Samsung Galaxy S24 komt met veelbelovende AI-functies én 7 jaar (beveiligings)updates
Inhoud
Een nieuw jaar, een nieuwe serie Galaxy S smartphones van Samsung. Zo kan je elk artikel over deze vaste prik aan het begin van het jaar wel beginnen. Toch moet de Galaxy S24 volgens Samsung een breuk zijn met het verleden. Natuurlijk, de nieuwe Samsung Galaxy S24 Ultra, Galaxy S24 en Galaxy S24+ hebben betere beeldschermen en krachtiger processors. Maar meer dan ooit gaat het er dit jaar om, wat je daarmee kunt doen. Samsung wil met de nieuwe Galaxy S toestellen - en we citeren - AI in de handen van gebruikers plaatsen. Daarvoor heeft het de nodige nieuwe functies bedacht onder de noemer Galaxy AI. Daarmee konden we al kort kennismaken en het moet gezegd: die ogen veelbelovend.
Lees ook onze review van de Samsung Galaxy S24 Ultra en de Galaxy S24
Samsung Galaxy AI: nuttige AI-toepassingen
Om die reden beginnen we daarmee, voordat we de eigenschappen van de nieuwe toestellen nader bespreken. Onder de noemer Galaxy AI komt Samsung met naar eigen zeggen de volgende stap in de reeks dumb phone, feature phone, smartphone: de 'smarter than smartphone'. Je moet wat, als marketingafdeling. De centrale gedachte: minder tijd kwijt zijn aan interacteren met je smartphone, door sneller, betere resultaten te krijgen. Of je nu iets zoekt of iets vastlegt op de foto, of met iemand in gesprek bent - telefonisch of in een chat. AI oftewel kunstmatige intelligentie moet al die zaken met de nieuwe Galaxy S24 toestellen eenvoudiger en beter maken.
In diverse toepassingen is daarom een knopje met vier sterren opgenomen. Waarom vier sterren? Samsung betekent in het Koreaans 'drie sterren'. De vierde is dus, jawel, AI. Het geeft wel aan hoe belangrijk het bedrijf de nieuwe mogelijkheden inschat.
Een van de opmerkelijkste toepassingen heeft Samsung samen met Google ontwikkeld. Het lijkt erop dat de Galaxy S toestellen de primeur krijgen, maar deze functie zou wel eens in de toekomst standaard in Android kunnen belanden. Het heet 'circle to search' en dat is ook letterlijk wat het doet. Je kunt op elke afbeelding - inclusief in streaming video programma's of in foto's die je net gemaakt hebt - een object omcirkelen. Dat kan met de S-Pen op de Galaxy S24 Ultra, of met je vinger op de S24(+). Vervolgens probeert Google Image Search een match te vinden.
Het is net weer eens stap verder dan het bekende 'omgekeerd afbeelding zoeken' dat ooit als Google Lens in Android smartphones belandde. Het klinkt als een kleine stap, maar het maakt deze functie een stuk toegankelijker. Zoeken naar mensen is expliciet uitgesloten, om privacyredenen. Alleen megaberoemdheden kunnen vermoedelijk niet ontsnappen, maar gezichtsherkenning is duidelijk niet het doel. Uitzoeken waar je dat kekke tafeltje van de bistro om de hoek zelf kunt aanschaffen, of meer informatie over dat bizarre gebouw dat je op stedentrip in Barcelona zag - dat is waar 'circle to search' voor bestemd is.
Circle to search is de meest in het oog springende, maar zeker niet de enige van de nuttige AI-toepassingen in de nieuwe Galaxy S toestellen.
Dit kan je doen met tekst- en spraakherkenning met Galaxy AI
Die zijn ook echt behoorlijk aanwezig. Zo is AI standaard onderdeel van het Samsung toetsenbord geworden. Ongeacht de toepassing waar je in zit, kan dit nu met je meedenken. Hoe? Dat varieert. Zo kan het notities met een druk op de knop omzetten naar een opgemaakt document. Daarbij moet het zaken als recepten of stappenlijstjes automatisch herkennen en de voorgestelde opmaak daarop aanpassen. Je hebt daarbij steeds de keuze uit meerdere opties. Ook kan het toetsenbord in chatprogramma's voorstellen doen voor de stijl waarin je reageert, van heel formeel tot lekker informeel. Een andere belangrijke mogelijkheid is de optie om chats in realtime te vertalen. Ook het maken van transcripties van audio-opnames kan, bij introductie in 13 talen, maar nog niet in het Nederlands. Nederlandse taalondersteuning voor spraak moet 'later dit jaar' beschikbaar komen.
Dat geldt ook voor realtime vertalingen van telefoongesprekken. De Galaxy S24 toestellen beloven zonder vertraging te kunnen vertalen, waarbij je zowel bron als doeltaal vanuit de telefoon toepassing kunt aangeven. In Samsungs reclamefilmpje benut iemand de functie om in Thailand een taxi naar zich toe te dirigeren bij een vliegveld. Bijzonder is dat deze vertaling op het apparaat plaatsvindt. Een woordvoerder die we spraken, vertelde dat elk taalpakket zo'n 700 à 800 MB vergt. Je kan deze naar keuze installeren. Wederom geldt: Nederlands moet 'later in 2024' worden toegevoegd. Overigens is spraak vertalen ook zonder bellen mogelijk; daarvoor is een tolkfunctie terug te vinden in het gereedschap op de S24.
In de Samsung browser vinden we de AI weer terug. Hier kan deze bijvoorbeeld lange webpagina's samenvatten, iets wat bij introductie ook in het Nederlands moet werken. Dit is een functie die Google ook heeft aangekondigd voor de Pixel 8 smartphones, maar die vooralsnog daar alleen in het Engelse taalgebied beschikbaar is.
Ook AI bij fotografie en video
De AI-toepassingen zijn ook nadrukkelijk aanwezig in de foto-app van Samsung. Zonder meer de handigste voorziening is de optie om weerspiegelingen weg te werken, als je een foto door (plexi)glas neemt. Bijvoorbeeld door een vliegtuigraam. In de voorbeelden en demonstraties die we te zien kregen, werkt dit opmerkelijk goed.
Ook generatieve AI doet zijn intrede op de Galaxy S24. Wanneer je een afbeelding 'rechttrekt' (roteert), verlies je doorgaans delen van het beeld. Met de nieuwe generatie Galaxy S kan je gebruik maken van wat in Photoshop 'generative fill' heet, oftewel generatief vullen. De toepassing vult dan de ontbrekende pixels in op basis van een analyse van het complete plaatje. Daarvoor is wel een online verbinding nodig.
Voor video is er ook een generatieve AI functie, maar dan om slow-motion toe te voegen aan reguliere video. De AI kan tussenliggende frames berekenen en zo bijvoorbeeld opnames van vuurwerk van een extra, dramatisch effect voorzien. Je kunt zelf kiezen welke delen je wilt vertragen in een video, en het resultaat vervolgens als nieuwe video exporteren.
Dit brengt ons zo zoetjes aan op de eigenschappen van de nieuwe toestellen. Daarbij is natuurlijk ook weer het een en ander gesleuteld aan de camera's en beeldverwerking - zeker bij de Galaxy S24 Ultra.
Samsung Galaxy S24 Ultra: nu met plat scherm
De grootste verandering bij de Galaxy S24 Ultra in vergelijking met de eerdere Ultra's is dat het scherm nu volledig plat is. Samsung hield voor het topmodel nog vast aan licht aflopende randen, maar dit jaar komt daar een eind aan. De reden volgens Samsung is dat dit het gebruik van de geïntegreerde S-Pen stylus 'van rand tot rand' vereenvoudigt. Met een volledig vlakke voor- en achterzijde (behoudens de uitstulpingen van de camera's) is er alleen nog een subtiele ronding zichtbaar in de zijkanten. Daarmee ligt het grote toestel prettig in de hand. Het design doet hierdoor wel wat denken aan de Xperia's van Sony, maar dat is zeker niet negatief.
Nieuw bij de S24 Ultra is verder het gebruik van titanium in het chassis, iets waar ook Apple met de iPhone Pro vorig jaar mee pronkte. Het moet het toestel tot 4x beter bestand maken tegen valschade, aldus Samsung. Ook het scherm moet extra beschermd zijn, door gebruik van Corning Gorilla Glass Armor. Dat moet naast krassen voorkomen, ook weerspiegelingen tegengaan.
Het beeldscherm zelf belooft een piekhelderheid van 2600 nits. Die is overigens gelijk voor alle S24's - de Ultra doet er niet een extra tandje bij. Maar 2600 nits is een waarde waarbij dat eigenlijk ook niet nodig is. De nieuwe Galaxy's kunnen in dit opzicht prima gelijke tred houden met de concurrent uit Cupertino.
Of dat ook geldt voor de processorprestaties, is de vraag. Ondanks de geruchten toch tegen de verwachting in gaat Samsung dit jaar weer voor eigen Exynos processors - behalve in dit topmodel, de Galaxy S24 Ultra. Die krijgt wél een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Naar verluidt ook een 'for Galaxy' variant met iets hogere kloksnelheden.
Galaxy S24 Ultra camera veranderingen: quad tele system
Op het vlak van de camera krijgt de S24 Ultra een 'quad tele system'. Dat moet een hogere mate van detail bij zoomfotografie mogelijk maken. Waar de S23 Ultra nog twee 10 megapixel zoomlenzen had voor 3x en 10x zoom, heeft de S24 Ultra een 10 megapixel 3x zoom, maar een 50 megapixel 5x zoom. Die laatste biedt dan weer een cropzoom naar 10x zoom. De hoofdcamera van de S24 Ultra blijft 200 megapixels.
Alle camera's werken nu samen, het vastgelegde beeld is het resultaat daarvan. Het moet ook nachtelijke zoomfoto's van meer detail voorzien. Optische beeldstabilisatie op de ultragroothoekcamera is ook nieuw. De sensor van de hoofdcamera heeft 1,6x grotere pixels, meldt Samsung. Dat moet zeker bij 'nightography' voor minder ruis en, wederom, meer details zorgen.
7 jaar updates voor Android op Galaxy S24
Tot dusver bood Samsung met 4 jaar upgrades en 5 jaar beveiligingsupdates al een Android-ondersteuning waar weinigen aan konden tippen. Voor de Galaxy S24 toestellen breidt de ondersteuning met beveiligingsupdates uit naar 7 jaar. Dat is nog niet zo goed als de 7 jaar upgrades én updates die Google voor de Pixel 8 en Pixel 8 Pro toezegt, maar het is wel goed voor een eervolle tweede plek op de Android support ranglijst.
Samsung Galaxy S24
De kleinste Galaxy S24 blijft een van de weinig opties voor liefhebbers van compacte, high-end smartphones. Samsung kiest er wel voor om de nieuwe versie te voorzien van een Exynos 2400 processor. Naar eigen zeggen kan die zich meten met het alternatief van Qualcomm, maar de ervaring uit het verleden voldoende reden voor gezonde scepsis op dat punt. Zeker de zuinigheid, maar ook de rekenkracht en de beeldverwering van de Samsung processor konden zich niet meten met de concurrent. Dat wil niet zeggen dat eerdere op Exynos gebaseerde Galaxy S-toestellen slecht waren. Het verschil met de versie die in Amerika werd verkocht, werd alleen steeds zichtbaarder.
Los van de processor heeft de Galaxy S24 een aangename verrassing in petto. Het beeldscherm is 0,1 inch (0,25 cm) groter geworden, maar het toestel zelf is niet breder of noemenswaardig hoger. De dunnere schermomlijsting maakt weer een iets groter scherm op hetzelfde formaat mogelijk. Een fractie meer dan 7 centimeter breed.
Een andere prettige verbetering is dat ondanks de identieke dikte aan die van de voorganger, de accucapaciteit weer iets toeneemt. De Galaxy S24 heeft 4000 mAh. Of dat in de praktijk zorgt voor een langere accuduur is afwachten. Gezien de veel hogere schermhelderheid (ook dit toestel gaat tot 2600 nits) en de nieuwe processor achten we de kans niet groot. Maar je weet maar nooit. Het scherm kan ook zuiniger zijn. Dat komt doordat nu alle Galaxy S24 modellen een beeldsnelheid van 1 tot 120 Hz ondersteunen. Beweegt niets op het scherm, dan kan het naar een relatief zuinige slaapstand.
Helaas voorziet Samsung niet in een variant met 12 GB werkgeheugen of meer dan 256 GB opslag. Sterker, het instapmodel van de S24 begint nog altijd bij 128GB. Zeker omdat je de opslag niet kan uitbreiden, is dat mager. Dat het nieuwe toestel 50 euro minder kost bij verschijnen dan de S23, is een kleine pleister op de wond.
Qua camera's lijken er geen significante verschillen met de voorganger te zijn, in elk geval niet in hardware. De beeldverwerking maakt allicht een stap, los van de beschreven AI-functies. Ook dat is afwachten op een test exemplaar.
Een laatste opvallende constatering is dat WiFi 7 voorbehouden lijkt aan de S24 Ultra; de S24 en S24+ moeten het nog doen met WiFi 6E. In de praktijk zal dat de komende jaren voor weinig mensen een significant beletsel zijn.
Samsung Galaxy S24+
De Samsung Galaxy S24+ ten slotte is misschien wel het toestel van de drie nieuwelingen, die de grootste veranderingen krijgt. Samsung waardeer het scherm op naar qhd+-resolutie. Dat was lange tijd de norm op de Galaxy S-serie, maar was alweer de nodige jaren voorbehouden aan het Ultra-model. Het beeldscherm kan ook tussen 1 en 120 beelden per seconden traploos schakelen, en heeft dezelfde 2600 nits piekhelderheid als de andere S24-versies. Ook de S24+ krijgt er 0,1 inch bij in de diagonaal, zonder noemenswaardige toename in formaat van het toestel zelf.
In tegenstelling tot de S23+ van vorig jaar komt de S24+ standaard met 12 GB werkgeheugen. Dat is toch 50% meer en evenveel als de Ultra biedt. Ook de accu is weer iets groter, met 4900 mAh in plaats van 4700 mAh.
Het camerasysteem is hetzelfde als in de S24 en ogenschijnlijk onveranderd in vergelijking met dat van de voorloper. Wel is ook bij dit toestel de startprijs 50 euro minder dan vorig jaar. Gezien de upgrades krijg je duidelijk meer smartphone voor je geld dan bij de S23+.
Qua design volgen de S24 en de S24+ hetzelfde stramien: een volledig plat, nagenoeg randloos beeldscherm, gevat in een omlijsting met rechte zijkanten die naadloos, met een klein speels randje, overgaan in een rechte achterkant. De enige ronde elementen zijn de hoeken. Op het evenement waarbij de toestellen werden voorgesteld, waren we niet de enigen bij wie het ontwerp sterke associaties met de iPhone opriep. Dat is niet per se erg - het aantal variaties dat je op dit thema kunt doen is nu eenmaal beperkt. Maar het is ergens wel jammer. Samsung heeft in het verleden laten zien, dat het tot zeer fraai, onderscheidend design in staat is. De wijze waarop de camera's achterop geïntegreerd zijn is duidelijk anders, maar iets meer eigen smoel zou de S24 en S24+ niet misstaan.
Prijzen en beschikbaarheid
De Samsung Galaxy S24, S24+ en S24 Ultra worden aangekondigd op 17 januari 2024. Ze zullen verkrijgbaar zijn vanaf 31 januari. Daarbij geldt een vergelijkbare introductie actie als vorig jaar: je kan de 'step-up' qua opslag bij verschijnen kopen voor de prijs van het instapmodel. De Galaxy S24 gaat 899 euro kosten voor de versie met 128 GB opslag en 959 euro voor de variant met 256 GB. De Galaxy S24+ zal 1149 euro kosten voor de versie met 256 GB, en 1269 euro voor die met 512 GB.
Galaxy S22 | Galaxy S23 | Galaxy S24 | |
128 GB | € 849 | € 949 | € 899 |
256 GB | € 899 | € 1099 | € 959 |
128 GB S+ | € 1049 | n.v.t. | n.v.t. |
256 GB S+ | € 1099 | € 1199 | € 1149 |
512 GB S+ | n.v.t | € 1319 | € 1269 |
128 GB S Ultra | € 1249 | n.v.t. | n.v.t. |
256 GB S Ultra | € 1349 | € 1399 | € 1449 |
512 GB S Ultra | € 1449 | € 1579 | € 1569 |
1 TB S Ultra | € 1649 | € 1819 | € 1809 |
De Galaxy S24 Ultra ten slotte begint bij 1449 euro voor de 256GB-uitvoering, kost 1569 voor de versie met 512 GB en 1809 euro voor het topmodel met 1 terabyte opslagruimte. Daarmee is dit de enige van de drie nieuwe toestellen die 50 euro meer kost voor de instapversie; de varianten met meer opslag zijn welgeteld 10 euro minder duur dan de versie van vorig jaar.
Samsung Galaxy S24 Ultra in een oogopslag | |
Kleuren | Titanium Black, Blue, Green, Grey, Orange, Violet, Yellow |
Afmetingen | 16,23 x 7,9 x 0,86 cm |
Gewicht | 233 g (mmWave) / 232 g (Sub6) |
Beeldscherm | 6,8 inch (17,3 cm) AMOLED 2X 1440x3088 pixels, 500 ppi 2600 nits piekhelderheid 1-120 Hz verversingssnelheid 240 Hz touch sampling in game mode Vision booster Eye comfort shield Corning Gorilla Glass Armor |
Camera's | 200 MP hoofdcamera f/1.7, 23 mm equiv., 1/1,3" sensor, PDAF, Laser AF, OIS 12 MP ultra groothoek f/2.2, 13 mm equiv. (120˚), 1/2,55" sensor, dual-pixel PDAF, Super Steady Video 50 MP 5x zoom f/3.4, 115 mm equiv. (22˚), OIS 10 MP 3x zoom f/2.4, 70 mm equiv. (36˚), 1/3,52" sensor, dual-pixel PDAF, OIS 12 MP selfiecamera f/2.2, 25 mm (80˚), dual-pixel PDAF Video: 8K 30 fps 4K 30-60 fps 1080p 30-240 fps 720p 960 fps HDR10+ Stereo geluidsopname |
Draadloos | 5G, 4G, WiFi 7, Bluetooth 5.3, NFC, Ultra Wideband |
Sensors | Accelerometer, barometer, vingerafdruksensor, gyroscoop, kompas, Hall sensor, lichtsensor, nabijheidssensor |
Waterbestendig | IP68 waterdicht 30 minuten in 1,5 meter |
Accu | 5000 mAh 45 W snelladen (lader optioneel) 10 W draadloos laden |
Processor | Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 4 nm acht-core |
Geheugen | 12 GB werkgeheugen 256 GB / 512 GB / 1 TB opslag |
Besturingssysteem | Android 14 One UI 6.1 |
Adviesprijs | v.a. € 1449 |
Koop bij |
Samsung Galaxy S24 en S24+ in een oogopslag | ||
Kleuren | Amber Yellow, Cobalt Violet, Jade Green, Marble Gray, Onyx Black, Sandstorm Orange, Sapphire Blue | |
Afmetingen & Gewicht |
Galaxy S24: 7,1 x 14,7 x 0,76 cm (BxHxD) 168 g (mmWave) / 167 g (Sub6) Galaxy S24+: 7,6 x 15,8 x 0,77 cm (BxHxD) 197 g (mmWave) / 196 g (Sub6) |
|
Beeldscherm (1) | Galaxy S24: 6,2 inch (15,75 cm) FHD+ (1080x2340 pixels) |
Galaxy S24+: 6,7 inch (17 cm) QHD+ (1440x3088 pixels) |
Beeldscherm (2) | Beide: Dynamic AMOLED 2X 1-120 Hz verversingssnelheid 240 Hz touch sampling rate in Game Mode Vision booster Eye comfort shield Corning Gorilla Glass Victus 3 |
|
Geluid | Stereo speakers AKG tuning |
|
Camera | 50 MP groothoek (12,5 MP eff.) f/1.8, 23mm (85˚), 1/1,56", dual-pixel PDAF, OIS 10 MP 3x zoom f/2.4, 70 mm, 1/3,94", PDAF, OIS 12 MP ultra groothoek f/2.2, 13 mm (120˚), 1/2,55", Super Steady Video Video: 8K 30 fps 4K 30-60 fps 1080p 30-240 fps 720p 960 fps HDR10+ Stereo geluid opname |
|
Selfie camera | 12 MP groothoek Dual-pixel PDAF, f/2.2, 25 mm |
|
Accu | S24: 4000 mAh, 25 W snelladen S24+: 4900 mAh, 45 W snelladen |
|
Draadloos | 5G, 4G, WiFi 6E, Bluetooth 5.3, NFC, Ultra Wideband (alleen S24+) | |
Sensors | Accelerometer, barometer, ultrasone vingerafdruklezer, gyroscoop, kompas, Hall sensor, lichtsensor, nabijheidssensor | |
Waterbestendig | IP68 waterdicht tot 30 minuten op 1,5 m diepte |
|
Processor | Samsung Exynos 2400 | |
Geheugen | Galaxy S24: 8 GB / 128 GB 8 GB / 256 GB |
Galaxy S24+: 12 GB / 256 GB 12 GB / 512 GB |
Aansluitingen | USB-C 3.2 | |
Adviesprijs | v.a € 899 (S24) v.a. € 1149 (S24+) |
|
Koop bij |