Review   |   Smartphones

Foto's, accu, prestaties en conclusie

Samsung Galaxy S22 camera's: steeds beter

De Samsung Galaxy S22 beschikt over een flink aantal camera's. Met deze kleinste S22 doet Samsung niet heel hard mee aan de megapixel-race, al telt de hoofdcamera wel 50 megapixels (op de S22 Ultra zit wel een 108-megapixel camera).

Om met de selfiecamera te beginnen: de 10MP frontcam maakt goede en duidelijke foto’s. Wanneer de camera meerdere mensen detecteert, schakelt hij automatisch over naar een groothoekweergave, zodat iedereen op de foto kan staan. Door het scherm op te laten lichten, maakt hij ook in het donker nog fatsoenlijke selfies. 

Aan de achterzijde zitten drie camera's op de S22. Dat zijn een 12 megapixel ultragroothoek, een 50 megapixel hoofdcamera en een 10 megapixel zoomcamera met een 3x zoombereik. 

Overdag komt er voldoende licht in de lenzen, waardoor foto’s er vrijwel altijd goed uitzien. De kleuren zien er natuurlijk uit. Hoewel de software het beeld soms wat mooier maakt dan het is, gebeurt dat niet op een heel storende manier. Je ziet het vooral aan de luchten, die wat blauwer worden dan ze zijn. Hieronder is een selectie van foto’s te zien die in de afgelopen 6 maanden zijn gemaakt.

Portretstand

Door het beeld van de verschillende camera's te combineren kan de S22 portretfoto's maken met een vervaagde achtergrond. Daarmee imiteert de telefoon het bokeh-effect van fotocamera's met grote sensoren en lenzen. Zo'n effect ziet er met name bij close-ups en portretfoto's fraai uit. Maar, omdat de S22 het in software doet, werkt het niet altijd even goed. Dat is bijvoorbeeld te zien op de vierde foto, waar een deel van het glas op de voorgrond is meegenomen in de vervaging van de achtergrond. 

Zoom maar in:

Dankzij de zoomlens met een grotere brandpuntsafstand, kan je tot 3x scherp inzoomen. Zoom je verder in, dan gaat de kwaliteit uiteraard achteruit. Het is bruikbaar tot zo'n 5x. Bij uitzoomen schakel je over naar de ultragroothoekcamera, die een factor 0,6 toont en dus veel meer van de omgeving vastlegt. Qua kleurweergave benadert deze de hoofdcamera behoorlijk, waardoor de overgang van de ene naar de andere camera niet opvalt.

0,6x Groothoekbeeld, 1x standaard, 3x telelens, 30x zoom

Samsung Galaxy S22 foto’s in de avond:

De foto’s die bij weinig licht worden gemaakt, zien er scherp uit en natuurlijk uit, zonder de kleuren in de war te schoppen. In de onderstaande vergelijking met een Huawei P40, is te zien dat Samsung de kleuren niet feller maakt dan ze in werkelijkheid zijn. Doordat de details in orde blijven, is het niet altijd nodig om gebruik te maken van de nachtmodus. Die nachtmodus maakt in ongeveer 8 seconden meerdere foto’s en voegt die samen tot 1 foto. Dat werkt goed, maar levert wel beelden op die veel lichter ogen dan wat wordt vastgelegd.

Hieronder staan een aantal instellingen die je vanuit de camera app kunt opvragen en aanpassen.

Samsung Galaxy S22 camera-instellingen

Accuduur: een dag zonder laden

De Samsung Galaxy S22 heeft een niet-verwisselbare 3700 mAh accu. Dat is minder dan veel courante smartphones en een direct gevolg van de relatief kleine omvang van het toestel. Het is dus interessant om te zien hoe lang deze meegaat in de praktijk. Tijdens het testen stonden wifi, gps en Bluetooth continu aan. De smartphone synchroniseerde met vier verschillende e-mail accounts, Telegram, Whatsapp, Facebook Lite, Instagram, LinkedIn, Buienalarm en een smartwatch. Daarmee was het bepaald geen 'best-case scenario' voor de accu. Met al deze zaken ingeschakeld, had de telefoon aan het einde van een relatief rustige gebruiksdag (van 08.00-00.00 uur) nog zo'n 40-45% aan capaciteit over. Hierbij heeft het scherm ongeveer van 2,5 - 3 uur aan gestaan met een refresh rate van 120 Hz. Door naar 60 Hz te schakelen, kan je zo'n 5 tot 15 procent capaciteit extra besparen. 

Op een intensieve smartphonedag staat het scherm vaker aan dan uit. In die situatie is het lastiger om zonder bijladen het einde van de dag te halen. Na zo’n 6 uur schermtijd heeft de telefoon rond etenstijd nog maar zo’n 10% over. In vergelijking met de Samsung Galaxy S21 verwachten wij dat onze accu iets minder lang mee zal gaan. Vergeleken met eerdere voorgangers, zoals de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S10e, gaat de accu wel een stuk langer mee. Bij een vergelijkbare test was het met die smartphones heel uitdagend om het 8 uur Journaal te halen zonder tussendoor bij te laden.

De accu loopt vreemd genoeg niet in een geleidelijke lijn leeg. De eerste 10% gaan vrij snel (ongeveer 1% in 3 minuten) en de laatste 10-15% gaan nog veel sneller. De laatste 10% verdampen in slechts 10 minuten, waardoor de noodzaak voor een powerbank of oplader op dat moment erg hoog kan zijn. Het opladen gaat met maximaal 25 watt. Enige tijd geleden was dat snel te noemen, maar in een tijd van 120 watt (en meer) snelladen is het bescheiden. Van 0% naar 50% duurt ongeveer 30 minuten bij gebruik van een snellader. Voor 0% naar 100% is 65 minuten nodig. Op het vergrendelscherm meldt de S22 hoe lang hij nog moet laden en dat doet hij erg accuraat.

Prestaties van en gamen met de Samsung Galaxy S22

De Europese uitvoering van de Galaxy S22 is voorzien van de nieuwste Samsung Exynos 2200 processor, 8GB DDR5 werkgeheugen en een snelle UFS 3.1 opslag. In bijvoorbeeld Amerika en Azië levert Samsung het toestel met een topmodel processor van Qualcomm. In het dagelijks leven is het verschil tussen deze twee processors niet echt merkbaar, maar ga je meten, dan zie je het wel.

Hoewel de Exynos processor met de top mee kan doen, is de nieuwste Qualcomm processor nog een stuk sneller. Het is daarom voorstelbaar dat je liever een Galaxy S22 zou willen met een Qualcomm processor. Helaas, tenzij je er een uit Amerika haalt, kan dat niet. Kleine troost: die Qualcomm processor wordt (zeker in de niet-plus editie) erg warm. Dat is zeker in zo'n compact toestel als dit een uitdaging. 

Smartphone benchmarks, programma's om de prestaties te meten, zijn van beperkte waarde. Fabrikanten hebben in het verleden regelmatig laten zien, dat ze met slimme trucs hoge resultaten kunnen laten zien, die niet per se overeenkomen met wat een toestel met 'gewone' apps doet. De testresultaten hieronder zijn dan ook puur om een indruk te krijgen.

Diverse benchmark resultaten op de Samsung Galaxy S22

Het viel ons positief op bij het draaien van deze benchmarks, dat de S22 niet erg warm wordt. Bij het gamen wordt de smartphone alleen warm bij het zeer veeleisende spel Genshin Impact. Hierbij draaide alles soepel en gaf de warmte verder geen beperkingen. Bij overige games, zoals Diablo Immortal, Fifa Mobile, Brawl Stars en PUBG Mobile, blijft de Galaxy S22 redelijk koel. Ook bij deze games merkten we geen enkele traagheid; je kan met de S22 zonder problemen alle huidige games spelen.

Android Auto, voorlopig nog navigeren met een autohouder

Android Auto is een product waarbij alle schakels belangrijk zijn voor een goede werking. De software van het infotainment systeem (in ouderwetse termen: de autoradio) is één van de punten voor een goede werking van Android Auto. De fabrikant van de smartphone moet ervoor zorgen dat hun product beschikbaar komt in de database van dat systeem. Daarnaast moet de fabrikant van de smartphone, in dit geval Samsung, er ook voor zorgen dat de software van Android Auto in topconditie is. Tenslotte is ook de kabel erg belangrijk. Het gebruik van de originele kabel is aan te raden. Android Auto werkt eventueel ook draadloos, maar dan moet de autoradio wifi hebben. In de Skoda Scala waarin we hebben getest, was die er niet.

Android Auto instellingen op de Samsung Galaxy S22Het laatste half jaar zijn er een hoop problemen geweest met gebruik van Android Auto, die Google en Samsung al hebben erkend. Een oplossing leek nabij, maar de laatste release werkt helaas niet bij iedereen. Kortgezegd, er zijn een hoop schakels waarbij het mis kan gaan waardoor Android Auto problemen kan geven. Wij kregen de Galaxy S22 in elk geval niet aan de praat met dit systeem. Hierdoor is het na 6 maanden nog niet mogelijk om gebruik te maken van Google Maps, Sygic, Spotify of andere applicaties op het grote Android Auto scherm in combinatie met de S22.

Wat dat betreft is het toch wel opmerkelijk en vermeldenswaardig dat een aangepaste Huawei P40 zonder officiële Google Play ondersteuning vlekkeloos met Android Auto blijkt te werken.

Waar Android Auto moeiteloos samenwerkt met de Huawei P40, weigert het dienst met de S22

 

De balans na 6 maanden in gebruik

Bij een high-end smartphone mag je verwachten dat die het eerste jaar niet traag aanvoelt. Daar slaagt de Galaxy S22 vooralsnog volledig in. De telefoon is na zes maanden nog net zo snel als direct na aanschaf. De Galaxy S22 draait nog steeds als een zonnetje en apps starten snel op. Updates downloaden automatisch op de achtergrond en kan je op elk gewenst installeren. Dat neemt wel steeds 5-10 minuten in beslag. Aan de ander kant, dan is je toestel wel weer voorzien van de nieuwste beveiliging. Problemen met het installeren van deze updates hebben we niet ervaren.

Het ontgrendelen van de telefoon gaat eenvoudig met bijvoorbeeld je vingerafdruk. Hiervoor is een snel reagerende vingerafdruklezer in het scherm verwerkt. Deze kan je eventueel gebruiken in betaalapps, waardoor je zelden een pincode hoeft in te voeren. Mocht het scherm niet direct aangaan, dan kan je de aan/uitknop even ingedrukken om het scherm te ontwaken. Hierna kun je met de ingestelde vinger(s) het scherm binnen een seconde ontgrendelen. 

Elk jaar worden applicaties groter. Ook elke foto of video neemt steeds meer ruimte in beslag. Hierdoor is het goed om rekening te houden met voldoende opslag. Zeker als je van plan bent vijf jaar met je telefoon te doen en regelmatig foto's maakt, is 256 gigabyte niet overbemeten. Het verschil tussen de S22 met 128 GB opslagruimte en die met 256 GB is op de website van Samsung slechts 50 euro. Om die reden raden we de versie met 256 GB opslagruimte aan, zodat je de telefoon niet regelmatig hoeft op te schonen.

Na 6 maanden ziet de ene telefoon er beter uit dan de ander. In deze testperiode zat de Galaxy S22 in een transparante hoes van Mobilize. Het scherm hebben we in de eerste week voorzien van genoemde Clearplex screenprotector, die kleine krasjes vanzelf herstelt. Hoewel de S22 nog steeds in een goede conditie is, zijn er wel kleine krasjes zichtbaar, ondanks gebruik van een cover. Die krasjes zijn vooral zichtbaar in de onderste randen van het frame. Mogelijk zijn ze veroorzaakt door zandkorrels die in het hoesje terecht zijn gekomen. 

De telefoon is waterdicht met een IP68 waarde, maar dit zal na verloop van tijd minder worden. Vooral na een val is de waterdichtheid niet meer gegarandeerd. Ondanks het aluminium frame en stevig glas op de voor-/ en achterkant blijft de kans op schade altijd aanwezig. De valbestendigheid hebben we dan ook maar niet uitgeprobeerd.

Conclusie

De Samsung Galaxy S22 is een snelle, betrouwbare en - bijzonder gezien de camera en rekenkracht - compacte smartphone. Alles wat je maar kan wensen, zit erop. De 3 camera’s zorgen voor mooie foto’s bij alle weersomstandigheden, zowel bij dag als nacht. Het uitstekende en soepel scrollende scherm is goed afleesbaar in alle omstandigheden, inclusief direct zonlicht af te lezen. Ongeacht waar je naar kijkt, toont het alle content goed.

Veel kanttekeningen hebben we dan ook niet bij het toestel. Rond ingebruikname zou het prettig zijn de vele tips en suggesties uit te zetten. Het is mooi voor wie er iets aan heeft, maar voor ervaren gebruikers eerder storend. Daarnaast is de werking met Android Auto niet goed. Dat ligt niet alleen bij Samsung, er zijn veel schakels met problemen bij dit systeem. Samsung en Google werken aan een oplossing, maar die is er vooralsnog niet voor iedereen - of voor de S22. Ten slotte is een gegeven bij een compacte smartphone, dat er een kleinere accu in zit. Bij intensief gebruik moet je mogelijk voor het einde van de dag de lader opzoeken. Dat die niet is meegeleverd met zo'n luxe toestel én niet heel snel laadt, is dan een beetje jammer.

Desondanks is dit een smartphone die velen zal aanspreken, zowel qua formaat, afwerking als prestaties. Het updatebeleid van Samsung voor de Galaxy S-lijn is tegenwoordig voorbeeldig, waardoor je nog jaren plezier zal beleven aan de S22. Daar komt bij dat de prijs inmiddels een stuk lager ligt dan bij introductie. 

Uitstekend September 2022

Samsung Galaxy S22

Samsung Galaxy S22 in een oogopslag
Kleuren Phantom Black, Phantom White, Green, Pink Gold
Afmetingen
&
Gewicht
7,1 x 14,6 x 0,76 cm (BxHxD)
168 g
Beeldscherm 6,1 inch (15,5 cm) AMOLED
1300 nits piekhelderheid

Dynamic AMOLED 2X
FHD+ (1080x2340 pixels)
10-120 Hz verversingssnelheid
240 Hz touch sampling rate in Game Mode
Vision booster
Eye comfort shield
Camera 50 MP groothoek (12,5 MP eff.)
Dual pixel PDAF, OIS, f/1.8, 85˚

10 MP 3x zoom
PDAF, OIS, f/2.4, 70 mm

12 MP ultra groothoek
f/2.2, 120˚, Super Steady Video

Video:
8K 24 fps
4K 30-60 fps
1080p 30-240 fps
720p 960 fps
HDR10+
Stereo geluid opname
 
Selfie camera 10 MP groothoek
Dual-pixel PDAF, f/2.2, 26 mm
Accu 3700 mAh, 25 W snelladen
Draadloos 5G, 4G, WiFi 6, Bluetooth 5.2, NFC
Sensors Accelerometer, barometer, ultrasone vingerafdruklezer, gyroscoop, kompas, Hall sensor, lichtsensor, nabijheidssensor
Waterbestendig IP68 waterdicht
tot 30 minuten op 1,5 m diepte
Processor 4nm Exynos 2200
8-core processor
Geheugen 8 GB werkgeheugen
128/256 GB opslag
Aansluitingen USB-C
Adviesprijs € 849 / € 899 (128 GB / 256 GB)
Kopen Bol.com
Coolblue