Review   |   Smartphones

Samsung Galaxy Z Fold 6 review: net ietsje beter

De Samsung Galaxy Z Fold 6 heeft kleine verbeteringen, en staat of valt nog altijd met hoe goed apps er mee om kunnen gaan. Dat gaat steeds beter, maar niet altijd goed.
De Samsung Galaxy Z Fold 6 heeft kleine verbeteringen, en staat of valt nog altijd met hoe goed apps er mee om kunnen gaan. Dat gaat steeds beter, maar niet altijd goed.

Net zoals er elk jaar een Galaxy S-vlaggenschip in drievoud verschijnt, heeft Samsung de afgelopen vijf jaar ook jaarlijks nog een stel topmodellen. Bij de Galaxy Z Fold en de Galaxy Z Flip is de rode draad het vouwbare scherm, ingezet voor twee heel andere designs. Inmiddels zijn die geëvolueerd tot volwassen alternatieven voor 'gewone' luxe smartphones, met dit jaar de Galaxy Z Fold 6 en de Flip 6 als nieuwste voorbeelden.

Los van praktische opmerkingen en kritieken zorgen deze twee series voor een verfrissende, originele wind. Die heeft ook navolging gekregen: onder meer Motorola en Oppo hebben inmiddels ook hun flip- en tablet/telefoon-hybriden. Zelfs Google heeft nu een toestel in laatstgenoemde categorie. Kortom, de Galaxy Z Fold 6 heeft het rijk niet langer voor zich alleen. Wat het wel heeft, is een riante voorsprong, waarbij Samsungs voorzieningen voor zakelijke gebruikers helpen om die te behouden. De vraag is wat de nieuwste Fold biedt, wat het al competente model van vorig jaar nog niet had.

Galaxy Z Fold 6 design: naadloos overstappen van scherm

In deze review gaat het dus om de Galaxy Z Fold 6 (of Fold6, zoals Samsung het schrijft), de zesde generatie van het Fold-ontwerp. Op designvlak moet je geen grote veranderingen verwachten. De koers die Samsung uitstippelde met de allereerste Fold-telefoon wordt bij de nieuwste iteratie niet verlaten. Het blijft een smartphone die dichtgeklapt een lang en relatief smal 6,3-inch buitenscherm (of zoals Samsung het noemt: coverdisplay) presenteert. Vouw je het open, dan verschijnt een binnenscherm van 7,6-inch dat meer tablet-achtig aanvoelt.

Samsung Galaxy Z Fold 6

Beide displays zijn nu zogeheten Dynamic LTPO AMOLED 2X-schermen, die naadloos kunnen schakelen tot 120 Hz. Daardoor voelt niet een van de twee als inferieur aan. Idealiter wissel je wanneer nodig vlot naar het juiste scherm ofwel form factor. Zo hou je de Fold6 gewoon in je hand om te bellen, maar klap je hem open om die lastige mail naar je baas te tikken.

De Galaxy Z Fold 6 blijft echt een topmodel, met snelle hardware (identiek aan de S24 Ultra) en een premiumafwerking. Net zoals elk jaar zijn er in 2024 wat andere kleuropties (waaronder roze en een donkerblauw), met enkele ‘online exclusives’ die enkel bij de Samsung-webwinkel te vinden zijn. Vroeger waren dat vaak chiquere of meer uitgesproken tinten, dit jaar zijn het wit en zwart. Dat lijken nu net de twee kleuren die je in alle winkels zou leggen, maar de Samsung-marketingafdeling zal het wel beter weten?

Incrementele verbeteringen

Als je het hele Fold-designtraject overschouwt, dan zie je een ontwerp dat stelselmatig wordt aangepast op basis van de feedback. Vorig jaar, bij de Fold 5, zagen we zo een verbeterd scharniermechanisme waarmee het het toestel beter kon dichtvouwen. Hiermee verdween een kleine opening aan de scharnierzijde, waarlangs stof en vuil in de Fold kon kruipen. Die verbetering bevat de Fold 6 uiteraard ook. Dit jaar is het chassis weer wat dunner, waardoor hij subtiel slanker oogt. Voor de cijferfetisjten: de Fold6 is inderdaad 1,3 mm dunner dan de Fold5. Een gelijkaardige afname zie je ook bij de andere dimensies.

Samsung Galaxy Z Fold 6

Is dit een grote stap? Neen, maar zoals gezegd pakt Samsung het bij de Fold zo nooit aan. En één metric die echt wel merkbaar iets oplevert is er wel: het gewicht. De Galaxy Z Fold 6 blijft een relatief zwaar toestel, maar met 239 gram is het maar enkele grammen zwaarder dan een Galaxy S24 Ultra. Dat is, op een bescheiden manier, best indrukwekkend.

Misschien nog belangrijker is dat de gewichtsverdeling beter is. Bij de oudere Folds moest je bij het open- en dichtvouwen wennen aan het feit dat één kant wat zwaarder was. Dat gaat bij dit toestel veel vlotter, je denkt er eigenlijk niet bij na. De soepelere scharnierbeweging van de Fold6 helpt daar ook wel bij. Het ‘mechanische’ gevoel van vroeger is helemaal weg. Ten slotte zijn dit jaar de zijkanten wat rechter in plaats van wat meer gebold, net als bij de Galaxy S24 serie. Die wijziging is eerder een kwestie van smaak dan een verbetering of verslechtering.

Galaxy Z Fold 6: nu met (iets) breder buitenscherm

Kleine aanpassingen dus. Zo ook een bescheiden verbreding van het buitenscherm. Genoeg om de vaste kritiek op dit onderdeel het zwijgen op te leggen? Het Fold-buitenscherm was immers voor sommigen net te smal, wat het toetsenbord dat hierop verscheen onhandig te bedienen maakte. Met onze dikkere vingers was het moeilijker om trefzeker te tikken. De Galaxy Z Fold 6 is op dit vlak iets comfortabeler, maar echt een enorme verbetering is het niet. Die paar mm’s extra helpen wel qua leesbaarheid. En ja, in theorie kun je in Android natuurlijk zelf tekstgroottes aanpassen, in de praktijk worden die aanpassingen vaak door websites en apps genegeerd.

Samsung Galaxy Z Fold 6

Als je het toestel neerlegt op een tafel, wordt het slanke effect nog altijd verbroken door de camera’s die uitsteken. De Fold6 blijft daardoor nog altijd hard wiebelen als je hem neerlegt en iets wil tikken, zowel op het buiten- als op het binnenscherm. Net zoals de lichte groef in het midden van het binnenscherm is dit iets dat je niet zal storen – of net mateloos zal irriteren. Dat is trouwens een mooie tussentijdse conclusie over de Fold-telefoons in het algemeen en de Fold 6 in het bijzonder: het concept spreekt je echt aan, of je ziet enkel de nadelen.

Met een hand kan... soms

Gesloten kun je de Samsung-telefoon met één hand gebruiken, al blijft het scherm net te lang om met een vinger te overspannen. Dat heb je bij reguliere vlaggenschepen met grote schermen ook wel. Die zijn wel dunner, waardoor je ze eenvoudiger wat losser vastneemt, om zo je duim wat meer beweegruimte te geven. Dat doe je niet gauw met de Fold6, onder meer door zijn gladdere achterkant en dikte. Er is een wel een één hand-modus, die je kunt activeren door twee keer op het Thuis-icoon te klikken.

Screenshots UI Samsung Galaxy Z Fold6

Als je dat niet gebruikt, of de Fold6 wil openvouwen, dan heb je echt je twee handen nodig. Wederom: wie bewust kiest voor het foldable concept zal daar minder over vallen. Het hoort er gewoon bij, zoals laag bij de grond gemonteerde kuipzetels bij een sportwagen horen.

Beter tegen stof

Qua duurzaamheid maakt de Fold6 dezelfde indruk als z’n voorganger. Die kwam wat ons betreft net iets steviger over dan de Fold4. Dat had veel te maken met de genoemde scharnierupgrade. De meeste zijden van het toestel zijn bedekt met Gorilla Glass Victus 2, wat in onze ervaring echt wel zeer krasbestendig is. Opvallend is dat Samsung nu IP48 specifieert voor de Fold6. Het is dus even waterdicht als z’n voorganger, maar nu is ook duidelijk hoe goed het tegen stof kan. Dat is juist bij vouwbare smartphones wel meer een ding.

Samsung Galaxy Z Fold 6

Volgens Samsung zou het frame van de Fold6 ook steviger zijn en beter tegen valschade bestand zijn. Als ik terugblik naar mijn Fold4 (1,5 jaar mijn vaste telefoon) dan overleefde dat toestel al heel goed een paar oeps-momenten, waaronder een paar vallen op een harde ondergrond. Het wat lagere gewicht en de betere gewichtsverdeling zouden dat soort akkefietjes zeldzamer moeten maken voor de Fold 6. Overigens moet ik opmerken dat elke (bijna) val van een vorige Fold niet gebeurde bij het openen of sluiten van het toestel. Het probleem was veelal meer dat het toestel door z’n gewicht en gladde afwerking sneller uit een zak of van de sofa kon glijden.

Galaxy Z Fold 6: Waar. Is. De. Pen., Samsung? (En waar laat je hem?)

Er zijn natuurlijk cases beschikbaar voor de Fold6, waaronder een aantal fraaie van Samsung. Het probleem is dat zo’n case vaak het concept van de vlot transformeerbare foldable ondermijnt. Het toestel wordt er logger en onhandiger door. Zeker de aftermarket-cases kunnen heel wat gewicht en dikte toevoegen. Stop 'em dan nog maar in je jaszak. 

Een toegewijde case met opbergruimte is echter een must als je de Fold 6 wil gebruiken met een S Pen. Daarvoor is namelijk geen ruimte in het toestel aanwezig. De S Pen zit overigens, ondanks de prijs van bijna 2000 euro, niet in de doos van de Fold6. Dat tamelijk onbegrijpelijk, gegeven dat zo’n S Pen nu ook niet propvol technologie zit. Bij de S Ultra levert Samsung er gewoon een mee. Naar mijn mening zou de S Pen inbegrepen moeten zijn, én idealiter ook in het toestel passen. Zoals bij de S23 Ultra en S24 Ultra ook mogelijk was: daar zit een prima opbergsysteem in. Misschien iets voor de Galaxy Z Fold7?

Goed ondersteuning in Android en One UI

Voor wie zich afvraagt hoe zo’n transformeerbare smartphone in de praktijk bevalt, lees dan vooral verder. In grote lijnen kan je stellen dat de software die het hardwareconcept moet ondersteunen inmiddels een stuk volwassener is geworden. Het heeft even geduurd, maar onder meer Android 14 is beter afgestemd op afwijkende schermafmetingen en het schakelen tussen twee verschillende resoluties. 

Samsung Galaxy Z Fold 6

De software die op de Fold6 draait (Android 14 en One UI 6.1.1) maakt dat je zonder nadenken van het ene scherm naar het andere stapt. Die ervaring komt heel naadloos over. Er zijn handige UI-toevoegingen die dat wisselen en het gebruik van het grote scherm ondersteunen. Zoals de taakbalk die op het binnenscherm verschijnt met app-icoontjes, net zoals op een pc. Hiermee kun je heel makkelijk twee apps elk op een schermhelft tonen. Drie kan ook, maar de leesbaarheid is dan vaak heel beperkt.

Screenshots UI Samsung Galaxy Z Fold6

De algemene interface is goed aangepast aan het concept. Toch hangt hoe een specifieke app reageert nog altijd sterk af van de moeite die een app-bouwer heeft gedaan om rekening te houden met een foldable ontwerp.

De ontwikkelaars moeten mee

Het zijn ook niet per se de kleine app-bouwers die hierin tekortschieten. De apps van Tesla of van Roon (nota bene eigendom van Samsung) vergroten niet als je van coverdisplay naar binnenscherm schakelt. Je kunt dan kiezen tussen de app herstarten, of een compacte weergave behouden. Voor dat laatste kan je natuurlijk even goed op het buitenscherm blijven werken.

Screenshots UI Samsung Galaxy Z Fold6

Dit klinkt allemaal lastiger dan het echt is, voornamelijk omdat dat schakelprobleem steeds minder vaak voorkomt. En zelfs als je een app moet herstarten, is het zelden echt lastig. Toch draagt dat wachten niet bij aan de naadloze ervaring. Het is nu net niet wat Samsung met het foldable concept wil uitdragen.

Samsung Galaxy Z Fold6

Wat wel veel vaker voorkomt, is dat je een app wél automatisch vergroot, zonder dat je er echt iets aan hebt. Zo zijn er apps (en websites) waarbij grafische elementen zo vergroten dat ze andere zaken van het scherm duwen. Dat levert een paradoxale situatie op: op het grote scherm zie je minder informatie dan op het kleinere. Zoals in bovenstaand voorbeeld te zien is dat ook bij TechFi het geval. Het heeft te maken met hoe zogeheten responsief design is geïmplementeerd. Dat gaat meestal met een soort presets, voor bijvoorbeeld smartphones, tablets en verschillende monitorresoluties. Maar het tamelijk vierkante scherm van de Fold 6 valt net in tussen een smartphone 'vorm' en een tablet schermvorm. 

Geweldig wanneer het wél werkt

Gelukkig zijn er veel situaties waarbij het grote binnenscherm wél prima werkt. Zakelijke apps zijn er meestal op voorzien. Misschien ook doordat dit een belangrijke doelgroep is voor de Galaxy Z Fold 6. Door een drukke mailbox waden in Outlook gaat veel vlotter op het binnenscherm, net als een antwoord tikken. Het binnenscherm heeft – in elk geval voor mijn handen – een perfecte breedte, waardoor je met beide handen heel comfortabel kunt tikken. Zelfs in Word of Excel een document aanpassen kan wel, al zou bij dat laatste een S Pen wel handig zijn. Op iets als Google Maps of Komoot een route uitstippelen doe je ook heel vlot.

En video kijken? Dat gaat natuurlijk heel goed op het grote binnenscherm, dat voldoende hdr-vermogen heeft om films en tv-reeksen heel mooi neer te zetten. Volgens Samsung geniet je van een piekhelderheid van 2600 nits. Dat zal enkel bij een paar verlichte pixels zijn, maar ook met bescheidener helderheid op grotere vlakken blijft het indrukwekkend. Alleen is, net zoals bij de vorige generaties, het schermformaat niet heel ideaal om van 16:9 (1,85:1) of 2,39:1 beelden te genieten. Het bijna vierkante (1,16:1) scherm leent zich daar gewoon niet voor - je hebt onherroepelijk zwarte balken. 

Een handige truc is wel, dat je bij het bekijken de Fold6 lichtjes kunt dichtvouwen. De video verschuift dan naar de bovenste schermhelft. Zo kun je blijven kijken terwijl de telefoon handenvrij op een tafeltje op het vliegtuig rust. Een gelijkaardig trucje heb je ook bij sommige apps om te videobellen.

In die context of tijdens het forenzen zal je qua audio wellicht op draadloze in-ears vertrouwen (waarbij Samsung je ongetwijfeld graag richting de nieuwe Buds 3 stuurt). Ga je toch voor de ingebouwde speakers, dan krijg je – voor een smartphone – een zeer goed geluid te horen. De stereospeakers zorgen er zelfs voor dat geluidseffecten bewegen en dat er een links- en rechtsgevoel is als twee personages op het scherm praten. Diepe bassen, daar moet je niet op rekenen. In een dun smartphonechassis is er geen plaats voor de benodige woofers. Zoals gezegd is het alsnog een prima resultaat, dat ook bij games voor de nodige ondersteuning zorgt.

Voorzien van de nodige snufjes

In tegenstelling tot de klassiek vormgegeven Galaxy S24-modellen, zit de vingerafdruklezer bij de Fold-toestellen aan de zijkant. Een wijze keuze, want in de praktijk is het vanwege de gewichtsverdeling veel handiger om hier je vinger op te plaatsen, dan op het kleinere buitenscherm. Hoewel de registratie van een vingerafdruk wat langer duurder dan verwacht, las de sensor wel altijd pijlsnel een aanraking af. Wel belangrijk, want door z’n dikte en hoe je de Fold6 vastneemt, is het net wat lastiger om een code op het scherm in te tikken.

Heel soepel en snel reagerend, zo kun je de algemene Fold6-gebruikservaring karakteriseren. Op hardwarevlak heeft de Samsung-foldable ongeveer het beste wat Qualcomm te bieden heeft, in de vorm van een Snapdragon 8 Gen 3-chipset en Adreno 750 GPU, met 12 GB werkgeheugen. Zoals gezegd precies hetzelfde als de Galaxy S24 Ultra, wat toch een echt prestatiebeest is. Wel sneu dat 256 GB opslag de norm is bij het instapmodel dat – om het nog eens te zeggen – net geen 2000 euro kost. Er is geen sleuf voor een geheugenkaart, dus dat mocht echt 512 GB zijn. Ervaring leert wel dat Samsung regelmatig stunt met prijzen en cashbacks. Daar moet je vooral gebruik van maken en direct een model met meer opslagruimte kiezen.

Galaxy AI FTW

Samsung pakt momenteel enorm uit met Galaxy AI. Deze ingebouwde AI zit op de huidige topmodellen, maar is ook via updates naar oudere generaties gebracht. Galaxy AI omvat verschillende zaken, waarvan Circle-to-Search een van de opvallendste functies is. Eigenlijk is het een soort uitbreiding op Google Lens, die deze functie toegankelijker maakt. Op elk moment kun je langer op de thuisknop drukken, waarna het scherm bevriest en je rond een object een cirkel kunt tekenen. Dit wordt dan gebruikt om een visuele zoekopdracht te lanceren.

Aanvankelijk vond ik het een overschatte functie, maar na enkele maanden op een S24 Ultra en nu op deze Fold6 kan ik wel stellen dat het het eigenlijk toch handig is. Vooral dat je het ook met de ‘live’ camera kunt doen, bijvoorbeeld als je ergens rondloopt en iets ziet dat je wil opzoeken. Bij een uitstap richting Luxemburg bijvoorbeeld, waar in een uitverkoop een paar Adidas-schoenen enkel in een te kleine maat beschikbaar waren. Met circle-to-search duurde het geen drie seconden om te ontdekken welk dat juist was (Run 80s, mocht het je interesseren). Er zijn nu eenmaal veel Adidas-modellen in de wereld…

Levensnoodzakelijk? Nee, maar wel gewoon een nuttige, praktische functie. Galaxy AI kun je ook inschakelen voor je camera, waar het onder meer een gemaakte kiekje zal ‘verbeteren’. Je ziet het zelfs in actie als je een verse foto bekijkt; na een seconde of twee zie je de aanpassingen gebeuren.

De andere Galaxy AI-toevoegingen zijn ook interessant, zoals de ingebakken vertaalfuncties voor tekst en zelfs spraak. Wel is het nog altijd wachten op ondersteuning van het Nederlands. Nu ja, de Italiaanse menukaart kunnen vertalen naar het Engels is ook al handig.

Samsung Galaxy Z Fold6

Camera's van de Galaxy Z Fold 6: goede, maar niet de beste 

Op cameravlak brengt de Fold6 niet echt iets nieuws ten opzichte van zijn voorganger. Een trio van camera’s geeft je het nodige om in de meeste situaties goed foto’s te maken. Wellicht het grootste verschil met een klassieke vlaggenschip, zoals de Galaxy S24 Ultra, zit ‘em bij de optische zoom. Bij de Fold6 kun je rekenen op 3x, wat niet enorm is, en de basiskwaliteit van die 10 MP sensor is niet spectaculair. Je kunt natuurlijk verder digitaal inzoomen op de 50 MP van de hoofdcamera, maar de kwaliteit daalt wel dramatisch. De Fold6-camera’s presteren vrij goed in minder optimale lichtomstandigheden, zeker de hoofdcamera.

De foto’s die de Fold6 opdient ogen prima, wel met de gewoonlijke net te verzadigde kleuren waar Samsung altijd van houdt. Toch zouden we bij dit toestel een beter resultaat willen zien. Twee redenen daarvoor: met 2000 euro als vraagprijs zou dit apparaat gewoon de beste cameraprestaties moeten bieden, zelfs al wordt het eerder als ‘zakelijk’ apparaat gepositioneerd. Daarnaast leent het grote binnenscherm zich gewoon heel goed voor creatieve zaken (met name met video) en foto-editing.

Je krijgt van Samsung bovendien fijne extra’s, zoals een goede Pro-modus, een Expert RAW-modus (die je de eerste keer wel snel moet downloaden) en uitstekende Professionele Video mogelijkheden. Er zitten dus wel wat creatieve extra’s op dit apparaat. Die vragen om (nog) betere camera's, zoals Samsung die op de Galaxy S toestellen levert.

Screenshots UI Samsung Galaxy Z Fold6

Logischerwijze komt de Fold6 met twee selfiecamera’s: eentje boven het buitenscherm en eentje aan de binnenkant. Die laatste is eerder nuttig bij videocalls, voor selfiefoto’s is de buitencamera veel beter. Het kwaliteitsverschil tussen de twee valt echt op.

Conclusie

Als je voor het eerst een foldable overweegt, is de Galaxy Z Fold 6 vermoedelijk de beste optie. Samsung heeft in deze nieuwste iteratie nagenoeg alle kinderziektes opgelost. Al was eigenlijk ook al het geval bij de Galaxy Z Fold 5. Het voornaamste verschil met die voorganger is het iets grotere buitenscherm. Dat is geen reden om per se de Fold 6 te kiezen, als je de Fold 5 voor een goede prijs kunt vinden.

De Fold 6 zet een bescheiden stapje hoger op de evolutionaire ladder. De hardware is iets sneller, het toestel net iets steviger, al is dat in de praktijk niet direct merkbaar - want de voorganger was al goed. Het design is een tikje strakker, maar dat is ook een kwestie van smaak. De grootste verbetering zit toch in het iets bredere buitenscherm, voor wat meer comfort bij het tikken en lezen. Toch blijf dat in verhouding smal, en sommige gebruikers zullen dat als lastig ervaren.

De Galaxy Z Fold 6 is een van de duurste smartphones die je kunt kopen, en dat de nieuwste editie weer 100 euro meer moet kosten, is lastig te rechtvaardigen. Zeker omdat de Fold 6 weinig écht nieuws biedt, en Samsung niet eens een S Pen meelevert. Dat gezegd hebbende biedt de Galaxy Z Fold6 iets dat nagenoeg geen enkel ander toestel doet: een foldable die ook echt bruikbaar is, en je toestaat om de laptop langer in de rugzak te laten. Voor wie veel forenst en zakelijk reist, is en blijft dat echt een heel sterk argument.

 

Samsung Galaxy Z Fold 6 in een oogopslag
Kleuren Silver Shadow, Pink, Navy
Afmetingen
(B x H x D)

&

gewicht
Gevouwen:
6,81 x 15,4 x 1,21 cm

Open:
12,1 x 15,4 x 0,56 cm

239 gram
Beeldscherm Hoofdscherm:
7,6-inch (19,3 cm) OLED, 20,9:18
2160x1856 pixels, 374 PPI
1-120 Hz adaptive refresh
Corning Gorilla Glass Victus 2

Cover scherm:
6,3 inch (16 cm) OLED, 22,1:9
2376x968 pixels, 410 PPI
1-120 Hz adaptive refresh
Front camera's Cover:
10 MP, f/2.2, 1,22 μm pixels, 85˚

Display (onder het scherm):
4 MP, f/1.8, 2 μm pixels, 80˚
Camera's achter Hoofdcamera:
50 MP, f/1.8, 1,0 μm pixels, 85˚, optische stabilisatie

Ultragroothoek:
12 MP, f/2.2, 1,12 μm pixels, 123˚

Zoom:
10 MP, f/2.4, 1,0 μm pixels, 3x zoom, 36˚, optische stabilisatie

3x optische zoom, 30x digitale zoom
Processor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 3
4 nm octa-core
Werkgeheugen 12 GB
Opslag 256 GB / 512 GB / 1 TB 
Accu 4400 mAh
25W snelladen
10W draadloos laden
Wireless PowerShare
Waterdicht IP48, 30 minuten op 1,5 meter 
Besturingssysteem Android 14
OneUI 6.1.1
Netwerk 5G, 4G
Verbindingen WiFi 6E
Bluetooth 5.3
GPS/Galileo/Glonass/Beidou
NFC
USB-C 3.2 (5 Gbit/s)
SIM 1x eSIM, 2x Nano SIM
Vingerafdruklezer In zijkant
Adviesprijs V.a. € 1.999
Koop bij

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt