Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Sony WF-C700N mini-review: opvallend goede noise-cancelling

Met een bescheiden prijs, uitstekende noise-cancelling, een fijn klein ontwerp en goede geluidskwaliteit zijn de Sony WF-C700N dopjes een absolute aanrader.
Met een bescheiden prijs, uitstekende noise-cancelling, een fijn klein ontwerp en goede geluidskwaliteit zijn de Sony WF-C700N dopjes een absolute aanrader.

Met een prijs van circa 130 euro mag je de nieuwe Sony WF-C700N gerust goedkoop noemen. Lager geprijsde Sony’s presteerden in het verleden significant slechter dan hun uitmuntende topmodellen. De WF-C700N presteert daarentegen verrassend goed.

Sony is een grootmacht qua noise-cancelling. Ook als het gaat om oortjes. Hun WF-1000XM4 gold lange tijd als een referentie op dit vlak, en dat is ook het geval bij de recent verschenen WF-1000XM5-opvolger. De WF-C700N’s zijn lager gepositioneerd dan die vlaggenschepen. Officieel kosten deze oortjes 130 euro, kort na de introductie vind je ze al voor 10 tot 20 euro minder. Dat is niet veel geld, gegeven dat ze uitpakken met straffe specificaties. Een accu die 7,5 uur meegaat met noise-cancelling ingeschakeld? Dat is zelfs bij topmodellen niet vanzelfsprekend.

Sony WF-C700N

Ze zijn ook heel licht, met 4,6 gram per stuk. Natuurlijk zijn er zaken die je moet missen, zoals draadloos laden, een snellaadfunctie of ondersteuning van hi-res Bluetooth-codecs. Je moet het hier doen met SBC of AAC. De toestellen dragen een IPX4-label. Regen en een lichte work-out overleven ze dus wel, maar echt ermee sporten is misschien een minder goed idee. Spijtig, want ze zitten heel stabiel en zouden er dus wel heel geschikt voor zijn.

Sony WF-C700N design: groen of iets anders?

De WF-C700N’s die wij ontvingen zijn in muntgroen uitgevoerd. Sorry Sony, we bedoelen: saliegroen. Wat hipper zijn, daar draait het toch ook wel om bij deze Sony’s. Je kunt deze oortjes in een heel aantal kleurtjes krijgen. Daaronder dus een paar modieuze opties, zoals dit fraaie groen of lavendelpaars. De klassiekers – zwart, wit – heb je ook. Keuze hebben op dit vlak is wel leuk.

Sony WF-C700N

De Sony-oortjes zijn qua design heel compact. Het zijn net grote koffiebonen, die dankzij hun kleinere, afgeronde vorm subtiel in het oor zitten. Nu ja, afhankelijk van de gekozen kleur geldt dat meer of minder. Ook opvallend: Sony werkt graag met touch-bediening, maar kiest hier voor één fysieke toets per oor. Dat vinden we fijn. Touch kan prima werken, maar werkt vaak moeizaam bij het plaatsen en aandrukken. Dat is zeker vervelend als je iemand bent die liever de oortjes even uitneemt, dan de transparantiemodus te gebruiken. De fysieke knoppen van de WF-C700N’s zijn dan wel handiger. Bovendien werken ze ook met handschoenen.

Strakkere feature-set

De WF-C700N’s werken samen met de Sony Headphones-app (iOS en Android), net zoals de andere Sony-oortjes. Even gebruikelijk is dat je in deze app veel opties terugvindt. Al is het aanbod bij deze goedkopere in-ears wat bescheidener dan bij de duurdere modellen. Logisch, want die lagere prijs komt er ook wel omdat er bepaalde zaken ontbreken.

De verrassende stilte van de Sony WF-C700N

Ondanks hun lagere prijs zijn deze hippe oortjes voorzien van zeer goede noise-cancelling. Naast ze te onderwerpen aan onze gebruikelijk luidruchtige testvideo, gebruikten we deze Sony’s tijdens twee treinreizen van 8 uur lang heen en weer naar München. Zowel bij de kunstmatige test als bij real-life ervaringen werden we getrakteerd op heel wat stilte. Ze presteren in dit opzicht zelfs beter dan de ook in dit dossier besproken Linkbuds S. Dat zijn uitstekende Sony-oortjes, die wel heel soms artefacten laten horen bij het draaien van het hoofd. Bij de WF-C700N’s bespeuren we helemaal niets op dit vlak. En niets is bij noise-cancelling dus goed.

Sony WF-C700N

Ook de transparantiemodus is uitmuntend op deze oortjes. Het klinkt gewoon heel natuurlijk. Hier geen kunstmatige klanken, zoals je bij veel andere oortjes wél hebt. Zelf gebruiken we deze modus maar zelden, maar als je dat wel vaak doet, zijn deze Sony’s een goede keuze.

We zouden het bijna vergeten, maar deze kleine Sony's klinken ook gewoon goed. Ondanks de afwezige high-end audio opties hebben ze een fijne tuning die zich prima leent voor een brede muzieksmaak.

Conclusie

Werkt Sony met de WF-C700N’s de kloof tussen zijn goedkope en duurdere draadloze in-ears weg? Beslist wel. Je krijgt natuurlijk minder voor de 130 euro die deze hippe toestellen kosten, vergeleken met de peperdure topmodellen. De essentie is er wél: een goede noise-cancelling, een zeer goede autonomie (zelfs vergeleken met high-endproducten) en een fijne tuning. De WF-C700N’s zijn in hun segment echte toppers.

Aanrader Oktober 2023

Sony WF-C700N

Sony WF-C700N in een oogopslag
Kleuren Zwart, Wit, Saliegroen, Lavendel
Gewicht 4,6 g (buds per stuk)
31 g (oplaaddoosje)
Frequentiebereik 20 - 20.000 Hz
Waterbestendig IPX4 (spatwaterdicht)
Accuduur Met ANC:
7,5 uur afspelen
5 uur bellen

Zonder ANC:
10 uur spelen
5 uur bellen

Oplaadtijd: 1,5 uur
Draadloze verbinding Bluetooth 5.2
10 meter bereik
Audio codecs: SBC, AAC
Profielen: A2DP, AVRCP, HFP, HSP
Adviesprijs € 129
Koop bij

Amazon.nl

Bol.com

MediaMarkt