Review   |   Smartphones

OnePlus 10 Pro review: geen echte OnePlus meer

OnePlus 10 Pro review: geen echte OnePlus meer
De OnePlus 10 Pro is nog altijd een heel fraai toestel, maar software en camera voldoen niet aan de verwachtingen.

De in januari al aangekondigde OnePlus 10 Pro ligt vanaf vandaag in Nederland in de winkel. Hoewel het toestel op het eerste gezicht behoorlijk op zijn voorganger lijkt, zijn de verschillen met de OnePlus 9 Pro groot. Die zitten niet zozeer in de basiseigenschappen, maar wel in andere dingen die je beslist gaat merken tijdens het gebruik. OnePlus is een merk dat een trouwe schare fans heeft verzameld, maar de vraag is of die heel blij gaan worden van dit nieuwste model. Bekend is natuurlijk dat het onderscheidende besturingssysteem, OxygenOS, samengaat met ColorOS van zustermerk Oppo. Dat is dan ook een bijzonder aandachtspunt in deze review. Daarnaast maken we gewoon de balans op: is de OnePlus 10 Pro een waardige opvolger die recht doet aan de reputatie van het bedrijf - of niet?

OnePlus 10 Pro vs OnePlus 9 Pro verschillen en overeenkomsten

We beginnen met de uiterlijke overeenkomsten en verschillen tussen OnePlus 9 Pro en OnePlus 10 Pro. Op het gebied van schermgrootte en afmetingen zijn er geen noemenswaardige verschillen. Het nieuwere toestel is een fractie breder en een tiende millimeter dunner: dat merk je niet. Ook het gewicht is nagenoeg gelijk. Daardoor ligt de OnePlus 10 Pro net zo in de hand als de 9 Pro. Ook het beeldscherm is hetzelfde, een uitstekend en haarscherp oled-scherm dat soepel en met variabele snelheid heldere beelden toont. De indruk is nog altijd van een premium, luxe smartphone. Alleen wel nagenoeg dezelfde als die van vorig jaar. 

OnePlus 10 Pro

Qua werkgeheugen en opslagruimte zijn er ook geen verschillen. Zelfs de camera's komen grotendeels overeen. Op de OnePlus 10 Pro is de 2-megapixel monochrome sensor weggelaten. Geen groot verlies wat ons betreft, weinig eigenaars gebruikten die camera daadwerkelijk. Prettig is dat er zowel een riante groothoek is als een qua scherpte wat minder riante zoomlens, die beelden wel 3,3x optisch dichterbij haalt. Als we in de specificaties duiken, valt op dat de groothoek van de 10 Pro van een andere fabrikant is, en minder lichtsterk. Het is een kleinere sensor, met evenveel pixels.

Het grootste technische verschil tussen de toestellen zit in de processor. Was dat nog een Qualcomm Snapdragon 888 5G in de OnePlus 9 Pro, bij de OnePlus 10 Pro is het een nieuw topmodel. De Snapdragon 8 Gen 1 heeft beduidend meer rekenkracht, zowel voor gewone toepassingen als voor graphics. Dat is zonder meer een upgrade, al zal je die meer merken bij een moderne game dan bij een beetje scrollen door je social feeds.

OnePlus 10 Pro OnePlus 10 Pro: Never Settle? Mwah... OnePlus 10 Pro OnePlus 10 Pro OnePlus 10 Pro OnePlus 10 Pro

Accu: laden en gebruikstijd van de OnePlus 10 Pro

Ondanks de nagenoeg gelijke afmetingen heeft OnePlus wel een iets grotere accu in de 10 Pro weten te proppen, van 5000 mAh in plaats van 4500 mAh. Die kan bovendien nog net iets sneller snelladen, met 80 watt in plaats van 65 watt. Onder de streept duur het laden daardoor ongeveer even lang: een half uur van nul naar honderd procent. Draadloos opladen doet het nieuwe model ook weer op 50 watt; de accu is hiermee binnen 45 minuten vol.

Op het gebied van gebruikduur zien we hetzelfde. Het ligt er natuurlijk maar net aan waar je een smartphone voor gebruikt. Met bellen, mailen en WhatsAppen, afgewisseld met een beetje Pokémon Go, doe je pakweg anderhalve dag met een volle accu. Dat is in de hoge prestatiemodus - het kan nog langer, maar dat gaat wel gepaard met ergernissen.

Kiezen of delen: langere accuduur, of betere gebruikservaring

De specificaties, prestaties en accuduur zijn dus uitstekend. Helaas gooit de software roet in het eten. Om die software, specifiek de OxygenOS schil die OnePlus rond Android plaatst, is veel te doen geweest. Niet alleen omdat die de prestaties begrenst, maar ook om de veranderingen die OnePlus doorvoerde. In het gebruik van apps merk je weinig van de inmiddels optioneel geworden prestatiebeperking, maar standaard is OxygenOS 12 storend bezig. Het zorgt ervoor dat apps zich onnodig afsluiten en dat notificaties niet binnenkomen. Met de 'hoge prestatiemodus' kun je dit voorkomen, maar dat de OnePlus 10 Pro dit soort dingen doet, irriteert.

OnePlus 10 Pro extra functiesDe reden voor dit gedrag is de beloofde accuduur. OnePlus wil dat zijn toestellen energiezuinig zijn, maar doet dat op een manier die ten koste gaat van de gebruikerservaring. Schakel je deze functie uit, dan lever je flink in op je accuduur. Toen OnePlus deze functie middels een update uitbracht op de OnePlus 9 Pro zorgde het voor veel beroering onder de gebruikers van het merk. Bij de OnePlus 10 Pro houdt het bedrijf dus vast aan deze insteek, die ondertussen niet minder vervelend wordt.

Het doet afbreuk aan de 'Never settle' belofte van het merk. Hoe onrealistisch die ook is, voelt het niet goed dat je als gebruiker zo met de beperkingen van de techniek wordt geconfronteerd. Laten we ook eerlijk zijn, er is niets mis met anderhalve dag accuduur. Dat het langer kan door de hoge prestatiemodus uit te schakelen, zou een aardige bonus zijn. Alleen als standaardoptie is het niet de juiste keuze.

OxygenOS en ColorOS samen: Frankenstein

Helaas zijn we er hiermee niet met de software-ervaring van de OnePlus 10 Pro. Er is al veel geschreven over de samenvoeging tussen OxygenOS en ColorOS. Een korte samenvatting. OxygenOS, de 'schil' rond Android, was geliefd bij gebruikers vanwege de 'kale' ervaring. OnePlus veranderde weinig aan Android, wat de snelheid ten goede kwam. Wel voegde het functies toe waarmee power users de toestellen naar de eigen hand konden zetten. Dit is een heel andere benadering dan van zusterbedrijf Oppo bij ColorOS. Die schil is nauwelijks herkenbaar als Android, zoveel aanpassingen zijn er gedaan. Hiermee geeft Oppo de eigen toestellen meer een eigen gezicht, maar het vergt ook veel gewenning.

Het samenvoegen van deze twee uitersten beloofde dan ook weinig goeds voor liefhebbers van OxygenOS. Hoewel het besturingssysteem ook bij de OnePlus 10 Pro zo heet, is het nauwelijks herkenbaar voor vaste gebruikers. Dat komt zowel door de toevoeging van allerlei toeters en bellen uit ColorOS, als door de integratie van nieuwigheden vanuit Android 12. Hoewel de eerste indruk lijkt mee te vallen, blijkt de invloed van ColorOS zodra je de instellingen induikt. Waar je in het 'oude' OxygenOS meer in een oogopslag ziet, moet je in de laatste versie meer zoeken en scrollen.

We noemen een paar zaken waar we tegenaan liepen: de applade is aangepast, waardoor je minder apps ziet. Bij de instellingen missen we uitleg over de functies. Dan is er de OnePlus Shelf, een extra omgeving met onderdelen die elders ook bereikbaar zijn. Ook is de omvang van de app-iconen opeens anders. Voor vaste OnePlus gebruikers is de kennismaking met OxygenOS 12 een reeks kleine irritaties, die zich na verloop van tijd samenballen in een berg van ergernis. Nieuwe gebruikers zal het wellicht minder storen, maar ook voor hen is de Frankenstein interface een weinig fraaie ervaring.

OnePlus 10 Pro vs 9 Pro - home screen aanpassen OnePlus 10 Pro vs 9 Pro - app drawer OnePlus 10 Pro vs 9 Pro - apparaatinfo OnePlus 10 Pro vs 9 Pro - beveiliging OnePlus 10 Pro vs 9 Pro - instellingen OnePlus 10 Pro vs 9 Pro - privacy OnePlus 10 Pro vs 9 Pro - wifi netwerken

Foto's met de OnePlus 10 Pro: hetzelfde als met de OnePlus 9 Pro

De camera’s waren nooit dé reden om voor een OnePlus-toestel te kiezen. Toch legt het bedrijf daar ieder jaar de nadruk op. Dat moet ook wel, want camera's zijn het voornaamste onderdeel waarmee smartphonefabrikanten zich nog kunnen onderscheiden. Ook dit jaar lukt dat OnePlus weer niet echt. Het komt niet doordat de hoofdsensor dezelfde is als in het model van vorig jaar. Ook de wat minder lichtsterke ultragroothoek sensor van Samsung in plaats van Sony is er niet debet aan. Het zit evenmin in de afwezige monochroom camera. Het heeft alles te maken met, jawel, software. Camerakwaliteit is al jaren veel minder een kwestie van megapixels, en veel meer van slimme algoritmes die alles uit een sensor weten te halen. 

Om met het positieve nieuws te beginnen, de OnePlus 10 Pro en OnePlus 9 Pro leveren nagenoeg dezelfde kwaliteit af. Dat betekent dat je gedetailleerde en kleurrijke foto's en video's kunt verwachten. Prima te gebruiken met een filter op social media. Waar het aan schort is de mate van kleurenrijkdom, die is tamelijk oerdreven. Leuk dat het van het mooie oled-scherm afknalt, maar kleurecht is het niet. Verrassend, want OnePlus werkt al een tijdje samen met Hasselblad, dat onder meer voor kleurcorrectie moet zorgen. 

Buitenfoto's van de OnePlus 10 Pro zijn niet slecht, maar de kleuren zijn tamelijk oververzadigd. Er kunnen best fraaie plaatjes uit de camera van de OnePlus 10 Pro rollen. OnePlus 10 Pro foto met de groothoekcamera... ...en met de standaardcamera De zoomcamera van de OnePlus 10 Pro heeft beduidend minder pixels. OnePlus 10 Pro foto met nachtmodus actief OnePlus 10 Pro foto met nachtmodus actief ...en zonder nachtmodus ...en met nachtmodus actief OnePlus 10 Pro foto zonder nachtmodus

Andere app is aan te bevelen

Met een andere app dan de standaard camera-app is daar veel aan te doen. Gebruik je bijvoorbeeld GCam, dan komen de foto’s veel natuurlijker over. Vergeleken met de standaardapp ogen ze soms flets, maar dan is wat je vastlegt ook flets. Een nadeel van het gebruik van een andere app is dat die niet altijd overweg zal kunnen met de 10-bits kleurverwerking die OnePlus biedt.

Ongeacht de camera-app vallen beelden met weinig licht tegen. We zien al snel storende artefacten in beeld. Nachtfotografie is iets waar veel concurrenten juist grote schreden in weten te zetten. Op de OnePlus 10 Pro komen foto's die je in de avond maakt, of in donkere omgevingen, slecht uit de verf. Details vallen weg, kleuren zijn minder pakkend. Bovendien ogen foto’s soms een beetje bewogen, omdat het systeem vereist dat je je handen stilhoudt. Dat heeft te maken met de langere sluitertijd die het toestel nodig heeft tijdens het vastleggen. De concurrentie, zeker de grote namen als Samsung en Apple, maar ook diverse anderen, doen dit beter.

Conclusie

De OnePlus 10 Pro laat ons enigszins teleurgesteld achter. Er waren altijd drie goede redenen om voor een OnePlus smartphone te kiezen. Een premiumervaring, een aantrekkelijke prijs en een gestroomlijnd besturingssysteem in de vorm van de OxygenOS schil. De premiumervaring biedt de OnePlus 10 Pro zeker, zij het wel, dezelfde als het toestel van vorig jaar. De prijs? Inmiddels betaal je 900 euro voor de goedkoopste uitvoering van de OnePlus 10 Pro. Dat valt gezien de specificaties mee, ook vergeleken met topmodellen van de concurrentie. Maar als je bedenkt dat de eerste OnePlus One ooit minder dan 300 euro kostte, is het wel even slikken. Het besturingssysteem is alleen in naam nog OxygenOS. Het lijkt even op wat gebruikers verwachtten, maar onder de motorkap is het een weinig aantrekkelijke samensmelting van Android 12, het OxygenOS van weleer en vooral veel ColorOS.

Daarmee is veel van de identiteit ingeleverd van wat een OnePlus toestel maakte. Gebleven is, naast het premium design, helaas ook een camera die de concurrentie niet kan bijbenen. Ondanks de samenwerking met Hasselblad slaagt OnePlus er niet in kleuren en nachtfotografie naar het gewenste niveau te tillen. De hiervoor vereiste softwareontwikkeling is dan ook kostbaar, en vermoedelijk dé reden voor de nauwere samenwerking met Oppo. Voor moederbedrijf BBK is het waarschijnlijk niet meer rendabel om elk van de dochters eigen cameratechniek te laten ontwikkelen.

Heb je de OnePlus 9 Pro, dan is er weinig reden om over te stappen naar de opvolger. Ook als je nu op zoek bent naar een nieuwe smartphone is het de vraag of dat de OnePlus 10 Pro moet zijn. Het heeft nog altijd uitstekende eigenschappen, van het fantastische scherm tot de riante accucapaciteit en hoge laadsnelheid, maar het mist de onderscheidende eigenschappen die OnePlus ooit kenmerkten. 

 

OnePlus 10 Pro in een oogopslag
Afmetingen 16,3 x 7,4 x 0,86 cm
Gewicht 200,5 gram
Kleuren Volcanic Black, Emerald Forest
Beeldscherm 6,7 inch (17 cm) AMOLED
Corning Gorilla Glass Victus
20,1:9 verhouding
3216x1440 pixels, 525 ppi
1-120 Hz verversingssnelheid
Kleurbereik: DCI-P3
Kleurdiepte: 10-bits
 
Camera's

Hoofdcamera:
Sony IMX789 1/1,43" sensor
48 megapixels
Optische beeldstabilisatie
7-segments lens
f/1.8 diafragma
23 mm brandpuntsafstand (equiv.)

Groothoek:
JN1 1/2,76" sensor
50 megapixels
6-segments lens
Beeldhoek 1: 150 graden (fisheye)
Beeldhoek 2: 120 graden

Tele (zoom):
8 megapixels
Optische beeldstabilisatie
f/2.4 diafragma
3,3x zoom

Front / selfiecamera:
Sony IMX615
32 megapixels
Elektronische beeldstabilisatie
Fixed focus

Video-opnames:
4K UHD: tot 120 fps
8K: 24 fps
1080p: 30/60 fps
1080p super slow motion: 240 fps
720p super slow motion: 480 fps

Draadloos 4G LTE Cat 18 upload/download
5G 
WiFi 6
Bluetooth 5.2
NFC
GPS, Glonass, Galileo, Beidou
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
Qualcomm X65 5G
WErkgeheugen
en opslag
8 GB / 12 GB
128 GB / 256 GB UFS 3.1
Accu 5000 mAh (2x 2500 mAh)
80W SuperVOOC opladen
50W AIRVOOC draadloos laden
Adviesprijs € 889 (8GB/128GB)
€ 999 (12GB/256GB)