Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Razer Moray review: oortjes met kabel zoeken gamers en streamers

De Razer Moray is een in-ear monitor hoofdtelefoon, gericht op gamers en streamers. Voor die markt bijzonder, maar in de wereld van 'head-fi' bijna een instapmodel - dat overigens zeker niet teleurstelt.
De Razer Moray is een in-ear monitor hoofdtelefoon, gericht op gamers en streamers. Voor die markt bijzonder, maar in de wereld van 'head-fi' bijna een instapmodel - dat overigens zeker niet teleurstelt.

Met de Moray verbreedt Razer zijn al indrukwekkend groot aanbod aan gaming-producten, maar wel met iets verrassends. Het zijn IEM oortjes, oftewel een in-ear monitors. Niet draadloos, maar met een kabel. Insteken en je hebt geluid, moeilijk is het niet. De Moray is dus vooral geen complex ding, wat zeker een deel van de aantrekkingskracht vormt. Met een aantal zaken moet de Razer Moray toch boven uitsteken. Zoals met een THX-label, naast een geluidstuning die uren luisteren moet toelaten en echt detail belooft.

Razer Moray in-ears

Razer Moray: niet heel duur voor in-ear monitors

Met een kostprijs van 150 euro is de Moray niet goedkoop, maar ook niet heel duur. Zowel niet voor een gaming hoofdtelefoon, als wat breder bekeken in de context van luxere in-ear hoofdtelefoons voor audioliefhebbers. In die wereld van head-fi is er namelijk heel wat te koop. Ook modellen die met vergelijkbare eigenschappen zwaaien als deze oortjes van Razer. Goedkoper spul is er zeker, al is de bouwkwaliteit zelden zo goed als beloofd. Hetzelfde geldt voor het akoestisch ontwerp. Vergelijkbaar geprijsd met de Moray zijn dan weer bijvoorbeeld de Sennheiser IE200’s. Ook bij ons goed verkrijgbare Chinese merken als FiiO, Moondrop of Shanling zitten in hetzelfde terrein.

Je kunt natuurlijk ook véél meer uitgeven. De 1200 euro kostende IE900’s van Sennheiser zijn maar het tipje van de ijsberg. In-ear monitors of IEM’s met op maat gemaakte doppen kunnen vlot duizenden euro’s kosten. Verrassend? Tja, draadloze oordoppen oftewel TWS’en mogen dan razend populair zijn, er zijn ook veel mensen die liever in-ears met een kabel gebruiken. Je hoeft dit type oortjes niet op te laden of te updaten, om maar twee voordelen op te noemen.

Stabiel en aangenaam zittend

De Razer-oortjes maken bij het uitpakken en passen een goede indruk. Hoewel de gitzwarte Moray-toestellen wat groter zijn, hebben ze een vorm die goed aansluit bij een typische oorschelp. Kies de juiste maat dop en het apparaat zal zich goed vastklemmen in je oor. Aan de binnenkant van elk oortje is er nog een klein uitstulping. Die past normaliter onder de bovenste plooi van je oorschelp. De concha cymba heet dat, zo leert even googlen. Weer wat triviakennis erbij, maar het zorgt wel dat de Moray heel goed blijft zitten.

Razer Moray in-ears

Net zoals bij veel andere in-ears, is het de bedoeling dat je de gevlochten draad achter je oorschelp drapeert. Het snoer loopt dan achter je oor door en langs je hals, wat de kans verkleint dat je bij het gamen verstrikt raakt in de kabel. De gevlochten kabel is trouwens beperkt microfonisch, wat heel goed is. Dat wil zeggen dat het geen lawaai doorspeelt aan je oren als het beweegt over je kledij.

Waar is de microfoon?

Over een microfoon gesproken: die is er niet. Dat is toch een opvallende afwezigheid bij een in-ear die gamers of streamers wil verleiden. Misschien dat Razer je liever een standalone microfoon of iets als de Seiren BT ziet kopen. Eerlijk gezegd: als je wil streamen, zal zo'n externe oplossing ook wel betere kwaliteit bieden. Toch is het geheel weglaten van een microfoon ook wel karig.

Positief is dat oortjes zijn uitgerust met een standaard MMCX-connectoren. Als de kabel met 3,5-mm jack versleten is, kan je deze dus vervangen door een nieuwe, ook van derden. Dat maakt de Moray weer wat duurzamer. De toestellen zelf zien er ook wel uit alsof ze tegen een stootje kunnen.

Razer Moray in-ears

Het mysterie van de musketon

Misschien omdat we regelmatig duurdere headsets en in-ears reviewen voor hifi.nl zijn de verwachtingen over meegeleverde extra’s beperkt. Er zijn wel wat merken – met name FiiO – die heel veel accessoires meeleveren, ook bij goedkopere producten. Los van die uitzonderingen kun je over het algemeen niet al te veel verwachten bij iets dat 150 euro kost. Vinden we niet zo erg, het is beter dat het geld gebruikt wordt voor het akoestische gedeelte. Toch is het fijn om te zien dat Razer in elk geval een zeer degelijk etui meelevert. Het ziet er duurzaam uit en de Moray kan er veilig in worden opgeborgen.

Razer Moray in-ears

Oh ja, je vindt ook een musketon in de case, zo’n freebie dat steeds meer fabrikanten voor een of ander mysterieuze reden je cadeau doen. Handiger is dat je twee keer drie paren doppen krijgt in drie maten. Je kunt kiezen tussen siliconen tips of dopjes uit memoryfoam. Die laatste vinden we altijd beter zitten; je duwt ze samen en laat ze opzwellen in je oorkanaal. Wel worden dit soort schuimdoppen sneller vuil. Het is gelukkig een standaardmaat, die je makkelijk en goedkoop kunt vervangen wanneer nodig.

Hybride driver-ontwerp van de Razer Moray

Door te opteren voor een dubbele driver of speakertje per oortje kiest Razer voor een populair hybride design dat doorgaans goed werkt. Het gaat dan om een dynamische driver die lage en middentonen voor z’n rekening neemt, terwijl een zogenaamde armature-driver het hoogdetail produceert. De uitdaging bij dit soort designs is altijd dat de verschillende drivers gelijk in fase moeten spelen. Dat is moeilijker dan het lijkt en de reden dat sommige merken zweren bij één driver per oor. Sennheiser is er zo eentje, bijvoorbeeld. Het voordeel is dan weer dat elke gespecialiseerde driver net wordt aangewend voor het domein waarin het sterkst presteert.

Volgens de specificaties van Razer bezit de Moray een impedantie van 32 ohm en een gevoeligheid van 106 dB. Voor een in-ear is dat wat hoger, maar ook niet problematisch. We merkten wel dat iets meer power nodig was. Mocht je nog een smartphone of tablet met hoofdtelefoonuitgang hebben, dan zal de Moray in combinatie daarmee wellicht niet zo luid spelen. Op een DAP is het geen probleem. Via een smartphone werk je best met een externe mobiele DAC, zoals de (duurdere en grotere) iFi Audio xDSD Gryphon of een (goedkope en USB-stickformaat) Lootoo PAW S1. Die beide toestellen konden de Razer in onze test prima aansturen.

Razer Moray in-ears

Razer Moray lost beloften (grotendeels) in

Razer belooft veel als het gaat om de Moray. Dan is het maar goed, dat de meeste daarvan wel kloppen. De ergonomische vorm en het lagere gewicht maakt het inderdaad mogelijk om deze oortjes heel de dag te dragen. Dat de mantel van de kabel relatief stil is en niet onaangenaam aanvoelt helpt enorm om je te laten vergeten dat je in-ears draagt. Het comfortgehalte is dus hoog. Naar z’n publiek van gamers stelt de fabrikant dat als heel uniek voor,  zo werkt marketing nu eenmaal. Wie een beetje bekend is met dit type hoofdtelefoon weet dat je goed comfort ook bij bij andere gevestigde merken zal vinden. Dat is ook logisch: je mag wat eisen als je meer uitgeeft aan in-ears.

Op het vlak van geluidskwaliteit zwaait Razer met een THX-label. Dat is niet zo betekenisvol, buiten dat je dan weet dat de Moray qua (vermijden van) vervorming goed presteert. Verder stelt Razer dat er ingezet is op een sound die weinig vermoeit en een brede soundstage. Ook dat zijn geen overdreven claims. Zowel bij muziek als bij video levert de Moray een iets heldere klank die inderdaad naar in-ear-normen breder en ruimer overkomt. Het is een flink contrast met de sound van de meeste gaming-headsets, die vaak wat doffer en baszwaar zijn. Tegelijkertijd vinden we de Razer-oortjes nu ook weer niet helemaal gebalanceerd. Ze rollen aan de onderkant snel af, wat betekent dat diepere bassen minder aanwezig zijn.

Razer Moray in-ears

Dat past wel bij de stelling dat de Moray-sound minder vermoeiend is, aangezien (te luide) bassen inderdaad vermoeidheid in de hand werken als je uren aan een stuk luistert. Maar het resultaat is wat ons betreft iets te ver doorgeschoten, waardoor techno en actiefilms hun impact missen.

Gelukkig is er niets mis met de kwaliteit van de drivers in de Moray-oortjes, waardoor je met een paar zachte aanpassingen in een equalizer wel voor een beter basfundament kunt zorgen. (Plus 2,5 dB op 75 Hz met een Q van 1,3 en plus 2,5 dB op 145 Hz en Q 0,5 via de MUSE-functie in Roon ARC vinden we bijvoorbeeld wel zo prettig klinken.) Zo’n equalizer vind je in de meeste apps wel. Dit zouden we ook aanraden, maar het blijft wel een persoonlijk smaak-dingetje. Het belangrijkste hierbij is dat de Moray wel in staat is om dergelijke aanpassingen te verwerken zonder te vervormen, een teken van kwaliteit. Het is ook hiermee dat de Razer-oortjes zich onderscheiden van goedkope in-ears die via Amazon worden verkocht en gehypete. 

Razer Moray in-ears

Conclusie

De Razer Moray is een degelijke bekabelde in-ear monitor die goed ontworpen is, zowel qua ergonomie als audiodesign. Uit de doos zetten deze oortjes in op detail en een groter geluidsbeeld, wat ze verrassend audiofiel doet klinken. Een beetje bas toevoegen via een equalizer is wel een aanrader, maar in de basis kunnen we daar niet over klagen. Het is fijn te zien dat Razer niet zomaar snel iets in elkaar geflanst heeft en daar z'n merknaam op kleefde. De Moray kan zeker een plaats innemen in dit prijssegment. Wat ze dan extra speciaal maakt voor gamers en streamers, dat is dan weer minder duidelijk. Het zijn vooral in-ear monitors met een goede prijs/kwaliteit.

Goede Deal September 2023

Razer Moray

Razer Moray in een oogopslag
Type In-ear monitor (IEM
Frequentiebereik 20 - 24.000 Hz
impedantie 32 Ω
gevoeligheid 106 dB
drivers Hybride (dynamisch + armatuur)
Aansluiting 3,5 mm jack
MMCX
Kabellengte 1,6 m
Meegeleverd 2x 3 sets gels (silicoon en schuim, S, M, L)
Musketonhaak
Adviesprijs € 149,99
Koop

Bol.com

Coolblue