Review   |   Opslag extern

Samsung Portable SSD T5 Evo review: Samsung bindt de strijd aan met de externe harde schijf

De Samsung Portable SSD T5 EVO is er in capaciteiten van 2, 4 en 8 terabyte. Daarmee is dit de eerste externe SSD die een alternatief vormt voor externe harde schijven.
De Samsung Portable SSD T5 EVO is er in capaciteiten van 2, 4 en 8 terabyte. Daarmee is dit de eerste externe SSD die een alternatief vormt voor externe harde schijven.

Samsung stond aan de wieg van het massasucces van de solid state drive. Het bedrijf investeerde vroeg en veel in de productie van de vereiste halfgeleiderchips en controllers. Het bracht als een van de eersten ssd's als serieus alternatief voor harde schijven naar de markt. Inmiddels zijn ssd's standaard in elke laptop en pc. De volgende stap is (externe) massaopslag: voor grote capaciteiten wijken velen nog uit naar harde schijven. Met de Samsung Portable SSD T5 Evo maakt de Koreaanse fabrikant een statement: ook voor grote hoeveelheden data ben je bij de draagbare ssd's van het bedrijf aan het juiste adres. Deze komt namelijk beschikbaar met een capaciteit tot 8 terabyte.

Samsung Portable SSD T5 EVO: tot 8 terabyte

De eerste generatie Samsung externe ssd's heette Portable SSD T3, waarna de T5 (5 gigabit usb) en T7 (10 gigabit usb) volgden. Daarna kwamen nog de T7 Touch (met extra beveiliging), T7 Shield (extra verstevigd) en zeer recent de T9, met een snellere usb-aansluiting. 

Belangrijk verschil tussen de T5 en de modellen erna is de interne interface. Bij de Portable SSD T5 was dat nog een sata-interface, bij de modellen erna was dat nvme. Die maakte een veel hogere doorvoersnelheid mogelijk. Al was de usb-aansluiting dan vaak weer de bottleneck, waar dat bij de T9 het minste het geval is. Waarom hebben we het hierover? Omdat de Samsung Portable SSD T5 Evo juist op het valk van doorvoersnelheid geen hoogvliegers zijn. Wat de interne interface ook is, de 5 gigabit usb-aansluiting is dit keer geen bottleneck.

Samsung belooft namelijk lees- en schrijfsnelheden tot 460 megabyte per seconde. Dat is zeker niet langzaam, maar beduidend minder snel dan de 1000 megabyte per seconde van de T7 of de 2000 MB/s van de T9. Het is zelfs minder dan de 540 MB/s van de eerste T5. Aan de andere kant, het is nog altijd een klap meer dan wat externe harde schijven halen. Samsung claimt dat de nieuwe ssd's nog altijd 3,8 keer sneller moeten zijn dan externe harde schijven. Dat is denkelijk in vergelijking met 2,5 inch exemplaren, maar ook snellere en grotere harde schijven zal de T5 Evo moeiteloos passeren.

De nadruk bij de Samsung Portable SSD T5 Evo ligt echter niet op snelheid, maar op capaciteit. Hij komt beschikbaar in 2, 4 en 8 terabyte. Dat beschikbaar komen duurt overigens nog heel even, want je moet wachten tot eind november voor je deze drives kunt kopen. Dan wordt ook pas bekend wat de prijzen van deze ssd's worden.

De Amerikaanse prijzen liggen naar verluidt op respectievelijk 190, 350 en 650 dollar. Omgerekend naar euro's zou dat een aardig stevige prijs zijn voor de 8TB T5 Evo. Een 8TB 870 QVO, bestemd voor intern gebruik, heb je al voor zo'n 330 euro. Stop die in een externe behuizing en je bent voordeliger (zij het niet per fraaier) uit. Maar goed, het is afwachten tot eind van de maand voor we de daadwerkelijke prijzen weten.

Robuust en betrouwbaar

Naast hogere prestaties dan externe harde schijven, benadrukt Samsung bij de Portable SSD T5 Evo twee zaken: robuustheid en betrouwbaarheid. Door de afwezigheid van bewegende onderdelen zijn ssd's uit zichzelf al veel beter bestand tegen schokken dan harde schijven. Ook zijn ze, in tegenstelling tot disks, volledig stil. Samsung onderstreept die robuustheid in de constructie van de Portable SSD T5 Evo. Het is een solide blokje met een geïntegreerd 'handvat', waarmee je het in theorie aan je sleutelbos kunt hangen. Daar is het wel wat groot voor, dan hang je je sleutels eerder aan de T5 Evo.

Samsung heeft de robuustheid naar eigen zeggen getest in twee verschillende valtests, een waarbij het product vanaf 2 meter hoogte op een stalen plaat valt, en een waarbij het rondstuitert langs diverse harde oppervlakken. De aluminium behuizing met rubberen afwerking moet het in beide gevallen afdoende beschermen. 

Op het vlak van betrouwbaarheid zijn er twee vermeldenswaardige aspecten. Samsung gaat er prat op dat de draagbare ssd's van het merk met veel verschillende apparaten werken. Dat moet ook zo zijn bij de Portable SSD T5 Evo. Het bedrijft heeft met 64 verschillende apparaten getest uit uiteenlopende categorieën, van smartphones en laptops tot camera's. Als gebruiker moet je ervan op aan kunnen dat het met jouw apparaat werkt. 

Het andere punt van betrouwbaarheid betreft de werking in de praktijk. Ssd's kunnen aardig warm worden, en gaan dan vaak langzamer werken. In jargon: thermal throttling. Daar moet de Samsung T5 Evo geen last van hebben. Daarnaast moet de temperatuur nooit boven de 60 graden komen.

Wat maakt de Samsung T5 Evo 8 TB speciaal?

Samsung stuurde ons de grootste versie van de T5 Evo toe en we begrijpen wel waarom. De 8 terabyte versie heeft namelijk geen tegenhanger op het vlak van compacte externe harde schijven. Die gaan tot 5 terabyte voor een enkel 2,5-inch model. Er is één uitzondering, maar dat zijn feitelijk twee 4 TB 2,5-inch disks in een behuizing. Klassieke 2,5 inch externe hdd's delen één voordeel met externe ssd's: je kan ze met een enkele kabel aansluiten. Bij hogere capaciteiten kom je echter uit bij externe schijven op basis van 3,5 inch schijven. En die hebben meer stroom nodig, dan usb kan leveren. Een externe adapter is daarvoor altijd nodig. Daarmee zijn externe hdd's van 8GB en groter per definitie zwaar en minder handig om even snel aan te sluiten.

De Samsung Portable SSD T5 Evo 8GB is een heel ander verhaal. Op het formaat van een groot uitgevallen usb-stick (ok, enigszins gechargeerd) bevat het net zoveel opslagruimte als zo'n harde schijf. Aansluiten gaat met een enkele usb-c-kabel. En waar een externe harddisk (veel) meer dan een kilo weegt, laat de Samsung T5 Evo de weegschaal naar welgeteld 102 gram uitslaan.

Het apparaatje is wel duidelijk anders vormgegeven dan de originele Samsung T5. Het is dikker (1,7 cm in plaats van 1,05 cm) en langer (9,5 cm in plaats van 7,4 cm). Wel is het iets stuk smaller: 4 cm in plaats van 5,73 cm. Zoals gezegd zit aan een kant een metalen lus, waarmee je het aan sleutelbos of tas kunt bevestigen. Aan de andere kant zit de usb-c-aansluiting.

Magician 8.0: uitgebreidere software

Bij verschijnen van de Samsung T9 vernieuwde Samsung ook de Magician software naar versie 8. Deze software bood altijd bepaalde basale beheerfuncties, zoals de mogelijkheid de firmware te updaten of de versleuteling van de drive te (de)activeren. De nieuwste versie voegt daar mogelijkheden aan toe, waaronder voor datamigratie en authenticatie van de drive. Daarvoor had Samsung al tools beschikbaar, maar die zijn nu in Magician geïntegreerd. Ook heeft het programma een lichte en een donkere modus, prettig voor gebruikers van oled-beeldschermen (zoals die op Samsung Galaxy tablets en laptops).

Het programma kan nog altijd inzicht geven in de status van de ssd, waaronder hoeveel data er naartoe is geschreven en de smart status uitlezen. Verder ondersteunt Magician nu Windows, MacOS en Android. Ook kan het programma informatie geven over de bezetting van geheugenbankjes, zonder dat ze hun laptop hoeven te openen. Het lijkt erop dat Magician zich zo steeds meer richting een overkoepelend beheerprogramma voor Samsung IT-producten ontwikkelt. 

Op zich is dat prima, maar overzichtelijker is het er niet op geworden. Met de T5 Evo valt op dat bepaalde functies niet beschikbaar zijn, zoals de korte diagnostische test en de prestatietests. Dat ligt vermoedelijk aan het standaard bestandssysteem op de drive, exFAT. Wat ook opvalt is dat migratie van de hoofd-drive alleen mogelijk is als deze niet versleuteld is. Op zich begrijpelijk, maar dit is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Het zou mooi zijn als Samsung de gebruiker daar toch wat meer bij de hand neemt, als die bijvoorbeeld wil overstappen naar een grotere ssd.

Prestaties in de praktijk van de Samsung T5 Evo

Hoewel de Samsung Portable SSD T5 Evo niet gericht is op prestaties, willen we natuurlijk wel weten wat voor vlees we in de kuip hebben. Daartoe hebben we de ssd zowel doorgemeten met een zogenaamde synthetische test als een aantal tests met zogenaamde traces. De eerste geeft een indicatie van de mate waarin de drive de beloofde theoretische maximumsnelheid behaalt. De tweede geven een meer realistische indicatie van prestaties in de praktijk. Als testplatform gebruiken we een bovenmodale laptop, de HP Omen 17 (2022). Daarnaast hebben we de T5 Evo ook getest met een Samsung Galaxy Book3 Ultra. Puntje van orde: geformatteerd in exFAT (zoals de T5 Evo uit de verpakking komt) blijft er van de nominale capaciteit 7452 gigabyte over. 

Samsung Portable SSD T5 EVO 8TB

Voor de synthetische test gebruiken we CrystalDiskMark, een gratis toepassing waardoor vergelijken met je eigen disks en drives eenvoudig is. Daarin wordt direct duidelijk dat de door Samsung beloofde snelheid wordt behaald - en ook niet meer dan dat. Overigens kwam tijdens het testen een firmware update beschikbaar. De PCMark tests deden we vóór en na deze update, waaruit een kleine snelheidstoename naar voren lijkt te komen. De synthetische test deden we alleen na de update, dus hier kunnen we niet vergelijken. Hoe dan ook zullen de modellen die straks in de winkel liggen, vermoedelijk de nieuwste firmware al aan boord hebben.

CrystalDiskMark testresultaat Samsung T5 Evo op HP Omen 17 (2022) CrystalDiskMark testresultaat Samsung Portable SSD T5 EVO op Samsung Galaxy Book3 Ultra​    ​

In testsuite PCMark10 zitten meerdere tests voor opslag. Een uitgebreide voor de systeemdisk, een korte versie daarvan en een test voor externe opslag. We hebben voor de aardigheid alle gedraaid op de Samsung T5 Evo, maar het draait natuurlijk om die laatste. Daarbij valt op dat de prestaties (op hetzelfde systeem) niet eens zo ver onder die van de T9 liggen, al moeten we benadrukken dat de usb-c aansluiting met Thunderbolt van de HP Omen 17 beperkt is tot 10 gigabit/s. Oftewel, de T9 kan daar niet optimaal laten zien waartoe hij in staat is.

Bij de systeemdrive tests scoort de Samsung Portable SSD T5 Evo beduidend lager dan de T9, wat natuurlijk in de lijn der verwachtingen ligt. Het is dan ook niet bedoeld als systeemdrive, maar als alternatief voor externe harde schijven. Helaas hadden we geen externe schijf meer liggen om de vergelijking te maken, maar alleen de ruwe doorvoersnelheidtests laten al zien dat de T5 Evo magnetische opslag ruimschoots achter zich laat.

Conclusie

De Samsung Portable SSD T5 Evo is in de 8 terabyte uitvoering een statement: ook voor externe opslag kan je de harde schijf vaarwel zeggen, zo lijkt Samsung te stellen. Zolang je de vergelijking maakt met 2,5 inch disks is dat qua prestaties en capaciteit zonder meer het geval. Deze klasse draaiende disk gaat niet verder dan 5 terabyte en de snelheden liggen veel lager dan bij Samsungs nieuwste. Voor veel mensen is 8 terabyte ook echt wel genoeg ruimte.

Natuurlijk zijn harde schijven niet opeens overbodig. Wie echt veel data kwijt moet, kan niet om magnetische disks heen. Die staan bovendien op het punt de 30TB-grens te doorbreken. Het zal nog wel even duren voordat ssd's in de consumentenmarkt die omvang bieden. Zeker voor een enigszins betaalbare prijs.

Dat laatste tikt direct de op dit moment nog onbekende eigenschap van de T5 Evo aan: wat moet dit moois gaan kosten? Dat het duurder zal worden dan een externe harde schijf, staat wel vast. Op moment van schrijven is de goedkoopste 4TB externe harddisk 90 à 100 euro, de goedkoopste externe 4TB SSD begint zo rond de 200 euro. Het zou mooi zijn als de 8TB T5 Evo rond de 500 euro uitkomt bij verschijnen, al lijkt de Amerikaanse prijs iets anders te beloven. Hoe dan ook levert Samsung met de 8TB-versie van de T5 Evo niet alleen een product dat sneller is dan een 8TB HDD, maar ook veel handzamer. Dat voordeel kan best zijn weerslag hebben op de prijs. Helaas laat de fabrikant er nog niets over los, dus het is afwachten tot eind november.

Dat is dan ook wanneer we een definitief oordeel over de Portable SSD T5 Evo kunnen maken. Louter op basis van formaat, constructiekwaliteit en capaciteit is de 8TB versie wat ons betreft al zeer begerenswaardig. Dat de snelheid niet de hoogste is, nemen we dan maar voor lief. Voor de kleinere varianten zal dat wellicht anders uitvallen, maar ook daarvoor geldt: de prijs kan veel goed (of kapot) maken.

Samsung Portable SSD T5 EVO in een oogopslag
Kleur Zwart met titanium
Afmetingen 4 x 9,5 x 1,7 cm (BxLxD)
Gewicht 102 g
Capaciteit 2 TB / 4 TB / 8 TB
Snelheid Lezen & schrijven: tot 460 MB/s
Aansluiting USB-C (5 Gbit/s)
Robuustheid Bestand tegen: 
- val tot 2 meter hoogte
- temperaturen tot 60° (in bedrijf) / -40°-95° (inactief)
Bijzonderheden 256-bit AES versleuteling
Garantie 3 jaar
testresultaten CrystalDiskMark 8.0.4. x86 (HP Omen 17 2022) (lezen/schrijven):
SEQ1M Q8T1: 461,21 | 458,06 MB/s
SEQ1M Q1T1: 348,01 | 418,53 MB/s
RND4K Q32T1: 123,76 | 132,09 MB/s
RND4K Q1T1: 24,74 | 36,10 MB/s

CrystalDiskMark 8.0.4. x86  (Samsung Galaxy Book3 Ultra) (lezen/schrijven):
SEQ1M Q8T1: 466,17 | 466,37 MB/s
SEQ1M Q1T1: 381,60 | 432,81 MB/s
RND4K Q32T1: 172,49 | 153,49 MB/s
RND4K Q1T1: 27,62 | 67,86 MB/s

PCMark 10 (HP Omen 17 2022): 
Data drive: 844 score, 131,15 MB/s, 193 µs toegangstijd
Quick system drive: 687 score, 92,74 MB/s, 206 µs toegangstijd
Full system drive: 580 score, 92,79 MB/s, 289 µs toegangstijd

PCMark 10 (Samsung Galaxy Book3 Ultra 2023): 
Data drive: 1013 score , 156,72 MB/s, 160 µs toegangstijd
Quick system drive: 796 score, 107,18 MB/s, 177 µs toegangstijd
Full system drive: 660 score, 104,78 MB/s, 252 µs toegangstijd
Adviesprijs n.b.b.
Beschikbaar Begin december 2023
Koop Bol.com