Nieuwe topmodel OnePlus 10 Pro zet vol in op fotografie - maar is nog niet buiten China te koop
De OnePlus 10 Pro is alweer de tiende generatie van wat ooit jong, aanstormend talent in de smartphonemarkt was. Veel is sindsdien veranderd. Een scherpe prijs voor hoge prestaties is al lang niet meer kenmerkend. Smartphones draaien om meer dan alleen een snelle chip en luxe behuizing. Dat maakt ze duurder, ook OnePlus ontkomt daar niet aan. Dat geldt bovenal voor de meest luxe 'Pro' modellen van het merk. Ook de OnePlus 10 Pro zal niet goedkoop worden. Naar de prijs is het vooralsnog gissen, want alleen in China kan je 'm kopen.
OnePlus 10 Pro met ColorOS
Mocht je hem in China willen gaan bestellen, bedenk dan dat de OnePlus 10 Pro daar met ColorOS wordt geleverd. Inderdaad, de schil rond Android van Oppo. Begin vorig jaar kondigden de bedrijven al aan hun ontwikkeling samen te doen in OPlus. Dat is weer een apart onderdeel van moederbedrijf BBK Electronics. Het hier te lande minder bekende RealMe maakt daar bijvoorbeeld ook deel van uit.
Het is een logisch gevolg van de ontwikkeling van smartphones. De hardware - chip, scherm, opslag, etc. - maakt steeds minder het verschil. Hoe die hardware wordt benut, is waar fabrikanten zich nog mee kunnen onderscheiden. Een high-end camerachip is niets waard als de camerasoftware niet van hoog niveau is. Om alles uit een miniatuurlens en sensor te halen, zijn geavanceerde algoritmes nodig. Ook voor andere functies komt steeds vaker een vorm van kunstmatige intelligentie kijken.
De hiervoor benodigde investeringen zijn voor individuele merken niet meer op te brengen. Voor bedrijven die al deel uitmaken van hetzelfde concern, is het niet logisch om zelfstandig steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Keerzijde is wel, dat de toestellen nog meer op elkaar gaan lijken. OnePlus heeft al laten weten te werken aan een samenvoeging van OxygenOS en ColorOS, onder de noemer 'OnePlus 2.0'.
In Europa en Amerika zal de OnePlus Pro 10 wel nog met OxygenOS te koop zijn, blijkens het bericht dat we ontvingen. Mogelijk is de extra tijd die het kost om dat aan te passen voor de OnePlus 10 Pro één reden voor de latere verschijning buiten China.
Waar zijn de OnePlus 10 en de OnePlus 9T?
Een andere reden is waarschijnlijk de aanhoudende supply chain crisis. Chiptekorten betekenen dat fabrikanten niet de gewenste volumes kunnen produceren. Ze moeten dus keuzes maken. Eerst de ene markt, dan de andere. Niet bepaald waar je aan denkt bij een globale markt, maar nood breekt (markt)wet.
Ook het uitbrengen van meerdere toestellen tegelijk lijkt in elk geval tijdelijk overboord gezet. De afgelopen generaties kwam OnePlus gelijktijdig met een 8 en een 8 Pro, een 9 en een 9 Pro, enzovoorts. Van een OnePlus 10 hebben we nog niets vernomen. Een T-uitvoering, die OnePlus de laatste jaren een paar maanden na de introductie van de nieuwe modellen uitbracht, lijkt ook niet op de roadmap te staan. Sterker, de 9T gaat er in elk geval niet komen (al komt er wel een 9RT in India).
Hasselblad camera en 80W opladen
De OnePlus 10 Pro lijkt meer dan ooit de nadruk op de camera te leggen. Het bedrijf heeft in het verleden al meerdere malen erkend achter te blijven bij marktleiders Samsung en Apple op cameragebied. Met een 'tweede generatie Hasselblad Camera for Mobile' moet de camera beter dan ooit zijn. OnePlus benadrukt de mogelijkheid meer kleuren te verwerken, ondersteuning voor raw-formaat digitale negatieven en meer instelmogelijkheden voor video-opnames. De OnePlus 10 Pro krijgt drie camera's, waaronder een groothoek met optionele fisheye en een op het eerste gezicht wat onderbemeten 8-megapixel 3,3x zoomcamera. Daarnaast moet de OnePlus 10 Pro video kunnen opnemen in 4K met 120 beelden per seconde, en super slow-motion in full hd met 240 beelden per seconde.
Ook met opladen, toch een beetje het stokpaardje van OnePlus en Oppo, zet het weer een stap. De OnePlus 10 Pro heeft 80W 'SuperVooc', en kan bovendien met 50W AIRVOOC ook snel draadloos laden. Ter vergelijking, de snelste Qi-laders doen momenteel 15 watt.
Het 3216x1440 pixels tellende 6,7-inch (17 cm) grote oled-scherm maakt gebruik van een energiezuinig ltpo-substraat. Het kan dynamisch de beeldsnelheid variëren van 1 tot 120 Hz en ook zo energie besparen. OnePlus heeft het formaat redelijk beperkt weten te houden, maar met 200 gram is de OnePlus 10 Pro geen lichte jongen geworden.
Prijs en beschikbaarheid OnePlus 10 Pro in Nederland
De OnePlus 10 Pro is sinds 13 januari te koop - in China. Wanneer de OnePlus 10 Pro hier beschikbaar zal zijn, is niet bekend. 'Later in 2022', meer kunnen we er niet van maken. Ook een prijs weten we nog niet. Omgerekend komt de prijs in China op pakweg 645 tot 728 euro. De OnePlus 9 Pro kostte hier bij introductie 899 euro voor de 128 GB versie. Het is niet onaannemelijk dat de OnePlus 10 Pro een vergelijkbaar bedrag gaat kosten.
OnePlus 10 Pro in een oogopslag | |
Afmetingen | 16,3 x 7,4 x 0,86 cm |
Gewicht | 200,5 gram |
Kleuren | Volcanic Black, Emerald Forest |
Beeldscherm | 6,7 inch (17 cm) AMOLED Corning Gorilla Glass Victus 20,1:9 verhouding 3216x1440 pixels, 525 ppi 1-120 Hz verversingssnelheid Kleurbereik: DCI-P3 Kleurdiepte: 10-bits |
Camera's |
Hoofdcamera: Groothoek: Tele (zoom): Front / selfiecamera: Video-opnames: |
Draadloos | 4G LTE Cat 18 upload/download 5G WiFi 6 Bluetooth 5.2 NFC GPS, Glonass, Galileo, Beidou |
Processor | Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 Qualcomm X65 5G |
WErkgeheugen en opslag |
8 GB / 12 GB 128 GB / 256 GB UFS 3.1 |
Accu | 5000 mAh (2x 2500 mAh) 80W SuperVOOC opladen 50W AIRVOOC draadloos laden |
Adviesprijs | n.n.b. |