Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Sony WF-1000XM5 review: duurder, maar ook (nog) beter

Sony WF-1000XM5 review: duurder, maar ook (nog) beter
De Sony WF-1000XM5 zijn kleiner en lichter dan hun voorgangers. Toch hebben ze dezelfde accuduur en nog betere prestaties.

Naar de Sony WF-1000XM5 true wireless in-ears werd al enige tijd met spanning uitgekeken. Ook door ons: voorloper WF-1000XM4 was onderwerp van een van de eerste artikelen op TechFi. Ook na een jaar in gebruik bleken deze oortjes absolute toppers, zo stelden we vast. In ons doorlopende TWS dossier behoren ze inmiddels tot de klassiekers. Daar zagen we ook diverse concurrenten de standaard die de WF-1000XM4 had gezet evenaren of zelfs overtreffen. Kortom, het was tijd voor een update.

Sony WF-1000XM5: veel kleiner en lichter (en duurder)

Het eerste dat opvalt aan de nieuwe Sony WF-1000XM5 draadloze in-ears: ze zijn een stuk lichter en veel discreter dan hun voorgangers. De toestellen zelf zijn veel kleiner en minder hoekig. Het opvallende goudkleurig buisje dat aan de zijkant van elke WF-1000XM4 uitstak is vervangen door een subtiel roostertje.  Dat heeft niet alleen een esthetische, maar ook een functionele reden. De hierin aanwezige microfoon moet nu aanmerkelijk minder windwervelingen oppikken. Die konden wel eens ontstaan rond het uitstekende buisje van de voorganger, zo vernamen we van Sony.

Sony WF-1000XM5 naast WF-1000XM4

Je kunt het ook zo stellen: de vorm van de Sony WF-1000XM5 staat nu dichter bij een kleinere koffieboon. Heel anders dan het grote plus kleine bol-ontwerp van de oudere Sony-oortjes. De WF-1000XM5's steken minder ver uit, maar belangrijker is dat het draagcomfort prima is. 

Sony WF-1000XM5 vs WF-1000XM4

Het is zeker fijn dat je deze oortjes gewoon insteekt, zonder complexe draaibewegingen of een zoektocht naar net de juiste positie. De stabiliteit is prima, mede door het lage gewicht.

Om een goede pasvorm te krijgen, stopt Sony deze keer extra small-tips in de ecovriendelijke doos, naast de gebruikelijke dopjes in S-M-L-formaten. De oplaadcase is trouwens ook dunner en lichter. Het zal geen probleem zijn die snel in je jaszak of handtas stoppen. Blij zijn we ook met de matte afwerking: dat houdt een case langer proper en zichtbaar krasvrij.

Iets 'dikker' is dan weer het prijskaartje. Met een adviesprijs van 320 euro is de Sony WF-1000XM5 flink duurder dan het oude model. Ook is het iets duurder dan de meeste rivalen. Al zit bijvoorbeeld de Bowers & Wilkins Pi7 S2 daar nog weer een stukje boven. Aangezien prijzen bij Sony doorgaans iets stabieler zijn, zullen deze oortjes wellicht niet meteen voor 250 euro of iets dergelijks te koop zijn. Het is de nieuwe realiteit: opvolgers zijn niet meer automatisch goedkoper of hetzelfde geprijsd als voorgangers. Dat zien we ook in de wereld van smartphones en heeft vele redenen, van duurdere grondstof- en transportprijzen tot inflatie. 

Sony WF-1000XM5 met verpakking

Op esthetisch vlak is de Sony WF-1000XM5 in elk geval een grote stap vooruit. Misschien was die make-over al voldoende geweest voor sommige merken. De update die de WF-1000XM5 biedt gaat echter een stuk verder dan alleen het uiterlijk. Voldoende om de hogere prijs euro te rechtvaardigen? Dat moeten we nog zien.

Nieuw aan de Sony WF-1000XM5: software én hardware

Los van de andere kwaliteiten die Sony-oortjes en -hoofdtelefoons bezitten, is een opvallend kenmerk de voorliefde voor features. De producten mogen doorgaans minimalistisch getekend zijn, qua aantal functies springen hun oortjes altijd uit de band.

Sony Headphones-app met WF-1000XM5Of al die mogelijkheden allemaal wel zo nuttig zijn, dat is weer een andere vraag. In het verleden was er soms toch een gevoel van feature creep: het toevoegen van functies om het lijstje langer te maken. De eerste indruk die we kregen bij de WF-1000XM5 is dat Sony die kritiek wel ter harte heeft genomen. Er is veel nieuws, maar het lijken bijna allemaal nuttige toevoegingen te zijn. Dat het merk enthousiast 360 Audio blijft promoten, hoewel er niet veel animo voor lijkt te bestaan, kan je ook wel 'typisch Sony' noemen. 

Op moment van schrijven zijn er heel wat functies nog in bèta, met name headtracking. Die functie zien we vaker bij duurdere draadloze dopjes. Wat het doet, is de geluidsbron in de ruimte fixeren. Dat heeft tot gevolg dat als je je hoofd draait, het geluid van een vaste plaats blijft komen. Voor het luisteren naar muziek is dat niet echt een meerwaarde, vinden we, maar bij films en games kan het wel voor een stukje immersie zorgen. Daarbij denken we eerder aan een tablet dan een smartphone.

Verbeterde ruisonderdrukking met 2 nieuwe processors

Het zwaartepunt qua nuttige vernieuwing bij de WF-1000XM5 is te vinden aan de hardwarekant. De in-ears bevatten twee nieuwe processors. Eén daarvan is puur verantwoordelijk voor aansturing van de microfoons, om zo goed mogelijk informatie voor ruisonderdrukking aan de andere chip door te geven. Deze QN2e werkt in combinatie met zes microfoons (drie per oor). Dat is één microfoon per kant meer dan bij de voorganger. Samen met de tweede processor moet de combinatie een verdere ruisreductie van 20 procent ten opzichte van de WF-1000XM4 leveren.

De Sony WF-1000XM5 bevat onder meer twee nieuwe processors

Daarbij wordt vooral een verbetering belooft van het wegdrukken van (lagere) frequenties die samenvallen met motorgeluid. Stemgeluid bijvoorbeeld, wordt minder aangetast. Die claims liggen in de lijn van onze ervaringen.

Sony WF-1000XM5

Stabielere Bluetooth, met multipoint

De tweede nieuwe draagt zorg voor het daadwerkelijke rekenwerk. Deze Processor V2 (origineel qua naamgeving waren ze bij Sony deze keer niet) zorgt onder meer voor verwerking van de input van de QNe processor, signaalverwerking van de audio en een stabielere Bluetooth-verbinding.

Die hogere stabiliteit is mogelijk door gebruik van Bluetooth 5.3 en de genoemde aansturing, die vermoedelijk ervoor zorgt dat de hoofdtelefoon sneller van kanaal kan wisselen bij storing. Waar de WF-1000XM4 via een software-update multipoint Bluetooth kreeg, ondersteunt de Sony WF-1000XM5 dit direct uit de doos. Met deze functie kan je naadloos schakelen tussen twee aangesloten apparaten. Bovendien werkt dit bij de nieuwe headset ook bij gebruik van de ldac codec. Daarnaast benadrukt Sony dat multipoint met élk apparaat van elk merk moet werken - dit in tegenstelling tot sommige concurrenten, die deze functie beperken tot apparatuur van het eigen merk. 

Accuduur van de Sony WF-1000XM5: nog steeds 8 uur, mét ANC

Ondanks de aanwezigheid van twee extra microfoons en een extra processor belooft de Sony WF-1000XM5 een net zo lange accuduur als de voorganger. Dat is knap, zeker omdat de buds zoveel kleiner en lichter zijn. Een grotere accu zal er dus zeker niet in zitten. Dit is altijd wel een sterk punt van Sony geweest en dat blijft gelukkig zo bij de WF-1000XM5: 8 uur moet hij halen, met ingeschakelde ruisonderdrukking. Dat is veel beter dan de gangbare 5,5 tot 6 uur van de concurrentie.

Met oplaadbeurten via de case haal je 24 uur, wat ook goed is. Het doosje kun je draadloos opladen; dat kon voorheen ook. Een mooie stap is het snelladen: als je de oortjes drie minuten in de case stopt, dan kun je weer een uur verder. Dat is echt wel handig. Wanneer case en oortjes volledig leeg zijn, moet laden ongeveer 2 uur duren, zo vernamen we. Een volledige bijtankbeurt van alleen de oortjes duurt ca. 1,5 uur.

Driver met meer controle

Ten slotte werd de driver geüpgraded naar een nieuw model, door Sony de Dynamic Driver X gedoopt.  Deze kenmerkt zich door een zeer rigide middelste deel - bestemd om hoge tonen goed weer te geven. De buitenrand is dan weer van een soepeler materiaal, en moet de laagweergave bevorderen. Een groter formaat (ca. 8 mm in vergelijking met de 6 mm driver van de voorganger) moet zorgen voor dieper laag, met minder mechanische beweging. Een kleinere driver moet immers harder uitslaan om evenveel lucht te verplaatsen.

De Sony WF-1000XM5 Dynamic Driver X (voorgrond rechts) naast de driver uit de WF-1000XM4 (achtergrond links)

Interessant is dat de ontwerpers hier niet enkel uitpakken met muzikale prestaties. Een accuraat reagerende driver die onder meer niet te veel natrilt of vervormt, zal ook accurater antigeluid produceren. Hoe exacter de tegengolf beantwoordt aan het inverse van een bepaald geluid, hoe dichter het eindresultaat bij 0 – dus stilte – is.

Sony WF-1000XM5 interne onderdelen

Aan sensorzijde valt vooral de bone conduction-sensor op. Deze moet het identificeren van je stem ten opzichte van omgevings- en windlawaai tijdens het bellen efficiënter aanpakken. Dit door de microfoon aan te vullen met deze sensor, die de vibraties van je schedel meet die veroorzaakt zijn door je spraak. Zo kan de processor beter bepalen wat je stem is en wat ‘externe’ geluiden zijn.

De WF-1000XM4 had ook zo'n botgeleidingssensor, maar die werkte nog met in combinatie met een microfoon met beamforming voor het daadwerkelijk isoleren van je stemgeluid. Bij de WF-1000XM5 is dat laatste overgedragen aan AI: op basis van een machine learning model 'weet' de headset stemgeluid te herkennen en te isoleren. Dankzij de botgeleidingssensor 'weet' het dat het om de stem van de gebruiker gaat.

Sony Headphones app: informatierijk, maar erg vol

De WF-1000XM5 bedien je via touchknoppen aan de zijkant. Maar uiteraard is er ook de vertrouwde Sony Headphone-app. Die gebruik je om nagenoeg alle draadloze hoofdtelefoons en oortjes van het Japanse merk in te stellen en te bedienen. Je ontdekt snel dat deze app propvol functies zit en aanvankelijk véél informatie aanlevert. Zeker bij en net na het instellen zit je constant op dingen te tikken.

Sony Headphones-app met WF-1000XM5

Sommige functies vereisen bovendien dat je inlogt bij een Sony-account. Dat vinden we wel spijtig, vooral voor de functie die doorlopend geluidsdruk meet en je adviseert over potentiële gehoorschade. De reden voor het verplichte inloggen is dat deze functie wordt gezien als het verwerken van persoonlijke data, wat afgeschermd moet gebeuren. Dat was in elk geval de verklaring die wij hiervoor kregen.

Via de Headphones-app valt er veel in te stellen. Echt veel, van conventionelere zaken zoals equalizers en je codec-voorkeur tot bèta-functies van headtracking en een gepersonaliseerd geluid op basis van je voorkeuren. Dat laatste zit trouwens wel goed in elkaar, ondanks het bèta-label. Nadeel is dat die veelvoud aan opties overweldigend kan overkomen. Het is hoog tijd om de app-interface eens rationeler in te richten, lijkt ons.

Gelukkig kun je de oortjes ook 'gewoon' gebruiken, zonder je al te veel zorgen te maken over 360 Reality Audio of de vele mini-handleidingen die opduiken. Zet gewoon Adaptieve Geluidsregeling aan, en dan regelt de WF-1000XM5 het zelf wel. Persoonlijk vinden we de uitgebreide instelbaarheid vaak wél een troef. Die touchknoppen beu? Stel ze in hoe je het zelf wil. Of schakel ze uit. De spraakassistent kun je zo ook uitzetten, een optie die vaak ontbreekt bij TWS'en. 

Chat-to-Speak (of Spreek-om-te-Chatten, als je app in het Nederlands staat) is niet nieuw, maar blijft echt handig. Zodra je stem wordt waargenomen, wordt muziek gepauzeerd en transparantie ingeschakeld. Op deze manier kun je geheel handsvrij een gesprek voeren, bijvoorbeeld om een koffie te bestellen of als een collega aan je bureau langswaait. 

Sony WF-1000XM5 prestaties: een hele stap qua noise-cancelling

We hebben de noise-cancelling zoals gebruikelijk getest met onze synthetische test, met een video van een treinrit door een sneeuwstorm. Maar de oortjes gingen óók mee met op de Eurostar en een paar vluchten richting Polen ter gelegenheid van een persreis voor zustersite hifi.nl. Op het vliegtuig presteerden de Sony's uitmuntend , met een zeer efficiënte wegdrukken van het motorgeluid. Ook stemmen op grotere afstand en de aankondigingen van de gezagvoerder waren nauwelijks hoorbaar. En al helemaal niet bij het afspelen van muziek.

Sony WF-1000XM5 vs WF-1000XM4

Op de trein zaten we heel dicht bij totale stilte - al haalt ook deze hoogtechnologische Sony niet het niveau van de bijna-akelig stille WH-1000XM5. Dat is nu eenmaal het voordeel van de betere passieve isolatie bij over-ears vergeleken met in-ears. Nog een verschilpunt: zelfs bij deze hoogtechnologische draadloze oordopjes heb je nog een klein beetje ruis als de muziek niet speelt.

De Sony’s laten behoorlijk veel nabije stemmen door. Dat ontdekten we toen een groepje dames in de rij voor ons hun standpunt over het bagagebeleid van Ryanair kleurrijk uit de doeken deed. Op zich is dat geen klacht; in een open kantoor is die combinatie van rust maar toch een zekere gewaarwording van je omgeving wel handig. Wel is het bijzonder dat stemmen soms geïsoleerd van alle ander geluid worden aangeleverd. Daardoor trekken ze wel de aandacht, zeker als je op dat moment niet naar muziek luistert.

We durven ook stellen dat de nieuwe Sony’s hiermee beter presteren dan de meeste rivalen, inclusief de Bose QuietComfort EarBuds II (die we zelf toch wat lager inschatten dan vele andere reviewers) en ongeveer op hetzelfde niveau als Apples AirPods Pro 2. Die laatste zijn echter enkel optimaal te gebruiken met een iPhone. Met een Android-telefoon mis je functionaliteit met de Apples. De Sony's werken even goed met Android als met iOS.

Sony wordt ergens wél het slachtoffer van zijn eigen succes. Tijdens een van de vluchten vergeleken we de nieuwe oortjes met de in de lente geïntroduceerde WF-C700N. Dit is een veel goedkoper product van 99 euro (een review op TechFi volgt zeer binnenkort). Deze instappers presteerden minder goed op vlak van noise-cancelling en de tuning was iets basrijker. Echter, de kloof qua ruisonderdrukking was wel minder groot dan verwacht. Ook de Sony LinkBuds S doen het nog heel goed. De ruisonderdrukking is minder efficiënt dan bij de WF-1000XM5, voornamelijk omdat de oudere Sony’s feller reageren op geluidsverschillen die je krijgt als je je hoofd draait. Dat stukje extra technologie tilt de WF-1000XM5’s naar een hoger niveau. Maar weer: het verschil is niet enorm groot.

Geluidskwaliteit van de Sony WF-1000XM5: veel meer controle

We waren heel aangenaam verrast door de geluidskwaliteit die de Sony WF-1000XM5 biedt. Het merk houdt meestal van een vollere klank met een tikje wolligheid bij de bassen. Dat maakt ze heel universeel qua genres. Bij de WF-1000XM5 zijn er wat subtiele veranderingen. Met name het laag is net wat strakker en vertoont meer controle. Dat laat die Berlijnse techno net meer impact hebben, omdat het ritmisch strakker overkomt. Maar ook bij klassieke muziek of jazz-opnames met een zeker live-gevoel ontstaat er zo een meer ruimtelijke, frissere weergave.

Sony WF-1000XM5 vs WF-1000XM4

Hoe de WF-1000XM5's klinken kan je ook prima aanpassen. In de app zijn er uitgebreide equalizeropties en minstens zo belangrijk: de oortjes verwerken die aanpassingen probleemloos. Zoals eerder gezegd werkt de bètafunctie om via een reeks keuzes je favoriete sound te ontdekken goed. Ook zonder hebben de oortjes een uitgebalanceerde geluidssignatuur die een stukje verfijning levert in termen van detail, zonder de spanning er uit te halen. Zoals altijd bij Sony komen vocalen goed uit de verf, of het nu gaat om de virtuositeit van Lady Blackbird op 'Black Acid Soul' of de rauwere Engelse kantjes van PJ Harvey op 'I Inside the Old Year Dying'. Veelzijdig en oorvriendelijk, zo kun je het stellen. We noteren daarbij dat onze Samsung Z Fold 4 LDAC ondersteunt, wat toch een (bescheiden) verbetering opleverde ten opzichte van de standaard SBC-codec. Bij dit toestel moesten we wel die betere codec kiezen bij de Bluetooth-instellingen én in de Sony-app.

Zeer goede spraakkwaliteit

Een van de speerpunten bij de ontwikkeling van de WF-1000XM5's was een betere spraakkwaliteit tijdens het bellen. Met name de impact van turbulentiegeluiden zou minder moeten zijn, dankzij de nieuwe, vlakkere behuizing. Teruggrijpend naar onze evaringen met de 1000XM4 kunnen we niet stellen dat overlast van windgeluid echt een enorm probleem was. Toch zet de WF-1000XM5 op dit vlak wel een stap vooruit. Helemaal geëlimineerd wordt turbulentie niet, horen we van gesprekspartners, maar het niveau is heel laag. Spraakkwaliteit is zeer goed en op onze beurt konden we genieten van een heldere weergave van onze gesprekspartner (die gewoon via zijn smartphone telefoneerde, zonder headset).

Conclusie

De Sony  WF-1000XM5 is op bijna alle vlakken een verbetering in vergelijking met de Sony WF-1000XM4. Soms wat meer, soms wat minder. Maar er is altijd sprake van vooruitgang, waardoor deze in-ears zich wederom probleemloos bovenaan het segment kunnen nestelen. 

De verbeteringen qua noise-cancelling zijn significant en de geboden sound is evenwichtiger en strakker. Toch zijn het vooral de gezette stappen qua ergonomie die de WF-1000XM5 beter maken dan de WF-1000XM4, én heel wat rivalen. Dat Sony de werktijd op de accu ondanks de kleinere omvang en het lagere gewicht gelijk heeft weten te houden, is indrukwekkend.

Sinds de WF-1000XM4's heeft de concurrentie op het gebied van in-ears met actieve ruisonderdrukking een enorme vlucht genomen. Het aanbod is inmiddels gigantisch, met meerdere zeer goede opties van diverse aanbieders. Hierdoor hebben we minder de neiging om de Sony WF-1000XM5 dé referentie te noemen, waar dat met de over-ears WH-1000XM5's wél zo is. Dat gezegd hebbende, zitten ze zonder meer in de top drie van de beste draadloze in-ears. Daarmee staat buiten kijf dat het een uitstekende keuze is, zelfs voor de hogere prijs dan het oude model. 

Uitstekend Juli 2023

Sony WF-1000XM5

Sony WF-1000XM5 in een oogopslag
Gewicht ca. 5,9 g (per oortje)
39 g (laadcase)
Robuustheid IPX4 spatwaterbestendig
Driver Dynamic Driver X, 8,4 mm
20 - 20.000 Hz (44,1 kHz)
20 - 40.000 Hz (96 kHz met LDAC)
Microfoons 6 (3 per oor, 1 extern, 2 intern)
Botgeleidingssensor
Speeltijd Afspelen:
8 uur (met ANC)
12 uur (zonder ANC)

Met laadcase:
24 uur (met ANC)
36 uur (zonder ANC)

Bellen:
6 uur (met ANC)
7 uur (zonder ANC)

Snelladen:
3 min. laden voor 1 uur speeltijd

Draadloos laden: Ja
Verbinding Bluetooth 5.3, multipoint

Profielen: 
A2DP, AVRCP, HFP, HSP, TMAP, CSIP, MCP, VCP, CCP

Codecs: 
SBC, AAC, LDAC, LC3
Processors QNe processor
Sony Processor V2
ANC Actieve ruisonderdrukking
Adaptieve ruisonderdrukking
Omgevingsmodus
Speak to chat
Bijzonderheden DSEE Extreme
Hi-Res Audio Wireless
360 Reality Audio met head tracking
Adviesprijs € 320
Beschikbaar Augustus 2023
Koop

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt