MSI MPG 272URX review: degelijke 4K OLED gaming monitor

De MSI MPG 272URX was niet de enige 27-inch 4k uhd-monitor met een nieuw qd-oled paneel van Samsung Display. Ook Samsung zelf kondigde er een aan, en Asus kwam zelfs met twee concurrenten. Die laatste tween zijn beide al besproken op deze pagina's. Het model van MSI zou aanvankelijk eerder arriveren, maar liep wat vertraging op en daardoor duurde het helaas even voor ik het kon oppakken. Bij dezen alsnog de review.
Op zoek naar 27-inch 4K UHD OLED? Dit moet je weten
De MSI MPG 272URX maakt gebruik van een qd-oled paneel. Dat brengt bepaalde voor- en nadelen met zich mee, zoals elke paneeltechniek. Belangrijkste voordeel is een (iets) groter kleurbereik dan een w-oled-paneel. Kleuren ogen dus nog wat verzadigder. Belangrijkste nadeel is dat qd-oled bij directe lichtinval niet meer diepzwart oogt, maar grijzig. Het is voornamelijk iets om rekening mee te houden als je gaming setup veel licht vangt, dat zal doorgaans niet het geval zijn. Daarnaast heeft oled inherent een beperkt 'budget' voor helderheid, waardoor de impact van hdr-beelden bij overwegend heldere scènes wat minder zal zijn dan bij een lcd-monitor met miniled backlight. Dat is bij de MPG 272URX net zo als bij alle andere oled-monitoren.
Verder is het goed om te weten dat 4K ultra hd op 27 inch leidt tot erg kleine pixels en daarmee bij 100% schaling voor erg kleine beeldelementen. Windows zelf stelt direct 150% schaling voor, wat neerkomt op een effectieve resolutie van 2560x1440 (qhd). Hieronder zie je twee foto's om dat verschil te duiden.
Omdat alle modellen met deze basisspecificatie (27 inch, 4k uhd, qd-oled) hetzelfde paneel gebruiken, zijn de overeenkomsten qua kleurweergave en responstijden in de basis vergelijkbaar en dus zeer goed. Qua kalibratie zijn er wel wat verschillen, waarover verderop meer, maar heel eerlijk: voor gaming doeleinden ga je het verschil denkelijk niet merken. De kans dat je twee van deze schermen van twee verschillende leveranciers naast elkaar gaat zetten is niet groot, want ze zijn niet goedkoop.
Dat brengt ons op de prijs. Enerzijds niet heel belangrijk (oled koop je niet met je hand op de knip), anderzijds zijn er wel verschillen. De MSI MPG 272URX kost 1199 euro, hetzelfde als de ROG Swift OLED PG27UCDM van aartsconcurrent Asus. Dat alleen al maakt die vergelijking relevant. Daarnaast heeft Asus ook de 200 euro minder dure ROG Strix OLED XG27UCDMG. Die mist wat zaken die de duurdere modellen wel hebben, maar het verschil met de MSI is kleiner dan met de duurdere broer uit eigen huis. Ten slotte verdient het kennisgeving van de gelijktijdig met MSI aangekondigde concurrent van Samsung: de Odyssey G8 (G81SF) kost afgerond hetzelfde op dit moment. Daarnaast is er een model van AOC op komst, de Agon Pro AG276UZD, dat met 899 euro bijna als prijsstunter kan worden aangeduid.
Goed, genoeg over de concurrentie, het gaat hier over MSI. Wat haal je in huis met de MPG 272URX?
MSI MPG 272URX: eerste kennismaking
MSI levert de MPG 272URX op een manier die we eerder zagen. De doos laat zich eenvoudig openen, waarbij je een complete zijkant kan wegklappen. Net als bijvoorbeeld bij concurrent Asus' luxere schermen. Alleen vind je bij MSI dan geen eierdozenkarton, maar een stel flinke piepschuimen schalen, waarin de onderdelen en het paneel zitten. Dat is spijtig; het is verre van uitzonderlijk, maar juist in deze premiumklasse verwacht je dat er wat geïnvesteerd is in duurzamer materiaal. In elk geval breekt het piepschuim niet zo snel af, als wanneer je het verticaal uit de doos moet sleuren.
De meegeleverde kabels zitten in afzonderlijke plastic zakjes - voor voeding, usb, hdmi en een korte DisplayPort 2.1-kabel. Meer daarover verderop. Anders dan bij Asus geen etui waarin je alle benodigdheden bij elkaar kan bewaren. Ook zit er geen vesa-adapter in de doos voor montage aan een alternatieve steun, maar die is dankzij het ontwerp van MSI ook niet nodig.
Het assembleren gaat fluks en vergt geen gereedschap. De voet en de staander met een duimschroef vastzetten, het paneel klik je erop. Achterop het paneel zitten vier schroefgaten voor vesa-bevestiging: geen adapter nodig.
Sober design
Eenmaal in elkaar oogt de MPG 272URX wat sober. De enige designtoetsen zijn de zeshoekige voet (waarom inmiddels bijna alle monitormakers een variant van een zeshoek gebruiken, geen idee), en een lichte inkeping tussen staander en voet. Daarin zit het zwenkmechanisme om het scherm redelijk riant naar links en rechts te kunnen bewegen, zij het net wat minder dan bij de XG27UCDMG. In hoogte verstellen kan ook, al is het bereik niet enorm. Met 11 centimeter is het net een centimeter minder dan wat Asus biedt.
De afwerking is van plastic; er zit genoeg metaal in de voet dat het scherm lekker stevig op je bureau staat. Een kleine beroering zorgt niet meteen voor een trillend scherm. Mede door het nog wat hogere gewicht en de wat diepere voet staat hij in vergelijking met de XG27UCDMG nog net wat steviger. Het verstellen voelt solide; naast hoogte, kantelen en zwenken kan je het paneel ook draaien naar portretstand. Fijn, al is het maar om kabels aan te sluiten.
Achterop zit een kleine strook met een verlicht MSI-logo. Vergeleken met het kleurspektakel van de ROG-schermen is het terughoudend te noemen. Heel eerlijk: tenzij de verlichting fel genoeg is om ook in niet-verduisterde ruimtes op een achtergelegen wand te reflecteren, ontgaat het nut van rgb-lampjes achterop monitoren mij volledig. Staat je bureau midden in je kamer, dan kan je er allicht de blits mee maken. Ik zou de keuze er niet vanaf laten hangen. Maar geef je om een lichtshow, dan krijg je voor hetzelfde bedrag bij de PG27UCDM wel meer om te showen. Ook zoiets als een geprojecteerd logo onder de voet (wederom: van mij hoeft het niet) zit er hier niet op. Ook slimmigheden als een houder voor je smartphone, een schroefgat voor een camerastatief of een uitklapbare hoofdtelefoonhouder: MSI doet er niet aan mee.
Wat het paneel zelf betreft: MSI plaatst een donkerzilvergrijze strook over de onderrand, met het eigen logo erop in lichter witgrijs. Eronder zit een enkel wit ledje, dat je in het on-screen menu kan dimmen of uitzetten. Over smaak valt altijd te twisten, maar ik ben er niet weg van. Het oogt een beetje als een kantoordesign. Strak zwart zonder afleidende elementen heeft de voorkeur, desnoods een friebeltje om het gaming-aspect te tonen. De MPG 272URX kan je vermoedelijk zo op je werkplek zetten, zonder dat de systeembeheerder ervan opkijkt. Dat kan natuurlijk net zo makkelijk ook een voordeel zijn. Wolf in schaapskleren, dat werk.
Het paneel is voorzien van een licht anti-reflecterende laag. Heel direct spotlights weerspiegelen wel, maar door de bank genomen is het niet hinderlijk spiegelend.
Aansluitingen
Op het vlak van aansluitingen doet MSI mee met de top. Oftewel, je krijgt DisplayPort 2.1 met volledige 80 gigabit/s bandbreedte, plus twee keer HDMI 2.1 en usb-c met 98 watt power delivery. Ja, 8 watt meer dan bij Asus. Leuk, maar niet echt het verschil tussen 'wel of geen gaming laptop voeden'. Dat kan nog altijd niet via usb-c. Verder zijn er twee usb-a poorten (een minder dan bij Asus) en een usb-b, alle 5 Gbit/s. Er is dan ook kvm-functionaliteit, evenals picture-in/by-picture. Allemaal par for the course in dit segment, en fijn als je tegelijk een werklaptop en een gaming desktop wilt gebruiken.
Alle aansluitingen steken naar onderen. Vandaar dat die portretmodus handig is. De voeding is intern, ook prettig: geen losse baksteenadapter ergens onder of op je bureau.
DisplayPort 2.1 met uhbr20 oftewel 80 Gbit/s verdient extra aandacht. Dat is geen goedkope aansluiting en het maakt het scherm toekomstbestendiger. Het directe nut is een vraagstuk - veel vergelijkingen zijn nog niet gemaakt tussen 240Hz 4K uhd met displayport 1.4 en display stream compression, en displayport 2.1 zonder. Hoe dan ook heb je een hele dure RTX50-serie videokaart nodig om die combinatie van framerate en resolutie enigszins te leveren. En dan nog zal je je toevlucht nemen tot dlss, tenzij je een heel antieke game speelt. Kortom, nut en noodzaak zijn óók toekomstmuziek. Maar je kan het maar beter hebben.
Wat onderbelicht is bij de nieuwe verbindingsstandaard, zijn kabels. Zoals gezegd levert MSI heel fideel een DP2.1-kabel mee. Van amper 1 meter lengte. We hebben een paar foto's gemaakt om te laten zien hoe dat er in de praktijk uitziet met je desktop op je bureau. Staat je pc op de vloer, vergeet het dan maar. Langere DisplayPort 2.1-kabels bestaan, maar zijn verre van goedkoop. Overigens levert Asus net zo'n lange korte kabel mee. AOC gaat naar verluidt een 1,5 meter lange kabel in de doos doen en ja, dat scheelt - al is een standaard dp-kabel 1,8 meter.
Menu en bediening van de MSI MPG 272URX
Het on-screen menu van MSI is in de basis heel prettig en doordacht, al heeft het een paar aparte keuzes en quirks. De bediening gaat met een centraal geplaatste joystick achter de onderrand, in het midden. Dat is een naar mijn mening ideale plek. Zeker als je meerdere van deze schermen naast elkaar zet (gefeliciteerd, rijkaard). Twee knoppen aan weerszijden zijn er voor snelle functies, waaronder aan- en uitzetten. In het menu kan je de werking hiervan aanpassen. Het menu reageert snel op de bediening. Ook een reset gaat naadloos - vaak zie je dat een scherm zichzelf dan even op zwart zet, maar dat is niet zo bij de MPG 272URX.
Wat quirks betreft, een paar voorbeelden. De eerste menu-optie heet 'G.I.', wat staat voor gaming intelligence. De eerste optie daarvan is de kvm-schakelaar. Dat lijkt me geen gaming-functie en ook niet iets dat de meeste gebruikers vaak zullen zoeken. De crosshair (vizier) en optix scope (zoom) zijn dan wel weer gaming features - maar alle andere typische gaming-functies zitten een menu lager, onder 'gaming'. Daar vindt je bijvoorbeeld Adaptive Sync, maar ook meer perifere zaken als Night Vision en DSC.
Dan is er nog het gegeven dat MSI twee afzonderlijke sets presets heeft voor gaming en voor niet-gaming toepassingen. Uit de doos staat deze gaming monitor op het 'Pro Mode Eco' profiel. In het 'Professional' menu vind je ook een low-blue switch (vaak is dat een aparte preset, maar bij de 272URX kan je het op diverse presets toepassen. Al is er ook een aparte 'Anti-Blue' preset in het Pro presets-menu. Daar vind je ook presets voor sRGB, Display P3 (in plaats van het vaak incorrect gebruikte DCI-P3) en AdobeRGB. Die laatste kleurruimte zie je zelden op gaming monitoren.
In het gaming menu vind je dan juist weer voorkeursinstellingen voor een beperkt aantal genres (racing, fps, rpg, rts) en een user instelling (die je ook ziet onder de Pro presets). De eerste gaming preset heet Premium Color en doet iets wat lijkt op de showroom modus van televisies: alle kleuren flink aangezet tonen. We komen er later wel op terug, maar kleurecht is het in elk geval niet.
Een andere eigenaardigheid is dat de hdr-presets altijd beschikbaar zijn, doorgaans zijn die alleen te selecteren met een hdr-signaal. Maar dit vind ik eerder handig. Bovendien zijn er maar twee, wat wel zo overzichtelijk is. True Black 400 en Peak 1000 nits. Je vindt ze overigens onder het Image menu.
Bovenin het menu staat standaard een aantal instellingen, zoals de verversingsfrequentie, hdr-status en adaptive sync status. Er is geen aparte 'low input lag' modus, en dat is een pluspunt. Die input lag zou namelijk altijd laag moeten zijn. En om op de testresultaten vooruit te lopen, op dat vlak valt er niets te klagen over de MPG 272URX.
Een laatste vermeldenswaardig punt is dat MSI bij veel instellingen kort aangeeft op welke eventuele andere instellingen deze effect heeft. Sommige zaken sluiten elkaar immers uit. Voornaamste afwezige vergeleken met de grote concurrent is een motion-blur reduction modus zoals ELMB. Aan de andere kant is de hoeveelheid functies om inbranden van het oled-paneel te voorkomen zeer uitgebreid. Alleen een nabijheidssensor zou een mooie toevoeging zijn.
Al bij al ben ik goed te spreken over het menu en de functies, het behoort zeker tot de beste die ik heb gezien. Dat is belangrijk, want met een scherm als dit is gebruik van het menu om er alles uit te halen onvermijdelijk. Een slechte interface (en/of bediening) is dan een danige sta-in-de-weg.
MSI MPG 272URX beeldkwaliteit in SDR...
MSI pakt de helderheidsregeling van de MPG 272URX net even anders aan. Sowieso valt op dat het scherm uit de doos wel erg dim staat afgesteld. Maar ook bij onze meting in sdr op een 10% venster zien we de helderheid niet boven de 260 nits pieken. Dat is hetzelfde op een volledig wit scherm. Op zich prima, want helder genoeg voor gewoon gebruik, en de helderheid blijft zo constant, ongeacht waar je naar kijkt. Andere fabrikanten (Asus, LG, Samsung bijvoorbeeld) bieden de optie om ook in sdr-modus de helderheid voor kleinere vensters te verhogen, zo je wilt.
We schreven al dat MSI ogenschijnlijk twee standaardmodi biedt: één voor gaming en een voor 'Professional' gebruik. De schijn bedriegt: hoewel beide aangevinkt zijn, is de Pro Eco modus de standaard. Daarin is dan ook als eerste getest. Daarnaast testte ik ook de Gaming Premium Color (de eerste keuze in het gaming-menu) modus, de Pro User modus, Display P3, sRGB en AdobeRGB modi. De standaard gaming modus en de Pro User bieden de meest verzadigde kleuren. Dat zie je aan de dekking van de DCI-P3 kleurruimte, en zeker bij de 'Premium Color' modus aan de bijkans van het scherm afdruipende tinten. Van die twee is Pro User dan een stuk kleurnauwkeuriger. Ook de Pro Eco modus is niet slecht in dat opzicht.
Voor kleurgetrouw werk is de Display P3 stand beter, al lever je daar een klein beetje kleurbereik in. De sRGB-modus biedt nette dekking en dito kalibratie. De AdobeRGB-stand is een leuke extra voor fotografen. Wel kunnen we de door MSI geclaimde dekking van deze kleurruimte niet bevestigen, maar met iets meer dan 90 procent valt ermee te werken. Over de hele linie is de kalibratie goed tot zeer goed. Vergeleken met de eerder geteste MPG 321URX valt op dat de gemiddelde waardes vaak iets hoger liggen, maar de uitersten juist lager. Als je alles middelt, komt de 272URX er dus alsnog beter uit. Vergeleken met de concurrentie van Asus houdt deze MSI monitor zich goed staande - maar Asus wint de strijd wel, zeker voor de Display P3 en sRGB kleuruimtes. Voor je games is het verschil te klein om de keuze vanaf te laten hangen.
...en in HDR
Iets vergelijkbaars geldt voor de HDR-modi, waarvan MSI er maar twee biedt. Dat is niet heel erg, want het is overzichtelijk. Toch was één extra modus wel handig geweest, want de True Black 400 stand is bij een 25% venster helderder dan de Peak 1000 nits modus bij die venstergrootte. De PQ-curve (zeg maar de gamma curve voor hdr) wijkt flink af voor grotere vensters dan 5%. In de praktijk betekent het dat bij heldere hdr-beelden de impact wat minder kan zijn. Dat is niet uitzonderlijk voor deze monitor (het is eerder inherent aan oled-schermen) maar een modus met wat meer helderheid voor grotere vensters, desnoods ten koste van wat kleurechtheid, zou een mooie toevoeging zijn. Wie weet met een firmware update?
De kleurechtheid in hdr is ondertussen prima, zeker als je naar de gemiddelde gemeten waardes kijkt. Op basis van dEITP zien we wel wat grotere afwijkingen dan bij de genoemde concurrent, maar vergeleken met de MPG 321URX is een vergelijkbare verbetering zichtbaar als bij de sdr-resultaten. Opvallend is dat het gemeten kleurbereik net een procentpuntje of twee lager uitvalt dan bij de modellen van Asus. Denkelijk ga je dat verschil niet zien, maar de 27-inch qd-oled modellen lijken al wat minder bereik te hebben dan de 32-inch versies, en de 272URX zit vooralsnog aan de lagere kant daar weer van.
Dat alles gezegd hebbende, zijn hdr-beelden overwegend om van te smullen - dat is iets waar je bij oled gewoon wel vanuit kan gaan. Zeker materiaal met relatief veel donkere tinten in combinatie met felle hooglichten - space sims, iemand? - ziet er fantastisch uit. Maar ook van hdr video's, films en series kan je uitstekend genieten.
Gaming prestaties
De gameprestaties van de MSI MPG272URX zijn kort en simpel uitstekend. Qd-oled betekent extreem lage responstijden, geen van de 30 gemeten pixeltransities komt in de buurt van het 'venster' van 4,17 ms dat vereist is om 240 beelden per seconde te tonen. Alle zitten er ruimschoots onder. Ook de input lag heeft MSI goed onder controle, met gemiddeld minder dan 3 ms oftewel minder dan 1 frame 'on display lag'. De uitschieters zijn met 5,58 ms nog altijd te behapstukken. Adaptive sync en g-sync werken beide prima.
Conclusie
Op de keper beschouwd is de MSI MPG 272URX gewoon een uitstekende gaming monitor. Je ziet het er misschien niet direct aan af, maar in de details is duidelijk dat MSI hier een fraai gepolijst product neerzet. Weinig tierelantijnen en misschien wel een erg zakelijk uiterlijk, maar hij slaat home runs waar het telt: responstijden, input lag en kleurweergave zijn allemaal van topniveau. Een fijn on-screen menu met dito bediening en een riant assortiment aan aansluitingen levert een heel aantrekkelijk totaalpakket op. Met DisplayPort 2.1 zit je goed voor de toekomst, en usb-c met een flink vermogen is prettig om het scherm ook voor je werk te benutten.
Veel te klagen is er kortom niet. Wil je een uitgesproken gaming design, dan moet je elders kijken. De concurrentie biedt dat voor dezelfde prijs wel, met Dolby Vision en een nabijheidssensor om het paneel nog meer te beschermen als extra's. Maar niet iedereen zal zitten te wachten op een lichtshow en een logoprojector. Asus doet het wel ook iets beter qua kalibratie, zowel in sdr als hdr, maar of je het verschil zal zien bij het gamen? Ik waag het te betwijfelen. MSI biedt dan weer een AdobeRGB-modus, wat voor fotografen de doorslag kan geven. Wie een bedrag als dit uitgeeft, wil natuurlijk zoveel mogelijk eruit halen.
Vanwege de toch wat soberder uitrusting dan de concurrent is de prijs wat ambitieus. Voor 100 euro minder zou de MPG 272URX een sterker verhaal bieden versus zowel de dan duurdere PG27UCDM als de minder dure XG27UCDMG, die immers geen DisplayPort 2.1 heeft. Maar heel eerlijk, wie in dit segment shopt kijkt vermoedelijk minder naar die prijs, dan naar design, merk en features. Je kan wat dat betreft je persoonlijke voorkeur gewoon de doorslag laten geven. Met de MPG 272URX haal je hoe dan ook een uitstekende monitor in huis, waar je veel en lang plezier van zal beleven.
MSI MPG 272URX
MSI MPG 272URX in een oogopslag | |
Afmetingen | 61 x 42,2 - 53,2 x 24,2 cm (BxHxD) |
Gewicht | 8,1 kg |
Beeldscherm | 26,5 inch (67,3 cm) QD-OLED 4K UHD (3840x2160), 160 PPI |
Snelheid | 240 Hz verversingsfrequentie 0,03 ms GtG responstijd Adaptive Sync 48-240 Hz FreeSync Premium Pro G-Sync Compatible |
Helderheid | 250 nits (SDR, 100% APL) 450 nits (HDR True Black 10% APL) 1000 nits (Peak 1000 nits 3% APL) |
Contrast | 1.500.000:1 |
Kleurweergave | sRGB 138% DCI-P3 99% AdobeRGB 98% 10-bits kleur (1,07 mld. kleuren) |
HDR | HDR10, DisplayHDR True Black 400 |
Aansluitingen | USB-C (98W PD, DP 1.4 Alt) DisplayPort 2.1 (80 Gbps) 2x HDMI 2.1 (48 Gbps) USB-B x1, USB-A x2 (5 Gbit/s) 3,5 mm audio Voeding (intern) |
Ergonomie | 11 cm hoogte verstelbaar, -5°-20° kantelen, -30°-30° zwenken, portretmodus |
Bijzonderheden | KVM switch Picture in/by Picture |
Testresultaten Portrait Calman Ultimate |
Helderheid wit (10% APL) |
Testresultaten OSRTT |
Responstijden (240 Hz) HDR: Gemiddeld waargenomen: 0,63 ms Percentage < 4,17 ms: 100% Beste: 0,3 ms Slechtste: 0,9 ms Input lag (240Hz) HDR: Gem. on-display lag: 2,9 ms Laagste on-display lag: 0,2 ms Hoogste on-display lag: 5,9 ms |
Fabrikantsinfo | Lees meer bij MSI |
Adviesprijs | € 1199 |
Koop bij | Bol.com |