Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

In de praktijk en conclusie

Om te beginnen koppelen we de SteelSeries Arctis Pro Wireless aan de Playstation 5. Dat is een kwestie van de usb-kabel in de Playstation en de receiver, headset aan en gamen maar. Meer dan dat is er niet nodig. 

Wat we direct als fijn ervaren, is het draagcomfort. Zowel de stof van de oorkussens en de hoofdband, voelen zeer zacht en comfortabel aan. De stof heeft een open structuur. Dat zorgt voor afvoer van de warmte die je tijdens het gamen opbouwt. Het nadeel van deze stof is wel dat er makkelijk stof en vuil aan de buitenkant gaan zitten. 

Gamen met de SteelSeries Arctis Pro Wireless

Op de Playstation 5 zijn het Need for Speed Payback en Anthem, die voor het geluid mogen zorgen. Dat gebeurt op een normaal geluidniveau, niet op standje gescheurd trommelvlies. Ook zonder bovenmatig volume is duidelijk te horen dat de SteelSeries in de Arctis Pro Wireless aandacht heeft besteed aan het laag. Die zorgt voor dat sappige effect van ronkende uitlaten in Need for Speed. Toch is het niet zo, dat het geluid te veel laag krijgt om nog lekker te klinken: de frequenties zijn prima in balans.

Dat betekent dat er ook nog alle ruimte is voor de effecten die qua frequentie meer in het midden en hoog zitten. Je hoort bovendien ook duidelijk de plaatsing van die geluidseffecten, zonder dat dit opdringerig klinkt. De balans is zo goed, dat we zonder probleem 1,5 uur aan het gamen zijn. In die tijd hebben we geen last ervaren van luistermoeheid. We zouden zelfs nog wel even door kunnen gaan. 

In Anthem plaatst de SteelSeries Arctis Pro Wireless je duidelijk in de virtuele omgeving. Alles wat naast of achter je gebeurt, is ook daar te horen. Hierdoor gaan we helemaal op in de game. We hebben hierbij gebruik gemaakt van de equalizer presets. Zo kan je kiezen uit Performance, Immersion, Entertainment, Balanced of Music. Op de Playstation is de impact hiervan minimaal hoorbaar. Aanwezig, maar op de pc was dit duidelijker te horen.

SteelSeries Engine: ook nuttig voor console gaming

We hebben ook nog geprobeerd of de SteelSeries op de Nintendo Switch zou werken, maar dat werkt echt niet. Op de pc is geen extra software nodig: net als op de Playstation 5 was het een kwestie van plug and play. Toch is het raadzaam om de SteelSeries Engine software te gebruiken. Daarmee krijg je namelijk de nodige extra mogelijkheden op de pc. Bovendien is deze ook nodig voor firmware updates voor de headset. Na zo’n update verscheen bij ons bijvoorbeeld een verbindingsoptie voor de PS5 in het menu. Het is dus raadzaam deze software te installeren, zelfs als je de Arctis Pro Wireless voornamelijk met een console gaat gebruiken.

Muziek en films op de SteelSeries Arctis Pro Wireless 

Op de pc hebben we films gekeken en muziek geluisterd. Ook daarop is de SteelSeries Arctis Pro Wireless uitstekend toegerust. Op Netflix keken we Jurassic World, een film die bolstaat van de actie en de geluidseffecten. Met name de geluiden die de dinosaurussen maken, geeft de Arctis Pro Wireless zeer mooi weer. Dat gebrul en geluid is niet te donker en laag, maar laat ook heel goed de details horen. Die worden niet weggemoffeld. Wat het vermelden waard is, zijn de equalizer presets. Voor film gebruiken we Entertainment. Dit voelt minder drukkend en gedwongen aan dan de Balanced preset. 

Voor de muziek luistertest maken we gebruik van Tidal. Daar kiezen we voor hoge resolutie audio. Op de receiver stellen we de preset Music in en beginnen met luisteren. Het album "Random Acces Memories” van “Daft Punk” is ideaal om goed mee te testen. Het draagcomfort en de juiste preset zorgen voor een zeer relaxte luistersessie. Ook hier stelt de SteelSeries Arctis Pro Wireless niet teleur. Het stereobeeld is goed en met name hoorbaar rond de linker- en rechter-unit. Het audiobeeld wat we bij gaming ervaarden, komt bij het luisteren van muziek weer terug. Het laag is net ietsje duidelijker dan de rest. Dat maakt de headset met name voor pop, rock en dancemuziek een geschikte partner. 

Altijd een volle accu

Zoals geschreven ontvang je bij de SteelSeries Arctis Pro een tweede accu. Deze kan je eenvoudig opladen in het basisstation. Combineer dat met een stukje oplaaddiscipline en je zit nooit zonder geluid. Hoelang gaat een volle accu eigenlijk mee? Dat hebben we getest met muziek luisteren. Op de voorkant van de transmitter base station is met streepjes te zien hoeveel accu er nog ongeveer over is. Dat geeft alleen niet een heel goed beeld van de resterende speeltijd. Gewapend met een zeer lange Tidal playlist, hebben we de Steelseries Arctis Pro laten spelen. Uiteindelijk kwamen op een zeer ruime 8,5 uur uit. Dat is niet extreem lang in vergelijking met sommige draadloze headsets, maar door de extra accu is het goed te doen. Hou er wel rekening meer dat dit kan verschillen bij het gebruik en het speelvolume.

SteelSeries Arctis Pro Wireless accu SteelSeries Arctis Pro Wireless accu

Vergelijking met de concurrentie

Aan het begin haalden we al een concurrent aan, de Corsair Virtuoso RGB Wireless. Als we deze twee headsets naast elkaar leggen, vallen er wel wat dingen op. Op de Corsair Virtuoso RGB Wireless zit de hoofdband vast. Die hoofdband is mooi ingepakt in een stukje leer. Mocht dat gaan werken of kapot gaan, dan vervang je dat niet zo makkelijk. Dat is bij de Steelseries Arctis Pro niet het geval. De accu is bij de Corsair Virtuoso RGB Wireless vervangbaar, maar een tweede exemplaar levert Corsair niet mee. Ook is dit meer een reparatie dan een handeling die je regelmatig wil uitvoeren. 

Verder voelt de Corsair Virtuoso RGB Wireless wat zwaarder aan en heeft rgb-verlichting in de headset. De Steelseries Arctis Pro heeft die niet, maar voelt lichter aan. Dat merk je bij een lange gamesessie. De warmte opbouw is vergelijkbaar tussen beide modellen. Qua geluid merken we wel enig verschil. Waar de Corsair Virtuoso RGB Wireless iets warmer en intiemer klinkt, is de Steelseries Arctis Pro net wat transparanter en sneller. Het zijn allemaal kleine dingetjes die bij elkaar een prijsverschil op logische manier verklaren.

Conclusie

SteelSeries Arctis Pro WirelessNa onze uitgebreide testervaring met de SteelSeries Arctis Pro Wireless durven we wel te stellen dat deze headset nog altijd een referentiemodel is. Deze headset blinkt uit met draagcomfort en geluidskwaliteit. De extra functionaliteit, zoals de mogelijkheid meerdere apparaten aan te sluiten – draadloos en bedraad – en een extra opgeladen accu bij de hand te hebben, zorgt voor een extra meerwaarde. Daarmee is de stevige prijs nog altijd gerechtvaardigd. We durven de SteelSeries Arctis Pro Wireless om die reden wel de beste allround gaming headset te noemen. Ben je op zoek naar topkwaliteit voor film, gaming en muziek, dan is de SteelSeries Arctis Pro Wireless een allround uitstekende keuze.

SteelSeries Arctis Pro Wireless in een oogopslag
Kleur Verkrijgbaar in zwart en wit
Drivers 40 mm Neodymium
Frequentiebereik 10 Hz - 40.000 Hz
Gevoeligheid 102 dB SPL
Weerstand 32 Ohm
Totale
Harmonische vervorming
< 1%
Microfoon Intrekbaar op boom
Bidirectionele noise-cancelling
Draadloos Bereik 12 meter
Bluetooth 4.1, A2DP, HFP, HSP
Gewicht 350 g
Werkt met PC, Playstation 4, Playstation 5
Adviesprijs € 369