Life
Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Repeat Prince review: de koptelefoon die levenslang blijft werken

Het Nederlandse Repeat maakt repareerbare hoofdtelefoons. Met een abonnement of een eenmalige premium is elk onderdeel te vervangen. 
Het Nederlandse Repeat maakt repareerbare hoofdtelefoons. Met een abonnement of een eenmalige premium is elk onderdeel te vervangen. 

Jaarlijks worden er een geschatte 1 tot 1,2 miljard hoofdtelefoons (zowel in- als over-ear) verkocht. Dat zijn een hoop spullen. Gegeven dat dat cijfer elk jaar constant blijft, is de enige conclusie dat heel wat hoofdtelefoons vrij snel hun weg vinden naar de afvalberg. Dat is niet zo verwonderlijk. Koptelefoons hebben vaak een zwaar leven, waardoor ze snel slijten. Tegelijk zijn ze in de meeste gevallen niet of amper repareerbaar. Accu’s van NC-koptelefoons bijvoorbeeld, worden bijna nooit vervangen. Je ziet hier en daar initiatieven om daar iets aan te doen, onder meer bij JBL en Sony. Maar het blijven kleine stappen. Het Nederlandse Repeat (voorheen Gerrard Street) wil het anders aanpakken. Dat doet het met hoofdtelefoons als de Repeat Prince, onderwerp van deze review.

repeat-prince-2.jpg

De doelstelling van Repeat is het leveren van duurzame(re) hoofdtelefoons. Daarbij zet het aan de ene kant in op repareerbaarheid, maar het heeft ook een alternatief ondernemingsmodel. Daarbij kan je hoofdtelefoons huren in plaats van kopen, of bij aanschaf een premium betalen voor een 'eeuwig' recht op vervangende onderdelen en reparaties. Het bedrijf richt zich daarbij zowel op consumenten als op ondernemingen die voor hun werknemers een duurzame headset-oplossing zoeken.

Het aanbod van Repeat bestaat uit drie modellen. Visueel verschillen die weinig van elkaar. Hoewel we enkel het topmodel met noise-cancelling (de Prince van 269 euro) hebben gezien, lijken de Repeat Boss (179 euro, Bluetooth maar geen NC) en de Repeat Day (119 euro, bekabeld) er toch veel onderdelen mee te delen. Ook dat zal horen bij de duurzaamheidsfilosofie, vermoeden we. Je koopt ze bij Repeat online, maar sommige winkels hebben hem ook.

Repeat Prince: levenslang de jouwe

Als je de Prince koopt, dan weet je dat alle reserveonderdelen achteraf te koop zijn. Een overzicht van wat dat moet kosten vind je bij Repeat. De fabrikant biedt je daarnaast de optie om vervangonderdelen gratis te ontvangen. Dat is mogelijk via een jaarlijks Free Repairs-abonnement van 16,99 euro, of een eeuwige dekking voor 99 euro. Vermeldenswaard is dat je beide opties op elk gewenst moment na de oorspronkelijke aanschaf kan afnemen, ook al is dat twee jaar later. Eeuwig betekent hier natuurlijk zo lang als jij blijft leven én zo lang als Repeat blijft bestaan.

Repeat Prince-koptelefoon

Voor 368 euro krijg je dus een hoofdtelefoon die in theorie levenslang blijft werken (aangezien je elk onderdeel dan kunt vervangen). Snodaards die denken via de eeuwige dekking bijkomende headsets samen te stellen, komen bedrogen uit. Je moet altijd het kapotte onderdeel opsturen. Repeat zegt dat het die zo veel mogelijk zal herstellen en hergebruiken. Dat moet ook wel, want anders is dit model niet zoveel milieuvriendelijker.

Is 99 euro veel? Als je er echt gebruik van maakt gedurende de nodige jaren, dan valt het wel mee. Je mag erop rekenen dat een doorsnee hoofdtelefoon bij intensief gebruik na een jaar of twee, drie al aardig versleten gaat zijn. Oorkussens scheuren of bladderen af, onder invloed van licht, temperatuur en zweet. Ook de wattering van een hoofdband begint dan te disintegreren. Na enkele jaren zal ook de capaciteit van een accu beginnen af te nemen, al zal je dat bij een koptelefoon niet zo snel merken. De kans is groot dat het niet direct opvalt dat van de oorspronkelijke werkduur van 24 nog 'maar' 22 over is.

Concludeer je na enkele jaren dat je de Prince beu bent en vraag je nooit reserveonderdelen aan, dan is dat bedrag natuurlijk weggegooid geld. Het lijkt ons dat de Prince net een publiek wil aanspreken dat wél die moeite wil doen, in plaats van weer de afvalberg groter te maken.

Repeat Prince-koptelefoon

Het is wel jammer dat je standaard geen opberghoes krijgt bij de Prince. Die zou toch helpen om enige slijtage te voorkomen. Je kan er wel een kopen, 24,95 euro. Een andere optionele accessoire is een externe microfoon voor kantoorwerkers die de ingebouwde mikes minder handig vinden.

Focus op de essentie

De insteek mag duurzaamheid zijn, dat is geen excuus geweest om de Prince op te zadelen met slechtere specificaties. Voor de prijs van net geen 280 zijn die zeker niet slecht. Er is ruisonderdrukking (geleverd door een Qualcomm-chipset), 24 uur accuduur met actieve noise-cancelling, Bluetooth 5.0 met ondersteuning voor de betere aptX-codec en multipoint Bluetooth. Je kunt dus twee toestellen tegelijkertijd verbinden.

Repeat claimt ook dat de Prince heel geschikt is als headset op het werk, dus ook om te bellen. Dan is het wel handig dat je snel kunt schakelen tussen laptop en smartphone, bijvoorbeeld. Naast aptX kent de Repeat enkel de SBC-codec. Dat is niet echt een enorm probleem, maar voor iPhone-gebruikers was AAC als toevoeging wel mooi geweest.

Twee andere zaken waar de Repeat Prince niet aan doet, zijn een app en een sensor die merkt als je de hoofdtelefoon afneemt. Je muziek pauzeert dus niet automatisch als je de Prince even afzet. De afwezigheid van een app beperkt de instelmogelijkheden en extra features. Daarbij kan je denken aan gehoortests, ruimtelijke audio of een equalizer. Ook afwezig is adaptieve noise-cancelling. Daarbij past de ruisonderdrukking zich aan de hoeveelheid lawaai in je omgeving. Het is bij de Prince aan of uit. Er is wel een transparantiemodus om stemmen rondom je beter te horen.

Repeat Prince-koptelefoon

In gebruik nemen van de Repeat Prince: even assembleren

Dat Repeat het anders doet is al duidelijk als de postbode langskomt. Je krijgt geen volumineuze doos aangeboden, maar een dunne kartonnen verpakking die bijna in de postbus past. Dat kan omdat je de Repeat-hoofdtelefoon in onderdelen geleverd krijgt. De IKEA-vibe is groot, al komen er geen zakjes met houten plugs of een mini-inbussleutel aan te pas. Het gaat om acht onderdelen, inclusief de twee schroeven die je met de hand aandraait. De Prince die we hier bekijken is een draadloos model, maar in de doos zitten ook een audio- en USB-kabel bij om bekabeld te luisteren en om te laden.

Repeat Prince-koptelefoon

Over het assembleren van de koptelefoon hoef je je niet al te veel zorgen maken. Geen enkel onderdeel is fragiel, dus de kans dat je iets kapot maakt lijkt ons klein. Aan de binnenkant van de doos is een heldere handleiding gedrukt, mocht je het zelf niet kunnen uitpluizen. Je moet enkel door hebben dat een oorkussen met een draaiende beweging moet worden aangebracht, en dat je de metalen beugel door de hoofdbandhoes moet schuiven. Opvallend is dat het plaatsen van de accu geen onderdeel is van het proces. Mocht er iets mis zijn met de accu, dan kan je de complete earcup laten repareren. Repeat laat weten dat als bijvoorbeeld alleen de accu is versleten, de earcup wel wordt hergebruikt. De accu moet zo'n 300 laadcycli meegaan, zo vernemen we.

Repeat Prince-koptelefoon

Zo je eigen stuk consumentelektronica in elkaar steken, het heeft wel iets. Levert het je een grotere connectie op met een object tegenover iets dat je kant en klaar koopt? Dat is wat vergezocht. Je steekt de Prince zo snel in elkaar, dat het niet met een groot overwinningsgevoel gepaard gaat. Als we moeten kiezen, dan toch liever deze gebruiksvriendelijkheid dan een meeslepend, maar ingewikkeld bouwproces.

Keuze voor degelijkheid

De algemene indruk van de kwaliteit van de Repeat Prince is positief. De verschillende onderdelen voelen degelijk aan. Wanneer je de hoofdtelefoon in elkaar hebt gepuzzeld, heb je iets in je hand dat stevig aanvoelt. Een tikje bruter dan sommige andere duurdere NC-hoofdtelefoons misschien, maar je denkt zeker niet: “Oei, als dit valt is het kapot.”. Heel sexy is de sobere Prince nu ook niet. Het toestel is enkel beschikbaar in een matzwart; veel tierlantijntjes of logo’s zijn er niet. Een functionele uitstraling mag je stellen. Dat zal sommigen ongetwijfeld aanspreken.

Repeat Prince-koptelefoon

Het ontbreken van een app betekent dat je de Prince volledig bedient via de knoppen op de koptelefoon. Er zijn er vier, twee per oor. Ze zijn te vinden aan de basis van elk toestel. Het is niet eenvoudig die op de tast te vinden, want ze zijn verzonken en enige tactieve hint voor je vingers - een uitstekend puntje of iets dergelijks - ontbreekt. Dat kan net wat handiger.

Er is gekozen voor een beugel uit een stuk, waarop je de earcups bevestigt met een grote schroef. Hierdoor is een kwetsbaar scharniermechanisme vermeden. Dat is gezien de beoogde duurzaamheid een slim idee. De hoofdtelefoon groter of kleiner maken doe je door de schroef hoger of lager in de uitsparing van de beugel vast te maken. Op hetzelfde moment kun je ook de earcups wat draaien, zodat ze beter aansluiten op je oorschelpen.

Repeat Prince-koptelefoon

Dankzij de (zeer) dikke oorkussens en de wattering aan de binnenkant van de beugel ligt de vrij lichte Prince (301 gram) knus op je hoofd. Knus is echt het woord, zeker aan je oren. Qua comfort zit het goed, als het warmer wordt zullen die kussens wel een beetje zweterig worden. Dat is bijna niet te vermijden bij een over-ear hoofdtelefoon. Als je dat erg vindt, ben je misschien beter af met TWS-oordoppen.

Ruisonderdrukking en geluidskwaliteit van de Repeat Prince

De noise-cancelling op de Prince is van een degelijk niveau. In een kantooromgeving of bij het thuiswerken oogst je er heel wat extra rust mee. De stofzuiger in de achtergrond of de luchtafzuiging in de keuken bijna helemaal wegdrukken lukt  goed, terwijl pratende collega’s in de achtergrond ook beter te negeren zijn. Afgaande op onze synthetische test en real-life gebruik zal je in een trein wel meer geraas horen dan bij de toppers op vlak van NC. Daarbij moet je denken aan Apple AirPods Max, de Sennheiser Momentum Wireless 4 of de Sony WH-1000XM5. Tijdens een lange vliegtuigreis zal je toch wat meer stilte willen.

Als het gaat om geluidskwaliteit presteert de Prince helemaal niet slecht. De drivers kunnen de nodige complexiteit aan, vervorming is zeker geen probleem. De tuning is wel verrassend, want neigend naar het neutrale, met een tikje dofheid. Er worden zeker geen extremen opgezocht, qua laag noch qua hoogdetail. De Prince lijkt hierdoor soms afstandelijk, maar ook wat ruimtelijker, waardoor de nummers van The Last Dinner Party grootser worden neergezet. De balans is wel heel goed en is zeer geschikt om lang te luisteren.

Repeat Prince-koptelefoon

De bassen bij de Samuel Kim-versie van ‘Running Up That Hill’ bijvoorbeeld, hebben voldoende diepte, met voldoende detail en impact. Echt aangedikt zijn ze niet. Dat is anders dan bij veel van de goedkopere draadloze hoofdtelefoons van merken als JBL en Sony. Bassheads zullen misschien meer willen. De beat bij de aanvang van ‘Our Pathetic Age’ van DJ Shadow komt wat ons betreft prima binnen, net als die stroperige stem van Sam Herring die in de volle aandacht wordt gezet.   

Prima voor op kantoor

Stemmen (en het lager middengebied) zijn zeker een aandachtspunt geweest. Dat merken we bij het bellen, maar ook als we luisteren naar podcasts. Het tikje donkere, zachtere karakter van Guy Jones’ stem bij de Apple Music-reeks The Story of Classical nodigde echt uit om te blijven luisteren. We kunnen ons inbeelden dat je de Prince zo zonder klachten – of toch niet over het koptelefoongeluid – gaat gebruiken voor een lange videomeeting.

Je gesprekspartners gaan je dan in elk geval goed verstaan. De ingebouwde microfoons doen het in die situatie uitstekend. Voer je in een kantoor of thuis een conversatie, dan krijgt je gesprekspartner je stem heel vol en helder aangeleverd. Windturbulentie is geen enorm probleem, maar als er veel omgevingsgeluid is grijpt software in om lawaai te verminderen zodat je stem helder blijft. Het hangt dan sterk af van wat dat kabaal precies is. Soms zal je stem mee verdwijnen. Dat is een probleem waar meer hoofdtelefoons mee kampen.

Conclusie

De Repeat Prince-hoofdtelefoon is iets bijzonders. Niet zozeer vanwege zijn technische eigenschappen, want die zijn vrij standaard voor het prijspunt. Er ontbreken zelfs wat zaken die je verwacht, zoals een app of instelbare noise-cancelling. Dat zijn echter dingen waar lang niet iedereen behoefte aan heeft of iets mee doet. Niet iedereen wil zijn of haar hoofdtelefoon personaliseren of uitgebreid instellen.

Dé reden om voor de Prince te kiezen is het achterliggende duurzaam model. Dit is de enige hoofdtelefoon die we kennen die echt ontworpen is om heel herstelbaar te zijn. Bij anderen kun je wel eens oorkussens vervangen en misschien met wat technische kennis een accu. Bij Repeat kan alles gerepareerd worden. Of je reserveonderdelen ad hoc per stuk bestelt of intekent op het gratis repareren-initiatief (tegen een prijs, uiteraard), dat is een keuze die je best laat afhangen van jouw gebruik. Misschien eens kijken naar hoe lang vorige hoofdtelefoons meegingen, dat geeft allicht het vereiste inzicht.

Repeat zit met deze aanpak in dezelfde hoek als bijvoorbeeld Fairphone. Geen slechte zaak, want ondanks technische vooruitgang is de levensduur van consumentenelektronica vaak problematisch kort. Op alle belangrijke punten - constructiekwaliteit, draagcomfort, ruisonderdrukking en geluidskwaliteit - scoort deze hoofdtelefoon minimaal voldoende, en vaak ook gewoon ruim voldoende of goed. Als je duurzaamheid belangrijk vindt en het niet erg vindt dat je niet de hoofdtelefoon met de meeste snufjes bezit, dan zit je met de Prince goed. Uiteindelijk is er zonder planeet ook geen muziek.

Update 27-03-2024: details toegevoegd over termijn aanschaf reparatieabonnement en vervanging en laadcyli van accu's.

Aanrader Maart 2024

Repeat Prince

Repeat Prince in een oogopslag
Type Over-ear
Gewicht 301 g
Drivers 40 mm dynamisch
10 - 20.000 Hz freq. bereik
93 dB SPL/mW gevoeligheid
Accu Speelduur
40 uur zonder ANC
24 uur met ANC
2 uur laadtijd
5 min. laden = 2 uur speelduur
Verbinding Bluetooth 5.0
Codecs: SBC, aptX
3,5 mm
ANC Actieve noise-cancelling
Transparantiemodus
Adviesprijs € 269
Koop bij Repeat