SteelSeries Arctis Pro Wireless review: nog altijd de referentie gaming headset
De SteelSeries Arctis Pro Wireless is op moment van schrijven een van de duurste allround gaming headsets die je kan kopen. Er zijn een paar modellen met een hogere prijs te vinden, maar die zijn uitlopend. Dat zijn veelal exemplaren die puur ontworpen zijn voor gebruik met consoles. De daarvoor benodigde tierelantijnen drijven de prijs extra op. Laten we die buiten beschouwing, dan blijft de Arctis Pro Wireless qua prijs uitsteken. Zelfs boven exotische concurrenten als de HyperX Cloud Orbit S, de Corsair Virtuoso RGB Wireless XT of de Asus RoG Theta Electret.
Het is echter niet alleen qua prijs een opvallende gaming headset. De Arctis Pro Wireless is als topmodel van de doorgaans zeer goed presterende Arctis-lijn de benchmark waarmee elke andere gaming headset vergeleken wordt. Het is een referentiemodel. Reden voor ons om deze headset, die toch al ruim drie jaar op de markt is, met een verse blik te bekijken - en bovenal, te beluisteren.
Het belang van een goede gaming headset
Het aanbod aan gaming headphones is enorm. Toch blijft geluid een ondergewaardeerd element in gaming. Zonde, want met de juiste audio wordt een al goede game een echt meeslepende ervaring. Als je veel geld hebt geïnvesteerd in je gaming setup, dan moet je ook de puntjes op de i zetten. Als je je Playstation 5 hebt voorzien van de beste kabels en aangesloten op een 4K oled-tv met hdmi 2.1 en 120 Hz, dan moet ook het geluid kloppen. Dat gaat net zo goed op voor gamen op de pc: zeker tegenwoordig vergt een sterke cpu met minimaal 8 cores en een moderne grafische kaart een diepte-investering. Als je daaarop geen euro bespaart, moet er ook een goede headset bij. Voor een lekker potje online gamen met je vrienden of gewoon noobs afknallen in Call of Duty Warzone: kwaliteit is belangrijk. Goed geluid zorgt voor een meeslepender ervaring, waar matig geluid juist afbreuk doet aan die ervaring.
De SteelSeries Artis Pro Wireless is precies daarvoor ontworpen: geluid van topkwaliteit. De vraag is uiteraard of deze luxe headset zijn vraagprijs waarmaakt, reden voor ons om hem aan een uitgebreide gebruikstest te onderwerpen.
SteelSeries Arctis Pro Wireless: Pro sound voor een Pro prijs
Dat een kwaliteit geld kost, mag geen verrassing zijn. De SteelSeries Arctis Pro Wireless over de toonbank voor een adviesprijs van 369 euro. Met een beetje zoeken kan je hem vinden voor iets boven de 300 euro, maar voor een gaming headset blijft dit een exemplaar in het absolute topsegment. Veel concurrenten zijn er niet met een vergelijkbaar prijskaartje. We noemden al een paar exoten, maar de high-end klasse van gaming headsets ligt eerder rond de 200 euro. Een Corsair Virtuoso RGB Wireless bijvoorbeeld kost ongeveer dat bedrag. Dat roept de vraag op wat je ‘extra’ krijgt bij de Arctis Pro Wireless.
Bijzonder compleet, inclusief basisstation
Dat is heel wat, blijkt als we eenmaal alles hebben uitgepakt. Naast de (in zwart en wit verkrijgbare) headset is er een apart ontvangerkastje, maar ook twee accu's, een optische kabel, micro usb kabel, verloop kabel van 3.5 mm naar mini usb, usb audiokabel en een voedingskabel. Daarmee is dit een bijzonder complete set.
Twee zaken vallen op: het ontwerp van de headset en de receiver.
Om met de laatste te beginnen, op dit ‘transmitter base station’ sluit je alle audiobronnen aan. Daarvoor zijn aan de achterkant 3,5 mm lijn in- en uitgangen te vinden, en optisch digitale in- en uitgangen. Verder zitten hierop een aansluiting voor de aparte, externe voeding en een usb-c-aansluiting. Het is dus mogelijk om meer aan te sluiten dan alleen je pc of Playstation.
Aan de voorzijde bevindt zich een klein, overzichtelijk display, een volumeknop en een ‘terug’-knop. Aan de zijkant zit nog een sleuf, waarin je de tweede accu kunt plaatsen om deze op te laden. Het basisstation zelf is vrij licht.
De Arctis Pro Wireless: elegant ontwerp
Dan de Arctis Pro Wireless headset zelf. Die heeft een elegant zwart ontwerp. Geen opvallende rgb-verlichting of frutsels, maar een rechttoe-rechtaan bijzonder strakke headset. Dankzij het aluminium frame voelt hij vrij licht aan.
Op de linker-unit is de mute knop voor de microfoon te vinden, plus een volume draaiwiel, 2 usb-ingangen (ook voor opladen) en een 3,5 mm-ingang. Aan de voorkant zit de ingebouwde microfoon. Deze kan je naar buiten trekken en eenvoudig weer naar binnen duwen. Op de rechter-unit bevinden zich de aan-uitknop en de Bluetooth pairing-knop.
De hoofdband van de Arctis Pro Wireless is kenmerkend voor SteelSeries, en blijft ook echt onderscheidend. Het gedeelte dat op boven op je hoofd komt en het gewicht draagt en verdeelt is gemaakt van een dunne, ademende stof met elastaan. SteelSeries noemt het ‘een ski goggle headband’: het is hetzelfde materiaal als gebruikt op skibrillen. Bijzonder is dat zich aan de bovenkant een klittenband sluiting bevindt, waardoor deze hoofdband te vervangen is.
Je hoofd is van nature vettig en een hoofdband heeft hierdoor het meeste te lijden. Zeker een stoffen exemplaar wordt warmer en neemt dat vet op. Door de hoofdband vervangbaar te maken, kan je deze eenvoudig vernieuwen of personaliseren. Dit zijn slimme dingen die pluspunten scoren.
SteelSeries Arctis Pro Wireless audio-eigenschappen
De SteelSeries Arctis Pro Wireless kan op twee manieren draadloos verbinding maken, met een eigen verliesvrije 2,4 GHz-verbinding, en met Bluetooth. Daarnaast werkt de headset ook als gewone koptelefoon met draad. Het systeem ondersteunt zowel Dolby audio als DTX headphone.
In de linker- en rechter-unit bevinden zich neodymium drivers van 40 mm. Deze hebben een frequentie bereik van 10 Hz tot 40 kHz. Hiermee zijn ze geschikt voor hoge resolutie audio. Een microfoon met Bidirectional Noise-Canceling maakt het plaatje compleet. Tijd om de SteelSeries Arctis Pro Wireless eens aan de tand te voelen.