Samsung Galaxy Z Flip 6 review: hetzelfde laken, iets ander pak
Het volgnummer van de Samsung Galaxy Z Flip 6 - of Galaxy Z Flip6, zoals Samsung zelf schrijft - geeft het al aan. Dit is niet Samsung's first rodeo. Toch moet het dit jaar meer dan ooit duidelijke verbeteringen laten zien. Motorola timmert immers met de eigen Razr flipphones hard aan de weg. Weliswaar toonde de Razr 50 Ultra ook vooral incrementele verbeteringen, dat laat wel zien dat het merk in rap tempo een zeer volwassen product heeft gecreëerd. Dat is knap, want niemand weet zo goed als pionier Samsung, hoe lastig het is om een goede vouwbare smartphone te maken.
Prijs van de Samsung Galaxy Z Flip 6: rondshoppen loont
Flipphones anno 2024 zijn niet goedkoop. Dat geldt ook voor de Samsung Galaxy Z Flip6, met een officiële adviesprijs vanaf 1199 euro. In elk geval is die niet gestegen sinds het vorige model. Die is nog altijd te koop, voor pakweg de helft van de adviesprijs van de Flip 6. Zelfs met 512 GB opslag, als je goed rondkijkt. Overigens is de Flip 6 ook veel goedkoper te vinden, al is de vraag dan wel of je een officieel voor Nederland of België bestemd toestel koopt. Maal je daar niet om, dan heb je 'm al vanaf minder dan 800 euro.
Ter vergelijking: de Motorola Razr 50 Ultra heeft eveneens een adviesprijs van 1199 euro, voor de 256GB-uitvoering. In de praktijk is die net onder de 1000 euro te vinden; de 512GB-versie vind je vanaf rond de 1100 euro. Samsung heeft dus in elk geval een prijsvoordeel, al is het maar omdat niet alle wederverkopers zich aan Samsungs richtlijnen lijken te houden.
Design van de Samsung Galaxy Z Flip 6
Als je de Flip 5 en Flip 6 naast elkaar legt, zie je haast geen verschil. Houd je de toestellen iets dichterbij het gezicht, dan valt vooral de schermrand op. Op de Flip 5 oogt die wat plastic en rond, terwijl die op de Flip 6 een matte en platte afwerking heeft. Niet alleen zorgt dit voor een fijne klap na het dichtvouwen, ook geeft dit het toestel een meer volwassen uiterlijk.
De aluminium behuizing en het scharnier zijn verder niet noemenswaardig aangepast. De aluminium body zorgt voor een premium uitstraling, maar heeft ook een groot nadeel. We hebben gemerkt dat het toestel vrij snel heel warm kan worden. Soms zelfs zo heet dat je hem niet meer comfortabel vasthoudt. Die warmte straalt uit over heel de lengte, maar concentreert zich met name aan de bovenkant. Daar heeft de Flip 5 aanzienlijk minder last van.
Wat dan weer wel tof is, in het kader van kleine details, is dat de cameraranden dezelfde kleur hebben als de rest van de behuizing. Daardoor voelt het ontwerp meer coherent aan. Een ander belangrijk verschil is overigens de verbeterde duurzaamheid. Met zijn IP48-certificaat is de Flip 6 nu ook voor een deel stofdicht. Het schermpje voorop moet het nog altijd doen met een plastic beschermlaag, terwijl het binnendisplay voorzien is van Gorilla Glass Victus 2.
De vouw in het scherm binnenin is niet helemaal verdwenen, maar de kans is groot dat je hem in veel situaties niet ziet. Alleen wanneer je het toestel in een specifieke hoek houdt, valt die op. Datzelfde geldt overigens voor de Razr 50 Ultra, die, om dat nog even aan de beoordeling toe te voegen, met zijn kunststof uiterlijk wat minder luxe oogt dan de Flips van Samsung.
Beeldschermen: nagenoeg onveranderd
Voor zowel het interne als het externe beeldscherm van de Samsung Galaxy Z Flip 6 kan je stellen dat ze nagenoeg onveranderd zijn ten opzichte van die in de Flip 5. Het voornaamste verschil is een aanzienlijk hogere helderheid, wat prettig is voor gebruik buiten. We hebben gemerkt dat we ook op de warme dagen hier in Nederland gewoon alles op de displays hebben kunnen volgen.
Het coverscherm steekt door de afwezigheid van verandering niet goed af bij de concurrent. Motorola zet namelijk flink in op dat display voorop. Het is bij Motorola groter en laat toe dat je er elke app moeiteloos op kunt gebruiken. Daardoor gebruik je de Razr 50 Ultra vaker dichtgeklapt. Dat hebben we bij de Samsung Galaxy Z Flip 6 niet gemerkt. Niet alleen vanwege de minder flexibele softwareimplementatie, maar ook vanwege de lagere specificaties ten opzichte van het grote scherm en hetgeen Motorola aanbiedt.
Het scherm binnenin heeft een verversingssnelheid van 120 Hertz, terwijl de coverscherm blijft steken op 60 Hertz. Ook is de resolutie gewoon veel lager met 720p (ten opzichte van 1080p op de Razr 50 Ultra). Niet iedereen ziet het verschil tussen 60 en 120 beelden per seconde, maar als je dat wel doet, stelt het coverscherm teleur. Daarnaast is dit display met 3,4 inch ook een stuk kleiner dan de 4 inch op de Motorola, waardoor Samsung in dit opzicht echt aan het kortste eind trekt.
Het coverscherm van de Galaxy Z Flip 6: wat kan er wél?
In elk geval biedt de Flip 6 meer widgets dan zijn voorganger. Toch dat het externe beeldscherm wat ons betreft niet genoeg. Je kunt er notificaties op bekijken en enkele apps op gebruiken, en zelfs een selfie mee maken (met de hoofdcamera’s). Daar houdt het min of meer bij op. Ook al is de app-ervaring op een klein scherm niet optimaal, het zou fijn zijn als Samsung je als gebruiker de optie gaf om het te doen, als je dat wilde. Zoals Motorola laat zien, heeft ook een kleiner scherm in de praktijk meer mogelijkheden. En het dichtgeklapt laten van je toestel helpt toch voorkomen dat je in de smartphone annex social media fuik zwemt.
Natuurlijk is er wat voor te zeggen dat Samsung wil voorkomen dat je ervaring tegenvalt. Het bedrijf wil graag dat je een positieve vibe overhoudt aan zijn foldable smartphones. Tegelijkertijd blijkt dat je meer uit dat frontschermpje kan halen, nota bene door experimentele software van Samsung zelf. Met een omweg is het mogelijk vrijwel alle apps draaiende te krijgen, tot op zekere hoogte, waardoor er veel meer mogelijk wordt.
Om dat te doen, moet je wel een Samsung-account hebben. Dat zullen de meeste (toekomstige) Galaxy-gebruikers wel hebben, maar het kan een obstakel vormen. Met zo'n account kan je via de Galaxy Store de Good Lock-app downloaden. Daarin tref je apps en functies aan die naar mijn mening in veel gevallen standaard zouden moeten zijn op de Flip6.
Multistar is daar het beste voorbeeld van. Dit is een apponderdeel dat je via Good Lock installeert en gebruikt, en waarmee je een widget installeert (Launcher) die het openen van apps op het coverscherm mogelijk maakt. Het kost even wat moeite, en je moet echt weten waar je naar moet zoeken, maar dan heb je wel wat. Niet elke app werkt optimaal met deze oplossing, maar dan nog kan je hiermee de Flip 6 grotendeels gesloten gebruiken.
Omdat het schermpje kleiner is dan op de Motorola Razr 50 Ultra, moet je er rekening mee houden dat apps weinig ruimte krijgen. In tegenstelling tot bij het toestel van Motorola zitten er geen bedieningselementen achter de camera’s, dus dat is een vreemd voordeel van dit compacte coverscherm. Voor een groot deel blijft de smartwatchachtige ervaring van apps behouden; misschien nog wel meer, omdat je geen enkele knop op dit scherm hoeft te missen.
Samsung Galaxy Z Flip 6: full throttle
De Galaxy Z Flip 6 gebruikt Qualcomms nieuwste high-end chipset, de Snapdragon 8 Gen 3. Dit zit bijvoorbeeld ook in de Galaxy S24 Ultra, maar niet in de Galaxy S24(+). Voor dagelijkse taken is deze processor overkill. Je kunt er prima de dag mee door komen, maar je kan er ook in hoge kwaliteit op gamen. Niet alleen spellen die je aantreft in Google Play, maar ook die je via een emulator speelt. Een zogenaamde vapor chamber zou de processor koel moeten houden - de praktijk valt in dat opzicht enigszins tegen.
Over de warmteontwikkeling had ik het hiervoor al: dat gaat niet helemaal goed. Die warmteontwikkeling heeft gevolgen voor de prestaties. Uit de test (die ik al jaren met dezelfde applicatie uitvoer) komt naar voren dat de cpu flink afgeknepen wordt. Vrijwel direct nadat je een veeleisende taak opstart, zakken de prestaties tot onder de zestig procent van het kunnen, en dat is zorgelijk.
Ik heb dezelfde test nog eens uitgevoerd op de Flip 5, en die presteert marginaal beter. Dat verschil tussen ongeveer 58 procent of 62 procent zul je niet in de praktijk merken. Voor een vergelijking van de processorkracht hebben ik dezelfde app gedraaid op de OnePlus Pad 2, die veel betere prestaties laat zien. Na tien minuten dipt die kort, maar over het algemeen weet die de grens van pakweg tachtig procent vast te houden. Gezien de grotere omvang van een tablet is dat niet vreemd.
Vergeleken met de prestaties van de Samsung Galaxy Z Fold 6, doet die het iets beter qua consistentie dan de Flip 6. Gemiddeld blijven bij die smartphone de prestaties op zo'n 70 procent van de theoretische maximumsnelheid steken. Het moge duidelijk zijn: om het echte potentieel van een Snapdragon 8 Gen 3 te benutten is meer koeling nodig dan er past in een superdunne smartphone. Vapor chamber of niet. Staar je dus niet blind op die verleidelijke motor, in de praktijk kan die niet echt op topsnelheid draaien.
Samsung Galaxy Z Flip 6: het dagelijkse gebruik
In het dagelijkse gebruik merk je gelukkig weinig van de gemeten dips in prestaties. Games kan je prima op volle snelheid spelen, al zal er altijd een titel tussen zitten die wat veeleisender is. Normale apps, zoals WhatsApp, je mailapp en je browser, doen vrij weinig met al die snelheid. Het laat eens te meer zien dat je voor een degelijke alleskunner geen high-end processor nodig hebt. Op zestig procent van zijn kunnen doet de Samsung Galaxy Z Flip 6 nog steeds wat het belooft.
De batterijduur daarentegen stelt teleur. Met 4000 mAh heeft hij wat meer prik dan de Flip 5, maar dan nog maken we met moeite de dag helemaal vol met dit toestel. Meestal moet je zo rond of na etenstijd bijladen, want anders kom je er de nacht niet mee door. Als daily driver kan de Samsung Galaxy Z Flip 6 daardoor onbetrouwbaar aanvoelen; het zal je maar net gebeuren dat je de wekker mist, omdat je toestel leeg is.
Opladen gaat bovendien langzaam. Met een 25 watt-lader duurt het ongeveer anderhalf tot twee uur voordat de Flip 6 helemaal gevuld is. Nu is het beter voor de batterij als het laden langzaam gaat , want dan kan die langer meegaan. Maar dit voelt wel heel erg traag aan, het staat in schril contrast met wat andere (niet-vouwbare) toestellen aanbieden.
Uitgebreid updatebeleid, geinige AI-opties
In het kader van duurzaamheid is het goed om te zien dat de Samsung Galaxy Z Flip 6 een lang updatebeleid heeft. Je krijgt in totaal zeven jaar aan updates, en dat is op gelijk niveau met de Google Pixel-lijn en de andere high-end smartphones van Samsung. De OneUI-schil van Samsung is verder hetzelfde als op andere Samsungs, en oogt schoon en overzichtelijk. Wat wel jammer is, is dat er flink wat apps vooraf geïnstalleerd zijn. Een aantal daarvan kun je verwijderen, maar dat geldt helaas lang niet voor allemaal.
Aangezien er op het gebied van hardware weinig veranderd is, moeten softwareopties een doorslaggevende factor kunnen zijn. Samsung zet, net zoals veel andere telefoonfabrikanten, flink in op AI. Tijdens het maken van deze review waren nog niet functies in het Nederlands beschikbaar. Inmiddels is duidelijk dat ondersteuning van het Nederlands binnenkort wordt toegevoegd.
De ster van de show dit jaar is de Fotohulp. Niet alleen kun je daarmee objecten uit foto’s en afbeeldingen verwijderen en lege delen opvullen, ook kun je portretten een compleet nieuwe stijl geven. Dit kan met een druk op de knop en werkt zoals geadverteerd. Daarnaast is het mogelijk een simpel ding of dier te tekenen op een foto, waarna de AI ermee aan de haal gaat. Teken je een vogel, dan verschijnt er binnen enkele seconden een vogel in beeld. Teken je een hoedje, dan krijgt je huisdier of huisgenoot een hoedje. Het werkt net zo simpel als het klinkt, al kan de AI het beeld van de afbeelding zichtbaar vervormen (zoals je op de screenshots ziet).
Veel opties worden aangedreven door Google Gemini, Googles antwoord op het totaalpakket van ChatGPT. Het is dus niet zo dat je met de zogenaamde Galaxy AI-functies toegang hebt tot unieke mogelijkheden. Sommige opties zijn wel tijdelijk exclusief, maar komen vroeg of laat gewoon naar andere Android-toestellen. Vergeet de opties overigens niet even te activeren, want standaard staan ze niet aan. Het bedrijf verwerkt namelijk alle afbeeldingen die je aanpast (maar slaat gelukkig niets op), en daar moet het nog wel toestemming voor krijgen.
Betere camera’s, maar…
Vooralsnog staan flipphones niet bekend om hun fotografiekwaliteiten. In de relatief dunne toestellen (die immers moeten kunnen dubbelklappen) past simpelweg minder cameratechniek. Daar brengt de Samsung Galaxy Z Flip 6 geen verandering in. De 50 megapixel hoofdlens van de Flip 6 is echt geen slechte camera, maar op dit prijspunt verwachten we beter. Hier kan je de foto's van de Flip 6 met die van de Flip 5 vergelijken. Ondanks de verbeterde cameraspecificatie van de Flip6 is het verschil niet enorm. De avondfoto binnen is duidelijk beter, de nachtfoto's daarentegen ogen niet als een verbetering. Het is uiteraard maar een steekproef, maar het lijkt simpelweg niet mogelijk in deze form factor cameraprestaties te krijgen als in een niet-vouwbare telefoon.
Overdag maak je redelijke foto’s met de Flip 6, vooral met natuurlijk licht. De beelden ogen wel wat onnodig opgedoft, maar dat is inmiddels typisch voor Samsung. Avondfotografie is er ook, maar die stelt teleur. De beelden ogen onnatuurlijk en verkleurd, maar je kunt wel zien wat er in het donker gebeurt. Echt bruikbaar materiaal levert het niet op. De cameraopstelling is tot slot niet erg veelzijdig, met alleen een tweede groothoeklens.
Die groothoeklens zit niet op de Motorola Razr 50 Ultra, die hem inruilt voor een bescheiden zoom- annex portretlens. De meerwaarde van ultragroothoek is dan ook beperkt tot landschappen en groepsportretten. Daar komt bij dat, hoewel je meer van je omgeving kunt vastleggen, objecten aan de randen wazig kunnen zijn. Bovendien ogen de beelden van de secundaire camera grauw. In vergelijking maakte ik meer gebruik van de telelens op de Razr 50 Ultra; zeker in combinatie met de portretmodus. Die werkt niet slecht op de Samsung Galaxy Z Flip 6, maar de beelden ogen simpelweg scherper, kleurrijker en natuurlijker op het toestel van Motorola.
Conclusie
Onder de streep is de Samsung Galaxy Z Flip 6 een toestel dat extreem veel op zijn voorganger lijkt. Dat hoeft niet erg te zijn, zeker wanneer er sprake is van een verfijnde ervaring. Daar kan je echter niet echt van spreken bij de Flip 6. Het design is wat strakker, het scharnier wat minder zichtbaar. De snellere processor levert in de praktijk veel prestaties in om de temperatuur - niet geheel succesvol - te beteugelen. Er is meer werkgeheugen, maar dat is voornamelijk nuttig voor de AI trucs van de Flip 6. En die zijn niet per se een reden het toestel aan te schaffen.
Qua prestaties gaat de Flip 6 gelijk op met de Flip 5, terwijl hij veel warmer wordt dan die voorganger. Veel AI-mogelijkheden zijn niet in het Nederlands beschikbaar, ben je na een paar dagen al op uitgekeken of zijn zelfs maar tijdelijk exclusief. Daarnaast stelt de fotokwaliteit teleur, zeker als je puur vergelijkt met toestellen op dit prijspunt. Maar ook in vergelijking met de flipphone van Motorola vallen de camera's toch wat tegen. Op vergelijkbare wijze loopt de ervaring van het coverdisplay achter op wat Motorola biedt, zowel in eigenschappen als in mogelijkheden. Dan hebben we ook nog de tegenvallende accuduur.
Positief nieuws is er ook, de Galaxy Z Flip 6 blijft een toestel met typische Samsung-kwaliteiten. Denk dan aan de bouwkwaliteit, het volwassen ontwerp en het uitgebreide updatebeleid. Alleen op basis daarvan zouden we de Flip 6 niet boven de Razr 50 Ultra aanraden. Als Samsung die strijd wint, dan is het toch omdat je de Flip 6 in de praktijk voor een aanzienlijk lager bedrag in huis kan halen. Mits je online kijkt bij 'grijze import', maar aangezien je die gewoon koopt via Nederlandse wederverkopers, zou het voor garantie geen verschil moeten maken.
Als Samsung overtuigender wil winnen met de Galaxy Z Flip 7 versus de Razr Ultra 60, dan heeft het nog flink wat werk aan de winkel voor volgend jaar. En Motorola zal ondertussen niet stilzitten...
Samsung Galaxy Z Flip 6 in een oogopslag | |
Kleuren | Silver Shadow, Yellow, Blue, Mint |
Afmetingen (B x H x D) & Gewicht |
Gesloten: 7,2 x 8,5 x 1,49 cm (BxHxD) Open: 7,2 x 16,5 x 0,69 cm (BxHxD) 187 gram |
Beeldscherm |
Hoofdscherm: Coverscherm: |
Front camera | 10 MP f/2.2, 1,22 μm pixels, 85˚ |
camera's Achter | Hoofdcamera: 50 MP, f/1.8, 1,0 μm pixels, 85˚, optische beeldstabilisatie Ultragroothoek: 12 MP, f/2.2, 1,12 μm pixels, 123˚ |
Processor | Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 4 nm octa-core |
Werkgeheugen | 12 GB |
Opslag | 256 GB / 512 GB |
accu | 4000 mAh 25 W snelladen 10 W draadloos laden Wireless Powershare |
Waterdicht | IP48, 30 minuten op 1,5 meter |
Besturingssysteem | Android 14 OneUI 6.1.1 |
Netwerk | 5G, 4G |
Verbindingen | WiFi 6E Bluetooth 5.3 GPS/Galileo/Glonass/Beidou NFC USB-C 2.0 (480 Mbit/s) |
SIM | 1x eSIM, 1x Nano SIM |
Adviesprijs | Vanaf € 1.199 |
Koop bij |