Review   |   Monitoren

MSI Optix MEG381CQR Plus review: deze gaming monitor gaat voor het extra features record

MSI Optix MEG381CQR Plus review: deze gaming monitor gaat voor het extra features record
De MSI Optix MEG381CQR Plus is een XL-formaat ultrawide monitor, met een groot aantal extra's voor échte liefhebbers

De MSI Optix MEG381CQR Plus is een zogeheten ultrawide monitor, beduidend breder dan een standaard beeldscherm. Daar zijn er meer van, maar op het specifieke formaat van dit model is de spoeling een heel stuk dunner. De meeste modellen met dezelfde basiseigenschappen zijn bovendien niet bestemd voor gaming. En van de paar concurrenten die er zijn, is er maar één die eenzelfde snelheid belooft als het scherm van MSI. Dat het wat mag kosten, zal niet verbazen. Wat MSI daarvoor levert, daarover gaat deze review.

MSI Optix MEG381CQR Plus

MSI Optix MEG381CQR Plus: weinig concurrenten

Zoals gezegd zijn er weinig beeldschermen die zich qua specificaties met deze MSI kunnen meten. Het totale aantal monitoren met een diagonaal van afgerond 38 inch (96,5 cm) en een '4k' resolutie van 3840x1600 bedraagt slechts een fractie van de markt. Daarbinnen zijn er nóg minder modellen die een beeldsnelheid van 144 beelden per seconde of meer beloven. De meeste concurrenten houden het bij een gezapige 60 Hz en zijn bestemd voor veeleisende kantoorgebruikers: spreadsheet-tijgers en dergelijke. Voor gaming monitoren houden we een minimumsnelheid van 120 Hz aan als vereiste om de naam te mogen dragen.

MSI Optix MEG381CQR Plus detail

De bekendste concurrent zal zonder meer LG zelf zijn, dat met zijn UltraGear 38GN950 de nodige furore heeft gemaakt. Dat scherm kan maximaal 160 beelden per seconde tonen. De MEG381CQR Plus doet er met 175 Hz een schepje bovenop. Alleen de Acer Predator X38S claimt eenzelfde snelheid.

Het is een flinke 'overklok' die MSI dus claimt. Via de DisplayPort-aansluiting stelt het een fors hogere snelheid te kunnen bewerkstelligen. Of dat in de praktijk werkt, hebben we uiteraard getest. Naast een hogere snelheid heeft de Optix MEG381CQR uiteraard meer te bieden. Dat mag ook wel, aangezien het scherm op moment van schrijven voor minimaal 1599 euro over de toonbank gaat. En dat is bij een enkele aanbieder, want bij de meeste winkels zien we een prijs van niet minder dan 2199 euro.

Toeters...

Dat is zelfs voor een high-end gaming monitor een serieus hoog bedrag. Het zal dan ook niet verbazen dat MSI alle registers heeft opengetrokken om de Optix MEG381CQR van toeters en bellen te voorzien. De solide basis van een groot, ultrawide ips-paneel met hoge resolutie is gevat in een imposante omlijsting op een nog imposantere voet. Die omlijsting heeft MSI geprobeerd enigszins small te houden aan boven- en weerszijde, maar onderaan heeft het scherm een flinke 'kin'. Daarop prijkt rechts een MEG-logo, links zit een bijzondere draaiknop met een miniatuurbeeldschermpje. En er tussenin een webcam en microfoon. Over al die extra's later meer.

MSI Optix MEG381CQR Plus

De voet zelf heeft de voor gamingmonitoren kenmerkende V-vorm en is dermate breed, dat je er ook een full-size toetsenbord probleemloos tussen kunt zetten. Dat is prettig voor gamers die graag heel dicht op het scherm zitten. Wel zijn dat meestal geen ultrawide monitorgebruikers - maar het kan, mocht je jezelf tot die groep rekenen.

MSI Optix MEG381CQR Plus voet in onderdelen

Op de voet is het paneel in hoogte verstelbaar, draaibaar en kantelbaar. Roteren naar portretstand is om voor de hand liggende redenen niet mogelijk. De behuizing van het scherm is degelijk - veel plastic, maar het voelt solide aan. De voet is grotendeels van metaal, wat het totaal gewicht flink hoger maakt, maar ook zorgt voor de nodige stabiliteit. Een beetje wiebelen doet het grote scherm wel als je het aanraakt (bijvoorbeeld om het menu in te gaan), maar dat hebben we wel eens veel erger gezien.

...bellen...

Onderaan de schermrand kan je twee zogeheten mouse bungies bevestigen, die MSI in de doos meelevert. Hiermee kan je bijvoorbeeld de kabel van je muis zo geleiden, dat deze niet in de weg ligt en toch vrij kan meebewegen. Onze ervaring is wel, dat deze bungies vrij vaak uit de onderrand vielen - ze klemmen erin vast, maar niet heel stevig.

MSI Optix MEG381CQR Plus muis bungee detail

Aan de bovenrand kan je een eveneens meegeleverd ministatief vastklemmen. Daarop kan je dan weer een camera of webcam zetten. Handig voor streamers en anderen die zichzelf optimaal in beeld willen brengen. Voor de meeste gebruikers zal het een accessoire zijn die rechtstreeks in de la verdwijnt.

...en lampjes

Daarnaast is de MEG381CQR Plus uiteraard voorzien van rgb-verlichting. Die achterop zit heet Mystic Light en kan synchroniseren met andere MSI-apparatuur die hiervan voorzien is. Aan de voorzijde zit ook een strook leds, die werken met SteelSeries GameSense. Daarmee kan je in een handvol games via de lampjes zien wat er aan de hand is. Zo kan je ze bijvoorbeeld gebruiken om in één oogopslag te zien hoe het met de gezondheid van je gamepersonage gesteld is. Het is aardig als je toevallig een van de paar games speelt die GameSense ondersteunt, maar doe je dat niet, dan zal je er niet om malen.

Dat geldt ook voor de strook verlichting op de achterkant: heel leuk voor wie daar toevallig tegenaan kijkt, maar het licht is niet sterk genoeg om te reflecteren op een achtergelegen muur. Het nut is dan ook bijzonder beperkt. MSI is niet alleen in het halstarrig blijven verlichten van achterkanten van monitoren, dus we halen er maar de schouders over op.

MSI Optix MEG381CQR Plus onder de motorkap

De hoge prijs van de MSI Optix MEG381CQR Plus zit 'm niet alleen in het exotische paneel, de extra hardware in de onderrand of in de dubbel uitgevoerde rgb-verlichting. Een deel van het bedrag zal ongetwijfeld op het conto komen van de Nvidia G-Sync Ultimate aansturing. Die moet garant staan voor een zeer lage invoervertraging en maakt de overklok naar 175 Hz via displayport mogelijk.

MSI Optix MEG381CQR Plus onder een hoek

De scaler stuurt een licht gebogen (2300R) Nano IPS paneel van LG Display aan met, we herhalen het nog maar eens, 3840x1600 pixels. Een 4k-resolutie in de breedte dus, maar niet in de hoogte. Formeel heet dit een 21:9 monitor te zijn, mara een snelle rekensom leert dat 24:10 of 12:5 de 'echte' verhouding is.

Dat paneel is voorzien van een backlight met local dimming, waardoor het een DisplayHDR 600 certificering heeft weten te behalen. Dit is overigens een vrij eenvoudige vorm van local dimming met zogeheten edge lighting in 24 zones - onvergelijkbaar dus met een direct-lit full array local dimming backlight.

Als je de Optix MEG381CQR Plus ook via de bijgeleverde usb-b kabel aansluit, kan je veel instellingen ook doen via de MSI Center software, direct onder Windows. Voor andere besturingssystemen is deze software niet beschikbaar. De usb-verbinding is ook nodig om gebruik te maken van de ingebouwde webcam en microfoon.

Aansluitingen op de MSI Optix MEG381CQR Plus

Dat brengt ons op de aansluitingen. Daarvan heeft de MSI Optix MEG381CQR Plus er nogal wat. De belangrijkste is zonder meer DisplayPort 1.4. Dat is de enige aanslutiing waarmee je de hoge verversingssnelheid kunt benutten. Via hdmi blijf je steken op net geen 85 Hz - de beide hdmi-aansluitingen zijn van het 2.0-type.

Verder treffen we de genoemde usb-b aansluiting. Via die weg stuur je een usb hub aan met drie usb-a poorten, alle werkend op 5 gigabit. Twee daarvan zitten aan de linker zijkant van het scherm, eentje zit achterop. Ten slotte zijn er nog de nodige 3,5 mm. audio-aansluitingen: twee links, een achterop. De voeding is geïntegreerd in het scherm, aansluiten gaat dus met een simpele standaard voedingskabel - geen zorgen over een baksteenadapter tussen scherm en stopcontact.

Alle aansluitingen aan de achterkant zijn naar onderen gericht, zodat je kabels netjes kan wegleiden. Het scherm kan (net) voldoende draaien en kantelen dat je kabels kunt inprikken zonder helemaal op je kop te gaan staan, maar iets meer flexibiliteit was handig geweest. Wegleiden van de kabels kan verder door een grote opening in de verticale drager van het paneel. Zo is er (net) voldoende kabelmanagement om het redelijk netjes op het bureau te laten ogen.

Bediening van de MSI Optix MEG381CQR Plus

Dat brengt ons op de bediening van het scherm. Daarvoor heeft de MEG381CQR Plus niet een, maar twee voorzieningen. Rechts achter het paneel zit het bekende joystickje. Daarmee kan je diverse snelmenu's oproepen, en het hoofd on-screen menu - afhankelijk van welke richting je het op beweegt. Dat heeft MSI behoorlijk intuïtief gemaakt, waardoor je het snel doorhebt. Het menu reageert ook lekker vlot en is goed overzichtelijk. De belangrijkste instellingen zijn direct zichtbaar in een strook bovenaan het menu.

Omdat de monitor gebruik maakt van een Nvidia G-sync scaler, is het aantal instelmogelijkheden voor de kleurweergave vrij beperkt. Het is echt een gaming monitor pur sang. Opvallend is dat de helderheidsregeling 'Piek wit (nits)' heet, in plaats van het meer gangbare 'helderheid'. De optie om het scherm op 175 Hz in plaats van 144 Hz aan te sturen vind je onder Instelling: 'DP overklokken' heet die.

HMI: leuk bedacht, maar...

Naast het joystickje kan je ook een flink draai/klikwiel gebruiken dat links in de onderrand zit. Hiermee kan je een deel, maar niet alle, van de menu-instellingen aanpassen. Daarbij moet je denken aan de beeldmodus, de overdrive-instellingen en de G-sync Esports instelling. Op een oled-schermpje ernaast zie je wat je doet. Standaard toont dit continu scrollend de belangrijkste instellingen: de resolutie, de verversingssnelheid en de gebruikt video-ingang.

Opvallend genoeg zou deze 'Human Machine Interface oftewel 'HMI', zoals MSI het noemt, nog veel meer moeten kunnen bedenken. Op de productpagina zien we onder meer 'Mystic Light', 'Shortcut', 'Volume adjustment' en 'Music switch'. Al die opties hebben we niet aangetroffen.

In de praktijk is het nut van de HMI, om het heel vriendelijk te zeggen, beperkt. Het doet niets wat je niet sneller kunt doen met de standaard osd-bediening. Het (de)activeren van de G-sync Esports optie werkte tijdens onze test helemaal niet. Daarnaast is de werking ook niet bijzonder veel gebruiksvriendelijker dan het joystickje. Je selecteert een optie door de draaiknop kort in te klikken. Je gaat een stapje terug in het menu door deze even ingedrukt te houden. Daar kwamen we proefondervindelijk achter. In de handleiding van het scherm wordt namelijk met geen woord gerept over dit onderdeel van de MEG381CQR Plus.

Dit onderdeel is leuk bedacht, maar voegt in de huidige vorm te weinig toe - terwijl het de kosten zonder meer zal opdrijven. Hier is werk aan de winkel voor MSI, als toekomstige schermen hier ook mee uitgerust moeten worden. Ons advies: hou het bij de joystick, die werkt goed en is wel zo duidelijk.

Webcam en microfoon

Je zou ze zo over het hoofd zien, maar er zit een webcam ingebouwd in de onderrand van de MEG381CQR Plus. Aan weerszijden wordt deze geflankeerd door twee microfoons. Het beeld van de camera is niet slecht, maar ook niet bijzonder goed. De resolutie is 'HD' oftewel 1280x720, wat niet overhoudt anno 2023. De automatische witbalans is heel behoorlijk, maar hij heeft moeite met invallend licht. Hieronder een vergelijking tussen de camera van de monitor en die van de laptop die op dat moment voor onze neus stond, een Dell Precision 5470.

Voor het aansluiten hiervan moet je een usb-kabel gebruiken. Nu kan je daarmee ook de usb hub van het scherm verbinden en doe je dat wellicht dus toch wel, maar een usb-c oplossing hadden we eleganter gevonden. Zeker voor gebruik in combinatie met laptops. Bovendien is de webcam niet hardwarematig afsluitbaar. Je kan hem ook niet deactiveren in het menu. Wil je zeker zijn dat er niemand meekijkt, dan is de stekker eruit trekken de enige optie - maar dan werkt je usb hub dus ook niet meer.

Het ontgaat ons een beetje waarom MSI deze voorziening inbouwt, te meer omdat het óók een standaard voor een luxere camera of webcam meelevert, die je op de bovenrand kunt bevestigen. Ook dit onderdeel zal kosten toevoegen, zowel aan onderdelen als in het productieproces. In de zakelijke markt zien we absoluut bestaansrecht voor monitoren met een geïntegreerde webcam, maar gamers zullen in de regel liever zelf hun randapparatuur kiezen.

MSI Optix MEG381CQR Plus in de praktijk

Goed, het is een scherm waar veel over te vertellen valt, maar uiteindelijk wil je er vooral naar kijken en, bovenal, op gamen. Hoe bevalt dat? Daar kunnen we kort over zijn, dat bevalt heel goed. Het grote formaat is ideaal om open world action adventures als Assassin's Creed of Tomb Raider op te spelen. De wijdse blik op de gamewereld van een ultrawide monitor is wat ons betreft altijd een pre, en op dit formaat is alles nog een stukje groter en scherper. Ook racegames zijn fijn op een scherm als dit. De resolutie is bovendien net wat minder dan bij een 'echte' 4K-monitor, waardoor je videokaart wat minder hard hoeft te werken.

De kleurweergave is uitstekend en de hdr-afstelling is prima. Games met hdr zien er daardoor nog wat briljanter uit. Natuurlijk is het niet de ervaring die je met een miniled monitor hebt, maar de piekhelderheid is beduidend hoger dan op een instap hdr- of gewone gaming monitor.

In het donker zie je wel dat zwart niet heel zwart is, een consequentie van de gebruikte paneeltechniek. Het scherm kan wel behoorlijk dimmen, dus je wordt in elk geval niet verblind als je in het duister speelt.

Gaan we met snelle shooters aan de slag, dan is het beeld wat minder rooskleurig. Op 144 Hz werkt de 'Fast' overdrive instelling het best. Daarbij zien we amper ghosting en minimale overdrive-artefacten. Alleen koop je dit scherm natuurlijk niet om op die snelheid te spelen, het belooft immers 175 beelden per seconde dankzij de 'overklok' mogelijkheid. Op die snelheid valt de beeldkwaliteit helaas tegen. Er is zichtbare ghosting, waar overdrive weinig aan doet - sterker, op de hoogste overdrive stand zien we zoveel beeldartefacten, dat die het spelplezier bederven.

Testresultaten

Die ervaring zien we bevestigd in onze testresultaten. Op het gebied van kleurweergave doet de MEG381CQR Plus nagenoeg niets verkeerd. Standaard staat het scherm op de grotere P3-kleurruimte ingesteld, wat in games in sdr zorgt voor wat oververzadigde, maar daardoor ook levendige kleuren. In hdr heeft het uiteraard de voorkeur. De kalibratie voor deze kleurruimte is zeer goed.

Ga je gewoon in Windows, in de browser of een ander programma aan de slag, dan is de sRGB-beeldmodus te verkiezen. Ook die is uitstekend afgesteld, prima geschikt voor beeldbewerking in deze kleurruimte. Ongeacht de modus valt de uniformiteit tegen. Met name aan de bovenrand van het scherm zien we dat de helderheid flink afwijkt van het midden. Dat is iets dat per model kan verschillen, maar bij ons testmodel dus minder goed dan we zouden verwachten voor de prijsklasse.

In hdr zien we een piekhelderheid van net geen 700 nits bij een venster van 9%, terwijl beeldvullend de piek afneemt tot net boven de 500 nits. Een 1% venster laat nog altijd ruim 650 nits zien, wat betekent dat in games kleine lichtbronnen goed fel overkomen - precies wat je wilt. Daarbij is vermeldenswaard dat ondanks het kleine aantal zones er relatief weinig halo's zichtbaar zijn. Alleen bij heel snelle bewegingen zie je dat het backlight het getoonde beeld niet kan bijhouden. Wederom, een miniled backlight zou het beter doen, maar MSI weet uit de beschikbare techniek te halen wat erin zit.

De responstijdmetingen zijn voor 144 Hz heel behoorlijk, 80 procent van de gemeten helderheidovergangen zijn snel genoeg om de beloofde beeldsnelheid te behalen. Daarvoor is de Fast instelling de beste van de drie opties die het scherm biedt. Op 175 Hz is dat helaas niet zo. Zonder overdrive is 40 procent van de metingen voldoende snel, bij de Fast instellingen is dat 30 procent - mede doordat daar al sprake is van forse overshoot. Op de Faster instelling vertoont maar liefst tweederde van de metingen te veel overshoot.

De input lag is wel keurig, met een minimum onder de 3 milliseconden en een gemiddelde net boven de 6 milliseconde.

Conclusie

De MSI Optix MEG381CQR Plus is een in veel opzichten indrukwekkend scherm: formaat, resolutie, voorzieningen, MSI heeft duidelijk geprobeerd alles uit de kast te trekken. Dat heeft wel geresulteerd in een product met een prijs die zelfs voor een high-end gaming monitor aan de hoge kant is. En dat zegt wel iets, want dit is geen monitorklasse waarbij op een paar honderd euro gekeken wordt. Voor deze vraagprijs verwachten we dan ook het beste van het beste, op álle vlakken.

Dat biedt de MEG381CQR Plus simpelweg niet. De belangrijkste claim van het scherm, 175 beelden per seconde, blijkt in de praktijk te optimistisch. De pixels kunnen niet voldoende snel van helderheid wisselen om ghosting- en artefactvrije weergave te leveren. Alle andere aspecten, van de uitstekende kleurweergave tot de riante uitrusting, zijn hieraan uiteindelijk ondergeschikt.

Weinig één op één concurrenten, maar...

Kijken we dan naar de concurrentie, dan wordt het erg moeilijk deze monitor aan te raden. Ben je gebrand op de combinatie van formaat en resolutie, dan levert LG de 38GN950 voor pakweg de helft van deze prijs. De beloofde snelheid van 160 in plaats van 175 Hz neem je dan, denken wij, wel voor lief.

Wil je per se 175 Hz, dan is een van de oled ultrawide modellen op de markt de betere keuze. Al lever je dan pixels in, de Alienware AW3432DW, Samsung Odyssey OLED G8 en Philips Evnia 34M2C8600 kosten alle ook beduidend minder. Als je nog even wacht, verschijnen diverse 45-inch oled-schermen met 240 Hz op de markt, zij het ook met een lagere resolutie dan deze MSI. Is 4K grootbeeld je ideaal, dan kan je bijvoorbeeld terecht bij de Asus ROG Swift OLED PG42UQ (1699 euro) of de Philips Evnia 42M2N8900 - al moet je het dan doen met een snelheid van 138 Hz.

Op moment van schrijven zien we de MEG381CQR Plus bij één winkel voor 1599 euro staan - voor die prijs is het een wat ander verhaal, al blijft het fors meer dan de concurrent van LG. MSI levert wel een hoop extra's, dus als die je allemaal aanspreken, is de aanschaf wellicht te verantwoorden.

MSI Optix MEG381CQR Plus in een oogopslag
Afmetingen 89,7 x 45,5 x 35,6 cm
Gewicht 10,7 kg
Beeldscherm 37,5 inch (95,25 cm) IPS LCD
UWQHD+ (3840x1600 pixels)
Snelheid 175 Hz (DisplayPort overklok)
1 ms responstijd
Nvidia G-Sync Ultimate
Helderheid 400 nits (SDR)
600 nits (piek HDR)
Contrast 1000:1
KLeurweergave 96,2% DCI-P3
128,7% sRGB
10-bits (1,07 mld. kleuren)
Aansluitingen 2x HDMI 2.0 (max 85 Hz)
1x DisplayPort 1.4
1x USB-B 5 Gbit/s
3x USB-A 5 Gbit/s
2x 3,5 mm in (microfoon)
1x 3,5 mm uit (hoofdtelefoon)
Bijzonderheden Mystic Lighting rgb-verlichting
HD webcam, stereo microfoons
HMI bediening met mini-OLED
2x Muis bungee
Schroefdraad clip voor camera
SteelSeries GameSense
Ergonomie 10 cm hoogte verstelbaar, -5-15° kantelbaar, -30-30° zwenken
Testresultaten

Helderheid en contrast SDR:
Maximaal 452 nits 
Minimaal 40 nits
817:1 contrast bij 250 nits
Uniformiteit: matig

Piekhelderheid HDR:
1% venster: 652 nits
9% venster: 683 nits
100% venster: 515 nits

Kleurweergave en - afwijking:
sRGB-dekking 99,3%
DCI-P3-dekking 92%
AdobeRGB-dekking 79,7%

Standaardweergave vs sRGB:
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,99
Max. kleurafwijking (dE2000): 5,27
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,15
Kleurtemperatuur 7087 K
Gem. gamma: 2,23

Standaardweergave vs DCI-P3:
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,14
Max. kleurafwijking (dE2000): 3,41
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,19
Kleurtemperatuur 7101 K
Gem. gamma: 2,22

sRGB-modus:
Gem. kleurafwijking (dE2000): 0,5
Max. kleurafwijking (dE2000): 1,25
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,17
Kleurtemperatuur 7101 K
Gem. gamma: 2,21

Responstijden (144 Hz, Fast):
Gemiddeld 4,81 ms
Percentage < 6,94 ms: 80%
Beste: 1,9 ms
Slechtste: 9,1 ms

Responstijden (175 Hz, Fast):
Gemiddeld 7,06 ms
Percentage < 5,71 ms: 30%
Beste: 3 ms
Slechtste: 13,1 ms

Input lag:
Min. 2,9 ms
Gem. 6,5 ms
Max. 9,5 ms

Adviesprijs € 2199
Koop Bol.com