Review   |   Smartphones

Xiaomi 12 review: een goede smartphone hoeft niet groot te zijn

Xiaomi 12 review: een goede smartphone hoeft niet groot te zijn
De Xiaomi 12 is een high-end smartphone met een compact formaat - net even kleiner en handzamer dan het doorsnee vlaggenschip.

Moderne smartphones blinken in veel uit, maar meestal niet in handzaamheid. De term 'phablet' is alweer uit de mode geraakt, maar feitelijk op bijna elke moderne smartphone van toepassing. Elke? Nee, een klein aantal lijkt nog rekening te houden met kleinere handen. Vaak zijn dat wel modellen uit het instapsegment. Wie mooi en luxe wil, wordt zo toch weer richting formaatje surfplank gedwongen. Toch zijn er uitzonderingen, zoals de Xiaomi 12 die onlangs op de markt verscheen als middelste in de Xiaomi 12 Series

Xiaomi 12: kleiner is beter

De meeste smartphones zijn rond de 7,5 cm breed. De Xiaomi 12? Net geen 7 cm. Het lijkt een triviaal verschil, maar is het niet. Deze breedte laat je duim het hele scherm bereiken. Daardoor is bediening met één hand een stuk eenvoudiger. Natuurlijk, grote handen kunnen makkelijker een breder toestel bestrijken, kleinere zullen ook met de Xiaomi 12 worstelen. Maar toch, op basis van onze ervaring en bevragen van de mensen om ons heen, scheelt die halve centimeter veel in het gebruiksgemak.

Ook de lengte van de Xiaomi 12 is bescheiden, iets meer dan 15 centimeter. Veel smartphones zijn 16 cm lang, of langer. Ook dat helpt niet bij het bedienen met een hand. Google heeft alweer een paar Android versies geleden niet voor niets een speciale 'één hand modus' geprogrammeerd. Een lapmiddel, waar we weinig van gecharmeerd zijn. Een korter toestel is beter. Bijzonder dun is de '12' niet, al is hij met ruim 8 millimeter onmogelijk dik te noemen. Het zorgt ervoor dat er voldoende ruimte is voor de accu. Die is meteen de reden dat veel smartphones zo groot zijn: voldoende accucapaciteit.

De Xiaomi 12 naast de Samsung Galaxy S22 in de hand.

Eén ding dat we missen bij de Xiaomi 12 is een IP-certificering. Het is niet duidelijk in welke mate het toestel bestand is tegen stof en vocht. Bij normaal gebruik niet iets waar je last van hebt, maar de meeste toestellen in dit segment zijn in elk geval spatwaterdicht. De Samsung Galaxy S22 kan zelfs geruime tijd onder water overleven. Die gemoedsrust heb je niet bij dit toestel.

Prettig in de hand

Deze maten zorgen ervoor dat de Xiaomi 12 bijzonder prettig in de hand ligt. Daar dragen ook het design en de afwerking aan bij, al zal niet iedereen van dat design gecharmeerd zijn. De designtaal lijkt op die van Samsung van enige jaren geleden. Hij doet met name denken aan de Galaxy S8 en S9, met aflopende zijkanten aan zowel de boven- als de onderkant. Het zorgt voor smalle zijkanten, met een metalen frame dat het geheel bij elkaar houdt. Daardoor vallen je vingers er heel natuurlijk omheen, maar de zijkanten voelen ook wat 'dun'. Daarnaast hebben de aflopende zijkanten consequenties voor de bediening, waarover verderop meer.

De achterkant heeft een heel aangename afwerking, als een soort matglas. Het lijkt niet snel de omgevingstemperatuur aan te nemen, en voelt prettig in de hand aan. Wel gladder dan je zou denken. We vinden het een verfrissende afwisseling op de bekende thema's in glimmend plastic en koud metaal. Overigens is het ook echt glas, en wel Gorilla Glass 5. De voorzijde is beschermd door het nog sterkere Gorilla Glass Victus.

De afwerking is van hoog niveau. Frame, voor- en achterkant sluiten nauw op elkaar aan. Het toestel voelt uitermate solide. De knoppen steken voldoende, maar niet te veel uit en laten zich goed indrukken. Als we een klacht hebben, betreft het het camera-eiland achterop. Dat steekt ver en voelbaar uit. Deze harde uitstulping contrasteert met het verder aangenaam zacht glooiende handgevoel van de Xiaomi 12.

Xiaomi 12 achterkant

Beeldscherm van de Xiaomi 12: groot genoeg

Het compactere formaat zorgt ervoor dat de Xiaomi 12 een iets kleiner beeldscherm heeft dan veel concurrenten. Nochtans is het ruim voldoende groot. Alleen de grootste film- of gamesfanaat zal die pakweg halve inch (1,25 cm) van doorsnee smartphones missen. Xiaomi heeft een goed oled-scherm ingebouwd, maar minder geavanceerd dan in de Xiaomi 12 Pro. Het telt minder beeldpunten en de beeldsnelheid is of 60, of 120 beelden per seconde. De 'Pro' kan de snelheid traploos verstellen. Het toestel kiest de snelheid op basis van wat je doet. Scrollen gaat met een soepele 120 beelden per seconde. Video's kijken met de helft. Een permanente hoge beeldsnelheid gaat ten koste van de accu: die optie moet je zelf activeren.

De vingerafdruklezer van de Xiaomi 12 zit in het scherm en tamelijk laag. Dat is niet altijd handig bij het ontgrendelen.Het scherm reageert flitsend snel op aanrakingen. Dat komt doordat het 480 keer per seconde 'voelt' of je iets doet. In de praktijk merk je het verschil met een minder vlot reagerend beeldscherm direct. Heel prettig. De vingerafdrukscanner die in het scherm is verwerkt reageert helaas net wat minder snel. Het verschil met de allerbeste 'in-screen scanners' is klein, maar voelbaar. Je moet je vinger net even langer en nadrukkelijker op het detectievlakje leggen, dan bij bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S22. Het went, dat wel. Nog een tip voor Xiaomi: plaats de vingerafdruklezer iets hoger. Hij zit nu zo ver naar onderen, dat je rare capriolen met je duim moet uithalen.

Afgezien daarvan hebben we niets te klagen over het beeldscherm. Het is ruimschoots voldoende helder. Voor gebruik in vol zonlicht is er een Zonlichtmodus, maar in principe kan je de helderheidsregeling gewoon aan de telefoon laten. Die regeling werkt goed, ook bij een lichtbron achter het toestel. Aangenaam is dat het beeldscherm flink kan dimmen. Kijk je in het donker naar je telefoon, dan word je in elk geval niet verblind.

Het oled-beeldscherm van de Xiaomi 12 is vergelijkbaar met dat van de Samsung Galaxy S22.

Kleuren kunnen beter (en dat is zo geregeld)

De standaard kleurweergave van het beeldscherm van de Xiaomi 12 is oververzadigd. Dat zie je vooral bij foto's direct terug. Luchten zijn diepblauw, tot je niet door de lens kijkt: dan valt het best mee. Gras is érg groen, en rood is ook, nou ja, opvallend rood. Het is niet ingewikkeld daar wat aan te doen, al moet je even graven in de menu's. Vanuit de instellingen ga je naar 'Scherm', daar kies je 'Kleurenschema' en dan pak je 'Originele kleur' in plaats van de standaard, en aanbevolen, optie 'Levendig'.

Xiaomi 12 interface - de standaard 'Levendig' modus is een beetje over-the-top. 'Originele kleur' heeft onze voorkeur.Xiaomi biedt nog veel meer mogelijkheden de kleuren aan te passen - meer dan de meeste mensen nodig zullen hebben. Wel tof dat het kan. Maar met 'Originele kleur' zijn de kleuren opeens een stuk natuurlijker. Zeker bij het maken van foto's is dat wel zo prettig. Voor een spelletje kan je altijd nog even terug naar 'Levendig' of 'Verzadigd'.

'Stereo speakers'

Er zitten twee luidsprekers in de Xiaomi 12, maar van stereo is niet echt sprake. De speaker aan de bovenkant, ook bestemd voor telefoongesprekken, is bepaald minder luid dan die aan de onderkant. De plaatsing is niet heel handig. Als je het toestel draait met de usb-c aansluiting naar rechts (en dat is toch hoe we 'm in eerste instantie horizontaal vasthouden), bevinden de speaker-openingen zich onder je vingers. Niet goed voor de geluidservaring. Je moet er dus aan denken 'm 'goed' vast te houden. (In memoriam Steve Jobs).

Afgezien hiervan is de geluidsweergave... niet heel geweldig. Nu zullen we de eersten zijn om gebruik van telefoonspeakers gewoon te ontraden. Koop een bluetooth-speaker. Maar soms ontkom je er niet aan, en dan is zo goed als mogelijk geluid wenselijk. Standaard klinkt de Xiaomi 12 behoorlijk metalig, bij gebrek aan een beter woord. Een flinke stap in de juiste richting, blijkt het deactiveren van de Dolby Atmos geluidsverwerking te zijn. 

Doe je dat, dan hoor er opeens een beduidend gebalanceerdere weergave, waarin enige bas waar te nemen is en de hoge tonen zonder vervorming klinken. Dolby Atmos staat standaard aan, maar kun je dus beter uitzetten.

Xiaomi 12 onderkant - de speaker zit niet op een heel handige positie

Accuduur van de Xiaomi 12: niet het sterkste punt

In gebruik valt op dat de accu van de Xiaomi 12 vrij snel leegloopt. Dit ondanks de relatief grote (voor de omvang) 4500 mAh accu. Natuurlijk zit er een snelle processor in het toestel en een geavanceerd, helder beeldscherm. Toch is onze ervaring dat we met concurrenten langer voortkunnen, voordat de lader moet worden opgezocht. Deze ervaring lijkt te stroken met die van andere publicaties. Bij intensief gebruik - en wie gebruikt zijn of haar smartphone tegenwoordig niet intensief - moet je met wat pech voor het einde van de dag bijladen.

De Xiaomi 12 laadt razendsnel op, je kan er zo ongeveer op wachten.Gelukkig, gelukkig gaat dat heel snel. Mits je de meegeleverde lader gebruikt, die met 67 watt de accu weer volstampt. In de tijd van een coffee break laad je genoeg bij om weer uren vooruit te kunnen. Van 0% naar 100% kost iets meer dan drie kwartier. Het gaat niet zo hard als bij de 12 Pro, die met 120 watt kan laden. Maar het is heel wat vlotter dan de Samsung Galaxy S22, die niet verder komt dan 25 watt snelladen (de S22+ doet 45 watt). Natuurlijk betekent het wel, dat je het uit de kluiten gewassen laadblok bij je moet steken voor dagtrips. Aan de andere kant, ook met een beetje laptoplader laadt de Xiaomi 12 best vlot bij.

Uitstekende camera's

De Xiaomi 12 heeft als high-end model goed gespecificeerde camera's. Zoals vaker geconstateerd, biedt dat geen garantie voor daadwerkelijk fraaie foto's. De verwerking door de software is daarvoor doorslaggevend. Gelukkig stelt de Xiaomi 12 op dit vlak niet teleur. De foto's van zowel de hoofdcamera als de ultragroothoek zijn scherp en kleurrijk. Ze zijn een beetje oververzadigd en neigen iets naar een geelzweem, maar alleen puristen zal dat opvallen; het is geen gebrek in de praktijk.

De Xiaomi 12 heeft drie camera's aan de achterkant, maar geen zoomlens.Heel prettig is dat de ultragroothoek camera beelden aflevert, die qua kleurtoon en contrast vergelijkbaar zijn met die van de hoofdcamera. Dat maakt schakelen tussen de twee natuurlijker en zorgt ervoor dat je de ultragroothoek met meer vertrouwen gebruikt. Alleen wanneer je gaat inzoomen, zie je dat deze lens het tegen de eerste aflegt op het vlak van detail en dynamiek. Voor landschaps- en gezelschapsfoto's, waar je deze stand toch het meest voor zal gebruiken, is het meer dan toereikend.

De zoomstand is minder indrukwekkend. Er zit geen 'echte' zoomlens op de Xiaomi 12, dus hiervoor maakt de camera een uitsnede van de 50 megapixels tellende hoofdsensor, die het vervolgens vergroot. Daardoor gaat veel scherpte verloren.

Met 5 megapixels is de macrocamera beter uitgerust dan de 2 megapixel-exemplaren die we vaak zien (al haalt hij het niet bij de 50 megapixels van de Motorola Edge 30 Pro en de Edge 30). De macrofoto's zijn hierdoor daadwerkelijk bruikbaar, met voldoende scherpte en contrast.

Xiaomi 12 ultragroothoek camera Xiaomi 12 groothoek (hoofdcamera) Xiaomi 12 zoom Xiaomi 12 hoofdcamera Xiaomi 12 ultragroothoek Xiaomi 12 hoofdcamera Xiaomi 12 ultragroothoek Xiaomi 12 binnen - ook bij kunstlicht een mooie kleurbalans en veel detail Xiaomi 12 Dezelfde foto met de Samsung Galaxy S9 Xiaomi 12 Dezelfde foto met de Samsung Galaxy S9 Xiaomi 12 Dezelfde foto met de Samsung Galaxy S9 Xiaomi 12 Dezelfde foto met de Samsung Galaxy S9 Xiaomi 12 camera interface Xiaomi 12 camera opties Xiaomi 12 camera - Pro modus Xiaomi 12 camera - Pro modus

Avond- en nachtfoto's met de Xiaomi 12

Een van de grootste uitdagingen voor smartphones is het maken van foto's met weinig licht. De kleine lens en sensor lenen zich niet voor het registreren van veel licht, en licht is een basisvereiste voor fotografie. De Xiaomi 12 weet zich echter te onderscheiden, met heel fatsoenlijke foto's in het duister.

Met de lange sluitertijd kan je zelfs uit de hand leuke opnames maken.Standaard verwerkt de hoofdcamera de informatie van de 50 megapixels tot een 12,5 megapixel foto. Door vier pixels voor elk uiteindelijk beeldpunt te gebruiken, wint hij een hoop extra licht- en kleurinformatie. Dat zie je terug in het eindresultaat, zeker ook bij nachtfoto's. De kleuren zijn misschien wat overdreven aangezet, maar een kniesoor die daarop let. Er is een aparte nachtmodus, waarmee je nog meer licht kunt vangen. Bij heel weinig licht biedt die een voordeel, maar met een beetje straatverlichting is die eigenlijk al niet nodig.

 

Het lastigste heeft de Xiaomi 12 het met schemerig licht binnen. Als er te veel licht is voor de nachtstand, maar te weinig voor de 'gewone' modus, is het beeld wat minder verzadigd dan bij de beste concurrenten. Ook dan nog is het prima bruikbaar. 

Heel gaaf (vinden wij) zijn de mogelijkheden om met lange sluitertijden te spelen. Zo kan je bijvoorbeeld verkeer als witte, dan wel rode strepen vastleggen. Hoewel de camera hiervoor een statief aanbeveelt, werkt het wonderwel uit de hand. 

Xiaomi 12 hoofdcamera 's nachts Xiaomi 12 ultragroothoek camera 's nachts De 'gewone' nachtmodus van de Xiaomi 12 is eigenlijk al prima... ...de aparte 'nacht' modus voegt niet heel veel toe. Ook 's nachts levert de Xiaomi 12 fraaie plaatjes af De verzadiging van groen is een beetje overdreven, maar als je dat niet weet, merk je het ook niet. De kleurbalans 's nachts is ook bij verschillend gekleurde lichtbronnen prima. Xiaomi 12 nachtfoto Xiaomi 12 nachtfoto Xiaomi 12 nachtfoto - het rood is hier erg oververzadigd Xiaomi 12 nachtfoto Met de lange sluitertijd kan je zelfs uit de hand leuke opnames maken. Met de lange sluitertijd kan je zelfs uit de hand leuke opnames maken. Xiaomi 12 Dezelfde foto met Samsung Galaxy S9 Xiaomi 12 Dezelfde foto met de Samsung Galaxy S9

Gebruik in de praktijk

De Xiaomi 12 ligt zoals gezegd prettig in de hand. De afbuigende randen van het mooie, heldere scherm hebben wel een paar consequenties. Ze zorgen voor een lichte optische vervorming. Vinden we niet bijzonder storend, maar daarover verschillende meningen. Een ander nadeel is dat ze het bedienen van elementen aan de randen wat precair maken. Zeker als je een beschermhoesje gebruikt. Denk aan banners en pop-ups die je moet sluiten met een klein kruisje in de rechterhoek. Dat is net nog wat meer priegelen met dit design.

Xiaomi 12 - erg veel voorgeïnstalleerde apps: Netflix, Facebook, Spotify, Amazon Shopping, Tiktok en allerlei Mi apps...Afgezien daarvan is het compacte toestel heel prettig in het gebruik. Het past net even beter in de broekzak, en de belangrijke functies roep je zo aan. De camera start snel op en reageert razendsnel, wat ons betreft toch zo'n beetje vereiste nummer één. Ook andere apps starten en reageren snel. Dat geldt voor het hele toestel - je merkt dat hier snelle onderdelen in zitten. 

De software van Xiaomi is wennen als je van een andere Android-versie komt. Xiaomi verspijkert veel, heel veel aan de standaard-indeling. De eigen schil heet MiUI en is inmiddels aan versie 13 toe. Positief is dat je er ontzettend veel mee kunt doen. Je kan de telefoon naar je eigen hand zetten, en er zitten een hoop leuke extra functies in. Het instellingenmenu is gigantisch uitgebreid. Het nadeel is dat je af en toe de weg kwijtraakt, soms is het zoeken naar een functie. Daarnaast levert Xiaomi een schrikbarende hoeveelheid apps mee waar je niet per se om hebt gevraagd. Dat zou van ons echt niet hoeven. 

De werktijd op een acculading is zoals gezegd wat korter dan we zouden willen. Dat gezegd hebbend, de meeste dagen haalden we wel zonder bijladen - en dat bijladen gaat zo snel, dat het ook geen straf is.

Xiaomi 12 achterkant Xiaomi 12 achterkant Het Xiaomi 12 camera-eiland steekt wat hard en lomp af bij het verder fraai glooiende design. De Xiaomi 12 heeft drie camera's aan de achterkant, maar geen zoomlens. Xiaomi 12 De snellader levert Xiaomi mee met de Xiaomi 12. Het is een flink blok, maar het laadt dan ook als een speer op. De vingerafdruklezer van de Xiaomi 12 zit in het scherm en tamelijk laag. Dat is niet altijd handig bij het ontgrendelen. De Xiaomi 12 is net iets langer dan de Samsung Galaxy S22. Het oled-beeldscherm van de Xiaomi 12 is vergelijkbaar met dat van de Samsung Galaxy S22. De camera van de Xiaomi 12 doet amper onder voor die van de Samsung Galaxy S22. De Xiaomi 12 naast de Samsung Galaxy S22 in de hand. Xiaomi 12 interface - home screen (Engels) Xiaomi 12 interface - home screen (Nederlands) Xiaomi 12 interface - het instellingenmenu is gigantisch Xiaomi 12 interface - er valt veel, heel veel aan te passen aan MiUI 13 Xiaomi 12 interface - functies voor digitaal welzijn en ouderlijk toezicht Xiaomi 12 interface - ook de beeldscherminstellingen zijn zeer uitgebreid Xiaomi 12 interface - de standaard 'Levendig' modus is een beetje over-the-top. 'Originele kleur' heeft onze voorkeur. Xiaomi 12 interface - je kan het scherm naar hartelust naar je smaak aanpassen Xiaomi 12 - erg veel voorgeïnstalleerde apps: Netflix, Facebook, Spotify, Amazon Shopping, Tiktok en allerlei Mi apps...

Conclusie

Na de nodige weken met de Xiaomi 12 rondgelopen te hebben, kunnen we concluderen dat Xiaomi de concurrentie met de gevestigde namen prima aankan. De Xiaomi 12 is een interessant alternatief voor de Samsung Galaxy S22, als je op zoek bent naar een compacte smartphone. Er zijn weinig smartphones met deze breedte in de topklasse. Het toestel ligt prettig in de hand, al doet het camera-eiland daar enige afbreuk aan. Op het gebied van snelheid hebben we niets te klagen, en de laadsnelheid is een absoluut pluspunt. Ook al is de accu sneller leeg dan we verwachten of wensen, het snelle opladen maakt veel goed. 

Ook de camera's bevallen uitstekend. Die zijn toch de voornaamste reden om in deze prijsklasse een smartphone te kopen. Xiaomi stelt hier beslist niet teleur. Er zijn wel wat punten voor verbetering, maar dat geldt voor elk toestel. De een doet het net even beter met weinig licht, de ander met tegenlicht, de een heeft een zoomlens, de ander een macro. De zoomfunctie van de Xiaomi 12 is niet de sterkste, maar onze ervaring is dat je doorgaans toch de hoofdcamera erbij pakt. Snel een goede foto is prioriteit één, en dat is een test waarvoor de '12' met vlag en wimpel slaagt.

Eigenlijk heeft de Xiaomi 12 maar één echt pijnpunt: de afwezigheid van een IP-rating. Je moet het toestel uit de buurt houden van vocht. Een paar regendruppels zal 't vast overleven, maar een val in de wasbak vermoedelijk niet. Dat vertrouwen biedt de iets duurdere Samsung Galaxy S22 wel, en het kost de Xiaomi een halve ster. Daarnaast zijn we niet enthousiast over de grote hoeveelheid voorgeïnstalleerde apps. Kan je met die twee zaken leven, dan heb je aan de Xiaomi 12 zonder meer een uitstekende keus.

 

Xiaomi 12
Kleuren Gray, Purple, Blue
Afmetingen 15,3 x 6,99 x 0,82 cm
Gewicht 180 g
Beeldscherm 6,28 inch (15,95 cm) OLED
WQHD+: 2400x1080 pixels
Helderheid: 1100 nits (piek)
60/120 Hz refresh rate
480 Hz touch sampling rate
Dolby Vision
HDR10+
Camera's

Hoofdcamera
50 MP, f/1.88, 1/1,28"

Ultragroothoek
13 MP, 123°, f/2.4

Telezoom/macro
5MP

Selfie
32 MP in-display, f/2.45

Video-opname:
8K 
4K HDR10+ 

Audio Dual speakers
Sound by Harman Kardon
Dolby Atmos
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
Geheugen 8 GB / 12 GB LPDDR5
128 GB / 256 GB UFS 3.1 opslag
Accu 4500 mAh 
67 W snelladen
50 W draadloos laden
Draadloos 5G / 4G / 3G
WiFi 6E
Bluetooth 5.2
NFC
Aansluiting USB-C
Adviesprijs v.a. € 899