Hands-on met de Galaxy Z Fold7: de Fold6 en de S25 Edge komen samen in één toestel

Wie onze review van de Fold 6 heeft gelezen, weet dat het vergeleken met de Fold 5 geen grote verandering was. Een wat strakker ontwerp en een snellere processor, dat was het zo'n beetje. De Samsung Galaxy Z Fold 7 voelt meer als een volgende stap in de evolutie van het concept. Hij is groter, maar toch iets lichter en aanzienlijk dunner. Daarnaast zit de snelste Qualcomm processor erin, en krijgt de hoofdcamera een flinke upgrade. Het is niet alleen maar goed nieuws, want her en der doet Samsung ook een stap terug - maar ontegenzeggelijk is de Fold7 wel weer een stap vooruit. We konden hem al even vasthouden en onze bevindingen lees je hier.
Samsung Galaxy Z Fold 7: groter, aanzienlijk dunner, iets lichter
Als je de Fold 6 en de Fold 7 (Samsung schrijft het aan elkaar, wij niet) naast elkaar ziet liggen met de camera's naar boven, kan je vergeven worden als je niet meteen een verschil ziet. Kijk je wat verder, dan valt op dat het camera-eiland flink meer uitsteekt. Dat komt weer doordat de behuizing flink dunner is geworden. Dichtgeklapt is het toestel 8,9 millimeter dik, waarmee het niet dikker is dan veel smartphones. Een Galaxy S25 Ultra bijvoorbeeld is 8,2 millimeter dik. Klap je hem open, dan is de geringe dikte nog veel indrukwekkender: 4,2 millimeter meet hij dan, op het dunste punt.
Dat openklappen gaat bovendien soepeler dan ooit. Samsung werkt sinds de eerste Fold aan het scharnier, dat elke generatie sterker, robuuster en soepeler wordt. De combinatie van de dunne helften en het soepele scharnier zorgen ervoor dat het natuurlijker dan ooit aanvoelt. Het verschil met de Fold 6 is opmerkelijk. Dichtgeklapt is die 12,1 mm dik, en 5,6 mm in open toestand. Het verschil in gewicht helpt ook: ondanks een groter scherm weegt de Fold 7 maar 215 gram. Dat was nog 239 gram bij de Fold 6. Die 24 gram is merkbaar, zeker omdat je 'verwacht' dat het grotere toestel zwaarder is.
Het grotere formaat komt in een paar aspecten tot uitdrukking. Dichtgeklapt is het toestel een fractie breder geworden, 7,28 cm in plaats van 6,81 cm. Hierdoor kon Samsung het scherm een 21:9-verhouding geven. Nog altijd iets langgerekter dan veel smartphones (daar is 20:9 zo'n beetje de standaard geworden). Maar wel minder 'smal' aanvoelend dan de eerdere Folds. Het 6,5 inch (16,5 cm) 'cover display' telt nu gewoon 1080 pixels in de breedte, in plaats van 968. Dat merk je bij het dagelijks gebruik.
Opengeklapt openbaart zich nu een 8 inch (20 cm) beeldscherm. De voorganger was iets kleiner, met 7,6 inch (19,3 cm). Het is een minder groot verschil; qua informatie past er niet veel meer op. Wel oogt het weer net wat mooier, door de dunnere schermranden. De piekhelderheid is onveranderd met 2600 nits. Opvallend is dat de camera onder het display plaats heeft gemaakt voor een 'pinhole' camera: een uitsnede in het paneel. Dat voelt niet als een vooruitgang. Vermoedelijk was het compromis nodig door de zeer beperkte dikte van het toestel.
Camera's van de Galaxy Z Fold 7: 200 megapixel komt naar de Fold
Over de camera's gesproken, ook hier is door Samsung aan gewerkt. Nu we het toch over de selfiecamera in opengeklapte toestand hebben: dat is nu weliswaar een pinhole camera, maar wel met een flink hogere resolutie (10 megapixels versus 4 op de voorganger). Ook is de kijkhoek fors hoger, 100 graden in plaats van 85 graden. Groepselfies maken wordt zo een stuk eenvoudiger. De selfiecamera in het cover display heeft dezelfde resolutie, maar een kijkhoek van 85 graden.
De hoofdcamera is waar de grootste verandering plaatsvindt. Dit is nu een 200 megapixel exemplaar, met naar het lijkt dezelfde eigenschappen als de camera van de Galaxy S25 Ultra en de recent geïntroduceerde Galaxy S25 Edge. Deze moet aanzienlijk meer detail en licht registreren dan de 50 MP-sensor van de Fold 6.
Verder behoudt de Galaxy Z Fold 7 de 10 megapixel optische zoom en de 12 megapixel ultragroothoekcamera's van de voorloper. Die laatste is overigens niet identiek: de pixelgrootte is iets toegenomen, waardoor hij iets meer licht zou moeten kunnen vastleggen. Ook is de kijkhoek marginaal afgenomen, van 123 naar 120 graden. Beide zouden sowieso betere plaatjes moeten leveren door toepassing van de nieuwste 'ProVisual Engine'. Deze beeldverwerking van Samsung heeft bovendien voordeel van de nieuwe processor, waarover hieronder meer.
Op cameragebied moet je betere nachtelijke video's kunnen verwachten en hdr-verwerking met 10-bits kleurdiepte (in plaats van 8-bits) voor nauwkeuriger kleurgradaties.
Onder de motorkap: krachtiger processor, zelfde accu
Samsung winkelt bij Qualcomm voor de Snapdragon 8 Elite voor het topmodel vouwbare smartphone. Het is zeer de vraag hoe die qua prestaties gaat uitpakken in zo'n dun formaat. De ervaring met de S25 Edge doet vermoeden dat van enige throttling sprake zal zijn onder hoge belasting. Dat moeten we afwachten, want Samsung meldt niets over de koelvoorzieningen voor de chip.
De accu is net als bij de Fold 6 een 4400 mAh exemplaar. Voor zo'n groot apparaat is dat niet enorm, maar toch moet de accuduur bij de Galaxy Z Fold 7 beter zijn. Daar zou dan met name een efficiëntere werking van de processor bij lage belasting aan moeten bijdragen. Opladen gaat nog altijd met maximaal 25 watt, wat vergeleken met de rest van de markt en ook bijvoorbeeld de S25 Ultra niet snel is.
Samsung gaat net als bij het model van vorig jaar drie versies leveren. Het instapmodel krijgt 12 gigabyte werkgeheugen en 256 GB opslag, een middenmodel heeft twee keer zoveel opslag. Het topmodel krijgt 16 GB werkgeheugen en 1 TB opslag, maar zal alleen via Samsung te koop (en astronomisch duur) zijn.
Afwerking en robuustheid: steviger, waterdicht
De Galaxy Z Fold 7 heeft weer een robuuster scharnier, zo meldt Samsung. Toepassing van 'Advanced Armor Aluminium' moet het frame en de behuizing van het scharnier 10% sterker en harder maken. Tegelijk is het scharnier dunner geworden door een 'verbeterd waterdruppelontwerp'. Dat moet zorgen voor een minder zichtbare vouw, wat op het eerste gezicht ook zo leek te zijn. Daarnaast verdeelt dit scharnier de druk over het scherm gelijkmatiger.
Het coverscherm is voorzien van Corning Gorilla Glass Ceramic 2, dat barsten moet voorkomen. De achterkant is van Victus 2 glas van dezelfde leverancier. Het hoofdscherm is dunner, maar volgens Samsung toch sterker, door het aanbrengen van een laag titanium. Bovendien is de beschermlaag op het scherm 50% dikker, waardoor het steviger moet zijn.
Het zullen verbeteringen zijn die je pas na enige tijd gaat merken. Het toestel is nog niet zo stofdicht als andere Galaxy-modellen, maar moet wel waterdicht zijn - in zoet water moet het tot 30 minuten op 1,5 meter overleven.
Software en AI van de Galaxy Z Fold 7
Zoals je mag verwachten van een topmodel smartphone zegt Samsung 7 jaar aan Android upgrades en updates toe. Het toestel komt uit met OneUI 8 als schil boven Android 16. In dat systeem staan multitasking en bovenal multimodale AI centraal. Samsung heeft naar eigen zeggen met Google samengewerkt om Gemini op het grotere scherm nuttig in te zetten. Zo kan je in games met Circle to Search een moeilijke tegenstander selecteren om tips te krijgen hoe die te verslaan - inclusief video's.
Ook komt de recente update van Gemini Live met multimodale ondersteuning naar OneUI 8. Hiermee kan je Gemini laten 'kijken' naar je omgeving en kan je ermee communiceren met spraak en tekst, zonder tussen apps te hoeven wisselen.
Verder bevat OneUI 8 op de Galaxy Z Fold 7 diverse functies om het grote scherm nuttig in te zetten. Zo kan je in de AI photo editor voor en na versies naast elkaar zetten. Een opmerkelijke stap terug is de verwijdering van support voor een stylus. Die moest je er altijd al los bijkopen, maar komt voor de Fold 7 geheel niet beschikbaar. Althans, dat is wat we vernamen op het introductie evenement; de woordvoerder hield een kleine slag om de arm dat ondersteuning mogelijk op een later moment zou worden toegevoegd.
OneUI 8 komt ook met een update voor Knox, de beveiligde omgeving van Samsung waarin privacygevoelige data wordt bewaard. Knox Enhanced Encrypted Protection ('KEEP') maakt voor specifieke apps aparte opslagomgevingen, zodat elke app alleen toegang heeft tot de eigen gevoelige informatie.
Qua ondersteuning is het interessant om te weten dat Samsung voor de Galaxy Z 'Fast Track Support' introduceert in Europa. Hiermee kan je als koper van zo'n toestel gratis snel ondersteuning krijgen van Samsung experts in de winkel, online of telefonisch. Als je apparaat moet worden gerepareerd en niet dezelfde dag klaar is, stelt Samsung een leenapparaat beschikbaar, zo meldt het bedrijf.
Prijzen en beschikbaarheid Samsung Galaxy Z Fold 7
De Galaxy Z Fold 7 is vooruit te bestellen vanaf 9 juli om 16:00 uur. Vanaf 22 juli ligt het toestel in de winkel, in de kleuren Blue Shadow, Silver Shadow en Jet Black. Bij Samsung zelf kan je hem ook in Mint bestellen. De instapversie kost 2099 euro (100 euro meer dan de Fold 6 bij introductie). De versie met 512 GB opslag komt op 2219 euro en het topmodel met 16 GB werkgeheugen en 1 TB opslag vergt een investering van 2519 euro. In de introductieperiode kan je, zoals gebruikelijk bij Samsung, dubbel zoveel opslag krijgen voor dezelfde prijs (de 512GB versie kost dan dus 2099 euro, bijvoorbeeld).
Samsung Galaxy Z Fold 7 in een oogopslag | |
Kleuren | Blue Shadow, Silver Shadow, Jet Black, Mint (Samsung.com) |
Afmetingen (B x H x D) & gewicht |
Gevouwen: 7,28 x 15,84 x 0,89 cm Open: 14,32 x 15,84 x 0,42 cm 215 gram |
Beeldscherm | Hoofdscherm: 8-inch (20 cm) OLED, 11:10 2184x1968 pixels, 368 PPI 1-120 Hz adaptive refresh 2600 nits piekhelderheid Corning Gorilla Glass Victus 2 Cover scherm: 6,5 inch (16,5 cm) OLED, 21:9 2520x1080 pixels, 422 PPI 1-120 Hz adaptive refresh Corning Gorilla Glass Ceramic 2 |
Front camera's | Cover: 10 MP, f/2.2, 1,12 μm pixels, 85˚ Display: 10 MP, f/2,2, 1,12 μm pixels, 100˚ |
Camera's achter | Hoofdcamera: 200 MP, f/1.7, 0,6 μm pixels, 85˚, optische stabilisatie Ultragroothoek: 12 MP, f/2.2, 1,4 μm pixels, 120˚ Zoom: 10 MP, f/2.4, 1,0 μm pixels, 3x zoom, 36˚, optische stabilisatie |
Processor | Qualcomm Snapdragon 8 Elite voor Galaxy |
Werkgeheugen | 12 GB / 16 GB (1TB-versie) |
Opslag | 256 GB / 512 GB / 1 TB |
Accu | 4400 mAh 25W snelladen 15W draadloos laden (Qi2) Wireless PowerShare |
Waterdicht | IP48 |
Besturingssysteem | Android 16 OneUI 8 |
Netwerk | 5G, 4G |
Verbindingen | WiFi 7 Bluetooth 5.4 GPS/Galileo/Glonass/Beidou NFC USB-C 3.2 (5 Gbit/s) |
SIM | 1x eSIM, 2x Nano SIM |
Vingerafdruklezer | In zijkant |
Adviesprijs | V.a. € 2.099 |