Review   |   Laptops

HP Omen 17 (2022) review: gaming laptop als desktop alternatief

HP Omen 17 (2022) review: gaming laptop als desktop alternatief
De HP Omen 17 (2022) is een grote gaming laptop, die kan dienen als alternatief voor een desktop gaming pc.

Inhoud

  1. Kennismaking
  2. Omen 17 (2022) vs Omen 17 (2023)
  3. Beeld en geluid
  4. Toetsenbord en touchpad
  5. Aansluitingen
  6. Omen software
  7. Prestaties
  8. Conclusie

De HP Omen 17 is het topmodel van de Omen-lijn van HP. Alles aan deze laptop is groot: het beeldscherm, maar ook het apparaat zelf - zelfs de voeding is maatje XXL. Niet te vergeten zijn de specificaties ook van topniveau. Zeker in het door ons geteste topmodel, de 3899 euro kostende HP Omen 17 (2022) ck1495nd. We testten deze forse gaming laptop om te bekijken of we onze oudere desktop nog zouden missen.

De opmerkzame lezer ziet dat het gaat over het model van vorig jaar, nog voorzien van 12e generatie Intel processor en RTX 3000-serie van Nvidia. De reden hiervoor is dat we kort op dit model ook de 2023-editie zullen bespreken. Die vertoont veel overeenkomsten met deze machine, en zo kunnen we die overeenkomsten én de verschillen beter inzichtelijk maken. In deze review stellen we het apparaat uitgebreid voor, in een toekomstig artikel bespreken we wat er anders en nieuw is aan de opvolger - uiteraard ook op het vlak van prestaties en testresultaten.

HP Omen 17 (2022): groot, maar niet zo zwaar (behalve de voeding)

Het voordeel van een echt grote laptop is, dat je in één apparaat vrijwel al het gemak van een desktop gaming pc hebt. Neem de Omen 17: naast het 17,3 inch (43,9 cm) grote scherm met hoge resolutie beschikt het over een een mechanisch toetsenbord en een groot aantal aansluitingen. Het grote chassis herbergt de snelste componenten van het moment en biedt voldoende koelingsmogelijkheden om die ook flink aan het werk te zetten. In kleinere gaming laptops loop je eerder tegen thermische beperkingen aan.

HP Omen 17 (2022)

We testten de HP Omen 17 van 2022. Het nieuwe model is sinds kort verkrijgbaar en biedt de nodige verbeteringen, maar veel is ook gelijk aan de twee. Meer daarover hieronder. 

Het systeem dat wij ontvingen is indrukwekkend. Dat begint al met de constructie, die deels uit metaal is opgetrokken. Dat wil zeggen, het gebied rond het toetsenbord is van aluminium. De kap en onderzijde zijn van kunststof. Overigens wel bijzonder fraai afgewerkt, zeker de gelakte kap van het scherm oogt eerder als metaal dan als plastic. Ondanks de afmetingen weegt het apparaat minder dan 3 kilo.

De voeding voegt daar wel nog eens een kilo (!) aan toe. De adapter moet natuurlijk 330 watt leveren, maar dan nog is dit wel een heel groot (15x15x3,8 cm) en zwaar apparaat. We hebben laptops getest die minder wegen dan deze voeding.

HP Omen 17 (2022) vs HP Omen 17 (2023)

De HP Omen 17 van 2023 moet binnenkort op de markt komen. Het belangrijkste verschil met het 2022 model zijn de processor en videokaart. Waar de HP Omen 17 (2022) gebruik maakt van een 12e generatie Intel Core-processor, is dat bij de HP Omen 17 (2023) een 13e generatie exemplaar. En de RTX 3000-serie videokaarten in de HP Omen 17 van afgelopen jaar worden opgevolgd door RTX 4000-serie kaarten op basis van de Ada Lovelace architectuur.

Er komen vijf uitvoeringen, waarvan vier een Intel Core i7-13700HX processor hebben; de vijfde, het topmodel, krijgt een Core i9-13900HX. Dat model krijgt een Nvidia GeForce RTX 4090 videokaart met 16 GB eigen geheugen en een 240 Hz qhd-beeldscherm. De lager gepositioneerde modellen hebben een RTX 4060, RTX 4070 of RTX 4080 videokaart en een 165 Hz qhd-beeldscherm. Het instap HP Omen 17 (2023) model heeft een 144 Hz full hd-scherm.

Het beeldscherm is naast processor en videokaart dus het derde punt waarop het nieuwe HP Omen 17 topmodel verschilt van het door ons geteste model: het heeft een wat hogere verversingsfrequentie. De hoeveelheid werkgeheugen en opslag zijn gelijk, evenals toetsenbord en aansluitingen.

Beeld en geluid

De HP Omen 17 (2022) heeft een 17,3 inch (43,9 cm) beeldscherm met een qhd-resolutie van 2560x1440 pixels. Het heeft dus een 16:9-verhouding, waar veel concurrenten een 16:10-verhouding bieden. Dan heb je wat meer verticale ruimte biedt. Het scherm heeft een verversingssnelheid van 165 beelden per seconde en belooft een relatief hoge helderheid. 

HP Omen 17 (2022)

In gebruik is het merkbaar groter dan 15,6 en ook 16,1 inch schermen die gangbaar zijn op de meeste gaming laptops. Het lijkt misschien een klein verschil, maar het is een andere ervaring. Zeker in combinatie met de hoge resolutie bevalt het prima. In Windows en standardtoepassingen heb je veel werkruimte en daarmee veel overzicht. In games ervaar je zowel een hogere scherpte als een meer meeslepende ervaring door het grote scherm.

HP Omen 17 (2022)

Kijken we nader naar het beeldscherm, dan valt er wel het een en ander aan te merken. De helderheid en het contrast zijn goed, maar het ondersteunt geen hdr-weergave. Dat is in deze prijsklasse toch wel spijtig - het is geen miniled of oled-paneel. De maximale helderheid van 350 nits is prima, maar we hebben bij concurrenten aanmerkelijk hogere helderheden gezien. De beloofde 100% sRGB-dekking wordt (net) niet behaald. Het verschil is klein, dus soit. Echter, een wide gamut bereik had, wederom gezien de prijsklasse, niet misstaan. 

Daarnaast vallen de responstijden enigszins tegen. Voor 165 beelden per seconde is een responstijd van 6,06 milliseconde nodig, maar die wordt maar in 33,33% van de 30 gemeten transities behaald. Zeker de nodige transities van wit naar donkere tinten zijn erg traag, met een uitschieter naar 16,3 ms. Dat komt overeen met ongeveer 60 Hz. De grijs-grijs overgangen gaan overwegend iets vlotter, maar ook hier zien we een uitschieter naar 14,1 ms, wat neerkomt op meer dan 1 frame vertraging. Ghosting is dus iets waar je rekening mee moet houden. Van overdrive lijkt geen sprake, wat in elk geval als voordeel heeft dat we geen overshoot-artefacten meten of zien.

HP Omen 17 (2022) responstijden

Voor passend geluid voorziet de laptop in twee luidsprekers, volgens HP getuned door gerenommeerd audiomerk Bang & Olufsen. DTS:X Ultra en HP Audio Boost moeten voor een nog fraaiere weergave zorgen. In de praktijk moet je niet te veel verwachten. De speakers hebben een behoorlijk hoog volume zonder te vervormen, met goed verstaanbare stemmen. Laagweergave is echter zo goed als afwezig, ook als we de bas in de equalizer van de HP audiotoepassing helemaal omhoog draaien. 

Mechanisch toetsenbord (!) en groot trackpad

Bijzonder aan het topmodel HP Omen 17 (2022) is het toetsenbord. Niet alleen is dat voorzien van per-toets rgb-verlichting, ook maakt het gebruik van mechanische vering onder de toetsen. Dat zorgt voor een fundamenteel andere type-ervaring dan reguliere laptop toetsenborden. Heel prettig is de aanwezigheid van full-size cursortoetsen op een apart eiland rechts. HP heeft een numeriek deel achterwege gelaten en gezien de doelgroep vinden we dat de juiste beslissing. Een volledig toetsenbord is ook op dit formaat laptop al gauw een beetje krap. Minder enthousiast zijn we over de opname van de aan/uit-knop in het toetsenbord, liever zagen we die apart gepositioneerd. Gelukkig zit hij op een plek waar je hem niet snel per ongeluk zal indrukken.

Liefhebbers zweren bij mechanisch typen, maar een waarschuwing is op zijn plaats: je zal wel even moeten wennen. Zeker omdat HP kiest voor 'clicky' schakelaars in de Omen 17, die luid en duidelijk hoorbaar zijn. Je hebt zowel voelbare als hoorbare feedback, dus. Omdat het wel 'low profile' schakelaars zijn, steken de toetsen niet buitensporig veel uit. Dat hebben we wel eens anders gezien, op andere gaming laptops met een mechanisch toetsenbord. Hierdoor heb je wel een duidelijke 'travel' (de afstand die de toets aflegt bij het indrukken), zonder dat je je polsen in een onnatuurlijke houding moet plaatsen.

Instellen van de rgb-verlichting op basisniveau kan met Omen Gaming Hub. Meer daarover hieronder. Voor het echt fijnmazig configureren van de lampjes moet je eerst de aparte Light Studio toepassing van Omen downloaden. Daarna kan je hartelust losgaan op kleurenschema's en effecten. De verlichting is per toets instelbaar, en je kan ook gebruik maken voor diverse animaties voor een kleurrijk effect. Het is vergelijkbaar met wat specialisten als Corsair en Steelseries bieden, al is het wel even uitzoeken om alles naar wens te krijgen. Met deze software kan je ook de macrotoetsen, die in een verticale rij links van het hoofdtoetsenbord zitten, configureren.

HP Omen 17 (2022) trackpad

Het touchpad is groot, bijna 15 centimeter diagonaal. Je vingers glijden er lekker over en het ondersteunt een keur aan multitouch commando's. Heel fijn, maar laten we eerlijk zijn: dit is een gaming laptop. Daar hoort een muis bij en daarvan zal de gebruiker er dan ook een exemplaar naar eigen smaak en voorkeur naast leggen. 

Aansluitingen: veel en divers

De HP Omen 17 (2022) heeft heel wat aansluitmogelijkheden, zoals je ook van een laptop in deze klasse mag verwachten. Er zijn drie usb-a poorten. Die werken alle op 5 Gbit/s. Op zich prima, maar eigenlijk zouden we wel 10 Gbit/s aansluitingen verwachten. Die snelheid biedt alleen de usb-c aansluiting met Thunderbolt 4, die uiteraard via die interface ook een snelheid tot 40 Gbit/s heeft. 

De Thunderbolt-poort werkt ook als DisplayPort 1.4 uitgang voor een beeldsignaal. Samen met de ook aanwezige mini-DisplayPort en HDMI 2.1 aansluiting kan je zo drie externe beeldschermen aansluiten. Dat is beduidend meer dan op vrijwel elke andere gaming laptop. Het bevestigt de status als desktop-vervanger. 

Fijn voor wie méér doet dan alleen gamen, is de ingebouwde sd-geheugenkaartlezer. Zeker foto- en videografen zullen die waarderen. Een bedrade netwerkaansluiting op gigabitsnelheid en een 3,5 mm audiojack completeren het aanbod van aansluitingen. 

Een riante selectie dus, al zou HP in deze klasse van ons nog wel wat meer mogen bieden op het vlak van snelle aansluitingen. Waar we ook een kritische kanttekening moeten plaatsen, is de locatie van de aansluitingen. Die zitten allemaal aan de zijkanten. Het merendeel, inclusief voor de voedingadapter, zit aan de linkerkant. Dat is fijn, zo blijft de ruimte rechts vrij voor de voor gaming essentiële muis. Rechts zitten dan ook alleen twee usb-a poorten, precies voor dat doeleinde: een muis en extern toetsenbord. Toch zou het mooi zijn als meer aansluitingen, zeker voor voeding en beeld, aan de achterzijde zouden zitten. Dat doet Lenovo op zijn Legion laptops toch net wat handiger.

Op het vlak van draadloze connectiviteit is er niets te klagen. De Omen 17 heeft een snelle Intel WiFi 6E adapter aan boord, inclusief ondersteuning voor de weinig gebruikte 6 GHz-frequentie dus. Die adapter zorgt ook voor Bluetooth 5.2.

Omen Gaming Hub en meer over software

Voor we ingaan op de prestaties van de HP Omen 17 (2022), is het zinvol aandacht aan de meegeleverde software te besteden. Daar maakt Omen namelijk best wat werk van, en dan doelen we niet op de plichtmatig geïnstalleerde McAfee antivirus probeerversie. Die zouden we zo snel mogelijk deïnstalleren. Nee, voor de gamer heeft HP heel wat eigen toepassingen ontwikkeld. Zo is er Light Studio voor het configureren van de rgb-verlichting op het toetsenbord, Omen Audio Control voor de geluidsinstellingen (dat toonden we hierboven al) en bovenal Omen Gaming Hub als centraal startpunt voor gaming en beheerpakket voor de laptop zelf. 

Omen Gaming Hub is een forse toepassing. Dat is te zien aan de hoeveelheid functies, maar ook aan de tijd die hij nodig heeft om op te starten. Lang genoeg dat de ontwikkelaars de nodige grapjes tonen in het laadvenster, dat zichtbaar is voor de app start. 

Heb je de app eenmaal draaiend, dan kan je games toevoegen aan de 'Hub'. Daarvoor scant de app je systeem - het is dus niet mogelijk om een integratie met bijvoorbeeld Steam, Ubisoft Connect, de EA app, Epic Games Store of GOG Galaxy te maken. Wel is de online winkel van Fanatical geïntegreerd, waar vaak goede deals voor games te vinden zijn. Geïnstalleerde games verschijnen onder 'My Games' en kan je via de 'Booster' optimaliseren.

Dat houdt in dat je een aantal Windows functies kunt uitschakelen bij het spelen van de game, en zoveel mogelijk geheugen kan vrijmaken. Onder meer door achtergrondprocessen te pauzeren of te staken. Dat geldt ook voor Windows services. Daarbij moet je natuurlijk wel weten wat je doet, want sommige services kan je beter niet stopzetten. Omen Gaming Hub maakt een onderscheid tussen diensten die je veilig kunt stoppen en degene die je wellicht beter kan laten draaien - tenzij je weet wat je doet. Ook is er een 'Cleaner' om geheugen en opslagruimte vrij te maken. Vergelijkbaar met hoe smartphones dat vaak bieden.

Onder het Omen 17 menu vind je een heleboel informatie over de laptop zelf. Hier kan je ook aanpassingen doen, waaronder 'undervolten' om het stroomgebruik van de processor te beperken. Dat kan ten koste gaan van de prestaties, maar die trade-off kan de moeite waard zijn. Daarnaast kan je het energieprofiel hier aanpassen. Naast de standaard gebalanceerde optie kan je een energiezuinige Eco-stand kiezen of een energieslurpende Performance modus. Je kan hier ook je netwerksnelheid proberen te verbeteren en basale aanpassingen aan de toetsenbordverlichting doen. Voor geavanceerde aanpassingen is er de genoemde aparte Light Studio toepassing. Ten slotte vind je hier de optie om macro's te maken terug.

Prestaties van de HP Omen 17 (2022)

Zoals gezegd levert HP de Omen 17 in de nodige verschillende configuraties. Dit topmodel van 2022 heeft een van de snelste processors van dat jaar aan boord, de Intel Core i9-12900H. Die gaat vergezeld van een Nvidia GeForce RTX 3080 Ti, zo'n beetje de snelste laptopvideokaart van dat moment. Samen met 32 GB DDR5-geheugen (werkend op 4800 MHz) en een snelle 2 TB PCI-express 4.0 ssd levert dat een zeer snelle configuratie op.

Dat laten ook onze testresultaten zien. Zolang de Omen 17 is verbonden met de voedingadapter, zijn die uitstekend. En inderdaad, hoger dan onze oude gaming desktop met Core i7-8700K processor en GTX 1070 Ti videokaart. Sowieso biedt de RTX 3080 Ti mogelijkheden die twee generaties eerder nog niet bestonden: DLSS 2.0 voor AI-gebaseerde beeldoptimalisatie en ray tracing. Die combinatie zorgt ervoor dat de HP Omen 17 (2022) de hand niet opdraait voor veeleisende moderne titels als Cyperpunk 2077, Hogwarts Legacy of Elden Ring.

HP Omen 17 (2022)

Zo goed als de prestaties zijn op netstroom, zo erg vallen ze tegen als we de adapter lostrekken. De achteruitgang in de 3DMark synthetische benchmarks is veelzeggend. De zwaarste Speed Way test levert een score van 2864 punten op de adapter op. Op de accu blijven daar 404 punten van over. Vertaald naar een game als Battlefield V is dat op de native resolutie op ultra-instellingen een verschil van ruim 100 fps versus minder dan 30 fps. Ook in de veel minder veeleisende Time Spy test, toch al de nodige jaren oud, zien we een dergelijke terugval. Hetzelfde gaat op voor de processor benchmark Cinebench R23: het verschil in prestaties is echt groot.

Een stap achteruit in prestaties zie je op elke gaming laptop. Het is niet uitzonderlijk om de helft in te leveren. De accuduur houdt ook dan vaak niet over: meer dan een uurtje gamen zonder adapter moet je niet op rekenen. Ook bij de HP Omen 17 is de accuduur (ondanks de 83 wattuur capaciteit) beperkt. In PCMark 10 komen we uit op 54 minuten in de game test. In de standaard benchmark (Modern Office) is de werktijd amper langer: 62 minuten. De prestaties in PCMark 10 vallen verhoudingsgewijs wat minder terug dan de game tests van 3DMark, maar je koopt de Omen 17 natuurlijk primair voor gaming.

Conclusie

De HP Omen 17 (2022) is een fraaie gaming laptop, die kan concurreren met een desktop game PC. Uiteraard is een desktop RTX 3080 Ti nog sneller dan het exemplaar in deze laptop, maar op de native 1440p-resolutie van de Omen kan je prima gamen in hoge kwaliteitsinstellingen. Een muis is eigenlijk het enige wat je hoeft aan te sluiten, want het is eigenlijk niet nodig het uitstekende toetsenbord te omzeilen met een extern exemplaar.

Als desktop-alternatief is ook hoe we de HP Omen 17 voornamelijk zouden aanraden. Als laptop schiet hij toch wat tekort, niet alleen door de beperkte accuduur, maar ook doordat de prestaties op die accu wel heel erg inzakken. Zeker bij de toepassing waar het hier toch om draait: games. 

Ons voornaamste andere kritiekpunt betreft toch het beeldscherm. Het is lekker helder en scherp, en zou niet misstaan in een gaming laptop van 1500 à 2000 euro. In een machine met dit prijskaartje verwachten we een beter scherm. Specifieke verbeterpunten zijn de responstijden, die niet overhouden, waardoor enige ghosting onvermijdelijk is. Daarnaast is het kleurbereik bescheiden, wordt hdr-weergave niet ondersteund en zou de helderheid ook nog wel een stuk hoger kunnen. Concurrenten bieden vaak al 500 nits, ook in sdr-weergave. 

De review van de HP Omen 17 in de 2023 editie van het topmodel kan je hier lezen. Daarbij kijken we uiteraard zowel naar de prestaties, maar ook het vernieuwde beeldscherm is getest.

HP Omen 17 (2022) ck1495nd (6HA2EA)
in een oogopslag
Kleur Zwart
Materiaal Kap en onderkant: plastic
Rond toetsenbord: aluminium
Afmetingen 39,7x26,2x1,7-3,4 cm (BxHxD)
Gewicht 2,92 kg
Beeldscherm 17,3 inch (43,9 cm) LED LCD
QHD (2560x1440 pixels)
Piekhelderheid 300 nits
Contrast 1000:1
3 ms responstijd
165 Hz
Audio Stereo speakers
B&O tuning
2 microfoon array
Aansluitingen 3x USB-A 5 Gbit/s
1x USB-C met Thunderbolt 4
HDMI 2.1
mini-DisplayPort
3,5 mm combo jack
RJ45 gigabit ethernet
SD-geheugenkaartsleuf
Accu 83 Wh, 6-cel
330W adapter meegeleverd
Toetsenbord Verlicht, per-toets RGB
Webcam 720p
Draadloos WiFi 6E
Bluetooth 5.2
Processor Intel Core i9-12900HX
16 cores (8P/8E), 24 threads
Tot 5 GHz, 30 MB cache
Videokaart Nvidia GeForce RTX 3080 Ti 16GB
Werkgeheugen 32 GB DDR5-4800 (2x 16GB)
Opslag 2 TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD
(getest met: WD SN810)
Testresultaten Op adapter

Cinebench 23
12671 multi core
1709 single core

PCMark10
Score: 6735
Storage score: 2183
Storage bandwidth: 345,40 MB/s 

3DMark 
Speed Way: 2864
Port Royal: 7861
Time Spy Extreme: 5946
Time Spy: 12172

Op accu

Cinebench 23
7328 multi core
1083 single core

PCMark 10
Score: 4444
Gaming accuduur :  54 min.
Modern Office accuduur : 62 min.

3DMark 
Speed Way: 404
Port Royal: 1546
Time Spy Extreme: 1126
Time Spy: 2577
CPU Profile: 9774 (Max threads)
Storage score: 2159 (368,99 MB/s)
Testresultaten
Beeldscherm

Helderheid en contrast:
Maximaal SDR 353 nits
Minimaal SDR 18,5 nits
Contrast: 1103:1
Uniformiteit: redelijk

Kleurweergave en - afwijking:
sRGB-dekking 96,4%
DCI-P3-dekking 72,6%
AdobeRGB-dekking 70,5%

Native vs sRGB
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,88
Max. kleurafwijking (dE2000): 6,72
Gem. grijsafwijking (dE2000): 1,81
Kleurtemperatuur 6169 K
Gamma: 2,1

Responstijden (RGB10):
Gemiddeld: 8,4 ms
Percentage < 6,06 ms: 33,33%
Beste: 3,5 ms
Slechtste: 16,3 ms

Adviesprijs € 3899
Koop MediaMarkt