Review   |   Smartphones

Samsung Galaxy S22 review: een half jaar met het kleinste topmodel van Samsung

Samsung Galaxy S22 review: een half jaar met het kleinste topmodel van Samsung
De Samsung Galaxy S22 is de kleinste versie van de nieuwste generatie van Samsungs topmodel smartphones. We probeerden hem maar liefst 6 maanden uit voor een gedegen oordeel.

De Galaxy S smartphones vormen de topklasse van wat Samsung te bieden heeft. De recentste versie is de Samsung Galaxy S22, ook uitgebracht in een groter formaat als de S22+ en het absolute vlaggenschip S22 Ultra. We spendeerden geruime tijd met de compacte Samsung Galaxy S22 en doen hier uitgebreid verslag van de bevindingen.

Read this review in English on Dutchiee.tv

Uitpakken: milieuvriendelijk, maar geen lader

De Samsung Galaxy S22 zit in een dunne zwart/grijze doos van gerecycled karton. In het doosje zijn de smartphone, documentatie, usb-c naar usb-c kabel en een sim-tray pin te vinden. Bij het verpakken van de Galaxy S22 is nagenoeg geen plastic gebruikt. Samsung heeft ervoor gekozen om alleen nog het scherm te voorzien van een tijdelijk plastic laagje. Samsung is hierin goed op weg, maar het zou beter zijn om de smartphone direct te voorzien van een goede screenprotector. Bijvoorbeeld een op maat gemaakte Clearplex screenprotector, die onder andere bij Mediamarkt te koop is. Deze kan enkele jaren meegaan, herstelt kleine krasjes en zorgt ervoor dat vervangen van de screenprotector minder vaak nodig is. Dat voorkomt extra plastic afval.

De Samsung Galaxy S22 arriveert in een slanke doos.

Samsung levert helaas geen oplader bij de Galaxy S22. Naar eigen zeggen uit duurzaamheidsoverwegingen, maar daar is het een en ander op af te dingen. Lang niet iedereen heeft al een lader met usb-c aansluiting thuis liggen. Hierdoor is de kans aanwezig dat je je nieuwe smartphone niet direct kan opladen. Zeker bij een smartphone in deze prijsklasse is dat een beetje zuur.

In het beste geval heb je een oudere usb-a naar usb-c kabel liggen, die op een vermoedelijk wel aanwezig lader met usb-a poort past. Met een beetje pech kan je dan deze met niet meer dan 10 watt laden, terwijl de Galaxy S22 met tot 25 watt kan snelladen. Natuurlijk is minder verpakkingsmateriaal beter voor het milieu, en zonder lader is de doos kleiner. Ook passen er zo meer smartphones in een vrachtwagen. Het argument dat de consument al genoeg laders heeft liggen, gaat wat ons betreft niet op. Zelfs als er tal van usb-laders rondzwerven in een huis, is het aantal snelladers met usb-c  doorgaans op de vingers van een hand te tellen.

In de S22 doos zit wel een USB-C kabel, maar geen lader.

Daarnaast zijn niet-origineel laders lang niet altijd even goed van kwaliteit. In het nieuws is zelfs een aantal keren gemeld dat niet-originele opladers vaker vlamvatten. Kortom, het zou beter zijn als fabrikanten hun klanten voorzien van een goede basis om het product te kunnen gebruiken. Het zou Samsung (en overige leveranciers die de lader weglaten) sieren om bijvoorbeeld een tegoedbon in de doos te leggen. Hiermee zou de koper voor een kleine prijs een hoesje  of originele usb-c snellader aan kunnen schaffen bij een lokale verkoper.

De volledige inhoud van de doos van de Samsung Galaxy S22.

Samsung Galaxy S22: een van de weinige compacte smartphones

De afgelopen jaren is het gemiddelde smartphone beeldscherm steeds groter geworden. Die race naar grotere schermen lijkt redelijk voorbij, de meeste modellen hebben een scherm van rond de 6,7 inch (17 cm). Veel high-end smartphones met een kleiner scherm zijn er niet. Dat is jammer, want die zijn door meer mensen met één hand te bedienen. De reden is overigens simpel: een groter scherm betekent ook een grotere accu, en die is nodig om het toestel een dag te laten werken, zonder tussentijds aan de lader te moeten.

De Samsung Galaxy S22 heeft een 6,1 inch (15,5 cm) scherm met een beeldverhouding van 19,5:9. Het formaat van de smartphone komt uit op 14,6 x 7,1 x 0,76 cm. Hiermee is de Galaxy S22 een van de kleinste Android smartphones die in de afgelopen twee jaar is uitgebracht. Hij is een stuk korter en iets dunner dan de S21, maar net als dat model toch weer 2 millimeter breder dan de S20. 

Compacte concurrenten voor de Samsung Galaxy S22

Xiaomi bracht in maart dit jaar de Xiaomi 12 naar Nederland. Deze heeft een 6,28 inch (16 cm) scherm. Asus heeft met de Zenfone 8 en recentere Zenfone 9 een nog compacter model, met een scherm van slechts 5,9 inch (15 cm). Al deze modellen onderscheiden zich, naast hun kleine formaat, met meerdere goede camera’s, de nieuwste processor en snel werkgeheugen.

Apple had tot voor kort voor liefhebbers van kleine toestellen de iPhone mini, maar die is met de iPhone 14 komen te vervallen. Bovendien bleven deze toestellen wat achter op camera- en processorgebied. Bij deze fabrikant is de iPhone 14 Pro de meest voor de hand liggende kandidaat, met een 6,1 inch scherm. Qua formaat is de iPhone 14 Pro zeer vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S22.

Sony was lange tijd de koning van de compacte smartphones met high-end specificaties. Hoewel de expliciete 'Compact'-serie geen courante modellen kent, heeft het merk wel de recente Sony Xperia 5 IV. Deze heeft een scherm van 6,1 inch, met een langegerekt 21:9-verhouding. Hierdoor is het een vrij smal toestel, maar wel wat langer dan andere met dezelfde beelddiagonaal. Het formaat van de gloednieuwe Xperia 5 IV is 15,6 x 6,7 x 0,82 cm. In vergelijking met de Galaxy S22 is de smartphone van Sony nog geen halve centimeter smaller, maar bijna een centimeter hoger.

Hieronder zie je een vergelijking tussen de Samsung Galaxy S22, Huawei P40 en Samsung Galaxy S10e.

Van links naar rechts: Samsung Galaxy S22, Huawei P40, Samsung Galaxy S10e

Samsung Galaxy S22 beeldscherm

De voorkant van de Galaxy S22 bestaat grotendeels uit scherm. Dit oled-scherm telt 2340x1080 pixels en is vlak: de randen lopen niet weg via de zijkant. De overgang van het scherm naar het metalen frame is voelbaar, niet storend.

Samsung Galaxy S22 scherminstellingenIn de Aanpasbare stand schakelt de verversingssnelheid (refresh rate) van het scherm automatisch tussen 120 en 24 beelden per seconde. De software van Samsung past de snelheid aan op de toepassing. Bij het gamen staat het scherm vaak op 120 Hz, bij het brosen wisselt het tussen de 120 en 24 Hz. Doordat dit schakelen heel snel gaat, is het niet zichtbaar of merkbaar. Dankzij het 120Hz scherm voelt het scrollen door menu’s of een browser erg soepel. Je merkt het vooral als je weer teruggaat naar een oudere smartphone met een 60Hz-scherm. Door de snelheid van het scherm automatisch te laten zakken, zal de accu worden gespaard op momenten dat het beeld stil staat. Zo je wilt, kan je het scherm altijd op 60 Hz laten werken, waardoor de accu langer mee zal gaan.

Dankzij de gebruikte oled-techniek zijn de kijkhoeken van het scherm erg goed. Ook als je er niet recht opkijkt, zijn kleuren, helderheid en contrast uitstekend. Zwart is echt zwart, en omdat er geen apart backlight is, zijn geen verlichte randen te zien. De helderheid van het scherm past zich over het algemeen prima aan de omgeving aan. Zelfs in direct zonlicht is het scherm erg goed af te lezen. Wat we wel zagen: soms blijft het scherm ook fel, als je in de schaduw gaat staan. Het duurt even voordat het alsnog geleidelijk gaat dimmen.

Software en bediening van de Samsung Galaxy S22

Wanneer je de Samsung Galaxy S22 de eerste keer opstart, krijg je een hoop vragen te zien over rechten die apps later kunnen gebruiken. Veel rechten daarvan staan standaard uit, zodat je bijvoorbeeld geen gepersonaliseerde reclame krijgt van Samsung. Bij het instellen valt wel op dat Google de meeste opties standaard aan heeft laten staan. Bekijk daarom goed welke instellingen je aan laat staan en of die toegevoegde waarde hebben. Denk daarbij aan diagnostische gegevens waarmee Google misschien sneller kan helpen als er een fout optreedt, of het gebruik van locatiegegevens.

De eerste weken van het gebruik krijg je nog regelmatig verschillende informatiemeldingen te zien met het verzoek om instellingen te doorlopen of in te stellen. Bijvoorbeeld aanbevelingen van backups, tips over het menu en de nieuwste features om alles uit de telefoon te halen. Het was fijn geweest als je die meldingen met een knop kon uitzetten, want niet iedereen zal hiervan gediend zijn. 

OneUI 4.1

Samsung levert een eigen schil over Android aan, met de naam OneUI. Die is bij de S22 aanwezig in versie 4.1. OneUI past Android ingrijpend aan, zowel qua uiterlijk als qua functionaliteit. Zo kan je apps hiermee heel eenvoudig vanuit de appdrawer op het home-scherm plaatsen of juist deïnstalleren. Dat laatste kan ook vanuit het home-scherm.      

Dat home-scherm van de S22 is overzichtelijk ingedeeld. Het laatste nieuws is te bekijken door een keer naar rechts te swipen. Mocht je geen liefhebber zijn van deze nieuwspagina, dan kan je die via de instellingen vanaf de hoofdpagina uitschakelen. Alle apps zijn terug te vinden in de appdrawer. Daarin kan je ook eenvoudig je apps opzoeken. De appdrawer komt tevoorschijn door vanaf het hoofdscherm naar boven te swipen. Handig is dat je ook in de app drawer mapjes kunt aanmaken met gerelateerde apps. 

Samsung levert een hoop apps mee die niet standaard bij Android horen. Zowel eigen, als van partners. Over het algemeen zijn die best nuttig, maar er zitten ook een hoop dubbele apps tussen. Dan heeft Samsung naast de versie van Google ook een eigen versie op de telefoon geïnstalleerd. Zoals een agenda app en een contacten app. De meeste van de overbodige apps kan je verwijderen. Als dat niet kan, kan je ze in elk geval uitschakelen, waardoor ze niet standaard opstarten of updaten. Uitschakelen kan vanuit het Instellingenmenu, via de Systeemapps.

Bixby

Eerdere Galaxy-toestellen hadden een aparte knop, waarmee je standaard Samsungs spraakassistent Bixby kon oproepen. Daar kon je overigens ook andere functies aan toewijzen. Bij de Galaxy S22 zit die er niet meer op. In plaats daarvan kan je hiervoor de aan/uitknop gebruiken. Hoewel Bixby al sinds 2017 bestaat, spreekt hij nog altijd geen Nederlands. Veel meerwaarde boven de Google assistent is er niet, dus de extra functie kan je beter gebruiken om bijvoorbeeld snel je camera app te openen.

Softwareondersteuning

Samsung voorziet de software van de Galaxy S22 maandelijks van een beveiligingsupdate. Dat zal tot maart 2026 blijven gebeuren. Ook hierna kan het bedrijf nog belangrijke beveiligingspatches beschikbaar stellen, maar daarover doet Samsung geen toezeggingen. Hoe dan ook is het een riante ondersteuningstermijn, langer dan de andere leveranciers van Android smartphones bieden.

Dat geldt ook voor updates van het besturingssysteem. Samsung levert de Galaxy S22 met Android 12. Daar moeten niet minder dan 4 upgrades op volgen. Omdat de upgrades bij de Galaxy S-lijn doorgaans tegen het einde van het jaar beschikbaar komen, is de verwachting dat in december 2025 de laatste versie-upgrade met Android 16 zal verschijnen. De beveilingsupdates lopen dus nog wat langer door.