Nieuws   |   Headsets en hoofdtelefoons

Nieuwe Sony LinkBuds TWS in-ears zorgen dat je omgevingsgeluid én je eigen muziek hoort

Nieuwe Sony LinkBuds TWS in-ears zorgen dat je omgevingsgeluid én je eigen muziek hoort
Met de Sony LinkBuds moet je altijd goed je omgeving én je muziek horen. Zo mis je geen omroepberichten op het perron, en hoef je je muziek niet te stoppen, is de gedachte.

De Sony LinkBuds zijn volgens de fabrikant de meest compacte in-ears die het tot dusver heeft gemaakt. Deze volledig draadloze tws in-ears onderscheiden zich met een bijzonder ontwerp. Dat betreft niet alleen de pasvorm, maar ook het materiaalgebruik. Ze zijn volledig van hergebruikt plastic gemaakt. Ook de bediening is anders dan anders, aldus Sony. 

Onderweg horen met Sony LinkBuds

Als je muziek wilt luisteren en toch wilt horen wat er om je heen gebeurt, heb je een paar opties. En dan denken we niet aan een Bluetooth speaker, die gebruikt een welopgevoed mens niet in het openbaar. Er zijn genoeg andere mogelijkheden. Even opsommen: een klassieke over-ear 'open' hoofdtelefoon, in-ear dopjes met actieve ruisonderdrukking en een 'omgevingsmodus', of een zogenaamde bone conducting headset. Die brengt geluid over door middel van trillingen door het bot van je hoofd, in plaats van via je trommelvliezen.

Sony LinkBuds schematischSony voegt daar met de LinkBuds dus nog een optie aan toe. Als we het ontwerp op de foto's bekijken, is het inderdaad anders dan anders. Er lijkt sprake van een kleine driver die voor de gehoorgang zit, maar deze niet blokkeert. Dat komt door de gebruikte 12 mm driver. Deze zogenaamde ring driver heeft een open diafragma en laat geluid dus door.

Een systeem met aanpasbare ringen zorgt ervoor dat de LinkBud in de oorschelp klemt. Via deze open ring moet omgevingsgeluid ook nog de weg naar je oren vinden. Veel ringen dus, een heel open ontwerp.

Wellicht mede hierdoor zijn deze dopjes bijzonder licht: ze wegen maar 4 gram. Volgens Sony zorgt dit in combinatie met het ontwerp ervoor dat je ze de hele dag in moet kunnen  hebben, zonder er last van te krijgen.

Vol technologie, waaronder ruisonderdrukking

Sony zou Sony niet zijn, als de Sony LinkBuds niet vol met technologie zaten. Naast de bijzondere drivers is er een AI-gebaseerd algoritme voor ruisreductie. Dat is getrained met meer dan 500 miljoen samples van stemmen, waardoor het omgevingsgeluid kan wegfilteren, maar stemmen intact kan laten. 

Voor audiokwaliteit is er Sony's eigen dsee-technologie, die geluid van matige bron terugbrengt naar hogere kwaliteit. We schreven er al eerder over: het is een zeldzaam voorbeeld van een plank langer zagen, die daadwerkelijk werkt. Voor het vereiste rekenwerk in de LinkBuds zorgt een V1-processor. Die kennen we van de Sony WF1000XM4.

Dan is er nog adaptive volume controle, een techniek die het geluidsvolume automatisch aanpast aan de omgeving. Naar we aannemen doet die er een tandje bij als het rumoerig is, en een stapje terug in rustige ruimtes.

Speak-to-chat, geïntroduceerd bij de WF1000XM4, is ook aanwezig. De gedachte is dat de in-ears herkennen als je praat en dan automatisch naar omgevingsmodus schakelen. Of, in het geval van de LinkBuds, de muziekweergave stoppen. Deze buds staan immers in principe altijd in omgevingsmodus.

Een andere technologie in de LinkBuds is Microsoft Soundscape. Hierdoor kunnen ze audiobakens van bepaalde locaties of meldingen van gebouwen of kruispunten weergeven. Wat dat precies inhoudt verdient een apart artikel, maar hier kan je meer lezen.

Verder wetenswaardig: IPX4-spatwaterdicht, 5,5 uur weergave op een volle accu, met 12 uur reserve in de case. Opladen gaat snel: 10 minuten laden is 90 minuten luisteren. 360 Reality Audio, Dolby Atmos en 360 Spatial Sound zijn alle ondersteund.

Sony LinkBuds: hoor je omgeving Sony LinkBuds Sony LinkBuds Sony LinkBuds Sony LinkBuds Sony LinkBuds Sony LinkBuds Sony LinkBuds: hoor je omgeving Sony LinkBuds: mis je halte niet Sony LinkBuds: let op het verkeer

Bijzondere bot bediening

De bediening van de Sony LinkBuds gaat met tikjes. Dat is niets nieuws, maar de manier waarop die verwerkt worden, wel. Het lijkt erop dat in plaats van capacitieve aanraakvlakken, de LinkBuds een ander soort sensor hebben. Sony spreekt van botgeleiding. Je hoeft de buds niet aan te raken, je tikt simpelweg op je oor - een sensor in de LinkBuds detecteert dat. Net als andere Sony dopjes zijn er ook commando's met dubbele of driedubbele tikjes. Of je oor dat ook prettig vindt, zal moeten blijken.

Prijs en verkrijgbaarheid Sony LinkBuds

De Sony LinkBuds zijn te koop vanaf februari 2022 voor 180 euro in de kleuren antraciet en grijs/wit.