Pro Value
Review   |   Monitoren

MSI Pro MP271QP review: dit basic QHD-scherm is een prima koop voor (thuis)kantoor met beperkt budget

MSI Pro MP271QP review: dit basic QHD-scherm is een prima koop voor (thuis)kantoor met beperkt budget
De MSI Pro MP271QP is een betaalbare QHD-monitor die precies biedt wat je nodig hebt voor een (thuis)kantoor, en niets meer.

Het Taiwanese MSI - kort voor Micro-Star International - is welbekend onder pc gamers en mensen die graag hun eigen desktop pc in elkaar zetten. Het bedrijf maakt een enorme verscheidenheid aan computers en computergerelateerde producten. Van complete laptops (onder eigen merk én voor heel veel 'bekendere' merken) tot onderdelen als moederborden, videokaarten, muizen en toetsenborden. En dus ook, sinds een paar jaar alweer, monitoren. De overwegend gebogen modellen voor gamers zijn welbekend, dat het bedrijf ook een lijn heeft voor de zakelijke gebruiker is dat minder. De MSI Pro MP271QP valt daaronder, en is ons onderwerp van de review van vandaag.

MSI Pro MP271QP: de naam zegt het al

Aan de naam van de MSI Pro MP271QP is af te lezen, wat voor vlees we in de kuip hebben. Pro, dus bestemd voor de zakelijke gebruiker. Dat betekent in de ondoorgrondelijke logica van monitorfabrikanten, dat het scherm op een in hoogte verstelbare voet staat. Wat ons betreft niet alleen essentieel op kantoor, maar ook thuis. De MP271QP kan naast in hoogte bewegen, ook zwenken, kantelen en linksom en rechtsom roteren naar portretstand. Prettig ergonomisch verantwoord dus.

MSI Pro MP271QP hoogste stand MSI Pro MP271QP laagste stand MSI Pro MP271QP 30 graden naar rechts MSI Pro MP271QP 30 graden naar links MSI Pro MP271QP portretstand MSI Pro MP271QP: best verstelbaar

Het getal wijst onmiskenbaar op een 27-inch (68,6 cm) beeldscherm, de Q impliceert qhd oftewel quadhd-resolutie. 2560x1440 beeldpunten dus, 77% meer dan een standaard full hd-monitor. Naar onze mening anno 2021 de instapresolutie, zeker voor kantoorgebruik. 

Zakelijk basismodel

Uit de doos moeten we het scherm nog even in elkaar zetten. Dat is niet ingewikkeld, maar kan simpeler. De verticale staander laat zich eenvoudig op het horizontale deel van de voet schroeven. Het paneel moet alleen wel met vier schroefjes vastgezet worden aan die verticale staander. Bij veel concurrenten kan dat met een klikmechanisme. Dan hang je het paneel aan de voet, en klikt het vast. Soms is schroeven nog vereist, maar niet altijd. Bij de MP271QP moet je een beetje moeilijk doen. 

MSI Pro MP271QP voet in delen MSI Pro MP271QP basisplaat vastzetten MSI Pro MP271QP voet staat MSI Pro MP271QP paneel vastschroeven aan voet MSI Pro MP271QP portretstand is handig om kabels aan te sluiten MSI Pro MP271QP twee keer HDMI en een keer DisplayPort voorhanden MSI Pro MP271QP basaal kabelmanagement MSI Pro MP271QP kabelmanagement aan de voorkant MSI Pro MP271QP aansluitingen MSI Pro MP271QP voeding is ingebouwd: geen externe adapter

Bij nadere inspectie is de eerste indruk van de MP271QP niet onverdeeld positief. Het plastic oogt goedkoop, wat fragiel, en niet bijzonder fraai afgewerkt. Eenmaal in elkaar ziet het er op een afstandje best aardig uit. Van nabij is wel duidelijk dat er geen cent te veel is uitgegeven aan het design. Het plastic van de behuizing zit strak op het onderliggende metaal van voet en paneelmodule geplakt. Elke lijn is strak, hoekig en, nou ja, zakelijk. Esthetisch pluspunt: het scherm heeft aan de boven- en zijkanten fraaie dunne randen.

Ook in andere opzichten straalt het scherm uit dat het een basismodel is. De aansluitmogelijkheden zouden niet over, maar de belangrijkste zijn beschikbaar. Twee keer hdmi, en displayport. Een 3,5 mm jack-uitgang kon er nog af, daar houdt het mee op. Geen usb hub, usb-c met power delivery, laat staan Thunderbolt of andere luxe fratsen. Er zijn speakers ingebouwd. Die kan je gebruiken voor Windows geluidjes. Neem het van ons aan: beter hou je het bij een headset of externe speakers. Wel fijn dat de voeding intern is uitgevoerd, dat scheelt zo'n zwarte baksteen op de vloer.

MSI Pro MP271QP bediening en OSD

MSI Pro MP271QP on-screen displayMSI Pro MP271QP OSD-knoppen: niet fijnEen speciaal woord voor de bediening van de MP271QP, die is namelijk deerniswekkend. Monitoren blinken doorgaans niet uit op het vlak van aansturing van het ingebouwde menu (ook wel osd, voor on-screen display), maar er zijn gradaties. De MP271QP zit aan de verkeerde kant van de curve. Een rijtje knoppen aan de rechterachterzijde bedienen dat menu bij de MP271QP, maar op volstrekt non-intuïtieve wijze.

Bij het testen moet je nogal eens een aanpassing doen, waardoor je de meeste menu's zelfs met nukken en kuren op gegeven moment wel in de vingers hebt. Niet zo bij de MSI MP271QP, daar waren we ook aan het einde van het testtraject nog naar de juiste knop op zoek. Het is heel eenvoudig het scherm onbedoeld uit te zetten, of de verkeerde optie te selecteren. Kortom, het is maar goed dat er weinig valt in te stellen in het menu.

Kantooreigenschappen afgevinkt

De MSI Pro MP271QP vinkt de vereiste kantooreigenschappen af. Zo is het 'flicker-free', wat inhoudt dat je geen knippering waarneemt door de aansturing van het lcd-backlight. Daarvoor is het ook TÜVRheinland gecertificeerd. Dat geldt ook voor de 'low blue light' weergave, die blauw licht wegfiltert. Daarnaast is het scherm voorzien van een 'anti-glare' laag, die reflecties reduceert. Dit alles moet ervoor zorgen dat je langdurig achter het scherm kunt werken, zonder vermoeide ogen te krijgen. Wat daar ook bij zal bijdragen is de mogelijkheid de helderheid flink te reduceren. We maten een minimale withelderheid van 37 nits, wat netjes is.

Kleurweergave: adequaat

Tot dusver weinig reden voor enthousiasme over de MSI MP271QP. Hoe zit het met het scherm zelf? Dat maakt gebruik van een ips-paneel met zoals gezegd 2560x1440 pixels.  Deze techniek zorgt voor kleurechtheid, ook als je niet loodrecht op het scherm zit. Het is verder niet spectaculair: een verversingssnelheid van 60 beelden per seconde, en een maximale helderheid van 300 nits. 

​​​​MSI Pro MP271QP in testOver beeldkwaliteit kan je bij de meeste beeldschermen weinig zeggen op het blote oog alleen. Ook de MP271QP ziet er op het eerste gezicht prima uit. Met meetapparatuur valt er wel wat af te dingen. Er is een meetbare kleurafwijking, maar alleen in blauwtinten is die echt storend hoog. Het zorgt voor een gemiddelde afwijking die hoger uitvalt dan wenselijk, maar in de praktijk zal je het amper merken. Voor beeldbewerking is kalibratie vereist. Daarmee is een weergave mogelijk die ook voor beeldbewerking voldoende is. Dan hebben we het wel over relatief simpele bewerkingsklussen, voor bijvoorbeeld webdesign. De reden is dat de sRGB-kleurruimte redelijk (99%) gedekt wordt, maar de MP271QP voor grotere kleurruimtes als P3 of AdobeRGB tekortschiet. De sRGB-modus van het scherm biedt geen significant betere weergave dan de standaard 'Warm'-modus.

Het contrast van pakweg 880:1 houdt ook voor de gebruikte ips-techniek niet over, maar er is mee te leven. Zwart is eerder heel donkergrijs, maar in een enigszins verlichte ruimte merk je dat niet. De uniformiteit is opmerkelijk goed, het scherm is netjes gelijkmatig verlicht. De afwijking aan de bovenkant is kleiner dan aan de onderrand, maar voor kantoordoeleinden is er niks te klagen.

​​MSI Pro MP271QP in test

Conclusie

Al bij al laat de MSI Pro MP271QP geen onuitwisbare indruk achter. Dat hoeft ook niet: het is een rechttoe-rechtaan zakelijk scherm zonder enige pretentie. Op moment van schrijven lijkt het in de aanbieding te zijn voor 219 euro. Voor dat bedrag is het blijkbaar momenteel de goedkoopste monitor die in hoogte verstelbaar is met een qhd ips-paneel. Daarmee is het een prima koop, want hoewel de kleurweergave niet perfect is, is het beeld alleszins adequaat. We zien de MP271QP ook voor 289 euro in het schap; voor die prijs is het geen aanrader.

Er is veel concurrentie in dit segment. Voor een vergelijkbaar bedrag of een tientje of twee meer zijn er allerlei opties met een betere beeldkwaliteit, een fraaiere constructie, en/of meer aansluitmogelijkheden. Of een prettiger bediening. We noemen bijvoorbeeld een AOC Q27P1 (met usb hub als onderscheidende extra, zij het een wat ouderwetsere omlijsting) of een Samsung F27T700QQU (fraaier design, prettiger bediening, 75 Hz).

Kortom, rond de 200 euro een prima koop, maar voor een paar tientjes meer ben je bij de concurrentie beter uit.

​​MSI Pro MP271QP

MSI Pro MP271QP in een oogopslag
Beeldscherm 27-inch (68,6 cm), IPS
QHD: 2560x1440 pixels, 109 ppi
60 Hz
Afmetingen 61,3 x 40,5 x 22,9 cm
Ergonomie 12 cm hoogte verstelbaar, 30° zwenken, kantelen, portretstand links/rechtsom
Vesa 100x100
Aansluitingen 2x HDMI 1.4
1x DisplayPort 1.2
1x 3,5 mm audio-uit
2x 2W speakers
Voeding intern
Helderheid 300 nits
Contrast 1000:1
Kleuren sRGB 126,6%
Responstijd 5 ms
Testresultaten Max. helderheid 294 nits
Contrast 880:1
Kleurbereik sRGB-dekking 99%
Kleurbereik sRGB-volume 128,5%
DeltaE kleuren 2,9 gem.
Delta E kleuren 8,54 max.
DeltaE grijstinten 1,7 gem.
DeltaE gecombineerd 3,1
Kleurtemperatuur 6439K
Uniformiteit goed
Adviesprijs € 289