Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

SteelSeries Arctis 7P+ review: de ideale gaming headset voor PlayStation 5, PC, Switch en Android apparaten?

SteelSeries Arctis 7P+ review: de ideale gaming headset voor PlayStation 5, PC, Switch en Android apparaten?
De SteelSeries Arctis 7P+ is de voor PlayStation 5 (en 4) geoptimaliseerde versie van de SteelSeries Arctis 7+ - hij heeft dan ook een passend design.

Net als bij de Arctis 7 en de 7P is de opvolger van deze gaming headset er in twee smaken, de SteelSeries Arctis 7+ en de SteelSeries Arctis 7P+. Het verschil tussen de 7+ en de 7P+ zit in de functie van een wieltje op de rechter earcup. Bij de Arctis 7+ bedien je hiermee ChatMix. Dat is een functie van de SteelSeries Sonar software. Hiermee kan je de balans tussen het geluid van een game en je microfoon aanpassen.

De SteelSeries Arctis 7P+ is bestemd voor de PlayStation en werkt dan ook niet met ChatMix. De functie van het wieltje bij dit model is in de praktijk wel zeer vergelijkbaar. Je stelt er de sidetone mee in, oftewel hoe sterk je je eigen microfoon terughoort via de headset.

Afgezien hiervan zijn beide uitvoeringen identiek. Je kunt de Arctis 7+ prima gebruiken met een PlayStation en de 7P+ met een pc. Bovendien zijn beide geschikt voor allerlei andere apparaten, door de veelzijdige aansluitmogelijkheden. Daarover verderop meer. Wij gingen in de eerste plaats aan de slag met de Arctis 7P+ en een PlayStation 5, aangezien we tot de gelukkigen behoren die er een hebben staan.

SteelSeries Arctis 7P+: herkenbaar design

De afbeelding op de doos en de headset zelf al helemaal laten zien: we kijken naar een bekend design. Daarmee doelen we op twee zaken. In de eerste plaats is de Arctis 7P+ direct herkenbaar als een SteelSeries headset. Maar daarnaast steekt SteelSeries niet onder banken of stoelen dat deze headset ontworpen is met de Playstation 5 in gedachten. Vormgeving, kleuren en materiaal, alle sluiten aan bij de fameuze wit-met-zwarte console. De kleuraccenten zijn PlayStation-blauw. 

Laat je daar echter niet door van de wijs brengen. Zoals gezegd werkt deze headset ook met pc, Android smartphones en tablets, Nintendo Switch en Apple iPads met usb-c. Je zou bijna zeggen: zolang er usb-c op zit, werkt de Arctis 7P+. 

SteelSeries levert een usb-c dongle mee, waarmee het aansluiten zo eenvoudig is als inprikken en luisteren. Op de headset zelf zit ook een usb-c poort, waarmee snel laden mogelijk is. De ingebouwde accu is een van de verbeterpunten vergeleken met de voorganger. SteelSeries belooft rond de 30 uur aan luistertijd. 

SteelSeries Arctis 7P+ SteelSeries Arctis 7P+ SteelSeries Arctis 7P+ met meegeleverde kabels Kabels en USB-C dongle van de SteelSeries Arctis 7P+ SteelSeries Arctis 7P+: PlayStation blauw past bij jou De SteelSeries Arctis 7P+ past qua design uitstekend bij de PlayStation 5 SteelSeries Arctis 7P+ SteelSeries Arctis 7P+ SteelSeries Arctis 7P+ SteelSeries Arctis 7P+ SteelSeries Arctis 7P+ De SteelSeries Arctis 7P+ past qua design uitstekend bij de PlayStation 5.

Een nadere blik

Vrijwel de hele headset is gemaakt van kunststof, op de hoofdband na. Die is gemaakt van staal. Voor de afstelling gebruikt Steelseries het eigen, herkenbare “skibril” systeem. Daarvan weten we dat het goed werkt, het is een van de meest comfortabele systemen van dit type die we kennen.

In de oorschelpen vinden we neodymium-drivers van 40 mm. Dat betekent dat de Arctis 7P+ niet overdreven groot is. De oorschelpen oftewel units kunnen draaien en kantelen. Hierdoor sluit de headset goed aan op de meeste hoofden. In de linker-unit zit een uittrekbare microfoon. Deze maakt gebruik van Clearcast-bidirectionele ruisonderdrukking. Mooie term natuurlijk, maar daardoor krijg je wel de Discord certificering. 

Veel aansluitingen en wieltjes

Aan de achterkant op de linker-unit treffen we een mute-knop, een draaiwiel voor volume, een micro-usb, 3,5 mm jack en usb-c aansluiting. Waarom twee keer usb? De micro-usb is voor een verloopkabel van micro-usb naar 3,5 mm. Daarmee kan je de headset aansluiten op elk apparaat met een 3,5 mm hoofdtelefoonuitgang. Waarom dan die 3,5 mm aansluiting? Die is om het geluid van je headset te delen met een andere headset. Zo kan je met z’n tweeën naar een game (of muziek) luisteren, zonder je omgeving te storen. Op de rechter-unit zit de aan/uitknop en het genoemde draaiwiel voor sidetone. 

In de specificaties komen we ook tegen waarom de Steelseries 7P+ gemaakt is voor de Playstation 5. De headset is namelijk compatibel voor Tempest 3D Audiotechnology. Sony gebruikt deze audiotechnologie voor 3D-weergave van geluid. 

SteelSeries Arctis 7P+ SteelSeries Arctis 7P+ SteelSeries Arctis 7P+ SteelSeries Arctis 7P+ SteelSeries Arctis 7P+

SteelSeries Arctis 7P+ aansluiten: opties te over

Kabels en USB-C dongle van de SteelSeries Arctis 7P+SteelSeries levert de Arctis 7P+ in een fraaie verpakking. Wij kunnen dat wel waarderen, het draag bij aan de hele ervaring. Zeker voor een headset van net geen 200 euro helpt wat extra aandacht voor de doos om de uitgave verteerbaar te maken. 

In deze zit meer dan de headset alleen. SteelSeries levert de nodige extra kabels. Bijvoorbeeld om de headset met een draad aan te sluiten, en om hem op te laden. De belangrijkste accessoire is toch wel de usb-c dongle. Zonder deze dongle heb je geen draadloos geluid met de Arctis 7P+. 

De dongle is ideaal. Bij veel apparaten is het een kwestie van plug en luisteren. Meer niet. Toch heeft SteelSeries een misser gemaakt bij het ontwerp van de usb-c adapter. Hij is namelijk erg breed, en de stekker zit in het midden. Dat is leuk voor aansluiten op een smartphone, maar aan de voorkant van de PlayStation 5 blokkeert de dongle de usb-a aansluiting die daar naast de usb-c poort zit. Niet heel handig voor een voor de PS5 ontworpen headset.

SteelSeries Arctics 7P+ USB-C dongle in PlayStation 5

Een mogelijke oplossing zit in de doos. Naast de genoemde kabels levert SteelSeries ook een usb-c naar usb-a kabel mee. Hiermee kan je de ontvanger op de usb-a poort aansluiten of (beter nog) in een van de usb-a poorten aan de achterkant van de PS5 prikken. Op andere apparaten hebben we niet gemerkt dat de usb-c adapter een nabijgelegen aansluiting blokkeert, ook niet op de Nintendo Switch. 

Gamen met de SteelSeries Arctis 7P+

Uiteraard starten we onze luistertest van de de Steelseries Arctis 7P+ met de PlayStation 5. Een headset is een goed idee om de buurvrouw van 80 geen hartaanval te bezorgen, als er weer een horde zombies achter ons aankomt in Days Gone. Zo'n game is ook meeslepender met een headset, omdat je details en omgevingsgeluiden beter hoort. De zombies houden je op het puntje van je stoel. In Days Gone breng je veel tijd door op je motor in de wijde buitenwereld. De Arctis 7P+ laat het geluid daarvan met veel detail horen. De lage tonen van de uitlaat ronken en dreunen. 

Rijden door de zombie apocalypse van Days Gone is nog intenser met de SteelSeries Arctis 7P+

Misschien niet zoals bij een subwoofer, maar nog altijd overtuigend. Daarbij helpt het, dat de lage tonen de hoge niet overstemmen. Die zijn immers nodig voor de details. De balans van de Arctis 7P+ is erg goed en zorgt dat je de details van je omgeving hoort, rijdend door de game. Zo werden we verrast door een uil, die ons eerder nog niet was opgevallen. Vermoedelijk omdat hij wegviel in de rest van de geluiden. Met de Arctis 7P+ was hij opeens dichtbij en realistisch aanwezig. Vervolgens schrikken we ons een hoedje, wanneer een zombie ons vanachter aanvalt. Days Gone wordt nog intenser met deze headset.

Voor de afwisseling racen we een stuk door de modder in Dirt 5. Door de greppel, terwijl het grind je om de oren vliegt. Je hoort het botsen en de motoren ronken. Ook hier is de game-ervaring met de 7P+ weer om door een ringetje te halen. De gebalanceerde sound laat ons ook probleemloos lang gamen, zonder luistermoeheid. Bij overheersend aanwezig laag (denk aan de eerste modellen van Beats) ben je na een half uur gewoon op. Met de 7P+ tikken we de 2 uur aan, voor we er erg in hebben.

Films en muziek

Je kunt de Steelseries 7P+ natuurlijk ook voor films en muziek gebruiken. Voor onze test keken en luisterden we naar Youtube, Disney+ en Tidal. 

Youtube bekijken we graag achter de laptop, in ons geval een Apple Macbook Air M1. We kijken wat film trailers, wat reviews van games en tech-nieuws. Dat gaat uitstekend met de Arctis 7P+. Het geluid is duidelijk, helder bij spraak en de middentonen worden goed afgezet tegenover het laag. 

Op Disney+ zijn we bezig met “The Book of Boba Fett”. Ja, je bent fan of je bent het niet. Dit kijken we doorgaans via de PlayStation 5 app. Overwegend is het lekker kijken, want de Steelseries 7P+ kan hier wat meer zijn spierballen laten zien. De opbouw van geluid is grootser, we horen de special effects heel duidelijk een plekje krijgen. Voor de filmbeleving zou je misschien nog wat meer aangezet laag willen horen, al zorgt dat direct weer voor meer luistervermoeidheid. Dat is ook een kwestie van smaak. Wel valt ons iets op bij het luisteren via deze combinatie, lees daarover hieronder meer in 'Disney+ op de PS5: audiocodec probleem?'.

Bij muziek is het vrij recht toe recht aan. We luisteren naar “The Weeknd” en dat is gewoon goed. Er is een duidelijk beeld qua stereo opbouw te horen en dit is prima vol te houden voor een lange luistersessie. We horen dat de meeste aandacht gaat naar het laag-middengebied. Daarmee richt de Steelseries 7P+ zich voornamelijk op de weergave van popmuziek. Voor een all-round headset scoort de Steelseries 7P+ goed. Zonder veel moeite past hij zich aan van film naar muziek. Dat doet hij op zeer respectabele wijze.

Disney+ op de PS5: audiocodec probleem?

Bij het luisteren naar de Disney+ app op de PS5 valt ons op dat de middentonen wat dunner klinken dan we gewend zijn, ook in vergelijking met het gamen. Daarnaast horen we dat om de zoveel seconden het geluid even wegvalt. Alsof de verbinding even een reset krijgt. Het is een fractie van een seconde, maar wel hoorbaar. 

We schakelen om naar Netflix om te luisteren of het zich daar ook voordoet. We kijken naar de film Venom, maar merken er niets van. Het vreemde is: met de Disney+ app op onze tv, een LG oled-model met WebOS, zijn ook geen haperingen of afwijkingen in het geluid te horen. Vooralsnog denken we dat het ligt aan de codec die Disney+ gebruikt, in combinatie met de PlayStation 5 en het draadloos versturen van het audiosignaal. Dat is uiteraard een aanname. 

Belangrijkste is, dat dit een vrij specifieke issue is voor de combinatie PlayStation 5, Disney+ en draadloze headset. Met een andere draadloze headset constateerden we namelijk hetzelfde fenomeen. Bij luisteren met een via hdmi aangesloten installatie klonk Disney+ gewoon naar behoren.

Draagcomfort van de SteelSeries Arctis 7P+ 

We meldden al dat de Steelseries 7P+ prima zit. De hoofdband vangt het gewicht goed op en verdeelt het zo, dat hij geen moment te zwaar aanvoelt. De oorkussen zijn ook van een aangenaam aanvoelende stof. Daardoor voelen ze ook bij langer gebruik nog comfortabel. We doorstonden met gemak een gamesessie van 2 uur, waarbij we geen moment het gevoel kregen de headset even af te moeten zetten. Dit ondanks de nauwe aansluiting op het hoofd, dankzij het dubbele scharnier. 

De 'skibril' draagband van de SteelSeries Arctis 7P+ is erg comfortabel

Microfoon

Om goed in contact te blijven met anderen, heeft Steelseries een uitstekende microfoon gebruikt. We noemden de Discord certificering al. Prettig is dat je de microfoon, zoals we vaak zien bij SteelSeries, in de headset kunt opbergen. 

SteelSeries Arctis 7P+ microfoonJe kunt hem tevoorschijn halen indien nodig, en met een knop dempen. In de praktijk merkten we dat de microfoon bij gebruik met een pc een stuk gevoeliger was dan op de PlayStation. Ruis en kraak werden sneller opgepikt. Dat is enigszins af te stellen met de sidetone. Hiermee kun je controleren hoeveel geluid er teruggaat, dus hoeveel je van je zelf hoort. Dat is ook erg handig als je de headset gebruikt voor online vergaderingen. 

Op de PlayStation waren we voor de ander goed te verstaan, terwijl het omgevingsgeluid amper meekwam. Gebruik van de microfoon zorgt wel voor meer stroomgebruik. Dat betekent dus dat je eerder moet opladen.

Conclusie

De vraag blijft altijd: is de prijs goed? Krijg je waar voor je geld? Wij kunnen daar volmondig "ja" op antwoorden. Als je een stijlvolle headset zoekt die past bij het design van je Playstation 5 en die je ook gaat gebruiken voor media en meetings, dan zal de Steelseries Arctis 7P+ een goede keuze zijn. Het comfort, de tonale balans, de prestatie in games en beleving met films is allemaal zeer goed. De stevige vraagprijs is daarmee zonder meer gerechtvaardigd. 

Er is één ‘maar’: zoek je eigenlijk alleen een headset voor incidenteel gamen op de PlayStation 5, een paar uurtjes op de vrijdagavond, dan is dit misschien meer dan je nodig zal hebben. 

De SteelSeries Arctis 7P+ kost 199 euro. Ben je meer een pc gamer dan een PlayStation gamer, dan kun je de SteelSeries Arctis 7+ voor hetzelfde bedrag kopen.

SteelSeries Arctis 7P+

SteelSeries Arctis 7P+ in een oogopslag
Type headset Over-ear, draadloos
Drivers 40 mm neodymium
20-20.000 Hz frequentiebereik
98 dB gevoeligheid
32 Ohm weerstand
< 3% totale harmonische vervorming
Microfoon Intrekbaar
100-6500 Hz frequentiebereik
Bidirectioneel
-38 dB gevoeligheid
Ruisonderdrukking
Draadloze verbinding tot 12 meter
Propriëtair protocol, 2,4 GHz
Accuduur ca. 30 uur
Meegeleverd USB-C dongle, USB-C naar USB-A kabel, USB-C oplaadkabel, 4-polige 3,5 mm kabel
Adviesprijs € 199
Kopen
(Coolblue)
Koop Arctis 7P+
Koop Arctis 7+