Teufel komt dit najaar met een een hoop leuke audiospullen, waaronder een bijzondere Bluetooth speaker en een soundbar-killer
Teufel werd groot met een bijzonder bedrijfsmodel: klanten kunnen audio-apparatuur op afstand kopen, tot 8 weken thuis uitproberen en als 't toch niet bevalt, retourneren en hun geld terugkrijgen. Het moge duidelijk zijn dat de meeste Teufel-kopers dat niet doen, anders had het bedrijf geen fraaie showroom annex winkel in een van de mooiste locaties van Berlijn. Daar organiseert het jaarlijks tijdens de IFA-beurs een feestje en een blik vooruit op de producten die gaan komen. Zo deed het ook dit jaar tijdens IFA 2024, met een opvallend veelzijdige collectie aan apparatuur.
Teufel Real Blue NC 3: toegankelijke over-ear noise-cancelling
De Teufel Real Blue NC 3 is de opvolger van het voorgaande modelnummer. De styling is nog wat discreter geworden, en dikkere kussens op de oren en in de hoofdband moeten het draagcomfort verhogen. De belangrijkste veranderingen zitten volgens Teufel in het binnenwerk. De audiokwaliteit moet verder verbeterd zijn en dat geldt ook voor de ruisonderdrukking. Die heeft bovendien een verbeterde omgevingsmodus, waardoor geluiden en gesprekken natuurlijker klinken als je wél wilt horen wat zich om je heen afspeelt.
Ook de draaghoes is verbeterd: fraaier, steviger en compacter, zo vernamen we. De Teufel Real Blue NC 3 moet in het vierde kwartaal van 2024 op de markt komen en rond de 230 euro gaan kosten. Daarmee wordt het een interessante concurrent van de 'bass heavy' Sony ULT Wear. Hij komt beschikbaar in zwart, wit en een fraaie kleur blauw die het merk Steel Blue noemt. Bij een - hele - korte luistersessie viel op dat ook stemgeluiden aardig gedempt werden door de ruisonderdrukking, en het volume in elk geval wel goed zit.
Teufel Cage Pro: draadloze gaming headset
De originele Cage dateert alweer uit 2017, toen ik 'm elders reviewde. Deze eigenwijs vormgegeven hoofdtelefoon is nog een beetje te herkennen in de te verschijnen Teufel Cage Pro, maar alleen als je heel goed kijkt. De wat vierkante vormen aan de buitenkant, bijvoorbeeld. Waar de eerste Cage een aardige kluwen kabels kon meetorsen, is de Cage Pro geheel draadloos. Het gewicht valt ook positief op, althans, bij een eerste indruk op locatie.
Als gaming headset heeft de Cage Pro een aantal zaken om mee te pronken, naast de 'achterlicht' rgb-verlichting. Die is met een app overigens aanpasbaar (en uit te zetten). De microfoon is ook afneembaar, en dan heb je een redelijk discrete hoofdtelefoon voor onderweg. Die microfoon klikt overigens magnetisch vast, wat aardig gevonden is. En ja, Teufel levert 'm ook los, mocht je 'm kwijtraken. Terug naar de gaming features: DTS Headphone:X v2 moet voor virtueel 7.1 surroundgeluid zorgen, en een aparte usb-adapter voor een low-latency verbinding met een pc. Desgewenst kan je schakelen naar Bluetooth om ermee te bellen, maar beide verbindingen tegelijk gebruiken is niet mogelijk.
De accuduur is met een beloofde 68 uur zeker niet slecht. We kennen gaming headsets die nog (veel) langer claimen, maar er zijn er ook genoeg die dit niet redden. De microfoon moet naast eenvoudig afneembaar ook een zeer goede spraakkwaliteit bieden. Een plofkap is niet nodig, zo vernamen we, omdat de opening rond de daadwerkelijke microfoon zo is uitgesneden dat deze bijgeluiden wegfiltert en voorkomt. De Teufel Cage Pro moet 17 september 2024 verschijnen en rond de 200 euro gaan kosten.
Teufel Airy Open TWS en Airy Pro TWS: twee keer volledig draadloos
Teufel heeft inmiddels een aardig assortiment volledig draadloze oordopjes. Daarbinnen zijn de Airy modellen wat lager gepositioneerd en meer gericht op sporters, terwijl de Real Blue modellen wat luxer zijn en meer gericht zijn op (nog) betere muziekweergave. Airy krijgt er dit jaar nog twee varianten bij. De eerste die we te zien krijgen gaat Airy Open TWS heten. Het zijn feitelijk geen in-ear dopjes, maar miniatuurspeakertjes die vlak voor je oor hangen. Vergelijkbaar met de JBL SoundGear Sense, een concept dat meer navolging krijgt, zo zagen we deze IFA.
Voordeel van deze vorm is dat je omgevingsgeluid blijft horen. De Airy Open TWS hebben een verstelbare positie voor de haak rond het oor en de earbud. Daarmee moet het draagcomfort optimaal zijn, evenals de geluidsweergave. Bij dit type oortjes moet je altijd rekening houden met enig verlies van de laagweergave. Voor gesprekken bevatten de oortjes elk twee microfoons. Ze moeten met een adviesprijs van rond de 120 euro een stuk toegankelijker geprijsd worden dan de genoemde van JBL.
De tweede Airy is de Airy TWS Pro en dat is zoals de naam al aangeeft een net wat luxere versie van de 'gewone' Airy. Qua prijs komt deze dan ook tussen de Airy en de Real Blue TWS'en in. Wat moet de Pro extra bieden: grotere drivers voor een lagere, strakkere bas, een transparantiemodus, spatwaterdichtheid en werking met de Teufel Headphones app. Hij komt beschikbaar in vijf kleuren, eind 2024 of begin 2025, voor rond de 170 euro.
Teufel Kombo 62: een betaalbare soundbar killer
De Teufel Kombo 62 is een 'cd-receiver', oftewel een geïntegreerde versterker, DAB+ radio en cd-speler. Deze is bovendien compact vormgegeven, waardoor hij weinig ruimte in de kast bij je tv inneeemt. Bij je tv? Ja, bij je tv: misschien wel dé feature van dit apparaat is namelijk de hdmi-aansluiting met e-arc, waardoor hij ook geluid van je favoriete series en films op de aangesloten speakers kan weergeven.
Daarvoor heeft hij een behoorlijk krachtige versterker (2x 140W bij 4 ohm). Volgens Teufel moet de Kombo 62 allesbehalve kieskeurig zijn in het type speakers dat hij kan aansturen. Naast de ingebouwde cd-speler en radio kan je ook muziek luisteren van Spotify Connect en Amazon Music via wifi. Verder kan je verbinding maken met Bluetooth. Helaas zijn Chromecast noch AirPlay voorzien, wat meteen de grootste makke is van dit product.
De prijs maakt dan wel weer veel goed, want naar verluidt gaat die rond de 500 euro liggen. Dat is aanmerkelijk goedkoper dan de qua features rianter bemeten en qua concept vergelijkbare Denon CEOL. Een kit met Ultima 40 luidsprekers zou rond de 1000 euro komen. Die combinatie klinkt vermoedelijk een heel stuk beter - en sowieso een stuk ruimtelijker - dan een vergelijkbaar geprijsde soundbar.
Teufel MYND: duurzame, repareerbare DIY Bluetooth-speaker
Misschien wel het apartste product dat Teufel op de rol heeft voor dit najaar is de MYND, een 'duurzame Bluetooth luidspreker'. Die duurzaamheid zit hem in repareerbaarheid en recyclebaarheid. Je kan 'm helemaal uit elkaar halen en de afzonderlijke onderdelen zijn eenvoudig vervangbaar. Daarbij heeft Teufel gekozen voor meerdere aparte printplaatjes, in plaats van een zo hoog mogelijke mate van integratie. Daardoor kan je bijvoorbeeld de printplaat met de audiocircuits apart vervangen - of upgraden.
Dat laatste moet de tweede reden zijn voor liefhebbers om een Teufel Mynd aan te schaffen. Wie echt weet wat ie doet, kan met behulp van het ontwerp - dat Teufel als open source beschikbaar zal stellen - naar hartelust aanpassingen doen. Dat gaat van een nieuwe behuizing 3D-printen tot de connectiviteit aanpassen of audiokwaliteit opwaarderen. Daarbij helpt het vermoedelijk als je niet schrikt van een beetje elektrotechniek.
Wie de Mynd 'as is' houdt kan rekenen op krachtige 2.1 weergave, waarbij twee tweeters elk onder een hoek afstralen voor ruimtelijker weergave, met een centrale woofer, geflankeerd door twee passieve radiatoren. De ingebouwde accu moet 16 uur speeltijd bieden en kan ook dienst doen als powerbank voor een smartphone of tablet. Bijzonder is dat dit repareerbare concept stof- en waterdicht is met een IP67-certificering. Repareerbaarheid en waterdichtheid gaan zelden hand in hand.
De Teufel Mynd moet zo'n 250 euro gaan kosten wanneer hij in het vierde kwartaal van dit jaar op de markt komt in de kleuren Warm White, Light Mint, Wild Berry en Warm Black.