AI moet kopers overhalen een Samsung Galaxy S25 te kiezen
Je kunt de klok er bijna op gelijk zetten: aan het begin van het jaar kondigt Samsung zijn nieuwe premium Galaxy-smartphones aan. Dit keer komt de technologiegigant met de Samsung Galaxy S25, Galaxy S25+ en de Galaxy S25 Ultra. De kernpunten zijn een voortzetting van de ideeën die het bedrijf sinds vorig jaar aanhangt. Boven alles focus op kunstmatige intelligentie, waarvoor de snelste mobiele processor van dit moment wordt ingezet. Die Qualcomm Snapdragon 8 Elite zit in alle toestellen, Exynos is er dit jaar niet bij. Verwacht weinig vernieuwing van zaken als camera's, beeldschermen of het design. Galaxy AI is waar het om draait.
Galaxy AI en One UI 7
Tijdens de jaarlijkse perspresentatie wordt duidelijk dat One UI een belangrijkere rol dan ooit gaat spelen. One UI 7 is namelijk herontworpen als een soort framework om AI van verschillende toepassingen met elkaar te laten praten. De typische beloften komen voorbij: het systeem leert je behoeften en voorkeuren herkennen en kan op basis daarvan gepersonaliseerde AI-ervaringen aanbieden. Hiervoor werkt Samsung nauw samen met Google. Naar eigen zeggen nauwer dan wie dan ook.
Zogenaamde AI-agents met multimodale mogelijkheden spelen daar straks een grote rol in. Die stellen de toestellen namelijk in staat in tekst, spraak, afbeeldingen en video's te interpreteren voor interacties die natuurlijk aanvoelen. De term multimodaal betekent in deze context dat het systeem in staat is informatie te verwerken en te combineren uit verschillende datatypes. Daardoor kan het taken niet alleen natuurlijker, maar ook effectiever uitvoeren in vergelijking met AI-agents die slechts met één soort data werken (dus of tekst, of spraak, et cetera).
AI in de praktijk op de Galaxy S25 toestellen
Wat betekent dat in de praktijk? Een inmiddels bekend onderdeel als Circle to Search kan daardoor eenvoudiger en sneller informatie zoeken op het scherm. Voorheen kon je met dit onderdeel vooral objecten vinden, maar nu moet het ook telefoonnummers, e-mails en url’s herkennen. Zo kun je sneller contact leggen via telefoon, mail of een website.
Verder houdt One UI 7, samen met Galaxy AI, vooral in de gaten wat je doet en probeert in te schatten wat je vervolgstap zal zijn. Dat doet het onder de noemer AI Select. Als je via Circle to Search en het Edge-paneel bijvoorbeeld vaak een gifje maakt, dan zal de Galaxy 25 die optie voorschotelen op het moment dat je daaraan begint. Het systeem moet daarvoor snel kunnen schakelen tussen apps en allerlei vervolgacties, maar dat moet door de laag kunstmatige intelligentie geen probleem zijn.
Ook moet je op een natuurlijke wijze kunnen communiceren met Galaxy AI. Zo moet je in de Galerij-app van Samsung heel snel specifieke foto’s kunnen vinden door daar gewoon naar te vragen. Die vakantie in Toscane of zwemles van de jongste, bijvoorbeeld. Dit is vergelijkbaar met wat Google aanbiedt in de Google Foto’s-app (dat nog niet in Nederland werkt). Systeeminstellingen beheren moet eveneens gemakkelijker gaan, door gewoon aan de smartphone te vragen of die bijvoorbeeld het lettertype aan wil passen.
Alles gaat via Google Gemini
De ingang voor al die AI-mogelijkheden is Google Gemini, de multimodale chatbot van Google en tevens het antwoord op ChatGPT. Door op de powerknop te drukken roep je de slimme assistent op en kun je de verschillende Google- en Samsung-apps aanspreken, evenals enkele apps van derden (zoals Spotify). De grootste aanpassing hier is dat de applicaties onderling met elkaar kunnen samenwerken, dankzij de tussenkomst van kunstmatige intelligentie.
Zo kun je bijvoorbeeld informatie opvragen over een aankomende sportwedstrijd (via een zoekmachine) en de volgende speeldatum direct toevoegen aan je agenda. Maar het kan ook complexer. Zo kun je met hulp van Gemini een restaurant vinden dat voldoet aan je eisen en voorkeuren en het systeem mensen laten uitnodigen om mee te gaan. Dit soort zaken werken direct in het Nederlands. Dat komt door de focus op voornamelijk Samsung- en Google-apps. Er is nog geen brede lokale appondersteuning, maar het bedrijf zegt daaraan te werken.
Gepersonaliseerde AI: Now Bar en Now Brief op de Galaxy S25
Veel van de informatie en data die je gedurende de dag genereert, komen terecht in twee nieuwe onderdelen: de Now Bar en Now Brief. De eerste is een balk met dynamische content onderin het vergrendelde scherm van je toestel. Het doet denken aan het dynamische eiland van een iPhone. Deze balk kan allerlei soorten data weergeven, zoals agenda-items, navigatie, wedstrijdscores en meer.
Now Brief is uitgebreider en biedt een persoonlijke overzicht aan van je eigen leven. Dat gebeurt op drie momenten: aan het begin, midden van en het einde van de dag. Aan het begin van de dag helpt Now Brief je voor te bereiden, door te vertellen wanneer het beste moment is om te vertrekken voor de afspraak in je agenda. Vervolgens kan het blijvende updates sturen over het weer en verkeer en kan het je na de werkdag helpen 'landen'. Je ziet wat je gedaan hebt en kunt daar vervolgens op reflecteren. Je kunt het als een soort automatische journaling zien. Verder zou je alvast een schema voor de volgende dag kunnen zien.
Binnen Now Brief is er tevens een koppeling met je smarthome, dat wil zeggen: SmartThings van Samsung en Google Home. Middels routines kan Galaxy AI apparaten in- of uitschakelen, door te leren van wat je dagelijks doet. Hoewel het systeem veel werk uit handen wil nemen, kun je zelf de regie terugpakken door specifieke informatie of functies naar voren te halen voor een manuele bediening.
Het zou zomaar kunnen zijn dat dergelijke functies hun weg ook naar andere smartphones vinden. Dat kunnen ook toestellen van andere merken zijn, aangezien Samsung hiervoor samenwerkt met Google. Daarover is echter niets bekend. Alle gegevens worden in elk geval op het apparaat beveiligd opgeslagen en belanden dus niet in de cloud.
Nieuwe processor en cameraopties van de Samsung Galaxy S25
Voor het vereiste lokale rekenwerk voorziet Samsung de S25-serie van de snelste mobiele processor van dit moment. Die komt niet uit eigen stal, maar is de Snapdragon 8 Elite van Qualcomm. Die zagen we eerder al in bijvoorbeeld de OnePlus 13. Volgens Samsung is de chipset is wel aangepast voor de Galaxy’s. Zo beschikken de Galaxy S25+ en Ultra over ProScaler, AI-beeldverwerking die beelden tot de QHD+-resolutie kan opschalen. Daarnaast zou deze variant energie-efficiënter moeten zijn. Ook is het uitgerust met de Vulkan-engine en verbeterde ray tracing, waarmee het gedrag van licht uit de echte wereld nagebootst wordt in games.
De koeling (een vapor chamber oftewel dampkamer) is daarnaast veertig procent groter in de S25 Ultra, waardoor de toestellen minder warm moeten worden. In de S25+ is de koeling 15% groter, in de S25 is de toename nog minder. Opvallend is dat de toestellen ondanks de krachtiger processor en grotere (dus zwaardere) koeling alle wat lichter zijn dan de voorgangers van vorig jaar. Dit bij gelijkblijvende accucapaciteit. Dat impliceert een efficiëntere accutechniek.
De Galaxy S25 Ultra krijgt als duurste telg in de reeks ook dit jaar meer aandacht. Dit is het enige toestel waarbij het camerasysteem (deels) is vernieuwd. De ultragroothoek camera heeft een upgrade gehad en biedt nu een ultragroothoeklens van vijftig megapixel in (vorig jaar was dat een twaalf megapixelsensor). Daarnaast wordt de 10-bits HDR-opname nu standaard ingesteld. Dankzij de Snapdragon 8 Elite-cpu kan het systeem bovendien ruis verminderren bij bewegende beelden met weinig licht. Dat moet scherpere en heldere beelden opleveren.
Heel de reeks krijgt de beschikking over de Audio Eraser, waarmee je ongewenste ruis uit je video’s verwijdert. Door categorieën van geluiden te isoleren - waaronder stemmen, muziek, wind, natuur, mensenmassa's en lawaai - kun je ook bepalen wat je zachter wilt zetten. Dit lijkt vergelijkbaar met de functie van de Google Pixels, maar lijkt ook meer controle te bieden. Als je gebruikmaakt van de Expert RAW-modus bij fotografie, krijg je toegang tot Virtual Aperture. Dat moet meer controle over de scherptediepte bieden. Ondertussen biedt Galaxy Log nauwkeurige kleurgradatie-opties aan, waarmee je je video’s een filmisch uiterlijk geeft.
Samsung Galaxy S25 Ultra
Gelukkig heeft Samsung niet alleen maar gelet op software en zaken onder de motorkap. De Samsung Galaxy S25 Ultra krijgt een ander design, dat meer aansluit op dat van de S25+ en S25. Het voornaamste onderscheid - afgezien van de camera's - zit nu in het materiaal. Ook dit jaar is de S25 Ultra uit titanium opgetrokken. Voor voor- en achterkant gebruikt Samsung Corning Gorilla Armor 2, een materiaal dat robuuster dan glas moet zijn. Ook de antireflecterende laag van vorig jaar keert terug.
Afgezien daarvan is het scherm 0,1 inch groter, wat mogelijk is door nog kleinere randen rond het scherm. Dat scherm is zelf identiek aan dat in de voorloper, qua resolutie, helderheid en overige eigenschappen. Qua omvang en gewicht is de S25 Ultra een fractie kleiner en lichter dan de S24 Ultra. Afgezien van de aangepaste ultragroothoek camera zijn er verder geen (noemenswaardige) aanpassingen doorgevoerd. Het is duidelijk dat deze serie zich voornamelijk of software en kunstmatige intelligentie focust.
Samsung Galaxy S25 en S25+
Ook de Samsung Galaxy S25 en S25+ zijn net iets compacter en lichter dan hun voorgangers. De veranderingen zijn zo klein, dat ze eigenlijk geen naam hebben. Een verschil tussen 167 en 162 gram zul je niet opmerken. Als je puur kijkt naar specificaties, dan zijn andere verschillen zo goed als afwezig. Beeldscherm en camerasysteem zijn identiek aan dat in de S24(+), en ook het design is hetzelfde. Enige wijziging is dat alle toestellen met (minimaal) 12 GB aan werkgeheugen geleverd worden. Dit is nodig voor de vele beoogde AI-toepassingen.
De beperkte vernieuwing op het vlak van hardware techniek kan je Samsung kwalijk nemen, maar het is niet zonder reden dat het bedrijf zo inzet op kunstmatige intelligentie. Inmiddels is de smartphonemarkt wat innovatie en vooruitgang betreft bijkans vergelijkbaar met de markt voor wasmachines: de grote stappen zijn wel gezet. Bovendien laat het de optie open, zeker voor bezitters van de S24, om zonder veel zorg de S25 over te slaan. De meeste - zo niet alle - OneUI 7 functies zullen ook naar die reeks doorsijpelen, zo vermoeden we. De kans dat ook de S23 het volledige pakket krijgt is dan weer kleiner. Wat mogelijk is op de twee jaar oude hardware zal dat bepalen.
Updatebeleid, prijs en beschikbaarheid van de Samsung Galaxy S25, S25+ en S25 Ultra
Net als vorig jaar geeft Samsung zeven jaar ondersteuning op de Galaxy S25 serie. Je krijgt zeven jaar aan beveiligingsupdates en zeven nieuwe Android-versies voorgeschoteld. Dat is riant te noemen. Zoals geschreven krijgen alle drie de varianten 12 GB aan werkgeheugen. De prijzen zijn bovendien gelijk gebleven aan die van vorig jaar:
Galaxy S22 | Galaxy S23 | Galaxy S24 | Galaxy S25 | |
128 GB | € 849 | € 949 | € 899 | € 899 |
256 GB | € 899 | € 1099 | € 959 | € 959 |
128 GB S+ | € 1049 | n.v.t. | n.v.t. | n.v.t. |
256 GB S+ | € 1099 | € 1199 | € 1149 | € 1149 |
512 GB S+ | n.v.t | € 1319 | € 1269 | € 1269 |
128 GB S Ultra | € 1249 | n.v.t. | n.v.t. | n.v.t. |
256 GB S Ultra | € 1349 | € 1399 | € 1449 | € 1449 |
512 GB S Ultra | € 1449 | € 1579 | € 1569 | € 1569 |
1 TB S Ultra | € 1649 | € 1819 | € 1809 | € 1809 |
De Samsung Galaxy S25 Ultra is verkrijgbaar in drie smaken: 256 en 512 GB en 1 TB. Daar betaal je respectievelijk 1449, 1569 en 1809 euro voor. De S25+ komt uit met 256 of 512 GB en kost 1149 of 1269 euro. Tot slot kijken we naar de reguliere S25. Die is verkrijgbaar in versies met 128, 256 of 512 GB, voor 899, 959 of 1079 euro.
Samsung Galaxy S25 Ultra in een oogopslag | |
Kleuren | Titanium Black, Silverblue, Whitesilver, Gray + excl. online: Titanium Pinkgold, Jetblack, Jadegreen |
Afmetingen | 16,28 x 7,76 x 0,82 cm |
Gewicht | 218 g |
Beeldscherm | 6,9 inch (17,6 cm) AMOLED 2X 1440x3120 pixels, 505 ppi 2600 nits piekhelderheid 1-120 Hz verversingssnelheid 240 Hz touch sampling in game mode Vision booster Adaptive color tone Eye comfort shield Corning Gorilla Armor 2 |
Camera's | 200 MP hoofdcamera f/1.7, 23 mm equiv., 1/1,3" sensor, PDAF, Laser AF, OIS 50 MP ultra groothoek f/1.9, 13 mm equiv. (120˚), Super Steady Video 50 MP 5x zoom f/3.4, 115 mm equiv. (22˚), OIS 10 MP 3x zoom f/2.4, 70 mm equiv. (36˚), 1/3,52" sensor, dual-pixel PDAF, OIS 12 MP selfiecamera f/2.2, 25 mm (80˚), dual-pixel PDAF Video: 8K 30 fps 4K 30-60 fps 1080p 30-240 fps 720p 960 fps HDR10+ Stereo geluidsopname |
Draadloos | 5G, 4G, WiFi 7, Bluetooth 5.4, NFC, Ultra Wideband |
Sensors | Accelerometer, barometer, vingerafdruksensor, gyroscoop, kompas, Hall sensor, lichtsensor, nabijheidssensor |
Waterbestendig | IP68 waterdicht 30 minuten in 1,5 meter |
Accu | 5000 mAh 45 W snelladen (lader optioneel) 10 W draadloos laden |
Processor | Qualcomm Snapdragon 8 Elite |
Geheugen | 12 GB werkgeheugen 256 GB / 512 GB / 1 TB opslag |
Besturingssysteem | Android 15 One UI 7 |
Adviesprijs | v.a. € 1449 |
Samsung Galaxy S25 en S25+ in een oogopslag | ||
Kleuren | Navy, Silver Shadow, Icyblue, Mint + excl. online Blueblack, Coralred, Pinkgold | |
Afmetingen & Gewicht |
Galaxy S25: 7,05 x 14,7 x 0,72 cm (BxHxD) 162 g Galaxy S25+: 7,58 x 15,84 x 0,73 cm (BxHxD) 190 |
|
Beeldscherm (1) | Galaxy S25: 6,2 inch (15,75 cm) FHD+ (1080x2340 pixels) |
Galaxy S25+: 6,7 inch (17 cm) QHD+ (1440x3088 pixels) |
Beeldscherm (2) | Beide: Dynamic AMOLED 2X 1-120 Hz verversingssnelheid 240 Hz touch sampling rate in Game Mode Vision booster Adaptive color tone Eye comfort shield Corning Gorilla Glass Victus 2 |
|
Geluid | Stereo speakers AKG tuning |
|
Camera | 50 MP groothoek (12,5 MP eff.) f/1.8, 23mm (85˚), 1/1,56", dual-pixel PDAF, OIS 10 MP 3x zoom f/2.4, 70 mm, 1/3,94", PDAF, OIS 12 MP ultra groothoek f/2.2, 13 mm (120˚), 1/2,55", Super Steady Video Video: 8K 30 fps 4K 30-60 fps 1080p 30-240 fps 720p 960 fps HDR10+ Stereo geluid opname |
|
Selfie camera | 12 MP groothoek Dual-pixel PDAF, f/2.2, 25 mm |
|
Accu | S25: 4000 mAh, 25 W snelladen S25+: 4900 mAh, 45 W snelladen Beide: Fast Wireless Charging 2.0 |
|
Draadloos | 5G, 4G, WiFi 6E, Bluetooth 5.4, NFC, Ultra Wideband (alleen S25+) | |
Sensors | Accelerometer, barometer, ultrasone vingerafdruklezer, gyroscoop, kompas, Hall sensor, lichtsensor, nabijheidssensor | |
Waterbestendig | IP68 waterdicht tot 30 minuten op 1,5 m diepte |
|
Processor | Qualcomm Snapdragon 8 Elite | |
Geheugen | Galaxy S25: 12 GB / 128 GB 12 GB / 256 GB |
Galaxy S25+: 12 GB / 256 GB 12 GB / 512 GB |
Aansluitingen | USB-C 3.2 | |
Besturingssysteem | Android 15 OneUI 7 |
|
Adviesprijs | v.a € 899 (S25) v.a. € 1149 (S25+) |