Review   |   Smartphones

Samsung Galaxy Z Flip 4 review: de leukste Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Z Flip 4 review: de leukste Samsung Galaxy
Met zijn vouwbare scherm leent de Samsung Galaxy Z Flip 4 zich voor gebruiksscenario's die je met een gewone smartphone niet hebt.

Vouwbare smartphones bestaan bij de gratie van één ding: oled-beeldschermen zijn dun genoeg om te vouwen. Dat iets kán, betekent niet dat het ook een goed idee is. De meeste fabrikanten laten vouwbare telefoons tot dusver links liggen. Zo niet Samsung, dat inmiddels zijn vierde generatie Galaxy Z Fold op de markt heeft. Daarnaast is er sinds een paar jaar een kleinere, iets minder dure versie, de Flip. We probeerden de Samsung Galaxy Z Flip 4 een tijd uit als dagelijks toestel. Hoewel er nog altijd de nodige kanttekeningen bij te plaatsen zijn, moeten we Samsung wel gelijk geven: vouwbaar heeft onmiskenbaar voordelen. Bovendien is het gewoon leuk. En daar is ook wat voor te zeggen.

Dat je 'm op z'n zijkant kan zetten, blijft gewoon heel handig.

Samsung Galaxy Z Flip 4: de derde generatie

Om maar direct een mysterie uit de wereld te helpen: de Flip 4 is de derde Flip. Dat komt omdat er nooit een Flip 2 is geweest. Bij het uitbrengen van de Fold 3 vernieuwde Samsung ook de Flip en gaf die meteen hetzelfde volgnummer. De eerste Flip kwam een tijdje na de eerste Fold uit. Dat was maar goed ook, want die eerste Fold had een hoop kinderziektes. Die hadden voornamelijk betrekking op het scharnier en het vouwbare scherm. 

Bij de Fold 4 en de Flip 4 zijn die er wel uit. Het scharniermechanisme voelt oerdegelijk en ook na de nodige maanden gebruik is het nog net zo stevig als toen we de Flip 4 het eerst uit de doos haalden. Die doos is overigens een plat, discreet geval met weinig inhoud. Samsung levert de smartphone, een usb-c kabel en een sim-tool. Een lader zit er niet bij. Dat is jammer, want het toestel ondersteunt snelladen met 25 watt. De meeste laders die je in de kast hebt liggen, zullen minder vermogen leveren. Aan de andere kant, je kan het toestel met elke usb-c lader opladen, ook die van je laptop. Heel snel laadt hij nou ook weer niet, 25 watt houdt niet over vergeleken met het snellaadgeweld van sommige concurrenten.

De opgevouwen Samsung Galaxy Z Flip 4 naast een Galaxy S22+ en een Galaxy S22 Ultra

De Flip 4 is er in een aantal kleuren. Ons testmodel is fraai lichtblauw, met een brede zwarte strook op een van de twee delen. Daarin zitten twee camera's en een klein beeldscherm, waarover verderop meer. Het toestel heeft een metalen omlijsting. Ook het scharnier is bedekt met een dikke metalen overkapping. Opgevouwen is hij bijna vierkant. Het toestel voelt relatief zwaar in de hand, wat vooral komt door het formaat. Hij oogt lichter. Het glas en metaal, kenmerkend voor een luxer toestel, dragen natuurlijk gewoon bij aan het gewicht. Hoewel het toestel glad oogt, schuift het niet makkelijk op de hand (over een kleedje is een ander verhaal). Je hoeft je geen zorgen te maken dat het zomaar uit je handen glibbert.

De opgevouwen Samsung Galaxy Z Flip 4 naast een Galaxy S22+ (rechts) en een Galaxy S22 Ultra (links)

Er zit alleen een usb-c aansluiting op, ook Samsung zegt de 3,5mm-aansluiting op steeds meer toestellen vaarwel. Voor oortjes ben je dus aangewezen op een (niet meegeleverd) verloopje, of Bluetooth. Naast een power-knop is er een tuimelschakelaar voor het volume. In de power-knop zit ook de vingerafdruklezer. Die werkt snel en doorgaans goed. Omdat hij vrij smal is, komt het iets vaker voor dat je je vinger moet verleggen. In onze lange testperiode was dat een handvol keren.

Twee beeldschermen: een lange en een kleine

Klap je de Samsung Galaxy Z Flip 4 open, dan gaat het beeldscherm direct aan. Eventjes, want standaard staat de time-out voor het lockscreen op maar een paar seconden. Goed voor de accuduur, maar niet per se handig. Even erop tikken en het activeert weer. Of je legt je vinger langs de sensor aan de zijkant.

Het standaard lock-scherm van de Samsung Galaxy Z Flip 4

Het scherm heeft een omlijsting die iets hoger is dan het scherm zelf. Dat is uiteraard om het scherm te beschermen, wanneer je het toestel dichtklapt. Zelfs als er dan iets tussen zit, zal dat niet meteen krassen veroorzaken. Opvallend aan het scherm is dat het (veel) meer glimt dan een standaard oled-beeldscherm. Het spiegelt echt enorm, wat vooral zichtbaar is als het uitstaat en dus zwart is. Erg krasbestendig is het ook niet; al hebben wij krassen weten te vermijden, tests online laten zien dat de beschermende laag op het oled-paneel al krast van relatief zachte materialen. Zoals je nagels. Uitkijken dus.

Opengeklapt is het beeldscherm iets langgerekter dan bij de meeste smartphones. Waar die een verhouding hebben tussen de pakweg 18,5:9 en 21:9, heeft de Flip 4 een 22:9 verhouding. Dat is echt behoorlijk lang. Het maakt het wat lastiger om met een hand te bedienen. Daar komt bij dat het toestel met 7,2 cm niet supersmal is. Heb je kleine handen, dan red je het niet om met een hand het hele scherm te bestrijken.

De uitgevouwen Samsung Galaxy Z Flip 4 naast een Galaxy S22+ (rechts) en een Galaxy S22 Ultra (links)

Eenmaal actief is het beeldscherm wel een plaatje. Oled zorgt voor een zeer hoog contrast, en Samsung gebruikt state-of-the-art techniek. Dat maakt een variabele verversingssnelheid mogelijk. Scroll je door webpagina's of social media feeds, dan gaat dat met 120 beelden per seconde. Dat voelt een stuk soepeler dan de standaard 60 van oudere smartphones. Je merkt dat vooral als je teruggaat naar zo'n ouder toestel. Bij sommige soorten content schakelt het scherm terug naar minder beelden per seconde, bijvoorbeeld bij video's of als er even niets op het scherm gebeurt. Ook dat is goed voor de accuduur.

Nadelen van het Galaxy Z Flip 4 scherm

We moeten het wel vermelden: de vouw is duidelijk voelbaar in het midden van het scherm. Zichtbaar ook, trouwens. Of het storend is, hangt meer van de gebruiker af. De eerste paar dagen vonden we het maar afleidend, daarna viel het eigenlijk al niet meer op. Je voelt het ook niet zo vaak als je zou denken: doorgaans scroll je niet met je vingers in het midden van het scherm. Kortom, wat ons betreft geen dealbreaker, al blijft het visueel natuurlijk minder 'strak'.

Het scherm van de Samsung Galaxy Z Flip 4 trekt stof aan, dat zich ook nestelt tussen de rand en het scherm (klik voor groot om dit beter te zien).Een nadeel dat wij als een stuk storender ervoeren, is dat het scherm enorm stof aantrekt. Vermoedelijk wordt het licht statisch, of het opgevouwen toestel verzamelt gewoon zelf stof. We weten het niet, maar geen enkele smartphone kwam ooit zo vaak zo stoffig tevoorschijn. Afgezien van dat het er niet heel smakelijk uitziet, is het ook een punt van zorg. De Galaxy Z Flip 4 is nadrukkelijk wél spatwaterdicht, maar níet stofdicht. Nu zijn er genoeg avontuurlijke reviewers die hebben laten zien dat het toestel tegen een stootje kan. Maar qua garantie zit het ons niet helemaal lekker.

Ten slotte moeten we nog een minpunt vermelden dat opviel. Kijk je door een gepolariseerde zonnebril naar het scherm van de Flip 4, dan ziet dat er bepaald niet zo fraai uit als zonder. Er is dan een soort olie-op-het-water annex regenboogeffect te zien. Dat maakt het eigenlijk onmogelijk er video's of foto's op te bekijken. Even een bericht checken of navigatie gaat nog wel, maar ook dan is het storend. Het is mogelijk dat dit niet bij elke gepolariseerde zonnebril gebeurt, we hadden geen lade vol tot onze beschikking om het uit te proberen. Maar het is opmerkelijk genoeg om te melden.

Het beeldscherm van de Samsung Galaxy Z Flip 4 ziet er niet zo fraai uit door een gepolariseerde zonnebril, zoals rechts op deze foto te zien.

Tweede scherm

Aan de voorzijde zit een tweede schermpje, naast de camera's. Ook dat is aanraakgevoelig. Even tikken en het licht op met datum, tijd en accustand. Door te swipen kan je diverse widgets openen. Zo kan je je muziekspeler bedienen, ingestelde wekkers bekijken, een stopwatch of een timer starten en de kalender zien. Je kan zelf meer widgets toevoegen. Bijvoorbeeld voor weer, taken, een stappenteller, WhatsApp, of SmartThings scènes. 

Met het cover screen van de Samsung Galaxy Z Flip 4 kan je onder meer selfies maken.

Een aardige extra is dat je het schermpje kan gebruiken als zoeker voor de camera, om selfies te maken. Druk hiervoor twee keer op de power-knop terwijl het toestel gesloten is. Dan zie je jezelf en kan je een (portret)foto of video maken. Nadeel is wel, dat de kadrering niet overeenkomt met wat je uiteindelijk opneemt. Desgewenst kan je door dubbeltikken uitzoomen naar het volledige beeld, maar dat is wel heel klein. Een foto of opname start je met de volumeknop.

Samsung Galaxy Z Flip 4 in gebruik

Waar de Galaxy Z Flip 4 zich echt onderscheidt is in het dagelijks gebruik. Hoewel het opgevouwen wat dikker is dan de doorsnee smartphone, past het zo nog altijd makkelijker in de broekzak dan een standaard toestel. Heb je een beetje diepe zakken, dan moet je er bijna naar zoeken. Heb je kleinere zakken, dan is het een verademing. Als je gaat zitten, geen smartphone die in je lies prikt of half uit je broekzak schuift. Bij het lopen is hij ook minder merkbaar aanwezig.

Samsung Galaxy Z Flip 4De keerzijde is dat er een extra handeling nodig is om de Flip 4 volledig te gebruiken. Tenzij je even een notificatie wilt checken (als die op het miniatuurscherm zichtbaar is), moet je hem openklappen. Dat kan met een hand, maar is niet handig. Je drukt dan per ongeluk de knoppen aan de zijkant in, en krijgt zoveel valse positieven op de vingerafdrukscanner, dat je je pincode mag invoeren. Twee handen is makkelijker. Daarbij duurt het ook wel even voor je 'm automatisch met de goede kant boven openklapt. Waar je een gewone smartphone vrij gedachteloos tevoorschijn haalt en activeert, moet je hier wat meer doen. 

Maar, en dat moeten we benadrukken, eigenlijk is dat helemaal niet zo erg. Het zorgt er simpelweg voor dat je minder vaak op de automatische piloot met je smartphone in je handen zit. Doe je dat wel, dan voelt het alsof je ook echt een bewuste handeling uitvoert. Misschien went dat op de hele lange termijn, maar ook na ruim een maand dagelijks op stap met de Galaxy Flip 4 was het voor ons een merkbaar verschil. Wie bezig is met 'mindful' smartphonegebruik, zou alleen daarom al een Flip 4 moeten overwegen. 

De Samsung Galaxy Z Flip 4 past zo precies in de accessoirehouder van de vernieuwde 737-800's van de KLM.Het open- en dichtklappen heeft meer voordelen. Zo kan je hem ook net niet helemaal openklappen, en dan kan je 'm op z'n zijkant voor je zetten. Handig om in vliegtuig of trein een video te kijken. De kleine knip in het scherm vonden wij daarbij in elk geval niet storend.

Samsung heeft bovendien een aantal apps aangepast om van het scherm in twee delen gebruik te maken. Bijvoorbeeld de camera app, die dan bovenin de zoeker laat zien en onderin de bedieningselementen. Ook in de Gallery app gebeurt zoiets. Dan verandert het onderste deel in een 'touchpad' waarmee je kunt in- en uitzoomen op het plaatje bovenin. Dat werkt heel natuurlijk. De aangepaste camera app is leuk, in de praktijk. Je kan het toestel daardoor ook op plekken neerzetten vanaf waar je met een gewone smartphone niet zo snel een foto zou maken, voor een originele invalshoek. De bovenste helft van het scherm is min of meer gelijk aan de 3:4-verhouding van de sensor, dus je ziet het hele plaatje. Helaas werkt dit niet voor video, tenzij je in 1:1 verhouding opneemt. 

Een van de leuke cameramogelijkheden van de Samsung Galaxy Z Flip 4. Van links naar rechts: zoeker, de gemaakte foto, en de gemaakte foto in de Gallery app.

Camera's van de Samsung Galaxy Z Flip 4

Waar de vorige Flip nog achterliep op de camera's van de Galaxy S-serie, is dat bij de Flip 4 niet het geval. Achterop zijn er twee camera's, voor 'gewone' groothoek foto's en voor ultragroothoek foto's. Die laatste is zeer geschikt voor landschappen en groepsportretten. Prettig is dat beide qua tuning en kleuren geheel op elkaar zijn afgestemd, waardoor je naadloos van de ene naar de andere overschakelt. Wel is de hoofdcamera duidelijk capabeler. Dat merk je vooral bij opnames met weinig licht, die de hoofdcamera veel sneller maakt. Maar ook met de ultragroothoek zijn prima nachtfoto's mogelijk.

Het ontbreekt aan een zoomcamera op de Flip 4. Die zit natuurlijk op relatief weinig smartphones, maar gezien het prijskaartje van dit toestel hadden we hem best willen hebben. Maar ja, dat vouwbare scherm draagt vermoedelijk al genoeg bij aan de prijs. Bovendien zou de Flip er niet kleiner of lichter op worden, met nog een camera. Naast de optie om de hoofdcamera voor selfies te gebruiken, zit er ook een behoorlijk capabele selfiecamera achter een gaatje in het hoofdscherm. Drie camera's in totaal dus.

Qua beeldkwaliteit kan de Flip 4 zich zonder meer meten met de top op smartphonegebied. We hebben tal van opnames gemaakt en werden zelden teleurgesteld. De combinatie van camera en de Samsung software zorgt ervoor dat je ook bij bewegende beelden nog een geslaagd resultaat krijgt. Alleen bewegende beelden in het donker zijn soms net even te lastig. Als we een klacht hebben, is het dat de beeldverwerking wel wat rustiger aan zou mogen doen met de verzadiging. Luchten worden soms wel érg blauw en gras is wel érg groen. Het beeldscherm kan je aanpassen in dit opzicht: de 'Natural' modus oogt een stuk prettiger dan de van het scherm knallende, standaard 'Vivid' modus. Voor de camera zou zoiets ook mogen.

In de vergelijking met de oudere Samsung Galaxy S9 valt op dat de foto van de Samsung Galaxy Z Flip 4 wel heel erg van het scherm afspettert.

Conclusie

De Samsung Galaxy Z Flip 4 is misschien wel de leukste Samsung Galaxy die je kunt kopen. De mogelijkheid - en de verplichting - het toestel te openen voor je het gebruikt en weer te sluiten wanneer je klaar bent, zorgen ervoor dat je op een andere manier met je smartphone omgaat. Bewuster. En dat is moeilijk als een nadeel te zien, in deze tijd van schermverslaving. Bovendien geeft het nieuwe mogelijkheden om het toestel neer te zetten en te gebruiken. Samsung doet er veel aan om die mogelijkheden te vergroten met handige softwareaanpassingen, maar er zit denken wij nog wel meer in. Gelukkig zet de fabrikant vol in op 'foldable', dus hopelijk krijgen Flip 4 kopers nog meer opties in de lange tijd dat ze het toestel zullen gebruiken.

Die lange tijd kan ook, want Samsung belooft maar liefst vier jaar Android upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates. Dat mag ook wel, gezien de vraagprijs van het toestel. Wij zouden aanraden om niet voor het instapmodel met 128 GB te gaan, maar de variant met 256 GB te nemen. Dan kan je echt wel een jaar of vijf vooruit met je opslag. Maak je veel video's, dan is de versie met 512 GB beter, maar wel erg aan de prijs.

Die prijs is hoe dan ook het voornaamste bezwaar tegen aanschaf van de Galaxy Z Flip 4. Je betaalt ontegenzeggelijk voor het vouwbare scherm. Hoef je dat niet, dan kan je voor een stuk minder een Galaxy S22+ in huis halen. Om het over de talrijke opties van de concurrentie nog maar niet te hebben. Dat scherm brengt bovendien nadelen met zich mee: het toestel is niet stofdicht, maar het scherm trekt enorm stof aan. Maar toch, een doekje eroverheen en je hebt een telefoon die, in elk geval op dit moment, echt wat anders is. Die makkelijker in je broekzak past, die je soms ook gewoon dicht kan houden. En waar je regelmatig van denkt 'goh, wat een leuke telefoon is dit'. En zeg nou zelf, dat is een reactie die maar weinig smartphones oproepen.

Aanrader Oktober 2022

Samsung Galaxy Z Flip 4

Samsung Galaxy Z Flip 4 in een oogopslag
Beeldscherm

Hoofdscherm:
6,7 inch (17 cm) OLED, 22:9
2640x1080 pixels, 425 ppi
1-120 Hz adaptive refresh rate

Coverscherm:
1,9 inch (4,8 cm) OLED
260x512 pixels, 302 ppi

Afmetingen
& Gewicht
Gesloten:
7,2 x 8,5 x 1,7 cm (BxHxD)

Open:
7,2 x 16,5 x 0,69 cm (BxHxD)

187 gram
Kleuren Graphite, Pink Gold, Blue, Bora Purple
Bespoke Edition: Voor/achter - Geel, wit, navy, khaki, rood), frame - zilver, zwart, goud
Front camera 10 MP f/2.4, 1,22 μm pixels, 80˚
camera's Achter 12 MP ultra groothoek, f/2.2, 1,12 μm pixels, 123˚
12 MP groothoek, f/1.8, 1,8 μm pixels, 83˚, optische beeldstabilisatie
Processor 4 nm octa-core
Werkgeheugen 8 GB
Opslag 128 GB / 256 GB / 512 GB
accu 3700 mAh
25 W snelladen
10 W draadloos laden
Wireless Powershare
Waterdicht IPX8, 30 minuten op 1,5 meter
Besturingssysteem Android 12
OneUI 4.1.1
Netwerk 5G, 4G
Verbindingen WiFi 6
Bluetooth 5.2
GPS/Galileo/Glonass/Beidou
NFC
USB-C
SIM 1x eSIM, 1x Nano SIM
Adviesprijs Vanaf € 1.099
Kopen

Bol.com