Pro
Review   |   Laptops

MSI Creator Z16P review: luxe heethoofd met scherpe randjes

De MSI Creator Z16P is een laptop bestemd voor creatieve gebruikers, die onder de motorkap weinig verschilt van een high-end gaming laptop.
(Alle foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Tom Kauwenberg.)
De MSI Creator Z16P is een laptop bestemd voor creatieve gebruikers, die onder de motorkap weinig verschilt van een high-end gaming laptop.
(Alle foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Tom Kauwenberg.)

Laten we er geen doekjes om winden: MSI’s Creator-lijn is, kort door de bocht, een subtieler vormgegeven afgeleide van de gaminglaptops uit de MSI-stal. Alle overdadige rgb-accenten zijn gestript (afgezien van de toetsenbordverlichting) en het gitzwart van de gamer-behuizingen maakt plaats voor zakelijke zilverkleuren. Wat er onder de motorkap van de MSI Creator Z16P schuilt, zou niet misstaan in een high-end gaming laptop.

De Creator Z16P mag dus wat stijloverwegingen van Apple en Microsoft Surface afgekeken hebben; stiekem schuilt onder dat zakelijke jasje nog altijd de MSI-draak. Dezelfde prestatiedrang, ander omhulsel. De vraag is dan ook vooral hoe die draak zich gedraagt in zijn nieuwe nestje.

MSI Creator Z16P

MSI Creator Z16P: het scherm maakt het verschil

In veel opzichten is de MSI Creator Z16P een slanke gaminglaptop in het zilver, ware het niet dat het display sterk inspeelt op “de creatieveling”. Het randloze qhd+-touchpaneel belooft, naast een soepele schermverversing van 165 Hz, ook 100 procent dekking van het DCI-P3-kleurengamma, inclusief en een Delta-E-afwijking van minder dan 2. Lees: ruim voldoende beeldkwaliteit voor veeleisende professionals.

En ja, in creatief gebruik komt het display absoluut tot diens recht. Met een relatief hoge pixeldichtheid voelt het 16 inch (40,6 cm) grote paneel alsnog ruim genoeg voor pietjeprecieze fotobewerking, met een uitgebreid palet aan tinten. Het display is niet alleen voldoende helder en rijk in contrast; vooral het ruime kleurbereik is where it's at voor de Creator Z16P.

Het beeldscherm van de MSI Creator Z16P is een van de sterke kanten van deze laptop.

MSI bakt met MSI True Color een handig schakelsysteem in voor verschillende kleurenspectra (o.a. sRGB, Rec.709, DCI-P3), elk vanuit de fabriek gekalibreerd met relatief hoge precisie. Met de ruime dekking van in het specifiek het DCI-P3 is de Creator Z16P in staat om mee te draaien in professioneel design, fotografie en zelfs drukwerk. Voor een creator die puur digitale media voor online gebruik maakt, zou je een luxe kleurbereik als overkill kunnen zien. Voor hdr video bijvoorbeeld is het beslist geen overbodige luxe.

Zo'n scherm draagt bij aan de hoge prijs, maar het is wel wat deze MSI bestaansrecht geeft op de creatieve markt. Ook MSI’s gaminglaptops komen steeds vaker met luxere displays, maar dit scherm is overduidelijk van een hogere klasse.

Lichtcorrectie, hogere framerates en meer luxe

Waar je ook aan werkt, het kijkt prettig op het display van de MSI Creator Z16P. Los van contentproductie zien ook films, games en simpele browsersessies er subliem uit — het is simpelweg een kwestie van het juiste kleurenpalet inschakelen. Mooi is de ingebouwde sensor voor lichtcorrectie, die wat smartphone-achtige luxe voorschotelt. Waar je de laptop ook openklapt, het scherm schijnt altijd voldoende fel. Alleen voor de volle zon dient de Creator Z16P te wijken; met zo'n glanzend paneel ben je altijd de pineut.

Dat het display standaard op een vloeiende 165 Hertz ververst, is enkel een kersje op de taart. Het scherpe qhd-touchpaneel levert weliswaar wat in op responstijd, maar leent zich met de hoge refresh rate alsnog prima voor games van zelfs de meer competitieve aard. Ook in het scherm merk je dat MSI de draak niet te ver weg wil drukken met de Creator-serie.

Wel is het aan te raden om bij mobiel gebruik de beeldverversing terug te schroeven. Voortdurend 165 frames per seconde klokken slurpt aardig wat accu weg — en buiten gaming is om alles boven de 60 vooralsnog pure luxe.

De MSI Creator Z16P heeft een touchscreen, dat ook met een optionele pen te bedienen is.

Zoals de norm is bij notebooks voor hippe creatievelingen ondersteunt de Creator Z16P ook aanraakbesturing. Het scherm staat rigide genoeg voor wat vingerdrukwerk en is, tot op zekere hoogte, ook compatibel met peninvoer. In ieder geval de huiseigen MSI Pen zou volledig functioneel zijn op het scherm. Vooralsnog kunnen we niet spreken over verdere compatibiliteit, laat staan hoe prettig de MSI Pen precies pent.

Desalniettemin: creatievelingen die graag met peninvoer werken, mogen bij de Creator Z16P terecht. Dat is in ieder geval mooi meegenomen. Of de MSI Pen genoeg in zijn mars heeft om mee te draaien met de betere digitale pennen van nu, dat is een kwestie voor een andere keer.

Prima touchpad, toetsenbord kan beter

Los van het scherm, oogt en voelt de MSI Creator Z16P fraai aan. Het CNC-geschapen aluminium unibody is slank maar stevig, met een prettig vorm en gewichtigheid. Het chassis maakt veel bovendien ruimte vrij voor een ferme trackpad. Het doordrukken daarvan kan op sommige plekken een wat ongemakkelijke kickback genereren; desastreus is het niet. In veel scenario's muist de trackpad gewoon lekker weg.

Het full-size toetsenbord van de MSI Creator Z16P tikt helaas niet zo prettig. Wel heeft het RGB-verlichting.

Als extra luxe is ook een vingerafdrukscanner naast de trackpad inbegrepen. Zowel de scanner als de boven het scherm geplaatste 1080p/30-webcam ondersteunen Windows Hello, met prima resultaten. Zeker de infrarood-webcam is niet per se de snelste in gezichtsherkenning, maar het proces duurt meestal niet langer dan drie-vier seconde. De vingerafdrukscanner is aanzienlijk vlugger als veilige inlogmethode.  

De vingerafdruklezer van de MSI Creator Z16P werkt sneller als biometrische identificatie dan de ook aanwezige gezichtsherkenning van de webcam.

Het toetsenbord in kwestie blijkt de chiclet-variant die we ook in veel van MSI's gaminglaptops terugvinden, compleet met de per-key rgb-verlichting. Om de standaard kermisverlichting aan te passen is SteelSeries Engine 3 inbegrepen — opvallend genoeg SteelSeries' inmiddels flink verouderde aansturingsprogramma. Dat is niet het enige wat wrang voelt aan dit geleende component…

De MSI Creator Z16P heeft een lekker groot touchpad.De rgb-verlichting is misschien nog als een luxe af te schrijven, maar in het geheel voelt het toetsenbord toch ietwat ondermaats. Met een nagenoeg full-size indeling steken sommige knoppen ongemakkelijk klein af, terwijl het typegevoel ook niet bepaald van topklasse is. Voor enigszins intensief edit- of schrijfwerk is een los toetsenbord al snel aan te raden.

Voor een slanke laptop doet dit toetsenbord geenszins onder aan de norm, maar gezien de prijs van de MSI Creator Z16P zou een stukje extra klasse niet misstaan hebben. Een minder krampachtige layout of bijvoorbeeld duurzamere mechanische switches zouden al een mooi gebaar zijn geweest.

Tegenvallend geluid van de MSI Creator Z16P

In het verlengde van minder voordelige genen van de gamer-broertjes vallen ook de luidsprekers van de MSI Creator Z16P tegen. Luidsprekerkwaliteit blijkt vaker MSI's achilleshiel, zeker in slankere of budget-gerichte notebooks. De Creator Z16P heeft daarvan mogelijk de slechtste speakers geadopteerd: vier stuks van 2 watt, die samen een vreselijk schel geluid uitwerpen.

Met maar liefst vier luidsprekers belooft de MSI Creator Z16P een bovengemiddelde geluidsweergave, maar die valt helaas flink tegen.

Op een lager volume is het geluidspalet nog enigszins coherent, maar echt diep of genuanceerd voelt het nooit. Zoek je iets meer volume op, dan ketsen de klanken al snel wrang in het rond. Een podcast valt er nog helder uit te persen, maar voor muziek of een film hoef je hier geen beroep op te doen. Dat de piepkleine speakertjes gekeurd zijn door Dynaudio voegt daar weinig aan toe.

De samenwerking met Dynaudio heeft helaas niet geresulteerd in een goede geluidskwaliteit van de speakers van de MSI Creator Z16P.

Dermate ondermaatse luidsprekers verhouden zich wederom moeilijk tegen het hoge prijskaartje. De evenals op contentproducenten gerichte Microsoft Surface Laptop Studio doet dit bijvoorbeeld veel beter. In grofweg dezelfde omstandigheden slaagt Microsoft erin een diep en imposant luidsprekerkwartet in een slanke productiemachine te verwerken, voor nota bene de helft van de prijs.

Voldoende aansluitmogelijkheden

Qua in- en uitvoer biedt de MSI Creator Z16P voldoende mogelijkheden. Naast twee usb-c-aansluitingen — eenmaal 10 gigabit met displayport video, eenmaal Thunderbolt 4 — bevat het chassis ook 10 gigabit usb-a poort en een 3,5 mm combo-jack. Daardoor hoef je niet direct naar een usb-c dongle of dock te grijpen. Een ouderwets muisje of usb-stick is nog altijd welkom.

Met zowel Thunderbolt 4 als USB-C met DisplayPort alt modus is de MSI Creator Z16P goed voorzien van externe video-aansluitingen.

Bovendien houdt MSI de full size sd-kaartlezer trots in stand, waar veel slanke notebooks deze nu juist vaak laten vallen. Hoewel high-end fotografen steeds vaker over gaan op nieuwere opslagstandaarden, misstaat een sd-sleuf niet als standaardvoorziening. 

Voor creatieve gebruikers is de ingebouwde SD-geheugenkaartlezer van de MSI Creator Z16P erg handig.

Voor intensievere in- en uitvoer, waaronder het aansluiten van menig extern beeldscherm, zal wel een usb-c dock of verloop nodig zijn. Meer en meer laptops bezuinigen op connectiviteit. Juist voor een laptop in deze klasse is dat geen gewenste ontwikkeling, je wilt zonder hulpstukken randapparatuur kunnen aansluiten. Door alsnog wat aansluitingen naast louter usb-c in het chassis te frezen, bewandelt MSI een redelijke middenweg. De laptop oogt er overigens ook zeker niet minder chique op.

Nadeel van het aluminium: krasjes zie je al snel verschijnen op de MSI Creator Z16P.

MSI Creator Z16P: hardware van de hoogste klasse

De hardware die de MSI Creator Z16P aandrijft, verschilt niet bar veel met die van een luxe gaminglaptop. Met een richtprijs à 4299 euro is dit vlaggenschip uitgerust met, zo om en nabij, de krachtigste processor en videokaart die je in consumentenlaptops zal aantreffen. Zowel de 12e generatie Intel Core i9-12900H als Nvidia’s GeForce RTX 3080 Ti-chip (16 GB) zijn van topklasse. Daarbovenop komt een ruime 32 GB aan ddr5-geheugen (op 4800 MT/s) en 2 TB aan M.2 SSD-opslag. Heel wat mooie hardware, zoals je mag verwachten gezien de prijs.

Intern bevat de MSI Creator Z16P twee ventilatoren, die geruisloos hun werk doen. De grote 90 Wh accu neemt veel van de ruimte in beslag.

Alle componenten presteren naar behoren, zo blijkt al snel. In zowel synthetische benchmarks als uiteenlopende productiviteit — en uiteraard games — is de Creator Z16P een imposante powerhouse.

Op 55 watt presteert een van de zwaarste, mobiele Alder Lake-processoren van Intel subliem: de laptopt dendert door cpu-gedreven renders van 3D-modellen en 4k-videobewerking. Met de onderlinge splitsing van 6 Performance- en 8 Efficiency-kernen ontstaat daarnaast een bijzonder net rendement, waarbij het systeem veel licht productieve taken afhandelt met enkel de ‘kleine’ kernen. Moet het systeem echter bijzetten op ruwe rekenkracht, dan is er weinig wat opweegt tegen P-kernen van dit kaliber. Deze mobiele cpu maakt korte metten met de beste desktopprocessoren van drie jaar terug.

RTX 3080 Ti met RTX Studio drivers

Om het systeem ook van grafische rekenkracht te voorzien, gebruikt MSI de krachtigste chip van Nvidia voor laptops, de RTX 3080 Ti, compleet met een Dynamic Boost tot een relatief ruime 90 watt. Hoewel de hoofdnoot van deze videokaart bij gamers ligt, zijn de RTX-kaarten steeds vaker in staat om creatieve processen te versnellen. Als gecertificieerde ‘RTX Studio’-laptop heeft de Creator Z16P daarvoor ook toegang tot de Studio-drivers van Nvidia, voor passende optimalisatie met allerlei productiesoftware.

De MSI Creator Z16P heeft superdeluxe hardware aan boord, waaronder een hele snelle processor en videokaart.

De 7426 CUDA-kernen helpen een behoorlijk handje met het efficiënt de- of encoderen van video’s, terwijl de RT- en slimme Tensor-kernen 3D-professionals in staat stellen bijvoorbeeld in real-time met raytracing of slimme upscalingtechnologieën te werken.

De videokaart zal geen high-end desktops overtreffen, maar spuwt alsnog fraaie grafische resultaten. Een slanke laptop bijna 30 frames per seconde zien halen op een zware raytracing-test, is niet niks. Daarnaast volstaan de 16 GB aan snel videogeheugen voor zwaardere productieve taken, zoals het opmaken van gedetailleerde spelobjecten, omgevingen of 3D-animatiewerk.

Met 100 graden op schoot

In veel scenario’s draait MSI’s productiepaard als een stevige desktop. Toch moet de Creator Z16P het drakenhart deels temperen, nu het in een ander jasje gehuld is. Door al die zware hardware in een slank chassis te proppen, komt MSI blijkbaar in de knel met hoge temperaturen.

De ventilatiesleuven van de MSI Creator Z16P zien er fraai uit, maar zijn voor de gebruikte hardware misschien wat onderbemeten.

De Creator Z16P leent weliswaar een stukje Cooler Boost-technologie van de gamer-broertjes, met in dit geval zelfs een luxe dampkamer ter koeling. Toch lijkt dat niet afdoende. Wie de krachtige Alder Lake-processor vaker tot het uiterste wil duwen, loopt tegen bijzonder hete hardware aan. Een korte maar zware 3D-render kan het systeem al snel op 98 graden en hoger laten pieken — niet de optimale temperaturen om mee te werken.

De ventilatoren van de MSI Creator Z16P zijn fluisterstil, maar zouden van ons wel wat harder mogen draaien.

Onder druk blijft de Creator Z16P vrijwel geheel geruisloos, maar staat het simpelweg te weinig hitte af. Het aluminium chassis onderstreept dat des te meer: rondom het luidsprekerrooster en zeker de  luchtgaten voelt het metaal ongemakkelijk heet aan. Op schoot een video renderen is uitgesloten, de laptop moet dan echt op tafel.

De piektemperaturen zijn zelden constant of lang van duur, maar de centrale processor piekt hoog en vaak. Vooralsnog gaat dat niet ten koste van de prestaties, die blijven sterk. Wel doet het twijfelen over de houdbaarheid van het geheel. Niet alleen branden warmere chips sneller door de batterij, ze branden potentieel ook sneller ‘op’. Dat is jammer, gezien MSI toch aardig wat prestige heeft in beter gekoelde apparatuur.

Nvidia’s luxe grafische chip blijft onder druk overigens significant koeler: die loopt zelden tot boven de 69 graden op, ook in zware beproevingen. Desalniettemin lijkt de matige koeling ook hier de prestaties enigszins achter te houden. Buiten raytracing-resultaten om presteert bijvoorbeeld een goed gekoelde RTX 2080 Super (Max-Q) beter dan dit heet opgelopen vervolgmodel, zo blijkt uit de benchmarks.

Accuduur van de MSI Creator Z16P: naar verwachting

Over de accuduur van de MSI Creator Z16P is nog het een en ander te doen. Met de komst van de Alder Lake-architectuur staat Intel garant voor een efficiënter verbruik, maar MSI haalt tegelijkertijd wel de allerzwaarste hardware in huis. De laptop kan produceren als geen ander, maar die prestaties zijn absoluut niet voor slanke accu's gebouwd.

De draadloze netwerkverbinding van de MSI Creator Z16P is in handen van een snelle Intel-kaart met gamer-DNA.

Met dat in het achterhoofd, presteert de Creator Z16P zoals je zou verwachten. Met vier á vijf uur aan non-stop kantoorwerk op een 90 Whr accu, is duidelijk dat de hardware nog enigszins omlaag kan schalen indien nodig. Dat is echter wel wanneer de laptop op strikte batterijbesparing loopt, met uiteraard ook de beeldverversing verlaagd tot 60 Hertz. Zonder restricties houdt dezelfde hardware het krap drie uur uit. Dat krijg je ervan met die heet oplopende processorkernen en haast overdreven snelle refresh rate.

Vol in de render-modus of tijdens een potje high-end gaming weegt vanzelfsprekend zwaardere op het lithium-ion. In die gevallen loopt de MSI Creator Z16P leeg in iets meer dan anderhalf uur. Voor een flinke edit-sessie schiet dat absoluut tekort, al was dat ook wel te verwachten. Het rendement blijft desalniettemin te overzien, ervan uitgaande dat het zwaarste werk toch aan de voeding plaatsvindt.

Conclusie

De MSI Creator Z16P is zonder enige twijfel een ongekend luxe productielaptop. Met hardware die door zware renders vreet en een bloedmooi display staat de Creator Z16P fier op zichzelf, maar het totaalplaatje komt wel met knelpunten. De richtprijs van 4299 euro wekt hoge verwachtingen, die MSI simpelweg niet allemaal waar kan maken.

Zo knelt het slanke chassis de hoogwaardige hardware af, met in ieder geval een processor die te vaak richting de 100 graden dendert. Dat zijn we niet van de anders zo koele MSI laptops gewend. Nu betalen Creator-kopers flink voor de mooiste chips, maar kunnen die vervolgens nét niet tot het uiterste geput worden. Dat is niet wat je verwacht, zeker ook gezien de prijs. Dat de ventilatoren in ruil hiervoor fluisterstil zijn is mooi, maar de balans zouden we toch graag anders zien.

Daarnaast mist MSI nog enige charme voor peperdure, zakelijke notebooks. Het chassis is prachtig, maar er ontbreekt her en der nog een vleugje luxe. Zo stelt het toetsenbord teleur, waarbij gamer-rgb in deze klasse niet het verschil maakt. Daar maak je veeleisende fotografen of videobewerkers niet per se blij mee. Hetzelfde geldt voor de schel klinkende speakers: die staan haaks op de luxe belofte. 

Desalniettemin slaagt MSI er wel in om een vernuftig powerhouse op de markt te zetten, die wel degelijk aan kan slaan bij contentproducenten. Voor de zwaarste, mobiele rendertaken verdienen gaminglaptops alsnog de voorkeur, maar bijvoorbeeld videoproducenten zien hier mogelijk meer heil in. De Creator Z16P blijft immers een prettige en mobiele productiemachine, zolang je er maar wel een headset, muis en misschien een fijner toetsenbordje aan hangt.

 

MSI Creator Z16P in een oogopslag
Afmetingen 35,9 x 25,6 x 1,9 cm
Gewicht 2,39 kg
Materiaal Gefreesde aluminium unibody
Beeldscherm 16 inch (40,6 cm) touch IPS LCD
2560x1440 pixels
Compatibel met MSI Pen
Geluid 4x 2W luidsprekers
Aansluitingen USB-C (Thunderbolt 4) x1
USB-C (met DP Alt mode) x1
USB-A 10 Gbit/s
3,5 mm headset-aansluiting
SD-geheugenkaartlezer
Webcam 1080p met Windows Hello
Sensoren Vingerafdruklezer
Lichtsensor
Draadloos WiFi 6
Bluetooth 5.2
Processor Intel Core i9-12900H
14 cores, 20 threads
2,9 - 5 GHz
Videokaart Nvidia GeForce RTX 3080 Ti 16 GB
Intel Iris Xe Graphics G7 (96 EU)
Geheugen 32 GB DDR5-4800 werkgeheugen
2 TB NVMe SSD opslag
(Samsung PM9A1 MZVL22T0HBLB)
Testresultaten Accuduur PCMark 10:
Modern Office: 285 min.
Applications: 203 min.
Gaming: 86 min.

Prestaties:
PCMark 10 Extended
Adapter: 8881
Accu: 4952

3DMark
Time Spy: 9139 
Port Royal: 5565

Cinebench R23 MT: 15250

Storage: 2821 (424 MB/s)
Adviesprijs € 4299