Review   |   Verlichting

Trust Vybz Hexagon review: voordelig Nanoleaf alternatief?

Met de Trust Vybz Hexagon panelen kan je kleurrijke patronen op je muur laten zien. Daarbij kan je veel bepalen qua indeling en gebruikte kleuren en animaties.
Met de Trust Vybz Hexagon panelen kan je kleurrijke patronen op je muur laten zien. Daarbij kan je veel bepalen qua indeling en gebruikte kleuren en animaties.

Trust is inmiddels een oudgediende in het landschap van leveranciers van randapparatuur zoals muizen en toetsenborden. Het bedrijf breidt het assortiment echter continu uit, zoals met beveiligingscamera's en nu dus ook slimme verlichting. Het uitgangspunt blijft consistent: relatief lage prijzen, waarmee het alternatieven biedt voor producten van duurdere merken. De Trust Vybz Hexagon (typenummer GXT902) doet meer dan een beetje denken aan de paneeltjes van Nanoleaf. Die zijn echter aanmerkelijk duurder. Dat maakt het interessant om te kijken of het een beetje een leuk alternatief is.

Trust Vybz Hexagon: relatief voordelig

Eerst maar even over die naam: Vybz. Spreek denkelijk uit: vibes. Waarmee Trust behendig inhaakt op momenteel trendy social media terminologie en wellicht een jonge doelgroep weet te bereiken. Hoe handig het in de praktijk is zal moeten blijken, want social media trends en termen hebben doorgaans een zeer korte levensduur. Hoe dan ook is het in de perceptie van de doelgroep misschien wel te try hard of zelfs cringe. Even snel Googlen levert diverse 'Vibes' en 'Vibe' verlichtingssystemen op, dus denkelijk stonden marketing en de juridische afdeling hier voor een uitdaging. Mocht de uitspraak beklijven als 'fibs', dan is het toch terug naar de tekentafel.

Trust Vybz Hexagon GXT902

Maar goed, waar hebben we het over? Betaalbare sfeer- en fun-verlichting, bedoeld om aan de muur te bevestigen in een zelf te verzinnen patroon. Het grote voorbeeld op dit gebied is Nanoleaf, dat alweer de nodige jaren geleden met kleurrijk oplichtende driehoekjes deze markt creëerde. Een starterskitje van negen Nanoleaf Shapes lampen, een moderne opvolger van die eerste lichtjes, kost 189 euro; een uitbreiding van nog eens drie panelen komt op 60 euro. Trust levert een starterskit Vybz Hexagon GXT902 met negen lampen voor 122 euro, een uitbreidingssetje komt op 37 euro. Dat maakt ze tot een relatief voordelig alternatief.

Een rechtstreekse vergelijking kan ik niet maken, want het is te lang geleden dat ik naar Nanoleaf heb gekeken. Daarom kijken we hier vooral naar wat Trust levert voor de relatief bescheiden investering. Relatief, want zeker als je een paar uitbreidingen erbij neemt (en dat wil je eigenlijk wel) zit je al snel aan de 200 euro. Dat is niet weinig voor sfeerlicht dat leuk is om naar te kijken, maar niet per se heel functioneel.

Trust Vybz Hexagon GXT902 met maximale helderheid

Waarom niet heel functioneel? Omdat dit soort panelen niet zoveel licht op de omgeving werpt. In een volledig verduisterde ruimte op maximale helderheid is het met 15 panelen eigenlijk niet voldoende helder om een boek bij te lezen, om maar wat te noemen. Je gebruikt dit soort panelen als een soort oplichtende decoratie of om een witte wand van wat kleur te voorzien. En als je een feestje organiseert of muziek draait, kan je de verlichting op allerlei manieren laten knipperen of bewegen in patronen. Heel leuk, maar je eettafel er mooi mee uitlichten, dat moet je niet willen.

Eerste kennismaking met de Trust Vybz Hexagon

Trust levert de Vybz lampen in een fleurig gekleurde doos, waarin de zeshoekige paneeltjes goed verpakt zijn. Prettig is dat het daarbij een absoluut minimum aan plastic gebruikt. Eigenlijk alleen de plakkers die als verzegeling dienen. Tussen de lampen zitten velletjes papier om krassen te voorkomen tijdens transport, en zelfs de accessoires zitten in een papieren zakje. Het bedrijf wappert al enige tijd met de duurzaamheidsvlag, maar het is mooi om in de praktijk te zien. Alle beetjes helpen - al zijn de panelen zelf wel uit plastic vervaardigd. In tegenstelling tot veel recent geïntroduceerde randapparatuur lijkt dit geen hergebruikt plastic te zijn.

In de doos zitten negen van die panelen, een zwik clips met elektrische contacten om ze onderling te verbinden, stickers om de panelen vast te plakken aan de muur, en schroefjes als alternatief daarvoor. Verder zit er een controlemodule bij. Daarmee sluit je de panelen aan op de voedingsadapter (ook in de doos). Hierin zit ook de ontvanger voor de infrarood afstandsbediening, die eveneens meegeleverd is. Het enige dat niet in de doos zit, is de bedieningsapp. Die haal je dan ook uit de Store van Apple, dan wel Google. De app is niet essentieel om de lampen te bedienen, maar in de praktijk wel erg handig. Daar komen we verderop op terug.

De panelen zelf wegen 114 gram per stuk en meten iets meer dan 15 cm op het breedste deel, iets meer dan 13 op het smalste. Ze zijn 2,2 cm dik, dus heel plat op de muur zitten ze niet. Aan de onderzijde zitten steeds zes contactpunten, waardoor je ze in allerlei patronen met elkaar kan verbinden.

Installatie van de Trust Vybz Hexagon

De meegeleverde handleiding van de Vybz lampen is heel summier. Het zijn voornamelijk plaatjes, op een tamelijk klein stukje papier. Op zich is het installeren niet ingewikkeld. Je bedenkt een patroon waarin je de lampen wilt plaatsen, en plakt ze aan de muur in dat patroon. Daarbij moet je de elektrische clips in de juiste richting bevestigen. Er staat een pijltje op, dat moet altijd naar het volgende paneel wijzen. In principe kan een kind de was doen.

Trust Vybz Hexagon GXT902 controlemodule met bevestigde verbindingsclip en LED-paneel

De praktijk is iets weerbarstiger, want de meegeleverde stickers hechten totaal niet op onze geverfde muur. Zelfs niet een klein beetje. Na het eerste contact is de kleeflaag gewoon weg. Op een vlakke ondergrond hecht het beter, maar ik vraag me af hoe lang ze zouden blijven hangen. Navraag bij Trust leert dat dit een bekend, erkend probleem is. Nieuwere sets zouden met krachtiger stickers geleverd moeten worden.

Trust Vybz Hexagon GXT902 dubbelklevende sticker voor wandbevestiging - die amper kleeft

De reden voor de matige kleefkracht is de wens de ondergrond niet te beschadigen. Dat is een nobel streven, maar als het alternatief schroeven is, is dat nog wel een stukje ingrijpender. Bovendien moet je voor 15 lampen maar liefst 14 schroeven gebruiken. Al kan je in theorie wel wat lampen vrij laten 'hangen', als ze maar ondersteund worden door wél goed bevestigde exemplaren. Dat hangt een beetje van je patroon af. Hoe dan ook moet je voor schroeven wel heel zeker weten dat je je patroon prachtig vindt en nooit gaat veranderen. Of je moet de lampen op een apart bord bevestigen, en bijvoorbeeld omlijsten. Je kan natuurlijk zo creatief zijn als je wilt.

Maar goed, ik heb dus alternatieve plakkers besteld, in de vorm van een rol 'nanotape'. Dat werkte als een trein, al heeft het als nadeel dat het wél de verf van je muur kan trekken. Kneedgum lijkt ook een plausibel alternatief, dat had ik misschien eerst moeten proberen. Hoe dan ook zijn de lampen heel licht. Een groot stuk tape is niet nodig, zolang het maar een beetje kleeft. 

Het in elkaar klikken van de panelen is kinderspel, al voelt het allemaal niet verschrikkelijk degelijk aan. Dat zit deels in het zeer lichte gewicht van de panelen, deels in het feit dat de verbindingsstukjes met enige kracht vastgeklikt moeten worden. Maar niets tordeert of breekt bij de installatie. Ook herhaaldelijk loskoppelen en terugzetten lijkt prima te gaan - alles werkt nog, ook na diverse keren herarrangeren van het patroon.

Bedienen van de Trust Vybz Hexagon

Eenmaal bevestigd is het een kwestie van de voedingsadapter inprikken en de afstandsbediening ter hand nemen.  Nu ja, dat is wat te kort door de bocht. De afstandsbediening is namelijk, vriendelijk gezegd, niet heel goed. Ik moest meermaals drukken om het überhaupt te laten reageren, ook op korte afstand tot de infrarood-ontvanger. Het vervelendste is dat het de ene keer direct reageert, de andere keer niet. Waarom, dat mag Joost weten. Een tweede, door Trust vriendelijk toegestuurd exemplaar, bood geen soelaas.

Trust Vybz Hexagon GXT902 afstandsbediening

De afstandsbediening is sowieso een erg minimalistisch ding, met een boel knopjes waarvan de functie niet direct altijd duidelijk is. Als back-up kan het handig zijn, maar de app is wat mij betreft toch de eerste optie voor de bediening. Daarmee kan je de lichten ook een stuk fijnmaziger aansturen.

De Trust WiFi app

Die app is niets meer of minder dan de Tuya app, voorzien van een lik met Trust styling. Tuya is een smart home platform dat door heel veel bedrijven wordt gebruikt. Het betekent dat je producten van andere leveranciers ook met deze app kan bedienen. Of omgekeerd, de Trust Vybz verlichting kan toevoegen in de app van een andere aanbieder. Zolang het maar met Tuya werkt. Of de functionaliteit dan identiek is, heb ik niet getest - en je kan best veel doen met de Trust app. Toevoegen van de verlichting in de app ging overigens zeer soepel, dat heb ik wel eens anders meegemaakt met Tuya producten.

In het overzichtsscherm selecteer je de lamp(enset) die je wilt bedienen. Trust heeft momenteel diverse Vybz opties, en zoals gezegd kan je hier ook Tuya-lampen van andere leveranciers toevoegen. Het bedieningsscherm van de Vybz Hexagon omvat vier tabbladen. In de eerste kan je een vaste kleur kiezen. Dat kan voor alle lampen in een keer, of per segment van je patroon. Kleuren kiezen doe je op basis van een heel fijnmazige kleurwaaier, of wat overzichtelijker met een kleurenkaart. De laatste optie is een 'Combination' ofwel een voorgebakken patroon van kleuren.

Het tweede tabblad gaat over animaties. Hier kan je kiezen uit veel - heel veel - voorgeselecteerde animaties, opgedeeld in de categorieën DIY, Scenery, Life, Festival en Mood. Die kan je ook zelf maken en wél opslaan. Je kan kiezen uit heel veel opties, van langzaam overvloeiende kleuren tot knippereffecten waar een medische waarschuwing niet ontoepasselijk bij zou zijn. Zelf gemaakte scènes zijn gelabeld met een 'DIY' knop - klik daarop om ze te bewerken of te verwijderen.

Reageren op muziek

Dan is er het derde tabblad. Dat laat de Trust Vybz lampen reageren op muziek - of gewoon geluid. Je kan kiezen om dat te doen op basis van een microfoon in de controle-eenheid van de lichtjes (Local Mode), of met de microfoon van je smartphone (App Mode). Er zijn presets voor Rock, Jazz, Classic, Scroll, Energy en Spectrum. Een wat merkwaardige selectie, want enerzijds beschrijven ze muziekgenres, anderzijds zijn ze meer van toepassing op de manier waarop de lampen oplichten. Rock laat alle lichten tegelijk oplichten in verschillende kleuren - in ons voorbeeld in twee segmenten. Jazz doet iets vergelijkbaars, maar dan met de segmenten afzonderlijk, met een knippereffect. Classic laat alle lichten tegelijk oplichten in één strook, in verschillende kleuren. 

Scroll is anders, daarbij schieten de paneeltjes een voor een aan en uit in een animatie vanaf het eerste tot het laatste paneel in het patroon. Bij Energy knipperen de lampen min of meer willekeurig in verschillende kleuren aan en uit. Denk jaren '70 discovloer. Spectrum ten slotte laat de lampen vanuit het midden naar de zijkanten oplichten - hoe hoe harder het volume, hoe verder het licht naar de uiteindes beweegt.

In App Mode heb je maar drie opties: Music rhythm, Game en Romantic. De eerste oogt als de Classic variant van de Local Mode, de tweede is een tragere versie met pastelkleuren, de laatste varieert tussen wit en rood met rozetinten ertussen. Heel romantisch.

Het belang van control points

Het laatste tabblad van de app biedt summiere instelmogelijkheden. Met Countdown kan je instellen na hoeveel tijd de lichten uitgaan. Control points is de andere, en meest ingewikkelde functie van de Trust Vybz. Hiermee definieer je min of meer hoeveel segmenten je patroon bevat. Dat hangt deels samen met het aantal panelen, en deels met hoeveel segmenten of vertakkingen je hebt in je patroon. Je kan niet meer control points hebben, dan panelen. Anderzijds kan je niet minder dan 10 control points hebben. Dat zorgt ervoor dat je bij gebruik van alleen een basisset veel voorgefabriceerde patronen niet goed kan tonen. Voor 15 lampen leek 14 control points het optimale aantal. Zet je het lager, dan worden niet meer alle panelen bediend - die blijven dan uit.

Hoe dan ook is dit een heel onduidelijk aspect van de app, waar Trust wel wat meer toelichting bij zou mogen geven. De Engelstalige beschrijving is ronduit cryptisch: 'Please reset the control points according to the actual lighting points once you change any control points during operation.' Waarvan akte.

Trust Vybz in gebruik

Ik heb de Vybz Hexagon lampen bovenal gekozen om de achtergrond van foto's van producten bij reviews wat op te fleuren. Zo'n kale witte muur gaat op den duur ook vervelen. Daarvoor voldoen de lampen prima, al is het nog even de vraag of ik het bij een simpel lijnpatroon houd of niet. Daarnaast blijkt het in de praktijk lastiger dan gedacht om een rechte lijn te maken. Ondanks gebruik van waterpas bij het bevestigen is het niet zo recht als gewenst. Dat heeft iets te maken met enige speling tussen de elementen, en iets met het gebruikte kleefmateriaal, vermoed ik. En vermoedelijk een lui timmermansoog.

Specifiek voor fotografie zijn de lampen best fel. Ze verspreiden dan wel niet zoveel licht, maar ze produceren aardig wat. Het wordt alleen heel recht naar voren afgestraald. Dat betekent dat je het al snel moet dimmen, wil het niet overbelicht op de foto komen. En dat kan dan helaas net niet bij de optie die ik het meest wil gebruiken: statische kleurpatronen. 

Een ander dingetje dat toch opgemerkt moet worden, is dat niet alle lampen exact dezelfde kleur wit produceren. Dat zie je alleen bij wit en hele lichte tinten. Het heeft te maken met relatief kleine verschillen tussen de gebruikte leds. Het is niet ongebruikelijk en alleen zichtbaar bij combineren van verschillende sets. Maar de zes panelen van de twee uitbreidingskits ogen groeniger dan de negen van de starterskit. Wederom, alleen zichtbaar bij wit of geelwit, maar toch.

Verder is de infrarood afstandsbediening geen aanwinst, daarvoor reageert het te onvoorspelbaar. Daar tegenover staat dat de app prima werkt - de Tuya app heeft als voordeel dat hij al lang bestaat en continu wordt bijgewerkt en verbeterd. Geen slechte keuze dus van Trust. 

Een minpuntje van de app is dat je de helderheid alleen kan aanpassen als alle panelen dezelfde kleur hebben. Het kan niet als je elk paneel een andere kleur geeft, ook al is de helderheidsregelaar daar wel zichtbaar. Dat is die niet bij vooraf ingestelde patronen, wat logischer is. Eigenlijk zou die regelaar moeten verdwijnen zodra je panelen verschillende kleuren toekent. Of beter, de helderheidsregeling zou gewoon moeten werken in alle omstandigheden. Het is ook een gemiste kans dat je geen eigen gemaakte kleurpatronen kan opslaan en later weer kan oproepen.

Verder zit er in dit deel van de app een knop die niets doet, bedoeld om kleuren vloeiender tussen de panelen te laten overgaan. Naar verluidt is die gereserveerd voor mogelijke toekomstige producten (of wellicht producten van andere leveranciers die dit wel ondersteunen). Bij de Trust Vybz Hexagon kan je de kleur per paneel instellen, maar niet twee of meer kleuren per paneel.

Positief is dat de panelen goed 'gevuld' zijn. Hoewel het midden het felste oplicht, schijnt het licht goed door tot aan de randen. Daardoor sluiten patronen goed aan en zien ook animaties er goed uit. De panelen hebben een op driehoeken gebaseerd reliëf, dat blijft zichtbaar bij het oplichten in verschillende kleuren. Of je dat mooi vindt of niet is een kwestie van persoonlijke smaak. Van mij had het niet gehoeven, een strak ontwerp zou prima zijn - de kleuren zorgen wel voor de afwisseling. Maar storend is het ook niet.

Conclusie

De Trust Vybz Hexagon verlichting bevalt al bij al prima. Je kan de verlichting erg fijnmazig naar je hand stellen, en het zal toch even duren eer je alle patronen en animaties zo veel hebt gezien, dat het gaat vervelen. Dan kan je nog altijd je eigen varianten maken. Helaas kan je die alleen in het geval van animaties bewaren; de beperkte bewaar- en instelmogelijkheden voor vaste kleurpatronen is het voornaamste verbeterpunt in mijn ogen.

Dat en de meegeleverde dubbelzijdige stickers voor bevestiging, die zijn namelijk gewoon niet sterk genoeg. Een rol dubbelklevend tape zijn de kosten niet, maar het zou fijn zijn als Trust iets meeleverde dat én voldoende plakt én gegarandeerd goed werkt met het product. Ik heb tamelijk willekeurig een alternatief ingekocht, maar eigenlijk is dat overkill voor de lichte panelen. De fabrikant zou een betere balans kunnen vinden. Een bijkomend verbeterpunt is dat wat extra van die klevers dan wel handig zijn. De panelen nodigen immers uit tot af en toe aanpassen.

Daarom is het lovenswaardig dat Trust wat extra verbindingselementen meelevert. Zo wordt je niet snel belemmerd in je creativiteit bij het bedenken van nieuwe vormen. Ook de milieuvriendelijke verpakking is fijn, al blijven plastic lampen natuurlijk minder duurzaam. Bovenal werkt alles gewoon zo, hop uit de doos, en ziet de verlichting er eenmaal aangebracht fraai uit. 

Neem je de alleszins redelijke prijs er dan ook nog bij in overweging, en je kan niet anders dan concluderen dat de Trust Vybz Hexagon een leuke toevoeging vormen aan het groeiende aanbod van sfeer- en fun-verlichting op de markt. De matig klevende tape voor wandbevestiging en de rammelende remote kosten een halve ster in de beoordeling; mocht Trust die verbeteren, dan zouden we er vier sterren van maken. Met wat polijsten en verbeteren van de app komt zelfs 4,5 ster in zicht.

Goede Deal Januari 2025

Trust Vybz Hexagon (GXT902)

Trust GXT902 Vybz Hexagon in een oogopslag
Afmetingen Per paneel:
15,2 x 13,2 x 2,2 cm (BxHxD)
Gewicht 114,2 g per paneel
Bediening IR-afstandsbediening
Trust WiFi app (Tuya)
Verbinding WiFi, 2,4 GHz
Adviesprijs € 122 (starterskit, 9 panelen)
€ 37 (uitbreiding, 3 panelen)
Koop bij

Bol.com

MediaMarkt