Value
Review   |   Monitoren

MSI Optix G273QF review: geen fratsen, gewoon een goede gaming monitor

MSI Optix G273QF review: geen fratsen, gewoon een goede gaming monitor
De MSI Optix G273FQ is een betaalbare gaming monitor met QHD-resolutie, die 165 beelden per seconde kan tonen.

Als je ons momenteel vraagt waar een gaming monitor minimaal aan moet voldoen, zeggen we: een diagonaal van 27 inch (68,6 cm), een qhd-resolutie (2560x1440 pixels) en een snelheid van minstens 165 beelden per seconde. Dan heb je nog de keuze uit verschillende paneeltechnieken, wat we meer als een kwestie van persoonlijke voorkeur zien. Veel gamers verkiezen ips, vanwege de consistentere responstijden. Voeg je die toe aan het lijstje van criteria, dan is de MSI Optix G273QF een van de goedkopere modellen die je kunt kopen. We testten dit scherm om te zien of betaalbaar samengaat met goede prestaties. Dat viel ons alles mee.

MSI Optix G273FQ

MSI Optix G273QF

MSI is nog niet eens zo heel lang actief in de monitorenmarkt, maar het merk heeft aardig naam voor zichzelf weten te maken. Dat het daarbij aanvankelijk flink meelifte op Samsung-technologie is geen geheim, en ook geen probleem. Samsung keerde in 2016 terug in de gaming monitoren en deed dat zeer verdienstelijk. MSI volgde datzelfde jaar, maar sloeg voortvarend een eigen weg in. 

De MSI Optix G273FQ heeft een mooi verzadigde kleurweergave.

De MSI Optix G273QF maakt bijvoorbeeld, anders dan de schermen van de Koreaanse gigant, geen gebruik van va-paneeltechniek, maar van ips. Dat zorgt ervoor dat het bij een bepaalde groep gamers een streepje voor zal hebben, om genoemde reden. Ips blijft achter qua contrast, maar weet vaak te imponeren met responstijden. En dat is de belangrijkste graadmeter voor gaming prestaties van beeldschermen.

Met een adviesprijs van 349 euro is de Optix G273QF wat duurder dan de goedkoopste concurrenten, maar heel groot is het verschil niet. Je moet geen heel luxe monitor verwachten voor dit geld: MSI levert het op een simpele voet zonder tierelantijnen. Zaken als rgb-verlichting, hoofdtelefoondragers of een gelikt design krijg je niet voor dit budget. Wat krijg je wel?

De MSI Optix G273FQ arriveert in onderdelen, die je nog even in elkaar moet schroeven.

Uit de doos

MSI levert de monitor gedemonteerd, zoals doorgaans gebruikelijk is. Je moet de verticale drager aan de voet vastschroeven, dat gaat met een simpele duimschroef. Het aan de drager bevestigen van het in simpel plastic gevatte paneel vereist wel een schroevendraaier. Dan zijn kliksystemen wat ons betreft toch handiger. Aan de andere kant, je kan 'm ook op een vesa-steun schroeven, al dan niet in een opstelling met meerdere schermen. 

Voor het monteren van het paneel van de MSI Optix G273FQ heb je een schroevendraaier nodig.

Een displayport en hdmi-kabel zitten in de doos, evenals de extern uitgevoerde voeding. Van dat soort adapters zijn we geen groot fan, het is weer een blokje dat je ergens weg moet werken. Maar goed, de dunne kabel ernaartoe is weer eenvoudiger uit het zicht te houden dan een dikke stroomkabel. Veel opties voor kabelmanagement zijn er niet, sterker: die zijn er helemaal niet. In elk geval steken de diverse kabels niet naar achteren, maar gewoon naar onderen. Minder praktisch bij het verbinding maken, maar eenvoudiger om te bundelen en netjes weg te geleiden.

Voor het bedienen van het menu heeft de MSI Optix G273FQ dit handige pookje.

Voor de bediening van het on-screen menu zit er een joystickje rechts achter het paneel. Dat heeft MSI ooit bij Samsung afgekeken en dat is wat ons betreft een uitstekende beslissing geweest. Het menu is er eenvoudig en vlot mee te bedienen, al moet je het pookje af en toe stevig indrukken. 

Aansluiten van de MSI Optix G273QF

De monitor beschikt over twee hdmi 2.0-ingangen en een displayport 1.2 ingang. De beloofde 165 beelden per seconde haal je alleen via displayport. Via hdmi ben je beperkt tot 144 Hz. Zeker als je G273QF wilt aansluiten op een gaming laptop is dat iets om rekening mee te houden. Die zijn vaker niet dan wel voorzien van een snelle video-uitgang. Het kan, maar je haalt niet het volle potentieel uit het scherm.

Aansluitingen van de MSI Optix G273FQ

Interessant is dat je via hdmi de keuze hebt uit 60, 120 of 143,85 Hz en via displayport alleen tussen 60 en 165 Hz. 

Verder zit er een 3,5 mm audio-uitgang op de monitor, waarmee je eventueel het via hdmi of displayport doorgestuurde audiosignaal kan beluisteren. Afgezien hiervan valt er weinig aan te sluiten: geen usb-c, usb hub of andere extra's. Ook speakers zijn niet ingebouwd, maar dat is een voorziening die we zelden missen op monitoren. 

Aansluiten is dan ook eenvoudig, we verbinden met displayport, zorgen voor stroom en voila, beeld. De native resolutie van 2560x1440 beeldpunten leent zich op dit schermformaat uitstekend voor gebruik zonder schaling. We kunnen dus de volledige werkruimte benutten. 

MSI Optix G273FQ

Eerste indruk

Een snelle check leert dat de monitor de beloofde helderheid van 300 nits makkelijk haalt, we meten vrijwel exact 360 nits. Dat is ruim voldoende helder voor gebruik in flink verlichte ruimtes. De minimale helderheid is met 64 nits niet heel duister, maar laag genoeg dat je er in het donker niet snel last van zal krijgen. 

MSI Optix G273FQ menuHet on-screen menu van de MSI Optix G273QF is overzichtelijk en doelmatig. Het is verfrissend dat de fabrikant duidelijke keuzes maakt. Dit is een gaming monitor, dus hier geen srgb-preset en geen talloze aanpassingsmogelijkheden voor kleurprofielen. In plaats daarvan direct in beeld wat essentiële cijfers over de resolutie, verversingssnelheid en status van de adaptieve synchronisatie (het scherm is Freesync en G-sync compatible). 

Verder biedt het menu direct toegang tot voor gamers relevante instellingen, zijn alle opties om het beeld aan te passen qua helderheid of kleuren netjes bij elkaar gezet.

In games zet de MSI Optix G273QF een fraai plaatje neer, met mooi verzadigde kleuren. Ook bij bewegend beeld bespeuren we geen ongerechtigheden, het paneel lijkt voldoende snel te zijn. Uiteraard is testen de manier om dat te bevestigen.

MSI Optix G273FQ

Testresultaten van de MSI Optix G273QF

Je kan van alles proberen te ervaren en waar te nemen aan een monitor, maar alleen door te testen kun je er echt zinnige dingen over zeggen. We hebben de G273QF dan ook ons standaard testtraject laten doorlopen, en daarnaast nog een paar extra tests gedaan.

MSI Optix G273FQ responstijdenOm te beginnen met het belangrijkste, de snelheid. Die is opvallend goed, de 165 beelden per seconde worden grotendeels zonder ghosting getoond. MSI biedt drie overdrive-standen in het menu en selecteert daarbij standaard de middelste ('Fast'). Dat is ook de juiste keuze. De langzamere ('Normal') vertoont flink lagere responstijden, de hogere ('Fastest') produceert te veel overdrive-artefacten. Op de middelste stand is 83 procent van de gemeten pixelovergangen voldoende snel, zonder significante overdrive-fouten. Dat is een prima resultaat. Alleen bij een klein aantal 'licht naar donker' overgangen wordt de benodigde 6,06 ms niet behaald, met in het ergste geval ongeveer 2/3 frame vertraging. Dat mag geen naam hebben.

Opvallend is dat wanneer aangesloten via hdmi, de resultaten vrijwel identiek zijn. We zien dat het percentage 'snel genoeg' voor 6,94 ms (1000/144) iets stijgt naar 87 procent, maar de uitschieters blijven gelijk. Kortom, zowel op 144 als 165 Hz amper ghosting en geen overdrive-fouten: dat is een uitstekend resultaat.

Kijken we naar de overige testresultaten, dan zijn we overwegend heel tevreden. De Optix G273QF dekt het grootste deel van de srgb-kleurruimte en ook de beloofde 90% van het P3-bereik wordt behaald. Dat betekent rijke, verzadigde kleuren. Het gaat gepaard met een lage gemiddelde kleurafwijking - het kan nog beter, maar voor gaming is het zonder meer toereikend. Wil je beeldbewerken op dit scherm, dan kan dat - na kalibratie. 

Het zwakke punt van de G273QF is zonder meer het contrast, dat komt niet ver boven de 800:1 uit. Het is te wijten aan een nogal hoge zwartwaarde, waardoor zwart een beetje grijzig oogt. Dat komt vaker voor bij ips-techniek, maar het kan wel een stuk beter dan dit scherm laat zien. Als MSI dan toch ergens voor een compromis moest kiezen, is dit naar onze mening de juiste.

Conclusie

Hoewel inmiddels wat duurder dan bij verschijnen, is de MSI Optix G273QF een van de scherpst geprijsde gaming monitoren in zijn klasse. Dat wekt de verwachting dat er wellicht te veel water bij de wijn is gedaan, maar dat is niet zo. MSI heeft zeker keuzes gemaakt: de constructie is doelmatig en het ontwerp niet bijzonder flitsend. Verwacht geen extra lampjes of tierelantijnen. Maar, waar het erop aan komt is niet bezuinigd: er zit een goed paneel in deze monitor, dat zeer nette resultaten neerzet. Ook de kleurweergave is prima, waarbij het relatief grote kleurbereik zorgt voor een mooie, levendige weergave van games. 

Kortom, als je op zoek bent naar een betaalbare gaming monitor die méér biedt dan een standaard full hd-scherm, kunnen we de MSI Optix G273QF zonder meer van harte aanraden.

Aanrader November 2022 Value

MSI Optix G273QF

 

MSI Optix G273QF in een oogopslag
Afmetingen 61,5 x 44,5 x 22,8 cm
Gewicht 4,5 kg
Beeldscherm 27 inch (68,6 cm) IPS LCD
QHD (2560x1440 pixels), 109 PPI
Aansluitingen DisplayPort 1.2 x1
HDMI 2.0 x2
3,5 mm hoofdtelefoon
Snelheid 165 Hz
48-165 Hz variabele refresh
Freesync & G-Sync compatible
1 ms GtG
Helderheid 300 nits
Contrast 1000:1
Kleurweergave 93% DCI-P3
125% sRGB
8-bit kleur
Testresultaten Helderheid en contrast:
Maximaal 360 nits
Minimaal 64 nits
812:1 contrast bij 251 nits
Uniformiteit: redelijk 

Kleurweergave en - afwijking:
sRGB-dekking 98,2%
DCI-P3-dekking 90%
AdobeRGB-dekking 78,8%
Gem. kleurafwijking (dE2000): 2,16
Max. kleurafwijking (dE2000): 7,49
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,39
Kleurtemperatuur 6867 K

Responstijden (RGB10):
Optimale overdrive: OD Fast
Gemiddeld 4,55 ms
Percentage < 6,94 ms: 83,3%
Beste: 2,3 ms
Slechtste: 10,3 ms

Adviesprijs € 349
Kopen Bol.com