Ook Sony gaat RGB MiniLED introduceren - maar niet voor 2026

Televisies kan je grofweg indelen in toestellen met een lcd-paneel, waar een lichtbron doorheen schijnt, en oled-modellen, waarbij het paneel zelf oplicht. Die laatste techniek blijft relatief duur, wat ruimte laat voor doorontwikkeling van lcd-toestellen. Zeker in combinatie met miniled-backlights hebben die bovendien nog altijd een flink voordeel qua helderheid. De nieuwste ontwikkeling voor lcd (en dus led, qled en afgeleides) heet rgb miniled. Ook een Sony rgb miniled is in de maak, zo vernamen we bij bezoek aan het Sony HQ in Weybridge in het Verenigd Koninkrijk. Daar was ik voor de aankondiging van de nieuwe 2025 tv line-up, maar Sony had nog een extra aankondiging.
Sony RGB MiniLED: achtergrondverlichting met RGB-leds
Op dit moment gebruiken topmodel lcd-tv's een achtergrondverlichting met een enorme hoeveelheid minileds, die wit licht produceren. Meer specifiek zijn dit blauwe leds; het blauwe licht wordt door een quantum dot-folie omgezet naar wit licht. Voor elke pixel staat tenslotte een kleurenfilter, dat de pixel onderverdeeld in een rode, groene en blauwe subpixel.
Bij een RGB-miniled is elke miniled vervangen door een trio van rode, groene en blauwe minileds. Samen produceren die wit licht. De quantum dot-laag is daardoor overbodig. Ook hier staat voor elke pixel een kleurenfilter, dat de pixel onderverdeeld in een rode, groene en blauwe subpixel.
In beide gevallen worden de minileds geclusterd in zones, die de tv individueel kan dimmen. Zo kan het toestel het contrast verbeteren door in donkere delen van het beeld de leds te dimmen. Dat is de bekende full array local dimming die ook met minileds werkt.
Bij een RGB-miniled is echter veel meer controle mogelijk. Stel dat je in een bepaalde zone enkel rood nodig hebt, dan kunnen in die zone de groene en blauwe leds uitgeschakeld worden. In een klassieke miniled-tv is dat niet mogelijk: het backlight daar levert alleen wit licht. De kleurfilter filtert alles wat niet rood is weg. Dat is uiteraard minder efficiënt. Een RGB-miniled achtergrondverlichting kan dus niet enkel zones dimmen, maar in elke zone ook bijdragen aan de kleurweergave.
Voor- en nadelen van RGB MiniLED
Die aanpak heeft een aantal belangrijke voordelen. Ten eerste zorgen de pure basiskleuren van de rgb-leds voor een groot kleurbereik, dat 99% van de DCI-P3 kleurruimte afdekt, en zelfs 90% van de nog grotere BT.2020 kleurruimte. Ter vergelijking: met witte minileds is een dekking van 95% DCI-P3 doorgaans het hoogst haalbare, terwijl BT.2020 met hooguit 80% gedekt wordt.
Daarnaast maakt rgb miniled een hogere piekhelderheid mogelijk: 4000 nits is haalbaar. Ook het kleurvolume (de combinatie van kleurbereik en helderheid) van een dergelijke tv is groter, omdat de tv het beschikbaar vermogen dynamisch kan toewijzen aan elke rgb-module. Tot slot is er ook veel meer controle over gradaties, niet enkel in diep zwart of helder wit, maar ook in de kleuren die zich daar bevinden. De technologie is tot slot ook beter schaalbaar naar grote schermen.
Nadelen zijn er ook. Omdat je tweemaal ingrijpt op de kleurreproductie (een keer in de minileds en een keer bij de kleurfilters) is er extra aandacht nodig voor de nauwkeurigheid van de kleurweergave. Ook de uniformiteit van kleur moet goed geregeld worden, zeker bij grote schermen. Sony combineert daarvoor zijn XR-processor met een nieuwe chip om de achtergrondverlichting aan te sturen. RGB-miniled belooft zo een verhoogde helderheid van kleuren, een verbeterde kijkhoek en nog beter contrast.
Nog even wachten
Meer details deelde Sony. Wel meldde het dat de productie is gestart en een introductie mogelijk zou zijn in 2026. Samsung, Hisense en TCL maakten al gelijkaardige aankondigingen. Die repten over schermformaten van 75 inch tot 116 inch, met een beschikbaarheid ten vroegste in dit najaar. Het is dus nog even wachten, maar er lijkt wel degelijk een flinke upgrade op het gebied van lcd-techniek op komst te zijn.