van verlichting en toetsfuncties heeft Mountain eigen software, Base Camp. Die is inmiddels toe aan versie 1.16; naar verluidt komt 1.17 beschikbaar tegelijk met de Everest 60. In de review van de Everest Max hebben we Base Camp al besproken. Het blijft een uitgebreid en behoorlijk gebruiksvriendelijk pakket, waar Mountain continu aan werkt.
Numerieke eiland: optioneel numpad
Het optionele numerieke deel werkt op een vergelijkbare manier als bij de Everest Max. Met een schuif aan de onderzijde kan je een usb-stekker en twee extra metalen dragers naar buiten duwen. Dat kan zowel naar links als naar rechts. Zo kan je dit eilandje zowel aan de rechter- als linkerkant koppelen.
Mountain dekt de aansluitingen hiervoor zowel op het toetsenbord zelf als op het eiland af met magnetische plaatjes. Die passen er maar op een manier op. Gebruik je het numerieke deel, dan zit je dus met twee losse afdekplaatjes. Wat ons betreft had Mountain ze weg mogen laten, vermoedelijk raak je deze onderdeeltjes rap kwijt. Dat strookt weer niet met de moeite die Mountain zich getroost om aandacht te besteden aan het milieu. Zo werkt het samen met de Plastic Bank organisatie en gebruikt het herbruikbare materialen voor zijn verpakkingen.
Net als bij de Everest Max zit het numerieke deel voldoende stevig vast, dat je het kunt laten 'hangen' aan het toetsenbord. Er zit wel wat beweging in, maar dat is dus het ontwerp.
Mountain Everest 60 in gebruik
Die beweging zagen we ook bij de drie usb-c poorten achterop het toetsenbord. Die speling in de bevestiging van de aansluiting wekt minder vertrouwen, maar is wellicht een exemplarische kwestie. Je las het goed: drie aansluitingen. De gedachte is een soort alternatief voor kabelgoten. Leuk gevonden, maar een haakse uitvoering van de grote usb-c stekker zou misschien effectiever zijn. Die steekt nu erg ver naar achteren uit. Positief is dat de hieraan bevestigde kabel een stuk dunner en soepeler is dan bij de grote broer. Het is nog geen bungiekoord zoals bij de Makalu 67, maar wel een fikse verbetering wat ons betreft.
Ook de toetsen zelf bevallen prima. Ze zijn echt heel stil. Zo stil, dat je nu weer het geluid van plastic op plastic hoort wanneer je ze indrukt. Maar vergeleken met het metalige geluid van veel mechanische toetsenborden mag dat geen naam hebben. De aanslag is uitstekend. Het zou ons verbazen als iemand merkt dat dit geen 'echte' Cherry MX schakelaars zijn.
Een 60 procent toetsenbord vergt behoorlijk wat gewenning. Met name de ieniemienie rechtershift is iets waar we geen fan van zijn. Wie graag 10-vingerig blind typt, zoals uw redacteur van dienst, zal er meer moeite mee hebben dan wie zich louter van twee wijsvingers bedient. Ook als je functietoetsen vaak gebruikt, is de combinatie met Fn geen ideale vervanging.
Het grote voordeel van dit formaat is natuurlijk dat je veel meer plek hebt voor je muis. Bij snelle shooters waarbij je die met grote bewegingen verplaatst, is dat pure winst. Of de pakweg 5 cm in de breedte die je wint met een 60 procent bordje de moeite waard zijn in vergelijking met een tkl-exemplaar, die afweging moet je zelf maken.
Conclusie
Mountain levert met de Everest 60 een zeer degelijk 60 procent keyboard af. Hoewel dit formaat in opkomst is, zie je het nog een stuk minder dan ten keyless exemplaren. Die had Mountain natuurlijk al met de Everest Core, dus dit is een logische volgende stap. Het is aardig dat Mountain zijn best heeft gedaan het modulaire karakter te behouden. Weliswaar is er een opzetbaar schermpje, maar wel een links en rechts koppelbaar numeriek eiland. Ook kan je weer naar hartelust schakelaars en keycaps vervangen, of je verder uitleven met accessoires.
Qua constructiekwaliteit en type-ervaring hebben we niets dan lof, voor zover het op de toetsaanslag aankomt in elk geval. Een 60 procent bordje blijft een stuk minder comfortabel voor veeltypers dan een tkl of full-size toetsenbord, wat ons betreft in elk geval. Het hangt erg af van hoe je gewend bent te typen. Hoe sterker je routine leunt op je rechterhand, hoe meer je zal moeten wennen aan dit formaat. Mountain valt dat niet aan te rekenen. Wij zouden een tientje meer uitgeven en voor de Everest Core, al mag Mountain van ons wel een update daarvan maken met de schakelaars van de Everest 60. Hoe dan ook blijft het een kwestie van persoonlijke smaak. Welke Mountain je ook kiest, je krijgt een topkwaliteit toetsenbord voor je investering.
Mountain Everest 60
Mountain Everest 60 in een oogopslag | |
AFmetingen | 30,7 x 11,6 x 4,6 cm (toetsenbord) 9,4 x 11,6 x 4,6 cm (numpad) |
Gewicht | 768 g (toetsenbord) 251 g (numpad) |
Materialen | Aluminium, PBT plastic |
Gaming kenmerken | N-key rollover via USB 1000 Hz / 1 ms polling rate |
Geheugen | 5 profielen on-board On-the-fly schakelen met Fn-toets |
KAbellengte | 163 cm |
Meegeleverd | USB-C-naar-A kabel (1,6 meter) Keycap/switch puller gereedschap 1x extra Esc keycap 4x magneetjes voor voetjes |
Adviesprijs | € 139,99 (toetsenbord) € 49,99 (numpad) |
Kopen | Mountain.gg |