Nieuws   |   Televisies

De 2024 Sony TV line-up: nieuwe namen, nieuwe toestellen - en MiniLED op 1

Voor 2024 komt Sony met drie nieuwe Bravia-lijnen en vier nieuwe audio opties voor de thuisbioscoopervaring.
Voor 2024 komt Sony met drie nieuwe Bravia-lijnen en vier nieuwe audio opties voor de thuisbioscoopervaring.

Dit jaar kondigt Sony zijn nieuwe televisies en soundbars gelijktijdig aan. Die laatste waren dan ook al een tijdje op de markt. Bij de 2024 Sony TV modellen valt op dat het aantal nieuwe toestellen beperkt is. Veel lopen door uit 2023 en zelfs 2022. Een tweede opmerkelijke constatering is dat Sony, lange tijd toch groot proponent van de oled-techniek, ook dit jaar miniled naar voren schuift voor het topmodel, de Sony Bravia 9. Hier lees je wat er allemaal verandert - en hetzelfde blijft.

2024 Sony TV: weg met de ingewikkelde productnamen

Net als veel andere consumentenelektronica, gaan televisies gaan vaak gebukt onder lastig te onthouden productnamen. Zo ook bij Sony. Neem een XR-65X95L: dat zegt mensen die er dagelijks mee bezig zijn wel iets, maar voor de doorsnee consument is het een willekeurige groep cijfers en letters. Smartphone-fabrikanten pakken dat al lang anders aan, en het lijkt erop dat Sony ingezien heeft dat dat niet zo’n gek idee is. Ziehier de namen van de drie nieuwe Sony tv-modellen voor 2024: Bravia 9, Bravia 8 en Bravia 7.

2024 Sony TV: Bravia 9, 8 en 7

Ook de soundbars krijgen gelijkaardige namen, bijvoorbeeld de Bravia Theatre Bar 9. Hoe die naamgeving er dan de volgende jaren uit zal zien, daarover wilde Sony geen commentaar geven. We vinden dit in elk geval een goede wijziging.

Slechts drie nieuwe tv-modellen in 2024 Sony TV line-up

Bovenstaande betekent niet dat Sony zijn line-up zo drastisch heeft ingeperkt als bovenstaande wellicht doet denken. Wel betekent het dat er inderdaad relatief weinig echt nieuwe toestellen zijn dit jaar. De Bravia 9 en 7 zijn daarvan miniled-televisies, te beschouwen als de opvolgers van de X95L en X90L van vorig jaar. De Bravia 8 is een w-oled-toestel, en volgt de A80L van vorig jaar op.

Verder valt op dat veel modellen 'doorlopen', zoals dat in jargon heet. Zo komt er geen Sony televisie met de nieuwste generatie qd-oled. De qd-oled A95L van 2023 blijft beschikbaar in het assortiment. Dat toestel is dan ook laat vorig jaar geïntroduceerd, en had bijvoorbeeld al de gewijzigde gebruiksinterface die nu ook op de nieuwe modellen te vinden is. Daarnlaast lopen nog heel wat andere modellen van voorgaande jaren door in 2024. Het gaat om de 2022 A90K oled (de 42 en 48 inch maten), de X90L, X85L, X80L, X75WL en W800. 

Sony Bravia 9: miniLED met veel zones en hoge helderheid

Dan de wél nieuwe toestellen, te beginnen met het topmodel. De Bravia 9 geldt als de opvolger voor de X95L miniled-tv. Dit toestel moet een grote stap vooruitmaken ten opzichte van die voorganger. Een belangrijke technologie daarvoor is de nieuwe 22-bit driver die Sony voor de Bravia 9 heeft ontwikkeld. Wat doet dat precies?

De prestaties van een (mini)led achtergrondverlichting zijn het resultaat van drie componenten: de processor, de led-driver en de leds. Het dimming algoritme in de processor stuurt zowel informatie naar het lcd-scherm als naar de achtergrondverlichting. De led-driver zet die informatie voor de achtergrondverlichting om naar een stuursignaal en de leds geven licht op basis van dat signaal. Als het beeld donker moet zijn, krijgen de leds de instructie te dimmen, bijvoorbeeld.

Deze nieuwe driver stuurt zowel de hoeveelheid stroom aan (met 10-bits precisie), als hoe lang de led aan staat (PWM met 12-bits precisie). Bovendien is de driver minuscuul, kleiner zelfs dan een sesamzaadje. Daardoor kunnen er meer drivers gebruikt worden, en heeft de Bravia 9 driemaal zoveel zones als de X95L (Sony geeft helaas nooit exacte cijfers). Bovendien zal hij 50% helderder zijn en 20% minder energie verbruiken.

De demo’s die Sony voor ons klaargezet had, tegenover een Samsung top miniled en een Samsung top qd-oled uit 2023, lieten in elk geval een zeer goede indruk na. Zolang de beelden gemastered waren 1.000 nits was het verschil soms klein. Dat veranderde bij beelden van 4.000 nits. Op basis van testpatronen toonde de Sony meer tinten helderheid én kleur. In een aantal gewone scènes bleek dat hij beter contrast en helderheid combineert met meer schaduwnuance, en een nauwkeurigere kleurweergave. De qd-oled levert wel perfect zwart, en dat merk je toch nog steeds.

Aan de audiokant krijgt de Bravia 9 in vergelijking met de X95L twee extra beam-speakers, die aan de bovenzijde van het scherm zitten. Daarmee heeft dit toestel een 70 watt 2.2.2-kanaalsopstelling. De beam-speakers dienen als upfiring speaker voor Dolby Atmos, maar helpen ook het geluid meer centraal in het scherm te plaatsen.

Sony Bravia 9 beam speakers

Waarom focus op MiniLED?

Sony nodigde ons uit in de studio’s van Sony Pictures in LA om de nieuwe tv’s en soundbars te demonsteren, maar ook om ons een nieuwe mastering monitor te tonen, de BVM-HX3110. Op deze 31 inch-monitor bepalen regisseurs en kleurartiesten hoe de film er tot in het kleinste detail moet uitzien.

Wat is er nieuw aan dit model? Het kan tot 4.000 nits piekhelderheid weergeven, waar het vorige model beperkt was tot 1.000 nits. Sony stelt dat filmmakers zich beperkten tot 1.000 nits, omdat dat de grens van hun mastering monitor was. Het nieuwe model zal hen aanzetten om het grotere dynamisch bereik ook effectief in te zetten. Dan moeten tv’s wel in staat zijn om dat zo goed mogelijk weer te geven.

Sony wilde zich absoluut niet uitspreken over wat de beste technologie was, qd-oled, w-oled, of miniled. Er is een plaats voor alle drie, aldus de fabrikant. Hoewel we daar akkoord mee zijn, lijkt het ons toch dat miniled beter gepositioneerd is om hoge piekhelderheden weer te geven. 

Sony Bravia 8 en Bravia 7

De Bravia 8, zoals gezegd opvolger van de A80L van vorig jaar, kan niet echt uitpakken met gelijkaardige spectaculaire verbeteringen. Het nieuwe w-oled-model gebruikt een laatste generatie w-oled-paneel, dat 10% helderder is. Wie hoopte op een oled-paneel met mla-techniek (de microlenzen die je op de LG G3 en G4 vindt), moeten we teleurstellen.

De Bravia 7 maakt een grotere stap vooruit, want ook dit toestel krijgt een miniled-achtergrondverlichting zoals de Bravia 9. Het vorige model, de X90L, had nog full array local dimming op basis van gewone leds. Die zijn aanmerkelijk minder fijnmazig dan minileds. De Bravia 7 heeft daardoor acht keer zoveel dimmingzones en is 30% helderder.

Alle nieuwe modellen, Bravia 9, 8 en 7, bieden vier hdmi-poorten. Nog steeds bieden maar twee poorten daarvan de volledige 48Gbps bandbreedte voor 4K120. Zoals bekend is dat vereist voor aansluiten van moderne consoles en game pc's; voor andere bronnen volstaat de lagere bandbreedte. 

Opvallende keuze bij de 2024 Sony TV: focus op grote schermformaten

De Bravia 8 is beschikbaar in 77, 65 en 55 inch, dat zijn de typische maten voor oled-tv’s, al hadden we toch gehoopt ook een 83 inch te zien. De keuze die Sony maakte voor de Bravia 9 en 7 is echter verrassend. De Bravia 9 is enkel beschikbaar in 85 en 75 inch. Daarmee duwt Sony de klanten die het beste willen onmiddellijk naar de grotere formaten. Aangezien woonkamers niet groeien, hadden we toch graag ook een 65 inch gezien. Een vergelijkbaar scenario is er bij de Bravia 7. Die is verkrijgbaar in 85, 75 en 65 inch. Hier ontbreekt het 55 inch-model (dat overigens wel beschikbaar is het VK). Sony ontweek de vraag naar kleinere modellen ietwat, door te antwoorden dat ze geloven dat er genoeg groeipotentieel zit in die grotere maten.

Cognitive processor XR

De opvallende vernieuwingen in de 2024 Sony TV line-up zitten hem dus vooral in de nieuwe miniled-achtergrondverlichting. Sony's Cognitive Processor XR krijgt wel wat verbeteringen, maar die springen minder in het oog. Voor beeldverwerking kan deze nu nog meer verschillende types scènes identificeren, zodat beeldverwerking nog verfijnder kan aangepast worden. De gezichtsherkenning is krachtiger, zodat hij niet enkel vooraanzichten, maar ook gedeeltelijke en zijaanzichten herkent. Ook kan de verwerking nu animatiegezichten onderscheiden, zodat die geen ongewilde aanpassingen krijgen.

Een interessante verbetering is Voice Zoom 3. Die scheidt met behulp van AI de stemmen van alle ander geluid, zodat je de stemmen kunt versterken (bijvoorbeeld ’s avonds als je het volume niet te hoog wil zetten), of verzwakken (bijvoorbeeld als de sportcommentator je irriteert). De A95L krijgt een software-upgrade voor Voice Zoom 3, maar niet voor de beeld-features.

Sony Voice Zoom 3

Het eco-dashboard toont nu effectief het verbruik, zodat de impact van alle eco-maatregelen gemakkelijker in te schatten is. Bovendien kan je ook het historisch verbruik raadplegen.

Prime Video Calibrated Mode

Sony biedt al enkele jaren de Netflix Calibrated Mode aan, dit jaar lanceert het iets gelijkaardigs voor Prime Video. De nieuwe beeldmode is wel uitgebreider. Waar de Netflix versie dezelfde modus gebruikt voor alle beeldmateriaal, is er bij Prime Video wat verschil afhankelijk van het type content én je tv. Prime Video Calibrated mode houdt rekening met de resolutie (4K/HD), HDR/SDR, film en tv-series of sport en tenslotte met je tv (lcd/oled). Op basis van die informatie stuurt Prime Video samen met de content ook informatie voor de gewenste beeldinstellingen.

Uiteindelijk zijn er acht verschillende mogelijkheden. Die houden bijvoorbeeld ook rekening met de lichtsensor. Een paar voorbeelden: sport zal iets koeler weergegeven worden en met meer motion interpolation. Film zal de Professional beeldmode van Sony volgen, maar met gebruik van de lichtsensor.

Gezelschap voor de 2024 Sony TV toestellen: nieuwe soundbars 

Zoals geschreven vernieuwt Sony ook het soundbar assortiment. Naast twee 'echte' soundbars krijgt ook de HT-A9 een opvolger, waarover hieronder meer. Aan de top van het gamma soundbars worden de HT-A7000 en HT-A5000 opgevolgd door respectievelijk de Bravia Theatre Bar 9 en de Bravia Theatre Bar 8. Beide modellen krijgen en sober ontwerp met stoffen afwerking en zijn wat compacter dan hun voorgangers. Vooral omdat ze minder diep zijn.

De Bar 9 bevat 13 luidsprekers (waarvan 11 vernieuwd), aangevuld met vier passieve radiatoren. Tijdens de demo konden we een clip uit Venom beluisteren, die zette de ruimtelijke klank, detail en diepgang prima in de verf dankzij de Spatial Sound Mapping technologie. De Bar 8 is wat bescheidener met 11 luidsprekers, maar klonk ook erg knap. Voor een totale surroundervaring kan je ze allebei uitbreiden met achterluidsprekers en subwoofer.

Bravia Theatre Quad: opvolger van de HT-A9

Een aantal jaar geleden reviewden we de HT-A9 op TechFi. Dit bijzondere speakersysteem bestaat uit vier draadloze luidsprekers, die onderling en met een controlekastje bij de tv verbinding maken. Door het realiseren van 'fantoomluidsprekers' zorgt het voor een veel ruimtelijker effect dan je op basis van het aantal speakers zou verwachten.

Met de Bravia Theatre Quad speakers krijgt deze set een opvolger. Ook dit is weer een audio-installatie die verdwijnt in het decor van je woonkamer. Het systeem bestaat uit vier platte luidsprekers, in een neutrale beige kleur, van ongeveer 30cm x 30cm groot. El bevat vier drivers, inclusief één upfiring. Je kan de speakers plaatsen waar je wilt, inclusief aan de muur (dat kon nog niet met de HT-A9). Ze hoeven noch symmetrisch, noch op een specifieke hoogte geïnstalleerd te zijn. Een bijgeleverde beugel doet dienst als wandbeugel of als stand. Dankzij Spatial Sound Mapping en een eenvoudige kalibratieprocedure creëren ze een optimaal geluidsveld met twaalf fantoomluidsprekers. Ook deze set werd gedemonstreerd, met bijzonder knap resultaat.

Bravia Theatre U: concurrentie voor de Panasonic SoundSlayer?

Tot slot is er nog de Bravia Theatre U. Dit is een nekspeaker, die dient als opvolger van de SRS-NS7. Beide producten doen denken aan de onlangs door ons gereviewde Panasonic SoundSlayer. De nieuwe nekband verbindt draadloos met je tv (geen dongle meer nodig), en je kan je PS5-controller op de nekband aansluiten. De batterij gaat 12u mee. Tot twee banden kunnen tegelijk verbinden met de tv. De gaming-demo gaf een verrassend goed ruimtelijk geluid, het was makkelijk te horen wanneer er vijanden achter ons verschenen. Maar ook dialogen zijn erg duidelijk, en er is meer dan voldoende volume, terwijl dat vrij goed beperkt blijft tot je persoonlijke bubbel. Wie wat verder zit, hoort het nauwelijks.

Prijzen en beschikbaarheid 2024 Sony TV

De Bravia 9, Bravia 8 en Bravia 7 zijn via pre-order te bestellen via de site van Sony. Vanaf medio juni 2024 zullen ze ook in de reguliere verkoop gaan. Hieronder zie je de adviesprijzen van de nieuw aangekondigde producten.

Naam Typenummer Adviesprijs
Televisies
Bravia 9 K-85XR90 € 4.999
Bravia 7 K-85XR70 € 3.849
Bravia 8 K-77XR80 € 4.399
Bravia 9 K-75XR90 € 4.399
Bravia 7 K-75XR70 € 3.199
Bravia 8 K-65XR80 € 2.899
Bravia 7 K-65XR70 € 2.699
Bravia 8 K-55XR80 € 2.099
Soundbars & speakers
Bravia Quad HT-A9M2 € 2.699
Bravia Theatre Bar 9 HT-A9000 € 1.399
Bravia Theatre Bar 8 HT-A8000 € 999
Bravia Theatre U SRS-AN7 € 300